LilyGorch komentáře u knih
Christian byl spořádaný mladík, žil si klidným životem a plánoval budoucnost po boku své milé. Ta však nyní namísto těšení se na veselku roní slzy nad jeho hrobem. Se sklíčeným srdcem sleduje hlínu dopadající na rakev, která jako by zpečetila konec jednoho vyhaslého života. Christian ale dostává druhou šanci. Probouzí se ve svém druhém životě a musí si navyknout na nový řád své existence, kdy se světlo stává nepřítelem a on se jako dítě noci smí pohybovat pouze ve stínech. Také se musí naučit pravidlům smečky, k níž se připojí. Právě ta se zde neobjevuje náhodou, ale má tu své povinnosti. Aby toho nebylo málo, krajem se nesou zvěsti o krutém vrahovi, který má na svědomí všechny živé z nedaleké osady.
Příběh má parádně temně tajemnou středověku atmosféru, jako horor bych jej ale úplně neoznačovala. Líbilo se mi, že autorka zběžně načrtla minulost jednotlivých členů smečky. Řekla bych, že každý z hrdinů je zajímavý a má propracovaný charakter. Každý by si klidně zasloužil svoji vlastní knihu. Tím, že se během vyprávění střídá více dějových linek z pohledu více postav, jsem se místy ztrácela a ne vždy jsem uměla hned dobře rozlišit, s kým mám zrovna tu čest. Utekly mi tak některé náznaky a detaily. Občas mě proto čtení tolik nebavilo, což je škoda. Je však vidět, že si autorka dala s knížkou dost práce. Už jenom třeba podle toho, že ke každé kapitole na její začátek vybrala tematickou citaci z jiných literárních děl.
3/5 *
(SPOILER) Agatha se narodila 15. září 1890 do rodiny Fredericka a Clary Millerových. Spokojené dětství prožívala spolu se svými dvěma sourozenci v milovaném rodinném domě v Ashfieldu. Tento dům pro ni byl téměř rájem, srdeční záležitostí. Právě po své matce Agatha zdědila jakousi posedlost nejen nakupováním a hromaděním věcí, ale i domů. Jeden čas jich vlastnila dokonce osm zároveň. Následně je se zalíbením vášnivě zařizovala a zkrášlovala.
Během čtení se dozvídáme nejen tuto, ale i další spoustu zajímavostí ze života slavné spisovatelky. Lucy Worsleyová vypráví pozoruhodný život autorky detektivních románů zasazený do kontextu událostí světových dějin současně se zmínkami o právě vydávaných dílech Agathy, o jejích úspěších a o ohlasech jejích čtenářů. Provází nás nejen šťastnými obdobími spisovatelčina života, ale také těmi smutnějšími a náročnějšími. Z nich můžu jmenovat například Agátin unáhlený sňatek za Archibalda Christieho, po kterém jí nakonec zůstala dcera a příjmení. Dále také náročnou výpomoc v nemocnici a v lékárně během obou válek, strašáka v podobě rodinného dědictví šílenství a jistě také onu záležitost se spisovatelčiným dosud neobjasněným jedenáctidenním zmizením. Tato těžká období však jako by měl vyvážit pracovní úspěch globálního rozsahu, vydařené láskyplné druhé manželství s Maxem Mallowanem a nebo vyznamenání od samotné královny, jež Agathu jmenovala komandérem Řádu britského impéria. V roce 1961 UNESCO prohlásilo Agathu Christie za nejprodávanějšího autora na světě. Po smrti však její majetek činil jen něco málo přes 100 000 liber.
Autorka knihy o světoznámé spisovatelce vychází z Agátiných poznámek a zápisků, z jejího díla, soukromých dopisů a jiných dalších zdrojů. Všechny tyto zdroje uvádí v pečlivém soupisu poznámek na konci knihy. Přes zdání skoro až “vědecké práce" je životopis napsán zajímavě a poutavě. Jsem ráda, že jsem si jej mohla přečíst a přiblížit si tak postavu někdy až záhadné autorky slavných detektivek.
4/5 *
Za knihu Agatha Christie – Tajuplná žena děkuji @knihybeta ! :o)
Frankie je pohublý kocourek, který se jednou zatoulá k na první pohled opuštěnému domu. Vyskočí na okenní parapet a kouká oknem dovnitř. Vidí člověka, jak si hraje s krásným, dlouhým a silným provázkem. Paráda, provázky má Frankie moc rád! Jenže ten člověk si s ním hraje tak nějak zvláštně. Jeden konec připevnil ke stropu a druhý si omotal okolo krku. Frankie za oknem napjatě čeká, co bude dál. V tu chvíli si ho člověk všimne, nechá svých podivných her a snaží se zvědavého kocourka odehnat. Ten se ale jen tak nenechá, proto za ním člověk vyběhne ven a rozčileně po něm hodí první věc, co mu přijde pod ruku. Frankiemu se jen zatmí před očima. Podivín si až pozdě uvědomí, že kocourkovi ublížil, a protože má přece jen dobré srdce, vezme si Frankieho domů a zajistí mu odborné ošetření. Když Frankie zase přijde k sobě, překvapí člověka podruhé. Zanedbaný kocourek totiž umí mluvit. Tak se Frankie seznámí se svým člověkem, Richardem Goldem. Postupně přijde na to, že se musí stát Richardovým smyslem života, jinak by to s ním nemuselo dobře dopadnout..
Autoři na pár stránkách popisují místy až dětským pohledem příběh dvou životních ztroskotanců. Jeden téměř přišel o ucho a žije nuzným životem, kdy často přespává na skládce pod starou vanou. Druhý se snaží zemřít, protože po smrti jeho ženy ho už nebaví dál žít. Vyprávění je velice jednoduché, ale za vtipným kočičí mudrováním se často skrývá hlubší myšlenka. Čtenář se místy zasměje, ale vzápětí přijde skoro až dojemná pasáž. Tato útlá knížečka vás zkrátka vtáhne a pustí teprve tehdy, až se ocitnete na jejím konci.
4,5/5 *
Za tuhle moudrou roztomilost děkuji @knihybeta ! :o)
Dvaadvacetiletá Marion Crawfordová si při studiu přivydělává jako učitelka dětí lady Elginové, k níž se jednoho dne staví na návštěvu vévodkyně z Yorku. Marion se jí ihned zalíbí jako guvernantka pro její dcerky - šestiletou Elizabeth a dvouletou Margaret. Mladá dívka se nejprve zdráhá a nechce toto lákavé místo přijmout. Chtěla se totiž věnovat studiu dětské psychologie na univerzitě v Glasgow a následně pomáhat chudým opuštěným dětem. Vévodkyně slibuje, že se po prázdninách bude moci ke studiu vrátit. To se však nikdy nestane. Pouhých pár měsíců prázdnin se protáhne na dlouhých sedmnáct let. Marion se utěšuje tím, že stále pomáhá společnosti - vychovává malé princezny a dává jim nahlédnout i do životů obyčejných lidí, pod pozlátko královských paláců a vštěpuje jim tak sociální cítění. Časem jí obě děvčátka přirostou k srdci, téměř jako by byla její. S princeznami Lilibet a Margaret prožívá složité období úmrtí krále Jiřího V., následné abdikace Eduarda VIII. a korunovace Jiřího VI. králem. Z princezny Lilibet se tak rázem stává následnice trůnu. “Crawfie" s princeznami tráví i těžké časy během náletů a bombardování za druhé světové války, kdy musí mnoho nocí přečkat v podzemních krytech. Jako čestný host se účastní svatby milované Lilibet s princem Philipem. Na osobní život však guvernantce už mnoho času nezbývá. Její milý George - major Buthlay, kterého jí matka dohodila a do nějž se Marion časem zamiluje, je čím dál více netrpělivý a rád by, aby jeho milá svoji obětavou službu u královské rodiny ukončila. Jak se Marion nakonec rozhodne? Dá přednost věrné službě princeznám nebo vlastnímu štěstí? A bude to rozhodnutí správné?
Postava guvernantky Marion Crawfordové je skutečná. Stejně tak u dvora v oněch letech sloužil jako tajemník i sir Alan “Tommy" Lascelles, z jehož pohledu jsou psány některé kapitoly. Líbí se mi, že i přesto, že jde o román do jisté míry upravený potřebám autorky, i tak jsou základní postavy, události a údaje pravdivé a reálné. Mám historické romány ráda, proto mi i Marion sedla. Jde o velmi čtivé dílko, takže pokud máte tento žánr také v oblibě, určitě Marion nevynechejte.
5/5 *
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji @knihybeta !
V Temných tajemstvích se seznamujeme s osmnáctiletou Naďou, která se poprvé setkává se svou biologickou matkou. Díky ní poznáváme fungování její současné rodiny a postupně se zaměřujeme i na život její nevlastní matky. Ta se touží vymanit z moci despotického manžela (Nadina otce) a osamostatnit se. Současně se však bojí, aby nepřišla jak o svoji nevlastní dceru, tak i o svého mladšího syna.
Dále je zmíněný příběh dvojice Jakuba a Alicje - s existencí této rodiny na první pohled nesouvisí, v daném okamžiku nás však autor vyvede z omylu. Všechno souvisí se vším, jednání jedné postavy ovlivňuje činy další atd. Zároveň zde máme významný spojovací článek, díky kterému se dává do pohybu celý řetěz událostí a většina osob je ať už přímo či nepřímo nucená se rozhodnout a jednat. Každý tu má své neřesti a temná tajemství..
Autorovo vyprávění je svižné, každá kapitolka rychle odsýpá. Postupně odkrýváme jednotlivé střípky a na konci do sebe vše perfektně zapadne jako dílky puzzle. Napínavý děj a nečekané zvraty udrží čtenářovu pozornost až do poslední stránky.
4/5 *
(SPOILER) Tajemství čokoládovny je druhým dílem ze série Starožitnosti od britské spisovatelky Pauly Brackston. Hned na začátku se musím přiznat, že první díl s názvem Krámek se starožitnostmi jsem nečetla. O=) Věděla jsem sice, že “Čokoládovna” patří do série, myslela jsem si ale, že oba díly na sebe vyloženě nenavazují. Mno a ony navazují.. Nicméně nakonec mi až tolik nevadilo, že jsem “Krámek” nečetla - něco jsem si domyslela a některé informace autorka znova připomíná, takže mi příběh i tak dával smysl. Jakmile budu mít příležitost, dokoupím si a dočtu i ten první díl. ;o)
Xanthe spolu se svou matkou Florou vlastní obchod se starožitnostmi a občas ucítí s některým ze starožitných předmětů podivné spojení. Během prohlížení zajímavých kousků z pozůstalosti k ní začne zpívat měděná konvička na čokoládu. Hned při prvním pokusu konvička dívku přenese do 17. století, kde se znova setkává se svým milým Samuelem. Tomu však nyní hrozí nebezpečí, že se za svoje názory znelíbí králi, což by jej mohlo stát i život. Xanthe brzy pochopí, že jejím úkolem je pomoci Samuelovi. Zároveň v minulosti také potkává mocichtivého záporáka Faifaxe, který může ovlivnit Samuelův osud. Fairfax také dokáže cestovat časem a nutí Xanthe, aby mu vysvětlila, jak schopnost převraceče času funguje a jak lze cestování časem ovlivnit. Xanthe sama ale spoustě faktorů ohledně převracení času nerozumí a musí se toho ještě hodně naučit. Současně je třeba, aby nějakým způsobem vysvětlila svoji nepřítomnost v současnosti, aby ji během jejích výletů do minulosti nikdo nehledal.
Tajemství čokoládovny je příjemné romantické vyprávění s lehkým nádechem historie a s drobným využitím fantasy prvků.
Za knížku děkuji @knihydobrovsky a slibuji, že ten první díl určitě doženu! :o)
4/5 *
Bryn Turnbullová ve svém historickém románu Poslední velkokněžna sleduje očima nejstarší dcery cara Mikuláše II., velkokněžny Olgy Nikolajevny, poslední roky vlády dynastie Romanovců. Předkládá nám tak nejen náhled na část historického období a jeho politickou situaci, ale i do soukromí a běžného života carské rodiny. Jsme také svědky Olžiných nešťastných lásek, kterých se musí vzdát, protože jí její původ předurčil jiný osud. Nedílnou součást příběhu tvoří otec Grigorij Rasputin - pochybný léčitel, který se stará o careviče Alexeje trpícího dědičnou hemofilií. Podle carevny Alexandry Fjodorovny je jediným, kdo dokáže jejímu milovanému synovi a následníkovi trůnu vždy pomoci. Rasputin tím carevnu dokonale ovládne a přes její přímluvy dosáhne velké pozornosti samotného cara. Jeho vliv u carské rodiny v kombinaci s jeho až skandálním chováním je později jedním z více důvodů, proč se lidé začnou proti carovi bouřit.
Kapitoly popisující období od abdikace cara Mikuláše, přes pobyt ve vyhnanství, až po poslední chvíle života carské rodiny střídají veselejší retrospektivní kapitoly plné třpytivých světel plesových sálů, prvních lásek velkokněžny Olgy a Taťány či zážitků z oslav třísetletého výročí vlády Romanovců.
Při čtení jsem obdivovala Olžinu odhodlanost a oddanost rodině a celé zemi - “Jsem dcerou ruského cara a rodinu neopustím. Jestli mě čeká smrt, zemřu na ruské půdě.” Z chování všech členů rodiny byla cítit silná vzájemná láska a respekt. Carovým posledním přáním ve vyhnanství bylo, aby je věznitelé nerozdělovali, ať se stane, co se stane, aby zůstali všichni stále spolu. To se mu také vyplnilo. Brzy ráno 17. července 1918 byli společně všichni členové carské rodiny krutě popraveni.
Pokud vás někoho toto téma zajímá, určitě vám Poslední velkokněžnu doporučuji. Tím, že jde o historický román, není knížka vůbec těžká na čtení. Přijatelnou formou si tak přiblížíte část ruských dějin.
5/5 *
Za poskytnutí knížky k recenzi děkuji Nakladatelství Beta!
Vikomt Anthony Bridgerton se rozhodl oženit a vybral si už i dívku, která by mu mohla být vhodnou manželkou. Je jí kráska Edwina Sheffieldová. V cestě jim ale stojí Edwinina starší sestra Kate, která nechce dát svolení k sňatku. Je totiž přesvědčená o tom, že si její sestra zaslouží někoho, kdo si ji vezme z pravé lásky a ne z pouhé povinnosti. Také právě Katina tvrdohlavá neústupnost však zamotá Anthonymu hlavu a začne jej ke Kate nenápadně čím dál více přitahovat.
Jde o druhý díl ze série románků Bridgertonovi.