LenkaD. LenkaD. komentáře u knih

Kon$pirace Kon$pirace Pavel Hénik

Michal, Klára, Petr, Jonáš, Derek, Willy a dalších více než 10 milionů lidí, žijí svůj život ve svobodné zemi. Ale je tomu skutečně tak? Ač jsou o tom všichni skálopevně přesvědčeni, jsou opravdu svobodní, neovlivnitelní, nezlomní … a ... nezkorumpovatelní? A kdy se začne pomalu ale jistě do lidského života vkrádat nesvoboda. Je tím bodem zvratu veřejně projevený souhlas nebo stačí pouhá tichá tolerance či obava z reakce společnosti, blízkých a neprojevení vlastního názoru?
Autorova čtvrtá kniha s trochou nadsázky a fantazie reaguje na aktuální dění ve společnosti i ve světě. Na pozadí poutavého příběhu otevírá polemiku nad tím, co vše jsme jako společnost i jako jednotlivci schopni ještě tolerovat. Jak se pomalu mění lidské charaktery a v neposlední řadě to, co bychom ještě před nedávnem považovali za nepřípustné jsme najednou ochotni přijmout, aniž bychom si uvědomili podstatu změny našeho vlastního názoru.
Významnou roli v celém příběhu hraje STRACH a manipulace strachem, neméně děsivý je zpětný pohled na sebe sama… opravdu sami před sebou obstojíme?
Knihu doporučuji přečíst, ať už kvůli skvěle promyšlenému příběhu, tak i kvůli zápletkám, vtipným situacím a neotřelým řešením. Čtenář se bude i tak skvěle bavit.

09.06.2021 5 z 5

Brrrnění Brrrnění Pavel Hénik

Neuvěřitelný a originální příběh, kdy hlavnímu hrdinovi uvěříte naprosto vše až do posledního okamžiku.
(Psychologický) román o studentském životě vykresleném do detailů dodává v tomto pojetí neotřelý pohled na pocit rázem nabyté nezávislosti na pozadí devadesátých let v prostředí brněnských vysokoškolských kolejí. Děj je natolik reálný a pro toho, kdo na vlastní kůži tuto dobu a studentský život nezažil se může zdát i nepravděpodobný. Hlavní hrdina Johny za sebou zanechává neurčitou emocionální stopu. Díky tomu, že není jednoznačně kladný, ani záporný, je čistě na čtenáři, do jaké míry nebo zda vůbec se s ním identifikuje.
Autor je ve svých dílech mistr emocí. Čtenář přesně ví, co která postava v daný okamžik prožívá, a nepochybuje, že by to mohlo být jinak. Po celou dobu je bezprostředně vtažen do děje – v jedné chvíli hrdinům jednoznačně fandí a v další si oddychne, že se jeho vlastní cesta v reálném světě s hrdiny neprotnula. Přitom na pozadí se odvíjí další osudový příběh, který je promyšlenou spojující nitkou celého románu. Skvěle propracovaný je systém dvou časově odlišných dějových linií, kdy je od začátku jasné, že se na konci románu protnou. Přesto do posledního okamžiku není ani náznak rozuzlení a autor udržuje čtenáře v neustálém stupňujícím se napětí.
Všechny knihy autora vyvolávají polemiky, otevírají netradiční či tabuizovaná témata, nutí k zamyšlení a ŠOKUJÍ. Přesně to vrchovatě naplňuje i tento román.
Za sebe (studenta devadesátek na „Johnyho“ kolejích) jednoznačně doporučuji!

11.02.2021 5 z 5

Manekýni Manekýni Pavel Hénik

Skvělá kniha! Po celou dobu přemýšlím nad naturální surovostí a až šokující přesností a barvitostí pocitů a to jak aktérů, tak i vlastních. Nečekané zvraty v ději, dobře promyšlené zápletky... napětí umocňuje i touha zjistit, na kolik je dílo autobiografické.... A už teď se těším na další počiny autora.

12.12.2017 5 z 5