Littlemonday komentáře u knih
Všechno není zapomenuto - Wendy Walker
Anotace:
Fairview je malé městečko v Connecticutu, klidné a spořádané, jak má být. A pak v něm jedné noci dojde k brutálnímu znásilnění patnáctileté dívky. Oběť napadení, Jenny Kramerová, si však na nic nepamatuje: stačilo jí se souhlasem rodičů krátce poté podat jistou kontroverzní látku a hrůzná vzpomínka se ztratila. Ale pocity a bolest tak úplně nezmizely… Děsivá událost postupně rozleptá Jennyinu osobnost, a nejen její. Jennyin otec Tom je posedlý myšlenkou najít viníka, matka Charlotta se marně snaží obnovit bezúhonnou pověst rodiny. Kramerovi proto vyhledají pomoc místního psychiatra Alana Forrestera. Ten vidí jedinou možnost – navrátit Jenny paměť. Krutá minulost bude muset znovu zaútočit… na všechny.
Recenze:
Tak tenhle psychologický román/thriller na mně udělal vážně dojem!
Hned na začátku vás seznámí s nešťastným příběhem Jenny a začnou se rozkrývat skutečnosti, které by mohly vést k vysvětlení, co se Jenny stalo doopravdy a kdo byl při tom.
Kniha je vyprávěna z pohledu psychologa, děj na můj vkus vážně hodně odbíhá k jakýmsi profesním detailům, které mě popravdě moc nezajímaly.
Každopádně zjistíte, že pozornost si nezasluhuje pouze Jenny…
Kdyby byl příběh trochu míň rozvláčný a obsáhlý, kniha by se četla líp a dostala by ode mně plný počet hvězd. Za občasné prolouskávání se hluchými místy strhávám jednu hvězdu.
Ovšem vřele doporučuji přečíst! ️
4/5 ⭐️
Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na mém IG: little.monday nebo na FB: LittleMonday - Rádi čteme ️️️
Rez a záře hvězd - T. Greenwood
Kniha, ke které jsem se dostala díky knižní štafetě. ️
Anotace:
Camden, New Jersey, 1948. Když jedenáctiletá Sally Hornerová ukradne z místního supermarketu notes, netuší, že ji sleduje dvaapadesátiletý Frank Salle. Salle je čerstvě propuštěný z vězení a nyní se chystá k útoku. Před obchodem ji napadne a přesvědčí ji, že je agent FBI a může ji okamžitě zatknout – pokud neudělá, co jí řekne.
Tento děsivý román se vydává po stopách následujících dvou let, během kterých Frank duševně i tělesně týrá Sally cestou na západ do San José, a navždy tak změní její život, stejně jako životy její rodiny, přátel a těch, které potkají cestou.
V této strhující knize, založené na skutečném příběhu oběti Sally Hornerové a jejího únosce, který šokoval Ameriku a inspiroval Vladimira Nabokova k napsání kontroverzní a legendární Lolity, dává oceněná spisovatelka T. Greenwoodová slovo samotné Sally.
Recenze:
Příběh unesené dívky, malé holčičky, která si prošla peklem plným lží a obtěžováním nechutného zločince Franka.
Lolitu od Nabokova jsem četla a skoro se stydím, že jsem vůbec netušila, že byla inspirována skutečností.
Autorka Rzi a záře hvězd napsala román, kde se neodráží jen pravda, trochu děj upravila a vyplnila mezery, ale základ zůstal a na konci knihy skvěle vylíčila, co je skutečnost a co ne.
Příběh byl velmi čtivý, celou dobu vás nutí držet Sally palce.
Konec mě dostal do kolen, byl pro mě naprosto nečekaný. Určitě doporučuji přečíst!
4/5 ⭐️
Budu moc ráda, když mě budete sledovat také na IG: little.monday ️️️
Jezevec - Fredrik P. Winter
Kniha, ke které jsem se dostala díky knižní štafetě. ️
Anotace:
Každý rok v noci na 6. listopadu se sériový vrah zvaný Jezevec prokopává skrz podlahu sklepa do domů svých vybraných obětí, které potom beze stopy mizí pod zemí stejně jako jejich vrah.
Jednoho rána nalezne redaktorka Annika Granlundová přede dveřmi své kanceláře hlínou ušpiněný rukopis. Jmenuje se Jsem Jezevec. Rukopis je zvráceným životopisem sériového vraha žijícího pod zemí. Annika v něm vidí svoji šanci, jak zachránit nakladatelství, jemuž hrozí bankrot. I přes zřejmé spojení se skutečným, dosud nevyřešeným případem vražd se Annika rozhodne rukopis vydat. Její rozhodnutí ji ale ovlivní víc, než by si kdy dokázala představit, a brzy ji začne vtahovat hluboko do temnoty, již poznala jako malé dítě.
S přibližujícím se osudným datem se čím dál jasněji vyjevuje spojení mezi rukopisem a skutečným vrahem a otázky okolo vydané knihy se hromadí. Kdo je Jezevec doopravdy? Kdo knihu napsal? A co se ve skutečnosti schovává v hlíně pod zemí?
Recenze:
Pokud chcete napínavý thriller se zajímavým nápadem, jste na správné adrese!
Nepolapitelný vrah, zmizelé oběti, osamělá detektivka a trochu labilní redaktorka - ti všichni a nejen oni vás vtáhnou do děje, kde nechybí ani smutné nebo lehce nechutné scény.
Několikrát jsem byla napnutá jak kšandy a díky skvělým popisům se dokázala opravdu vžít do kůže postav.
Trochu mě mrzel konec, za mně byla ta pomyslná tečka trochu překombinovaná a zbytečná, poslední dvě strany si mohl autor odpustit.
Každopádně se mi pak do tmy se psama nešlo úplně tak snadno jako jindy, takže moc doporučuji!
4/5 ⭐️
Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme ️️️
Royal: Vášeň - Geneva Lee
Knížka, ke které jsem se dostala díky knižní štafetě. ️
Anotace:
Clara Bishopová právě odpromovala na Oxfordu. Po zlých zkušenostech ze vztahu, který nedávno ukončila, nemá ani v nejmenším zájem vyhledávat nové známosti a raději se chce soustředit na své první skutečné zaměstnání. Na naléhání své nejlepší kamarádky a kolegyně ze studií Belle se ale účastní promočního večírku. Belle má v úmyslu seznámit Claru se svým starším bratrem, ale její iniciativa se nesetká s úspěchem. Ve snaze uniknout Belliným dohazovačským plánům se Clara vzdaluje davu a zatouží po tom, co je jí z podstaty bližší než společenský život – po samotě a soukromí.
Osud však rozdal jiné karty. Stranou probíhající party se totiž ukrývá ještě někdo. Když ten neznámý přitažlivý a tajemný muž Claru nakonec za podivných okolností políbí, Clara ještě netuší, že těch pár letmých okamžiků, které nemůže dostat z hlavy, obrátí celý její život vzhůru nohama.
Recenze:
Tahle knížka ve mně vyvolala spousty emocí…
Trošku naštvanost - nemám moc ráda vykrádačky a tady se nemůžeme bavit o ničem jiném v souvislosti s Padesáti odstíny.
Trošku zklamání - doufala bych v alespoň trochu reálnější děj. To, že v erotickém románu mohou mít postavy sex 18x za noc není nic překvapivého, ale bylo zapomenuto i na život mimo to.
Dost smíchu - těžko říct, jak knížka působí v originále a co s ní bylo provedeno díky překladu, ale připravte se, že tolikrát v životě jste slova jako číča a pták nikdy neslyšeli. Díky tomu byly erotické scény spíš úsměvné.
Celkově musím říct, že děj byl naprosto předvídatelný a troufám si tvrdit, že je mi naprosto jasné, co bude v knize druhé, třetí… Ale! Moc dobře se to četlo, byla to taková jednohubka, oddychovka. Nad ničím nepřemýšlíte, zasmějete se. Věřím, že někdo dokáže procítit i tu vztahovou linku a bude to pro něj fajn román.
Takže hodnocení určitě na průměru:
3/5 ⭐️
Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na FB: LittleMonday - Rádi čteme a IG: little.monday ️️️
Americká balada - J. C. Oatesová
Anotace:
Společnost amerického maloměsta druhé poloviny a sklonku 20. stol. nahlížená přes drama vraždy v rodině, která do maloměstské společnosti nezapadá. Šestnáctiletý John Reddy se po násilné smrti matčina milence dává na útěk, takže vše vypadá zdánlivě jednoznačně – vraždil on. Honička s policií, dopadení a soud z něj udělají mýtického hrdinu celého města, přes jehož osud jsou líčeny a hodnoceny osudy ostatních. Mnohavrstevný text líčí v jedné rovině chápání celého dramatu Johnovými tehdejšími spolužáky, kteří je prožívali jako svoje vlastní, rozebírá celou tehdejší společnost, sugestivně podává vznik Johnova hlubokého vztahu k matce a celé rodině, a líčí jeho další (odsouzením poznamenaný) život. Ještě po třiceti letech, kdy se Johnyho spolužáci setkávají na abiturientském srazu, zjišťují, že jeho příběh ovlivnil jejich životy od střední školy až dosud.
Recenze:
Kdybych tuhle knížku měla definovat jedním slovem, bylo by to asi UTRPENÍ.
Tolik jsem se musela přemáhat a přemlouvat, abych postupovala dál. Snažila jsem se mezi řádky hledat nějaký děj, ale skrz autorčiny květnaté popisové věty dlouhé přes půl stránky… To prostě nešlo!
Nějakých 370 stránek opěvování jednoho kluka, později muže. Nejspíš jde o tu dospělou verzi chlapečka z Kinder čokolád, co je na obálce. Jediná linka příběhu, která mě zajímala, nebyla dořešená. Nebo jsem to prostě jen přehlédla? Často se mi stávalo, že jsem některé pasáže musela číst i na třikrát, protože jsem byla myšlenkami úplně jinde.
Málokdy se mi stává, že bych z něčeho byla takhle znechucená. Tomuhle dílu se rovná tak maximálně nejotřesnější český erotický román Hračka.
Pokud se najde druhý chudák jako jsem já, kdo tuhle věc četl, můžete mi napsat, kdo spáchal tu vraždu?
Hodnocení:
0/5 ⭐️
Radši to ani nečtěte.
Pro další recenze mě sledujte na FB: LittleMonday - Rádi čteme a na IG: little.monday
Žlutý ptáček zpívá - Jennifer Rosner
Anotace:
Uprostřed nacistického běsnění v Polsku se židovská maminka se svou pětiletou dcerou s výjimečným hudebním nadáním ukrývá na místě, kde je sebetišší zvuk může obě stát život. Když němečtí vojáci obklíčí Židy v jejich rodném městě, dá se Róża se svou dcerou Shirou na útěk. Najdou útočiště ve stodole na sousedovic statku. Shira, dnem i nocí schovaná na seníku, se zoufale snaží zůstat zticha, zatímco jejím nitrem neustále pulzuje hudba. Přijde však den, kdy jejich útočiště přestává být bezpečné a Róża se musí rozhodnout: buď se Shirou zůstane, nebo ji opustí a dá jí tak naději na přežití.
Recenze:
Jeden z mnoha románů, který popisuje hrůzy, které kvůli nacistům zažívaly židovské rodiny. Nečekejte však žádná velká fakta, jedná se o příběh jedné konkrétní rodiny a jejich cesty válkou, širší kontext není příliš popsán, takže po hrůzách, které mám na toto téma za sebou, to řadím spíš k lehčímu čtení.
Bylo pro mně těžké se pořádně začíst, některé pasáže byly zdlouhavými popisy vzpomínek a špatně se mi to louskalo.
Na druhou stranu musím říct, že příběh na mně zapůsobil, všechno, co Róza pro Shiru udělala… Co všechno spolu prožily… Neumím si představit zvládnout ani zlomek z toho, takže na některých místech mě kniha vážně dojala. ️
Hodně mě bavily vedlejší postavy - na své cestě těmi hrůzami potkaly ty dvě mnoho hodných a samozřejmě i špatných lidí a musím říct, že autorka jejich vykreslení rozhodně neodflákla, všechny do jednoho jsem si je představovala a opravdu si užívala části knihy, kdy jedna z nich nevzpomínala, ale něco se dělo a byl s nimi někdo další!
Sice jsem trochu nespokojená s popisy a obecně uchopením tématu, ale musím vzít v potaz, že to je román a ne literatura faktu. Když se na to podívám z této strany, vlastně to není vůbec špatná knížka.
4/5 ⭐️
Cetla jsem v ramci vyzvy, Jacqueline me provazela detstvim a spechala jsem pro jeji knizky nadsene do knihovny. Diky jejim kniham jsem se zamilovala do cteni a tohle vraceni do minulosti byla nostalgie. Jen vim, ze dalsi uz cist nechci, protoze si pribehy pamatuju jako uzasne a naprosto vystihujici moje “velke problemy” a pro moje nynejsi dospele oci uz to neni. Uchovam si krasne vzpominky a jestli nekdy budu mit dceru, doufam, ze si knizky precte! :)
Na to, jak nemam rada povidky, byla tahle knizka fajn a ctiva. Az po docteni jsem zjistila, ze je urcena starsim detem, ale nicemu to nevadilo, i jako dospela jsem si ji uzila.
Knizka byla ctiva, ale v podstate o nicem… Zadny prekvapko, konec nedotazeny.
Tak nebudu lhat, tahle knizka nebude patrit mezi top vyber v me knihovne. ALE!!! Z celkem nudneho zacatku, kterym jsem se prokousavala a ktery mi prisel pri nejmensim trapny, urcite ne zabavny, se vyklubala oddechovka s nepredvidatelnym koncem. A jestli mam neco rada, pak jsou to zvraty! :))
Jako kniha je to humorna. Ale uprimne… Na mne asi moc humorna. A kde je hranice humoru? Kdo vi. Kazdopadne na mne uz to bylo moc tlacene, prilis mnoho hratek se slovy, snaha rozesmivat u kazdeho odstavecku, abych si jako ctenarka rekla: “No ta ten zivot bere ale s nadhledem!” Ve vysledku mam pocit, ze autorka nejakych 250 stran fnukala. A to mi humorne neprislo.
Zacatkem je tezke se projousat, ale pak uz clovek potrebuje cist dal, aby zjistil, co se teda ksakeu stalo… kazdy z ulice ma tajemstvi a ta se pomalu rozkryvaji. Stve me konec, kdybych si neco chtela domyslet, napisu knihu sama, nesnasim nedokoncene knihy. :D
Kniha je nenarocna, vtipna a oddechova. Pasuje mi do vyzvy a diky tomu jsem se k ni dostala. Od mych psycho hororovych zazitku to byl paradni odpocinek.
Ze zacatku byla knizka fajn, nabizela se hromada moznych scenaru a zapletek, coz udrzovalo ctenare v napeti. Ovsem po pulce knizky jako by autorce dosel dech a zacal psat nekdo jiny, nekdo bez fantazie. Najednou to bylo vsechno zmatene, tezko uveritelne a hrozne rychle.
Po hodne dlouhe dobe jsem sahla po Stmivani kvuli ctenarske vyzve. A musim rict, ze i kdyz je to teda fakt prihloupla knizka, cte se dobre, dej plyne a kazilo mi to snad jen to, ze jsem dopredu vedela, co se bude dit...
Nevsimli jsme si, ze je kniha pro young adult, zaujalo nas (respektive kamosku, od ktere jsem si knihu pujcila) tema. Sekta, useknute ruce... Jakoze coze? Vypadalo to jako paradni psycho narez. No bohuzel je tam ta kategorie knihy straslive znat. Malo se pracuje s emocemi postav, jejich psychika je prakticky nerozebirana. A co me rozsekava je to, ze holka, co zije takovych let v sekte je najednou ve meste a vlastne se ani nicemu nepodivuje, vsechno prijma s naprostou samozrejmosti... Zvlastni, kdyz do te doby zila bez elektriny a tekouci vody. :/
No jako pribeh fajn, ale napsane je to opravdu pro zacinajici pubertaky, kteri teprve zanr thriller a psycho v knihach objevuji.