LenkaM.945 LenkaM.945 komentáře u knih

☰ menu

O dracích a lidech O dracích a lidech Tereza Kadečková

Je to fantasy, postapokalyptický román, který se odehrává ve světě, kde vedle lidí existují bestie – zvláštní bytosti, které se mohou transformovat třeba v draka.
Příběh je drsná jízda plná emocí, bojů, nevyřčených slov a dvou hlavních postav, u kterých jsem dlouho nevěděla, jestli jim fandit, nebo ne.
Nejvíc mě zaujala historie světa. Moc se mi líbí, jak to měla autorka celé promyšlené, a její vyprávění mě moc bavilo. O dracích a lidech je akční jízda s originálním nápadem, o kterém můžu jen napsat – chci víc.
Spojení fantasy a dalších žánrů tu funguje skvěle a kniha pro mě neměla žádná hluchá místa. Konec přesně seděl do příběhu a já si po dočtení říkala: A co dál? A co teď? Naštěstí to má volné pokračování, na které se už těším.
Pokud máte zájem o silné postavy a propracovaný nevšední příběh, mohla by vás tato kniha zaujmout.

04.09.2024 5 z 5


Soumrak Edenu Soumrak Edenu Lucie Ortega (Navrátilová)

Na knihu jsem byla natěšená, už mi chybělo klasičtější téma, nějaké mytologie, které znám. Soumrak Edenu, je jedna z těch knih, co mě chytila v podstatě od první stránky. Miluju, když je příběh, tak dobře vyprávěný, že jen čtu a neruší mě chyby, nelogičnosti nebo slabá místa. Tady rozhodně nejsou.
Zhltla jsem ho v podstatě za dva dny a chodila spát pozdě, pěkně děkuju, ale toto nešlo odložit. Já nechápu, že jsem o této autorce neslyšela dříve! Svět má propracovaný do detailu, postavy mě moc bavily a téma víry je podané tak netradičním způsobem, že jsem jen valila oči.
Kouzla, intriky, fanatismus, romantika a hlavně spousta námětu k přemýšlení. O sobě, o tom, co lidi pohání vpřed a co je vlastně pravá víra v něco. O tom, proč by si člověk stát za svým.
Ke konci knihy to byl jeden zvrat za druhým a já nestačila pobírat, co všechno je tam přichystané a hlavně překvapivé. To je za mě největší plus knihy, že se nedala předvídat.
Je to skvěle zpracovaný příběh o nelehkém tématu, naprosto svěžím způsobem a něco ve mně hluboce souznělo s trápením hlavní hrdinky (více nemohu kvůli spoileru prozradit) Soumrak je četba, která uspokojí i náročné čtenáře a já vám ho vřele doporučuji

17.08.2024 5 z 5


Smečka Smečka * antologie

Smečka
Ke knize jsem se dostala náhodou, jsem čtenář, který by jí běžně přešel. Jak už bylo napsáno v několika recenzích, byla by to škoda. Potvrdilo se mi, že každý žánr má opravdu mnoho vrstev a Smečka jich pokrývá většinu z nich.
Za mě velmi super setkání jednak s tímto žánrem, tak s českými autory až na jednu výjimku z ciziny. Jsem nadšená, kolik talentovaných autorů u nás máme. Nejvíc mě nadchla první povídka od Terezy Kadečkové, kterou jsem měla štěstí potkat už ve sborníku Na nevěčné časy.
Povídky byly většinou krátké, střídaly se ve vyváženém tempu. Asi dvě mi nesedly, ale to je u sborníků normální. Za to ostatní ve mně asi ještě dlouho zůstanou. To je totiž hlavní přednost této sbírky. Hloubka pocitů a příběhů, které obsahuje. Donutí vás nad nimi přemýšlet i potom, co dočtete. A není to kvůli strachu, ale tomu, jak skvěle jsou zpracované.

05.06.2024 5 z 5