Leonor Leonor komentáře u knih

Sisi, mladá císařovna: Mýtus a pravda Sisi, mladá císařovna: Mýtus a pravda Martina Winkelhofer

Velmi erudovaná biografie vyvracející mnohé mýty, které o císařovně Alžbětě kolují. Ocenit musím krásný obrazový materiál, navíc přímo se vztahující ke konkrétním pasážím v knize.

Po faktografické stránce nemám námitek, kniha by si však zasloužila pečlivější překlad a korekturu. Předešlo by se tak poměrně častým překlepům, zaměňování jmen (Sofie/Žofie), těžkopádnosti některých souvětí a hlavně, pro mě těžko vysvětlitelnému a rušivému, nekonzistentnímu (ne)překládání jména královny Viktorie.

20.08.2024 5 z 5

Marie Stuartovna - Mučednice nebo svůdná intrikánka? Marie Stuartovna - Mučednice nebo svůdná intrikánka? René Guerdan

Spíše apologie na Marii Stuartovnu, velmi jednostranný životopis. Cením si však dodatku knihy - rozboru listin, které vedly k jejímu uvěznění a popravě.

15.01.2024 3 z 5

Eliška Přemyslovna: Královna česká Eliška Přemyslovna: Královna česká Božena Kopičková

Hezké čtení, jen mě trochu mrzelo, že autorka nezmínila návštěvu Elišky a Jana ve Slezsku roku 1327, či její propojení s legendami o Anežce Přemyslovně. Navíc jsem občas nesouhlasila s jejími názory na Jana Lucemburského.

23.06.2022 4 z 5

Dvorní dáma Dvorní dáma Anne-Marie Vedsø Olesen

Chování postav vůbec nemá smysl ani logiku. Dobové zvyky příliš neodpovídají 16. století stejně jako až moc pokrokové názory "inteligentní" hlavní hrdinky. Konec knihy postrádá hlavu i patu, nezbylo mi než nevěřícně zírat nad myšlenkovými pochody výše zmíněné.
Jo, a někdo by měl autorce koupit k Vánocům biografii o Kateřině Medicejské.

23.03.2021 2 z 5

Vévodkyně lucemburská Vévodkyně lucemburská Philippa Gregory

(SPOILER) Povedená kniha, ideální jako prequel k seriálu Bílá královna, který navazuje přesně tam, kde tato kniha končí. Hvězdičku strhávám za prvek magie - historická Jacquetta rozhodně čarodějnice nebyla - a za nelichotivé vylíčení postavy Cecily Nevillové, jejíž historický protějšek byl velmi odlišný. Navíc některé nudnější scény a pasáže by se mohly vyškrtat, kniha je velmi dlouhá a chvílemi ztrácí spád.

13.03.2020 4 z 5

Anna Boleynová Anna Boleynová Carolly Erickson

Narozdíl od románů Carolly Erickson jsou její čtivé biografie velmi dobré. Hvězdičku strhávám, protože bych velmi ocenila výčet pramenů a zdroje citátů ze začátku každé kapitoly.

28.01.2020 4 z 5

Tudorovci – Král, královna a milenka Tudorovci – Král, královna a milenka Anne Gracie

Ideální doplněk k první sérii stejnojmenného seriálu, osvětluje události a dává širší souvislosti.

26.01.2020 4 z 5

Andělská tvář II. Andělská tvář II. Hana Marie Körnerová (p)

Krásné pokračování, nejvíce se mi líbila atmosféra tichomořského ostrova.

04.01.2020 5 z 5

Královna Dagmar Královna Dagmar Hana Parkánová-Whitton

Podobně jako u knihy Anna Česká jsem se chvílemi nudila a hlavní postavy ve mě vzbuzovaly jen málo emocí.

02.01.2020

Na život a na smrt – Román o Anně Boleynové Na život a na smrt – Román o Anně Boleynové Sandra Byrd

Moc hezké čtení na dva dny vánočních prázdnin. Líbilo se mi vykreslení charakterů i uvěřitelnost Anniny povahy, myšlenek a motivů. Trochu mě zarazil rodokmen na začátku knihy, neboť na internetu jsem podle něj hodně věcí nemohla dohledat, ale to mi dojem nepokazilo. Naštěstí autorka sama v závěru mnohé vysvětluje.

02.01.2020 5 z 5

Anna Česká: Dcera Karla IV. na anglickém trůnu Anna Česká: Dcera Karla IV. na anglickém trůnu Hana Parkánová-Whitton

(SPOILER) Nečetlo se nejlépe, chvílemi mi kniha připadala nudná. Setkání před zásnubami aniž by věděli jeden o druhém bylo velmi předvídatelné a jak vystřižené z červené knihovny.

02.01.2020 3 z 5

Karel IV. Karel IV. Hana Parkánová-Whitton

Zatím bezkonkurenčně nejlepší autorčin román. Kniha měla spád, četla se dobře, postavy byly hezky vykresleny.

02.01.2020 4 z 5

Císařovna Sisi a její milovaná místa Císařovna Sisi a její milovaná místa Katrin Unterreiner

Kniha se trochu hůře četla, ale musím ocenit krásnou obrazovou přílohu. Český název je trochu zavádějící, autorka se zabývá pouze císařovninými pobyty v Solné komoře. Anotace to však napravuje.

30.12.2019 4 z 5

Vnučky královny Viktorie na evropských trůnech Vnučky královny Viktorie na evropských trůnech Julia P. Gelardi

Naprosto úžasná kniha, podrobná, s výňatky z dopisů a deníků. Skvělá práce.

30.01.2019 5 z 5

Poslední dny královen Poslední dny královen Jean Sévillia

Knížka není špatná, ale některé kapitoly nejsou objektivní a je z nich cítit autorův názor na osobnost, i když by měl být nestranný (např. Charlotta Belgická). Kapitola o císařovně Alžbětě je plná dávno překonaných mýtů.

06.01.2019 3 z 5

Arcivévodkyně Žofie: Silná žena na Vídeňském dvoře Arcivévodkyně Žofie: Silná žena na Vídeňském dvoře Anna Ehrlich

Velmi pěkné a přehledné zpracování osudů „jediného muže na vídeňském dvoře“.

08.07.2018 5 z 5

Tajný deník Marie Antoinetty Tajný deník Marie Antoinetty Carolly Erickson

Nelíbí se mi, jak autorka nakládá s historickými fakty a charaktery. Samozřejmě, že historický román dává velké možnosti smyšlených scén a dialogů, ale přece není možné zcela pozměnit běh událostí a povahy postav. Jistě, Marie Antoinetta je jednou z nejkontroverznějších postav historie, nicméně její vylíčení v tomto románu neodpovídá té opravdové ani v těch nejzákladnějších bodech.

08.07.2018 1 z 5

Alexandra: Tragédie poslední carevny Alexandra: Tragédie poslední carevny Elisabeth Heresch

První opravdová biografie, kterou jsem četla. Knížka čtivá, jen trochu staré informace vzhledem k datu vydání. Jinak skvělé.

24.11.2017 5 z 5

Charlie a tajuplná truhlička Charlie a tajuplná truhlička Jenny Nimmo