Luque17 komentáře u knih
Směšná cena, vyhozené peníze. Z internetu si můžete stáhnout těch cca 1000 stránek zdarma. Stejně tak různé dodatky, komentáře apod z webu spa, univerzit, databází atp. Pokud bych hodnotil DSM jako takový, dal bych tak za tři - biologické markery poruch stále opomíjené, psychologická diagnostika taktéž, vliv ideologií a nároků výkonové společnosti nedostatečně specifikován, poruchy osobnosti - převažuje clustrový přístup nad dimenzionálním... Jestli to chce mít profesionál u sebe, ať si to třeba koupí, pro laiky a pacienty (tak jako jsem já) doboručuji internet nebo si zaplatit databáze v kterékoli větší knihovně za pár kaček.
Četl jsem již před mnoha lety. Jako narkoleptik jsem se s motivem knihy velmi rychle ztotožnil. Po všech směrech kvalitní čtení.
Psychologicky brilantní a velmi živý popis Goyovy osobnosti, vztahů s nejbližším okolím a k době, ve které žil.
Absolutně nezaujalo. Zhulený týpek projíždí Amerikou, plácá nesmysly a vesměs se nic moc neděje. Snažil jsem se to přečíst někdy před 20 lety.
Ta hnusná nespisovná čecháčkovština, to je teda věc, zpočátku se mi to četlo hůř než slovenština - to tak musel mluvit i otec - teoretický fyzik? Reflexe rodinných vztahů z pohledu syna, otce a matky a střet jejich pohledů byl sám o sobě zajímavý, autorčina linie pohledu byla koherentní a velmi uvěřitelná (byť pro mě nesympatická - nejméně nesympatický byl pro mě pohled matky). Hvězda dolů za ten slang.
Tenesee Williams je prostě moje pure love a Rose Tattoo jedno z jeho signifikantních děl vedle Kočky. Obsedantní psychopatologická hříčka :D
Primitivní příběh o nešťastné lásce, jinak k tomu nemám co říct. Dějově banální příběh desetkrát delší, než by mohl být. Příliš nechápu, jak to někoho v dnešní době může bavit - tím myslím nejpozději od počátku 20. století.
Já jsem velmi spokojen. Pobavil jsem se. Čtivá, humorná kniha, dějová linka od Stoletého staříka ustoupila do pozadí, ale o to instantnější politické satira to je. Nebudu spoilerovat vypisováním nejlepších momentů, ale můžete se těšit třeba na "příhodu" v taxi Kim Jong-una, chemickou formuli k potenciaci atomové bomby :D nebo třeba epický pohřeb místního politického nácka...
Hravý pozorovatel (konstruktér) světa. Kunderův styl psaní je moje krevní skupina.
Celkem zbytečná kniha. Pohodově se čte, ale to je asi tak vše pozitivního co bych k tomu mohl říct. Jakási forma autorova rozjímání bez myšlenkového obsahu, alespoň já je tam teda nenašel.
Bravurně napsaná kniha. A samo sebou, že obsahově velmi zajímavá.
Fitzek je v poslední době hojně diskutovaný autor, tak jsem to zkusil. Hmm, není to můj šálek kávy, příběh na hranici duchařiny. Nejsem člověka, který by prostě přistoupil na jeho hru a nechal se unášet její mystickou atmosférou. Kvalita v rámci žánru ale nemusí být špatná, neumím to posoudit.
Tématicky zajímavá kniha, má "podprahově" velmi smutné ladění, asi tak věrně popisuje charakter hlavní hrdinky. Pět bodů nedávám jen proto, že jsem měl dojem, že mi v tom příběhu něco chybí, jako by chyběly nějaký kapitoly - autor k tomu prostě asi neměl dostatek zdrojů. Taky styl vyprávění by mohl být živější, ne tolik dokumentaristický.
Zajímavý, napínavý a spletitý děj, švédské reálie.
Několik věcných chyb v překladu.
Četl jsem v angličtině, celkem zajímavá, přesto poněkud banální kniha na to, abych ji četl česky. Není negativistická ani antimotivační, jako se někteří domnívají. Autor má celkem konzervativní a umírněné postoje, nesouhlasím se vším, ale s většinou jeho idejí bych souhlasil. Jen ten expresivní jazyk je zbytečný.