lulucinax lulucinax komentáře u knih

Má mě ráda, nemá mě ráda Má mě ráda, nemá mě ráda * antologie

Povídkovou knihu z edice česká povídka u mě vídáte pravidelně a nehodlám to měnit. Mám je ráda, přestože některé jsou velmi povedené a některé méně, ale někomu jinému můžou sednout úplně opačně. A vy si dle povídek můžete udělat nějakou představu o tom, jak daný autor píše a pak se podívat na jeho další díla.
Z tohoto souboru bych vypíchla povídku Má mě rád, nemá mě rád od Ireny Hejdové. U povídky Jaroslava Rudiše Vypisovači jsem se dost nasmála. A poslední povídku Sofi od Borise Dočekala bych jen utla o stránku a půl dřív.
Naopak povídka Michala Viewegha mě přesvědčila o vyřazení jeho dvou knih z mé knihovny a rozhodnutí, že je číst nechci :D

31.03.2024 4 z 5

Moderní sebeobrana Moderní sebeobrana Pavel Houdek

Tahle kniha by měla být povinnou četbou pro všechny, protože v ní najdete návod, jak si nenechat nic líbit a umět se ozvat. A rozhodně se ozvěte, přestože hned dostanete nálepku "hysterka".
Přečíst by si ji měly minimálně ženy, ale i mužům hodně dá. I těm, co se cítí neohroženě a možná si pak uvědomí, že ty jejich vtípky, mohou někomu ublížit, třeba takové "nevinné" plácnutí po zadku nebo sexistické řeči. Protože bolest může být i psychická a leckdy je i horší.
A ne, není to normální. V knize najdete i tipy a rady, jak se ubránit fyzicky.
Je to opravdu důležité téma. Rozhodně by vás neměla minout.

29.03.2024 5 z 5

Flouk a Líla: Dobrodružství z mrakodrapu Flouk a Líla: Dobrodružství z mrakodrapu Petra Dvořáková

Abych pravdu řekla, tak od knihy jsem měla větší očekávání, protože autorka románů pro dospělé patří k mým nejoblíbenějším. Kniha se mi i hůře dětem předčítala a ty jejich dialogy, příhody mi přišly podivné a závěr uspěchaný. Ano, nese v sobě ponaučení, že nesmíte věřit všem lidem, kočkám ani myším, které potkáte na internetu.
Zkrátka jsem čekala lépe využitý potenciál a taky na to má možná vliv, že nejsem fanynka koček. Ilustrace se mi také nelíbily a některé působily strašidelně.

22.02.2024 2 z 5

Vtáčení Vtáčení Marie Šťastná

Tak téhle poezii, abych pravdu řekla, jsem nerozuměla a asi jsem vůbec nepochopila, co tím chtěl básník říct?

11.02.2024 2 z 5

Do puntíku Do puntíku Karin Bílík Vápeníčková

„Kniha Do puntíku je pro malé i velké Benjamíny.“
No nevím no, pro malé moc není, člověk si musí hodně domýšlet mezi řádky.
Vybízí k zamyšlení a naleznete tu filozofické otázky, na které ale tak úplně nedostanete odpověď. Dotýká se více témat a přišlo mi to takové letem světem.
Našla jsem několik věcí, které jsem nevěděla nebo u kterých jsem si říkala, že to je pravda a zahřály mě u srdce.
Celkově bych řekla, že potenciál se dal využít lépe.
Co mě zaujalo bylo hraní si se slovy a grafické zpracování. I některé ilustrace jsou velmi povedené.

07.02.2024 3 z 5

Umění čelit výzvě Umění čelit výzvě Tatjana Kiel

Výborná kniha, která vás namotivuje k akci nebo teda aspoň u mě to zafungovalo.
Popisuje metodu F.A.C.E. – Focus (soustředění), Agility (aktivní přístup), Coordination (koordinace), Endurance(vytrvalost), která pomáhá dosáhnout svých cílů na konkrétních případech.

04.02.2024 5 z 5

Srdcař v cílové rovince Srdcař v cílové rovince Jan Pirk

Běhání mám ráda a chtěla jsem se dozvědět zajímavosti ze světa kardiochirurgie a jsem poněkud zklamaná.
Kniha byla členěna podle společných výběhů s novinářem Tomášem Poláčkem.
Takže tam bylo spousta omáčky, jak se má, co ho zrovna bolí a co situace s Covidem. Kniha byla vytvořena v roce 2020/2021, takže povídání o Covidu je tam spousta.
Vadilo mi opakování témat i jednotlivých informací a že přeskakoval v různých časových okamžicích svého života. Prostě vyběhli a začal povídat, co ho zrovna napadlo.
Několik zajímavostí jsem našla, ale bylo jich málo.
V hlavě mi uvízlo, že pan doktor teď už operuje jen 180 operací ročně, dříve jich zvládl 330 ročně :)
(Údaj z roku 2021, kdy vyšla kniha a kdy panu kardiochirurgovi bylo 73 let)

04.02.2024 2 z 5

Mrazivá hlubina Mrazivá hlubina Adrian McKinty

Autor si vybral zajímavé prostředí a dobu, do které děj zasadil. Jsem ráda, že jsem se zas něco dozvěděla z historie, o které jsem neměla ani páru. Co se týče zpracování, tak mi to úplně nesedlo, přišlo mi tam hodně omáčky a popisů a děj tím vůbec neodsýpal, jak jsem zvyklá jiných u detektivek/thrillerrů.
Do dalších dílů se mi po pravdě už moc nechce.

04.02.2024 3 z 5

Kláru si chce koupit každý Kláru si chce koupit každý Heliodor Šimanik

Ze začátku jsem si říkala, že kniha je napsána spíše pro mladší, ale pak děj nabral úplně jiné obrátky. Klára je mladá žena, která to nemá a neměla jednoduché a držela jsem ji palce, aby získala, po čem touží - lásku.
Je to silný příběh, který mě přinutil k zamyšlení. Některé části byly až filozofické. V knize je několik momentů, které mě šokovaly, a které jsem opravdu nečekala.

27.01.2024 4 z 5