LordByron LordByron komentáře u knih

Homo Deus: Stručné dějiny zítřka Homo Deus: Stručné dějiny zítřka Yuval Noah Harari

Dostal som ju ako darček a totálne ma fascinovala a aj vydesila. Strašne chcem aby sa nesplnila :)
Ale všetko to dosť dáva zmysel i keď zmysel dávali aj iné predikcie čo sa nesplnili.

10.01.2022 5 z 5

Židia a ich kritické zobrazenie v staršej slovenskej literatúre Židia a ich kritické zobrazenie v staršej slovenskej literatúre Miloslav Štítovský

Historický veľmi cenné vyzbieranie príkladov antisemitizmu na Slovensku.
Ževraj to vydal nejaký,, kotlebovec ". Ani by som nebol podľa obsahu povedal. Kľudne to mohol vydať aj Denník N a dodať k tomu úvod o tom ako sú výroky hanebné.
Každému sú totiž úplne nechané na uváženie - sú to len a len výroky také aké vtedy boli.
Mimo iné od - Štúra, Vajanského, Hlinku, Šrobára či Hodžu a Rázusa...
O veciach, ktoré vtedy naozaj boli závažné a problematické. Úprimne sa moc nedivím, že boli vtedy potom ľudia antisemitskí. Na druhú stranu si vôbec nemyslím, že má táto publikácia nejakú šancu vyvolať dnes v Slovákoch,, antisemitizmus ".Dnes tu židov žije päť a pol a o nejakých problémoch s,,, židovskými krčmármi", úžerníkmi či nedajbože maďarizátormi nikde nepočuť. Takže kľud slniečka :).
Btw :zaujmavý bol ten Štúr a netušil som ze bol až tak radikálny v tomto. A zaujmavé bolo aj celkové vykreslenie doby.Doby odnárodňovania,provinčnosti, Multietnického impéria a represálii voči národnému hnutiu. Doby tak podobnej tej našej.

01.10.2021 4 z 5

Dvojhra bez pravidiel: Pavol Rusko vs Marian Kočner Dvojhra bez pravidiel: Pavol Rusko vs Marian Kočner Gustáv Murín

Zatiaľ jednoznačne najlepšia kniha akú som od G. Murína čítal!S,, Mafiou v Bratislave "sa nedá ani porovnať - autor sa zlepšuje.
Ale je to aj témou a tá je veru zaujmavá..
Brilantný popis éry zločinu a Goríl.
O P. Ruskovi som si nič dobrého nemyslel od detstva nikdy. Ale že bol až taký zmrd..
Najprv komunista a potom hneď za revolucie zakladateľ VPN. Najprv Mečiarov protežant a potom ho zradil. Zneužíval moc, kradol, prekrucoval, mediálne pomáhal vrahom typu Černák,jazdil si dvestovkou ešte aj do Rakúska a uplácal úrady, blokoval protikorupčné zákony (Špeciálny súd)...
Že by bol schopný vrážd vôbec nepochybujem. A predsa ho Murín z toho vyviňuje, ale v tomto neviem či súhlasím.
No a zaujal ma aj Jozef Banáš.. Dnes hrdina konšpiračnej scény a vtedy (to som vôbec netušil) politik za liberálno mafiánsku ANO a za SDKÚ (!). A ešte predtým tabakový lobista. A toto sa hrá na národniara?
O Kočnerovi sa človek tiež kadečo dočíta a iný názor má autor aj na našu mytickú hrdinku Čaputovú a jej boj o skládku...S autorovými názormi a hodnoteniami často nesúhlasím,ale to nevadí .

12.09.2021 4 z 5

O duchu zákonů O duchu zákonů Charles Louis Montesquieu

Fantastické dielo a jedno z prvých co som kedy o statovede ešte ako malý čítal.
Rozhodne doporucujem každému politológovi, filozofov, právnikovi co komukoľvek co jednoducho uvažuje nad tým aká by mohla byt ústava a aký štát.
Mňa samotného pritom zaujali často najmä pasáže menej známe. Napríklad ako veľmi zaujmavo teoretizuje ze tým co udrží demokraciu v chode je jedine občianska cnosť (pretože despocia môže fungovať len na strachu ale vláda ľudu len na súdržnom ľude ktory miluje slobodu).
Alebo všadeprítomný a pre osvietencov typický obdiv k Sparte (podobne ako u Machiavelliho a Rousseaua) ktorým autor nakazil aj mňa :).
A na záver dodám ze fakt už len čakám kedy niekto vytiahne ze bol Montesquieu homofob :) ako každý v tej dobe :) ale naši Progresivci knihy nečítajú takže si snáď môžem zatiaľ vydýchnuť.

01.08.2021 5 z 5

Ztracená vítězství - vzpomínky 1939-1944 Ztracená vítězství - vzpomínky 1939-1944 Erich von Manstein

Rozhodne fantastická kniha a jedna z najdôležitejších o druhej svetovej vojne vôbec.
Asi najslávnejšie nemecké memoáre. Jadro,, klasickej nemeckej verzie ".
A krásne tam máte opísané všetko od prvých dní boja až po koniec vojny.
Vopred pritom treba upozorniť, že to je pohľad stratéga a nie bežného vojaka z fronty takže od toho nečakajme co to nie je.
No a inak to bola famózna kniha. Famózny popis Hitlerovho spôsobu velenia a aké úvahy viedli Mansteina k plánu útoku na Francúzko a ako mala obrana Stalingradu Paulusom zmysel...
Človek sa tiež dozvie kopu vecí o ktorých sa dnes nevraví.
Manstein neupiera Hitlerovi (s ktorým si vôbec nerozumel) obrovský veliteľský talent, ale zároveň pripomína, že nemal skúsenosti a nedal si poradiť.
O Paulusovom zotrvaní v Stalingrade dnes tiež často okydávači Nemecka píšu len ako by tam Nemci ostali len lebo,, blázon Hitler "ale pritom keby to boli vtedy zabalili zrúti sa celý nemecký Juh...
Premňa osobne to bolo neraz ako vidieť do mozgu samotného Napoleona-a to je samo osebe výborné.
Rozhodne doporučujem.

Velké demokracie Velké demokracie Winston S. Churchill

Všetky Churchillove knihy sú klenot a čítajú sa ako román.
Samozrejme z tohto dielu jednoznačne najlepší a najuznávanejší je popis Americkej obcianskej vojny - lebo ho bavila.
A Churchill ako vždy obchádza hospodárske a kultúrne dejiny ale do detailov sa venuje každej bitke a strhne vás :)
Našťastie kniha vznikla ešte pred desaťročiami a vtedy ešte ľudia neboli tak pošahaní ako dnes a napríklad ani generál Lee ešte ani náznakom nebol ani len,, kontroverzný "ale,, najušľachtilejší Američan" a,, geniálny vojvodca "s čím mimochodom úplne súhlasím.

01.08.2021 5 z 5

Hoď do mňa kameňom: Spolužitie s Rómami na Slovensku Hoď do mňa kameňom: Spolužitie s Rómami na Slovensku Jozef Hajko

Knižku som si kúpil, lebo som si na túto kontroverznú tému chcel konečne prečítať niečo vedecké a objektívne a autorovi som dôveroval.
A nesklamal.
Skutočne všetkým odporúčam. No a dodám že je skutočne smutné keď Slováci už pomaly viac vedia o histórii nejakého černošského utrpenia dakde v Amerike než o našich veľmi podobných problémoch s našimi vlastnými - Cigánmi.
Ich história a sociológia sú prakticky neznáme a preto som aj za túto knižku rád.
Venuje sa jednak už pôvodu Cigánov a jednak ich príchodu do našej krajiny a pokusom o ich asimilaciu už za Márie Terézie a o holokauste a neskoršej asimilacii za komunistov.

15.07.2021 4 z 5

Mafia v Bratislave. 1989 – 1999 Dekáda zločinu a trestu Mafia v Bratislave. 1989 – 1999 Dekáda zločinu a trestu Gustáv Murín

Dobrá knižka. Moja prvá od Gustáva Murína.Zvláštne je ako sa odvtedy akoby zmenil, lebo teraz už je number one konspirator a vtedy prakticky písal mainstreamovú verziu(napriklad chvalil Lipšica a kritizoval Harabina).
Rozhodne doporucujem záujemcom o túto tému.
A jeho rozličné odbočky a kuriozitky ktorým sa venuje ma celkom bavili aj keď popravde aj vzbudzovali dojem ze ani úplne presne nevie o com chce písať :)

10.06.2021 3 z 5

Slovenská armáda 1939 - 1945 Slovenská armáda 1939 - 1945 Břetislav Nakládal

Dobrá knižka.
O výzbroji, organizácii, zložení roty...
No a opísané sú aj jednotlivé bitky a aj s mapkami :)
Obrazové prílohy tiež super.

10.06.2021

Stredoveké Slovensko Stredoveké Slovensko Matúš Kučera

Doporučujem každému laikovi co sa len začína zaujímať o naše slovenské dejiny. Napísané dosť,, rozprávkoidne "ale pekne a zaujmavo a získate základný prehľad o všetkom od Samovej ríše po vojny s Turkami.

Dějiny židovského národa Dějiny židovského národa Paul Johnson

Pre mňa osobne asi najhodnotnejšia Johnsonova kniha.
Najmä tam kde píše o židovskom stredoveku - pre mňa veľkej neznámej.
Autor de facto často trepe (najmä o staroveku) a tak trochu mýtizuje.Bibliu berie ako hodnoverný dejinný záznam čo je jednoducho smiešne a dnes už desaťročia prekonané. Za reálne postavy pokladá Mojžiša ba dokonca Abraháma a (!) možno Kaina... A všetko si upravuje podľa svojich schém o racionalizme a o tom ako vraj akože práve židia boli vždy až tak racionalisticki apod.A pritom stačí hľadieť otvorenými očami a uvidíme že boli oveľa častejšie mystickí, že za celé tisícročia dali svetu vždy len náboženstvo a nie vedu, že práve tie racionalistické prvky k nim prenikli od Grékov...
Ale aj tak mi veľká časť knihy veľa dala. O Maimonidovi, Nachmanidovi apod..Maimonides ma úplne fascinoval. No a rôznych podobách a formách stredovekého antisemitizmu a aj o skutočne zaujímavej spoločnosti židovských obcí a ich filozofii...
O tom ako židia,, vynašli kapitalizmus ":).

Churchill – Nepoddajný život Churchill – Nepoddajný život Norman Rose

Brilantný a dôkladný životopis veľkého muža. Nezatajuje chyby a ide do hĺbky a pomáha Winstona pochopiť (a aj ľudí v jeho okolí). A najmä sa dokáže naozaj vcítiť do ducha doby a vidno ze naozaj nehľadí na veci z dnešnej perspektívy (keďže dnes vieme kam co viedlo a ľudia vtedy to ešte nevedeli ).
A tak sa dočítate ako Churchill ešte v 30 rokoch mal pozitívne výroky na Hitlerovu adresu alebo ako otvorene obdivoval Stalina a nechapal plne obludnosť jeho režimu apod.
Dočítate sa prečo ľudia Churchillovi v 30 rokoch neverili a aký veľký a častý bol vojnový štváč:). A ako hnal Britániu do vojny proti ZSSR v 20 rokoch keď bol každý unavený z prvej svetovej... Aké mal rád zvieratá a ako trefne vedel odpovedať sufražetkám. Aký bol zamladi liberál a ako dokonca dočasne takmer vstúpil k Labouristom (!). Ako sa posúvali nálady spoločnosti doľava (za vojny). A mnohé iné..
Kope z toho som popravde aj najmä vďaka tejto knihe konečne pochopil.
Jedine som bol veľmi prekvapený ze v celej knihe som nenašiel nič o,, britských gulagoch "v Keni.

Vzostupy a pády Vzostupy a pády Viliam Plevza

Skvelá knižka a asi prvá poriadna Husákova biografia aká bola napísaná a stala za to. Prvá kniha čo som o Husákovi prečítal. A aj jeho vlastné spomienky a odpovede autorovi(tesne pred jeho smrťou).
Skvelý opis jeho väznenia a Povstania apod. Naozaj stojí za prečítanie.
Ale Macháčkova nedávno vydaná kniha je aj tak lepšia a podrobnejšia, odbornejsia...Toto je len prvý pokus tesne po Nežnej.

07.05.2021 4 z 5

Hitlerova válečná stezka - Německo 1933-1939 Hitlerova válečná stezka - Německo 1933-1939 David Irving

Brilantné a veľmi užitočné dielo zhrnujuce udalosti vedúce k vojne. Bohužiaľ bolo aj premna keď som ho čítal až neuveriteľne podrobné a nevedel som sa nejakú dobu zorientovať v spleti postáv a udalostí ktoré mi zas tak veľa nehovorili.
Kontroverznosť tejto knihy je nadsadzovaná. Rovnako ako Irvinga samotného, ktorý až pričasto skôr provokuje. Reálne napríklad z knihy úplne samozrejme vyplíva, že Hitler vojnu chcel a smeroval k nej cielene-čiže bol agresor .
Niektoré udalosti opisuje David Irving objektívnejšie a menej zaujato než NIEKTORÍ mainstream autori plní nenávisti, ale iba niektorí. Čas od času cítiť ze autor má k postave Hitlera istý rešpekt co môže kdekoho odradiť. Lenže to isté sa stáva až pričasto aj autorom kníh o Churchillovi ci Napoleonovi, Caesarovi, Reaganovi.. A tí tiež nemajú vždy čistý štít.
Zaujalo ma :Ludwig Beck (co ako som odvtedy počul aj iné názory na jeho osobu ) a trebárs detailný popis Anšlusu Rakúska a ako sa postupne prehlbovalo napätie s Britániou atď..

07.05.2021 5 z 5

Čerti, bosorky a iné strašidlá Čerti, bosorky a iné strašidlá Katarína Nádaská

Knižku som dostal ako darček od kamoša s tým ze nech už konečne niečo raz viem aj o NAŠEJ slovenskej mytológii. A nebudem klamať ze v tom momente keď som ju dostal som bol skeptický a bližšie som sa do nej pozrel až po pár týždňoch.
A stalo to za to! Je to úžasná kniha naozaj. Vidno ze ono to naozaj DOKÁŽE byť zaujmave ak naozaj viete ako to spracovať. A tie ilustrácie sú takisto poklad a sú myslím na ďaleko vyššej úrovni než polka z toho co sa dnes produkuje ako akože moderné umenie :)
Rozhodne ak vás táto téma zaujma takmer nemôžete siahnuť po ničom lepšom.
A je veľmi povzbudzujúce ze sa to úplne výrovná mýtom rôznych germanov a Keltov o ktorých sa dnes vydáva oveka viac a častejšie. Nedajbože mytológii židovskej ktorú u nás ešte stále vyučujú namiesto našej :)

07.05.2021 4 z 5

Postavy veľkomoravskej histórie Postavy veľkomoravskej histórie Matúš Kučera

Skvelá knižka. Jedna z top popularizacnych kníh o našej histórii pre širokú verejnosť. Asi hneď po Zamarovskom.
Ak chcete vedieť viac o ranostredovekom Slovensku toto je pre vás.
Na druhú stranu autor až pričasto varí z vody co je občas aj obdivuhodné, ale aj nie :). Až príliš často mame o tomto období úplné minimum záznamov a Kučera aj z toho minima dolu je co sa dá - bohužiaľ pre prísne kritického historika odborníka to môže znieť takmer ako rozprávky :).
No a je to bez debaty,, hejslovák "ale ved co no to snáď nie je zločin co ako sa nás Bratislavská kaviareň dnes snaží presvedčiť že je.

24.04.2021 4 z 5

Romanovci 1613-1918 Romanovci 1613-1918 Simon Sebag-Montefiore

Na druhé prečítanie sami páčila oveľa viac než na prvé...Autor je rozhodne zaújmavý.

21.12.2020 4 z 5

Banda zlodejov Banda zlodejov Milan Krajniak

Dejiny rozkradnutia našej krajiny po Novembri 89 ako ich ešte nenapísal nik.Pravdaže mnohé detaily sme už poznali a mnohé epizody boli už opísané ,ale Krajniak to dáva všetko do súvislostí a dáva tomu všetkému to čo tomu chýbalo-príbeh .
S autorom v mnohom súhlasím a dlho som ho dosť podporoval i ked ma nakoniec v aktívnej politike sklamáva,ale to sem už nepatrí.
Knižka je to skvelá a ak chcete niečo vedieť o mechanizme nášho systému a ako vznikol a vyvinul sa tak toto je number one.Príbeh o bývalých eštébákoch a MGIMO a o generálovi Lorencovi a dalších podobných väzbách. Príbeh zločineckej organizácie Penta a jej nehanebných banditov.
Nakoniec len jemne naznačím nedostatky:takmer ma až rozosmialo naivné hodnotenie hajzla Havla a autor okázalo mlčí o Borisovi...Takisto akoby si neuvedomoval ,že vopred dané výhody (a nie talent )tvoria kapitalistov všade a nielen v postnovembrovom Slovensku(viz dejiny vzniku kapitalizmu v Británii a pod).
No a nakoniec :je to iba jedna perspektíva autor sám to v zásade priznáva.Perspektíva kádéháka a Lipšicovca .Samotný Lipšic je autorov kamoš a bývalý šéf a v knihe je hlavný hrdina .
To pravda ešte neznamená nič zlé.Ale pre férovejší pohľad na toto obdobie by si človek mal prečítať aj (možno kontroverznejšie a možno menej spoľahlivé )názory protistrany.Napríklad aj Michal Vaľo a jeho kniha Nebo, peklo, politika stojí za to...

21.12.2020 4 z 5

Turnerovy deníky Turnerovy deníky Andrew Macdonald (p)

Náhľad do neonacistického mozgu.. Alebo ako sme my bieli utláčaní židmi a černochmi a systémom a ako sa nakoniec tí z nás čo nepodľahli sebanenávisti vzchopia a všetkých židov a černochov rasovej vojne pobijú:) Viem si predstaviť, že presne takto sa naozaj neonáckovia a rasisti vidia a myslia si, že niečo podobné im vyjde. Tým nechcem knihu úplne zhadzovať pretože v detailoch je často prorocká a zaújmavo napísaná, ale jej základná myšlienka je dosť prvoplánová a primitívna. A nebol som asi jediný čo sa pri čítaní neraz zasmial a úprimne myslím, že aspoň čiastočne tam autor niektoré tie veci musel dať z vtipu.Napríklad moja milovaná pasáž na začiatku kde vysvetlivka v knihe v budúcnosti ľudom vysvetľuje, že čo to bol Jeruzalem, za čias okupácie ťažko skúšanej Palestíny :) ''.

13.09.2020

Válka Severu proti Jihu Válka Severu proti Jihu Josef Opatrný

O vojne Severu proti Juhu sa posledné roky znovu snažia isté kruhy vtĺcť načisto čiernobielu a neobjektívnu interpretáciu. Každý Južan má byť čisté zlo a každému Yankeemu akoby len úprimne záležalo na tých ktorých pokladal za menejcennú rasu. Jediným riešením je naozaj čítať a čítať a študovať. A najlepším možným výberom je asi táto kniha čo sa týka politiky a Churchillove Dejiny čo sa týka vojenských udalostí a najmä generála Lee,, najušľachtilejšieho američana". Plus nejaké plusové informácie na internete a možno aj od nie celkom nestranného apologéta Južanov DiLorenza, ktorý sa ako jeden z mála venuje aj iným príčinám než otroctvu (tarifa a národná banka - spor voľného trhu so severanským merkantilizmom a Jeffersoniánstva s Hamiltonizmom). Svet a dejiny nie sú čiernobiele.
A to aj keď ma aj konkrétne táto kniha presvedčila, že otroctvo hralo v motivácii južanov(hlavne ich politikov) asi aj väčšiu rolu než som sám bol ochotný predtým priznať.

20.08.2020 4 z 5