Lucienka Lucienka komentáře u knih

Můj šachový svět Můj šachový svět David Navara

Skvělá, zábavná a i veršovaná šachová kniha ze života pro šachisty všech úrovní. Nebojte, není jen o rozborech partií, ale i o průběhu turnajů, každodenních strastech a radostech citlivého človíčka hrajícího šachy s perličkami ze zákulisí.

09.09.2017 5 z 5

Na život! Na život! Pavel Bělobrádek

První polovina čtivá, místy vtipná. Druhá programová, ale ne nezáživně a na tradiční, konzervativní stranu překvapivě moderní:-) Jsem ráda, že jsem si díky této knize mohla udělat na PB nepovrchní názor.

04.09.2017 4 z 5

Ze zápisníku námořníka Ze zápisníku námořníka Kateřina Doležalová

Oddechovka, u které se zasmějete od srdce. Souhlasím s romikp, že humor je podobný na Aristokratku, i když ta nasadila laťku hodně vysoko..
Můj první e-book, ale jako knihomol staromilec jsem ho četla vytištěný :-)
Držím palce do dalších počinů mladičké autorky.

10.06.2017 4 z 5

Zima přichází: Proč je nutné zastavit Vladimira Putina Zima přichází: Proč je nutné zastavit Vladimira Putina Garry Kasparov (p)

Garry byl můj šachový vzor a nyní je pro mne i vzorem statečného politického aktivisty, který se nebojí pojmenovávat mafiánské praktiky a politiku Vladimira Putina. V knize je zmapován vzestup a i děsivé cíle VP. Pro běžného Evropana je pohled z druhé strany trošku "naruby", ale o to víc přínosem. Pokud se chcete na věc podivat očima člověka, toužícího po demokracii v Rusku, tak určitě neváhejte a přečtěte si tuto knihu, která otevírá oči a najednou vidíte mírumilovného Obamu i azyl Snowdena v Rusku z jiného úhlu pohledu.

28.05.2017 5 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Čtivé, napínavé s nejasným koncem, jak to u správné detektivky má být. Taky mimochodem pěkně vykresluje rozdílné sociální třídy v Londýně a okolí. Policie, která se nedrží jen motta "pomáhat a chránit" a další reálné pozadí a životní situace, které vás pohltí.

09.05.2017 4 z 5

Aristokratka na koni Aristokratka na koni Evžen Boček

Vynikající aristokratická série, u které se až nearistokraticky a hlasitě pobavíte. Nemyslím si, že by bylo slabé, jak tu někteří avizují. Mně kniha zajistila veselé Velikonoce a doporučuji vsem.

16.04.2017 5 z 5

Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Pro mě poslední kniha ze série HH a také výjimka potvrzující pravidlo: jak je Nesbo často nepředvídatelný, tak zde jsem už po půlce tušila, jak dopadne.. Asi jsem toho četla už moc:)
Lidi nespoilerujte tu, komentáře si čtou i lidi, co to ještě nečetli a nebo se i teprve chystají knihu si pořídit.

13.04.2017 3 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Mezi best knihy bych to také nezařadila. Prvních 80 stran jsem si říkala, že to snad ani není možné, aby mělo výborné recenze. Pak naštěstí začalo do sebe zapadat a dávat smysl, zápletky učinily zajímavějším. Pokud se chystáte číst, tak raději bez očekávání;-)

17.02.2017 3 z 5

Nedej se Nedej se Rainbow Rowell

Kniha ze začátku podobná na Harryho Pottera a přece jiná. První polovina plná překvapení a zvratů, v té druhé už jsem tušila jak asi dopadle, ale to ničemu nevadí - už máte své hrdiny, kterým fandíte a nemáte pokoj, dokud nedočtete.

29.01.2017 4 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Nejvtipnější a nejzábavnější kniha, kterou jsem četla. Ani aristokraté to nemají jednoduché;-) Už se moc těším na druhý díl.

18.01.2017 5 z 5

Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Přečtené jedním dechem. Časové paralely ani divadelní formát mi nevadil, naopak díky tomu má příběh spád. Obavy před čtením kvůli špatným recenzím jen výsledné nadšení z knihy umocňují, takže všem fanouškům HP doporučuji.

31.12.2016 5 z 5

Syn Syn Jo Nesbø

Další uchvacující Nesbovka, která vás pohltí. Jde to i bez HH (i když ve skrytu duše chybí). Ale Šimon Kéfas a další ukázali, že je komu držet palec a že svět není černobílý. Zamyšlení nad vinou, trestem a odpuštěním s náboženskou paralelou bylo taky příjemným dalším rozměrem.

15.01.2016 5 z 5

Paul z Duny Paul z Duny Kevin J. Anderson

V Paulovi jsem se dozvěděla spoustu souvislostí a dovysvětlení, která jsem z Duny nepochytila, takže jsem za to ráda. Témata jsou nadčasová: džihád a nedostatek/hospodaření s vodou atd, že by mělo zajímat asi všechny generace.

27.12.2015 4 z 5

Krev na sněhu Krev na sněhu Jo Nesbø

Dalo se čekat něco jiného než báječná serie o HH, ale i když H chybí, tak se čtě dobře a je popisováno z druhého břehu.

27.12.2015 4 z 5

Policie Policie Jo Nesbø

Poslední Holeovka až je z toho smutno, ale co se dá dělat všechno má nějaký začátek a konec i to pěkné. Harry bude chybět a po čase se k němu asi vrátim.

18.10.2015 5 z 5

Červenka Červenka Jo Nesbø

Norská detektivka s prvky historického románu z druhé světové?! Ano a proč ne, úžasná kombinace, která ve výsledku do sebe krásně zapadne. Nesbø sice většinu lidí baví, když píše pořád podobně dobře, ale Červenka je vybočením z řady, které je pro mě určitě obohacením (a la Remarque).

25.02.2015 5 z 5

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Případy Harryho Holea by se asi měly číst v pořadí, v jakém je autor píše a HH1 asi jako první. Já to tak bohužel nedělám a tak mi začátek knihy i tvorby přišel o chloupek slabší než následující díly, ale už v závěru se Nesbo nezapře, nebojte..úplně vás pohltí!;-)

27.12.2014 4 z 5

Cejlon – ráj bez andělů Cejlon – ráj bez andělů Jiří Hanzelka

Pro mě více než cestopis, spíš sonda a pokus o pochopení jiné kultury. Dokonale naladí před výpravou na Srí Lanku neb Cejlon.

23.12.2014 5 z 5

Othello, benátský mouřenín / Othello, the Moor of Venice Othello, benátský mouřenín / Othello, the Moor of Venice William Shakespeare

Výborné a nevadí, že člověk ví o co běží, i tak se čte jedním dechem. Kdo může obdivovat Jaga to opravdu nechápu, takových bylo, je a bude, bohužel...:-/

24.10.2014 5 z 5

Macbeth Macbeth William Shakespeare

Nebýt od Williama, tak možná nedočtu. Chvílema až iritovalo pozorovat rodící se zlo, strhující hrdinu, hodně přímočaré s rychlým nástupem. Asi mi více sedí "Hamletovské tempo", tedy alespoň u knih:)

16.10.2014 3 z 5