Leonor komentáře u knih
Velmi erudovaná biografie vyvracející mnohé mýty, které o císařovně Alžbětě kolují. Ocenit musím krásný obrazový materiál, navíc přímo se vztahující ke konkrétním pasážím v knize.
Po faktografické stránce nemám námitek, kniha by si však zasloužila pečlivější překlad a korekturu. Předešlo by se tak poměrně častým překlepům, zaměňování jmen (Sofie/Žofie), těžkopádnosti některých souvětí a hlavně, pro mě těžko vysvětlitelnému a rušivému, nekonzistentnímu (ne)překládání jména královny Viktorie.
Spíše apologie na Marii Stuartovnu, velmi jednostranný životopis. Cením si však dodatku knihy - rozboru listin, které vedly k jejímu uvěznění a popravě.
Hezké čtení, jen mě trochu mrzelo, že autorka nezmínila návštěvu Elišky a Jana ve Slezsku roku 1327, či její propojení s legendami o Anežce Přemyslovně. Navíc jsem občas nesouhlasila s jejími názory na Jana Lucemburského.
Chování postav vůbec nemá smysl ani logiku. Dobové zvyky příliš neodpovídají 16. století stejně jako až moc pokrokové názory "inteligentní" hlavní hrdinky. Konec knihy postrádá hlavu i patu, nezbylo mi než nevěřícně zírat nad myšlenkovými pochody výše zmíněné.
Jo, a někdo by měl autorce koupit k Vánocům biografii o Kateřině Medicejské.
(SPOILER) Povedená kniha, ideální jako prequel k seriálu Bílá královna, který navazuje přesně tam, kde tato kniha končí. Hvězdičku strhávám za prvek magie - historická Jacquetta rozhodně čarodějnice nebyla - a za nelichotivé vylíčení postavy Cecily Nevillové, jejíž historický protějšek byl velmi odlišný. Navíc některé nudnější scény a pasáže by se mohly vyškrtat, kniha je velmi dlouhá a chvílemi ztrácí spád.
Narozdíl od románů Carolly Erickson jsou její čtivé biografie velmi dobré. Hvězdičku strhávám, protože bych velmi ocenila výčet pramenů a zdroje citátů ze začátku každé kapitoly.
Ideální doplněk k první sérii stejnojmenného seriálu, osvětluje události a dává širší souvislosti.
Krásné pokračování, nejvíce se mi líbila atmosféra tichomořského ostrova.
Podobně jako u knihy Anna Česká jsem se chvílemi nudila a hlavní postavy ve mě vzbuzovaly jen málo emocí.
Moc hezké čtení na dva dny vánočních prázdnin. Líbilo se mi vykreslení charakterů i uvěřitelnost Anniny povahy, myšlenek a motivů. Trochu mě zarazil rodokmen na začátku knihy, neboť na internetu jsem podle něj hodně věcí nemohla dohledat, ale to mi dojem nepokazilo. Naštěstí autorka sama v závěru mnohé vysvětluje.
(SPOILER) Nečetlo se nejlépe, chvílemi mi kniha připadala nudná. Setkání před zásnubami aniž by věděli jeden o druhém bylo velmi předvídatelné a jak vystřižené z červené knihovny.
Zatím bezkonkurenčně nejlepší autorčin román. Kniha měla spád, četla se dobře, postavy byly hezky vykresleny.
Kniha se trochu hůře četla, ale musím ocenit krásnou obrazovou přílohu. Český název je trochu zavádějící, autorka se zabývá pouze císařovninými pobyty v Solné komoře. Anotace to však napravuje.
Naprosto úžasná kniha, podrobná, s výňatky z dopisů a deníků. Skvělá práce.
Knížka není špatná, ale některé kapitoly nejsou objektivní a je z nich cítit autorův názor na osobnost, i když by měl být nestranný (např. Charlotta Belgická). Kapitola o císařovně Alžbětě je plná dávno překonaných mýtů.
Velmi pěkné a přehledné zpracování osudů „jediného muže na vídeňském dvoře“.
Nelíbí se mi, jak autorka nakládá s historickými fakty a charaktery. Samozřejmě, že historický román dává velké možnosti smyšlených scén a dialogů, ale přece není možné zcela pozměnit běh událostí a povahy postav. Jistě, Marie Antoinetta je jednou z nejkontroverznějších postav historie, nicméně její vylíčení v tomto románu neodpovídá té opravdové ani v těch nejzákladnějších bodech.
První opravdová biografie, kterou jsem četla. Knížka čtivá, jen trochu staré informace vzhledem k datu vydání. Jinak skvělé.