limetka2008
![Volavka Volavka](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258574/lacey-flint-volavka-tAg-258574.png?v=1443936604)
Celkem dobře napsaná knížka. Předchozí ze série jsem nečetla, takže jsem zpočátku úplně nechápala "napnelismus" mezi Lacey a Markem. Uvítala bych prokreslenější charaktery všech aktérů, zejména záporných postav, to zde podle mého názoru schází. Ale jo, dalo se to číst.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Divočina Divočina](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173359/divocina-R0u-173359.jpg?v=1450723127)
Silný příběh, příroda a putování - knížka přesně pro mne. Navíc dobře a čtivě napsaná a moc se mi líbilo, že se Cheryl nevyhýbá ani těm momentům, které ji nelíčí zrovna v nejlepším světle a poctivě popisuje svou cestu nejen po PCT, ale i životem, se vším klopýtáním, omyly a chybami.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155109/nez-jsem-te-poznala-Gq9-155109.jpeg?v=1507958865)
Když někdo píše romantiku, která celým příběhem směřuje k happyendu, a pak do toho vsune celkem násilně špatný konec, připadá mi to jako podraz na čtenáře a mně to velmi rozhodilo náladu. Kniha se mi líbila přesně po tento konec příběhu. Zůstal mi z ní špatný pocit a nemůžu se zbavit dojmu, že to je skrytá obhajoba eutanazie a to mi z principu velmi vadí. Hrdinka navíc moc svým chováním nepřipomíná dospělou 27letou ženu, moje 18letá dcera to má v životě srovnané víc než ona. Tři hvězdy s odřenýma ušima za řemeslné zpracování.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Hlas pro vraha Hlas pro vraha](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238640/hlas-pro-vraha-oFL-238640.jpg?v=1426198634)
Chvílemi jsem se otřásala nad tím hnusem, ve kterém jsme tenkrát žili. Téma není uchopeno špatně, kniha začíná celkem dramaticky a čtivě, jenže mezi začátkem a rozuzlením, které již tak od první třetiny není moc tajemstvím, je poměrně dlouhá část, která celkem zbytečně a rozvláčně popisuje život Anny mezi dětstvím a odhalením pravdy. Někde v Rusku mne to prostě začalo nudit a přemýšlela jsem, jestli některé stránky i nepřeskočit. Nicméně poctivě jsem dočetla... Možná je ta spousta nudného popisu dána tím, že, jak jsem se dozvěděla, příběh je z větší části autobiografický a autorka tedy neměla nad ním ten správný nadhled. Takže za to hvězda dolů.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Cesta za svobodou Cesta za svobodou](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/228236/cesta-za-svobodou-228236.jpg?v=1415392887)
Vcelku dobrá kniha, jedná se vlastně spíše než o beletrii o dokument emigrace jedné rodiny se spoustou zajímavých postřehů. Spíše pro nás pamětníky, než pro generace, které už to znají jen z dějepisu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Do nejtemnějšího kouta Do nejtemnějšího kouta](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220345/do-nejtemnejsiho-kouta-Rzm-220345.jpg?v=1431895494)
Hodně dobré, nemohla jsem se od příběhu odtrhnout a "zhltla" jsem ho za dva dny, vlastně spíš noci.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední dopis od tvé lásky Poslední dopis od tvé lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166292/posledni-dopis-od-tve-lasky-vm9-166292.png?v=1626943448)
No nejprve jsem se lekla, že to bude přesladká romantika, ale do půlky moje ostražitost polevila a pak mne děj naprosto vtáhl a přestože jsem happyend očekávala, knížka mne rozhodně nezklamala. Takže se mnou může paní Moyes rozhodně počítat i příště!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Neumělcům života Neumělcům života](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199349/neumelcum-zivota-ooh-199349.jpg?v=1449102378)
Tahle kniha mne doslova "sejmula", protože co věta, to přesný popis toho, co cítím a vnímám a o čem přemýšlím. Jen to neumím na rozdíl od autora vyjádřit. Je to jeden z pokladů v mé knihovně. Marek Orko Vácha je pro mne vzácným spojením inteligence, lásky a pokory a má veliký dar toto předávat dál.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chatrč Chatrč](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28576/chatrc-Z40-28576.jpg?v=1435267389)
Velmi silná knížka o tom, že Boží pohled na svět je úplně jiný než ten náš. Nečte se úplně snadno a druhou půlku je potřeba číst opravdu pomalu a důkladně. Po prvním přečtení ve mně zůstal trochu zmatek, musela jsem do toho jít ještě jednou a promýšlet více do hloubky. Velmi výjimečná kniha!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Promlčení Promlčení](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/256293/promlceni-yzO-256293.jpg?v=1439211008)
Ačkoliv až tak moc často detektivky nečtu, v tomto případě toho času nelituji. Dobrá detektivka, slušně vystavěný příběh.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Život s alzheimerem Život s alzheimerem](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250667/zivot-s-alzheimerem-TxW-250667.jpg?v=1439579067)
Tahle kniha se z pochopitelných důvodů natolik liší od běžné literatury, že nevím vlastně ani, zda se na ni dá použít běžné hvězdičkové hodnocení. Nakonec dávám 4 hvězdy za otevřenost, se kterou autor nechává nahlédnout do svého nemocí sužovaného nitra. A čte se těžce, přetěžce, je to hodně smutná kniha...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tajná dcera Tajná dcera](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136146/tajna-dcera-nF7-136146.jpg?v=1524682989)
Ne že by se to špatně četlo.... ale jednotlivé postavy jsou vylíčeny velmi schematicky a vcelku povrchně. Stejně tak chybí hlubší vhled do indické společnosti a tento nedostatek nezachrání ani řada indických slůvek v textu, která působí spíše rušivě (navíc nejsou přeložena přímo dole na stránce, ale ve slovníčku na konci knihy, takže stále listujete tam a zpět). Takže pokud je to opravdu pravdivý příběh, rozhodně mohl být zpracován zajímavěji. Škoda.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Problémové partie Problémové partie](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/5679/problemove-partie-N98-5679.jpg?v=1672056207)
Průměrně dobrá a vcelku zábavná kniha s řadou vtipných pasáží, které jsem s chutí předčítala manželovi a dětem. Není to sice bůhvíjaká perla, ale najde se tam celkem slušný humor i momenty pro zamyšlení.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Těm nejmenším Těm nejmenším](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130899/tem-nejmensim.png?v=1734122867)
Bože můj! Právě jsem tu našla poklad - při pohledu na obrázek knížky se mi vracejí vzpomínky na krásné dětství a naskakují v hlavě celé básničky, pronášené maminčiným hlasem. A ty nádherné ilustrace! Myslím, že je čas hrábnout v knihovničce hodně dozadu a najít nejen tuhle knížku. Sladká nostalgie :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Z neznámých důvodů Z neznámých důvodů](https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68692/z-neznamych-duvodu-ZRg-68692.jpg?v=1464606686)
Mám tuhle knížku hodně ráda, od Frýbové asi nejraději. Je poutavě napsaná a na rozdíl od jejích dalších knih zde autorka neventiluje své (jedině správné) politické názory. Výborně napsáno.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29103/vyhnani-gerty-schnirch-SiS-29103.jpg?v=1462438824)
Autorka neuvěřitelně dobře uchopila obtížné a kontroverzní téma, skoro se mi nechtělo věřit, že je Tučková takové mládě. Klobouk dolů, jedna z knih, které mi v hlavě uvízly natrvalo a pevně. Není to lehké čtení o zlu, které plodí zlo a odnesou to často nevinní...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Saturnin Saturnin](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/1615/saturnin-Hqf-1615.jpg?v=1542278596)
Přečteno před 34 lety pod lavicí v hodině literatury, kdy jsem dostala nekontrolovatelný záchvat smíchu, po kterém profesorka knihu zabavila a poté nám z ní několik hodin sama předčítala, přičemž se záchvaty smíchu lavinovitě šířily po třídě. Při Miloušově větě: "Přinesl jsem ti červy!" se řehtám i dnes :) A nejen při ní.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![O spánku a mizení O spánku a mizení](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166116/o-spanku-a-mizeni-66005eb6ae91f.jpg?v=1711300278)
Tak nějak nevím - některé myšlenky mne zaujaly, ale příběh mi připadal celkem banální a prolínání tří časových období bylo matoucí a rušivé, než jsem vždy pochopila, kdo právě mluví a v kterém období se zrovna nacházíme. Co mne zaujalo, bylo líčení přírody - pasáže věnované vyjmenování živočišných druhů a krajiny kolem Rýna - tohle psal někdo, kdo má přírodu rád a něco o ní ví.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Rok kohouta Rok kohouta](https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/576/rok-kohouta.jpg?v=1229596328)
Obdivuju Terezu Boučkovou... za to, že udělala všechno, co mohla a když už víc nemohla, že o tom dokázala takhle otevřeně napsat. Ty spousty polámaných iluzí, ideálů a nadějí... nezvládla bych to prožít, natož ještě zveřejnit. A také samozřejmě skvěle napsáno. Hodně podnětů k zamyšlení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ulička Apple Tree Yard Ulička Apple Tree Yard](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258902/ulicka-apple-tree-yard-258902.jpg?v=1437584058)
Tak už mám přečteno asi týden a stále se mi myšlenky na tuto knihu vracejí. Nakonec jsem došla k závěru, že "hrdinka" vlastně měla štěstí, že dopadla jak dopadla, protože při její zálibě v nahodilém sexu mohla narazit na někoho, kdo by si liboval nejen v něm, ale i horších praktikách a tou mrtvolou ležící v louži krve mohla klidně být ona, ne muž, který ji znásilnil. A popravdě - k ženě jejího věku, inteligence, profese a věhlasu mi toto rizikové chování prostě nesedí, možná kdyby byla hormony poplašená dvacítka - ale ne, prostě pro mne není moc uvěřitelná. Ovšem čte se to celkem dobře, úplně marné to nebude, když mne to nutí o příběhu přemýšlet už několik dní. Pokud bylo autorčiným záměrem vyvolat otázky a rozporuplné pocity, pak se podařilo skvěle.