LussyP LussyP komentáře u knih

Lockdown Lockdown * antologie

Jak už to u povídek bývá, nezaujme vás každá, bohužel musím konstatovat, že ty nejdelší byly zároveň nejhorší. Na zabití času fajn, ale určitě se k nim vracet nebudu.

01.01.2021 3 z 5

Depresivní onemocnění - prokletí silných Depresivní onemocnění - prokletí silných Tim Canthoper

Knížka mě zanechala vnitřně rozpolcenou. Je hrozně zvláštní, když čtete od někoho, koho neznáte, co děláte (a věřte, že děláte). Možná Vám pomůže alespoň trošku, hlavně v tom otevřít oči a říct si, že to možná opravdu není vaše vina...
Kapitoly historie i probrání různých metod a příčin, důsledků se mi moc líbily. Není to žádná motivační kniha, ale spíš taková odbornější pro laiky, možná bych i řekla příučka.

26.12.2020 5 z 5

Na kraj světa Na kraj světa Theo Addair (p)

Váhala jsem mezi 4 a 5 hvězdičkami, ale za ten konec dám 5.
Nemůžu jinak než ji hluboce doporučit a objednat hned druhý díl. Příběh o lásce k přírodě, která je tak barvitě popsaná, příběh přátelství, kterému věříte do hloubky duše, skvěle vykreslené a rozvíjející postavy, geniálně vymyšlené prolínání minulosti se současností a konec, kde mi i pár slz ukáplo. Potřebuju hned vědět jak to dopadne.
Povede se zachránit zemi a přírodu před lidmi?
Autor má specifický styl psaní, nemusí sednout každému, pomalejší rozjezd, barvité popisy, přirovnala bych k Hobitovi.

16.11.2020 5 z 5

Utajená sestra Utajená sestra Diane Chamberlain

První část byla příliš dlouhá a vlastně naprosto zbytečná, protože anotace vám prozradí celou její podstatu.
Osobně bych uvítala více pasáží o Lise. Ke konci se to konečně rozjelo.

Stínová válka Stínová válka Bret Witter

Není to thriller, jako bývají ostatní, ale má všechny důležité aspekty: napětí a nečekaný závěr.
Knížka ve které nemůžete věřit nikomu, ničemu. Nebudete vědět, která strana je správná, komu "fandit". Je až znepokojující, jak je reálná (taky je založená na skutečných událostech). Ukazuje, jak moc znamená ve světě vliv a peníze, jak můžete vlastně vše, ať už rozpoutat válku, změnit stát, nebo ho klidně i zrušit.
Čtení je spíš náročné morálně, psychicky. Tolik politiky, manipulace, ovlivňování.
Zároveň jsou skvěle vykreslené všechny postavy i jejich vývoj.

Slzy mrtvé jeptišky Slzy mrtvé jeptišky Roxann Hill

Spíše 2,5 hvězdičky.

V podstatě úplně to samé jako první díl, čtivé, ale jinak nic. Příběh byl tak primitivní a kdyby nemocnice a mrtvá nebyly spojeny s církví, tak není ani církevní tématika. Vlastně se nic neděje celou knihu, vraha odhalíte hned a děj je ten samý kolotoč.

Poslední Poslední Alexandra Oliva

Silná podobnost s Hunger games a ke konci s Dnem Trifidů.. Těžko se orientovalo ve jménech, protože Zoo a "moderátoři" používali jiná. Řekla bych, že potenciál veliký, ovšem nevyužitý a od knihy s nálepkou bestselleru jsem čekala mnohem více.

Podezřelý Podezřelý Kjell Ola Dahl

3 hvězdičky dávám hlavně za 3. část, zhruba druhá polovina knihy, kdy se (konečně) začalo něco dít, kniha měla rychlý spád a rozuzlení mě překvapilo.

Panenka Panenka Hollie Overton

Velmi čtivé, napínavé. Ději rozhodné prospělo vyprávění všech zúčastněných, člověk si mohl udělat na vše názor z více úhlů.
Lily mi úplně nesedla, nemyslím si ani, že její chování bylo adekvátní vzhledem k tomu, co prožila, ale Abby je pro mě hlavní hrdinka. Silné a nezlomené pouto dvou sester.

Nevěrní Nevěrní Andreas Norman

Dala bych spíše 3,5 hvězdičky, ale za ten konec dám tady 4.

Hodně mi vadil začátek, nemohla jsem se začíst, navíc béčkové úryvky červené knihovny a rozebírání rodinných vztahů, fňukání Bente a i Jonathana. Ovšem pak to chytlo skvělý spád, špionážní tématika mě baví, vyhrocené situace, nedůvěra. Zhruba druhá polovina knihy mě opravdu bavila a držela v napětí.

Metoda 15/33 Metoda 15/33 Shannon Kirk

Metodu 15/33 jsem přečetla během dvou dnů, čte se velmi lehce.
Pohled dvou osob knížce rozhodně prospěl, napětí se díky odstupu 17 let hlavně ze začátku vytratil, je zde docela dost odboček, ale většinou vedou k nějakému vysvětlení ať už povahy, nebo zachování v určité situaci. Konec se mi líbil, nečekala jsem takový. Za mě hezké 4 hvězdy.

Víno a čáry Víno a čáry Luanne G. Smith

- To, že něco nevidíme, přece ještě neznamená, že to neexistuje. -

Tato knížka je naprosté synonymum pro "feel good". Není nijak složitá, ale je protkána nádhernou přírodou, špetkou romantiky (která tam prostě sedla), tajemstvím a také zradou.

Přesto, že mě ze začátku moc nenadchlo, že by byli speciální čarodějky na výrobu vína, autorka mě hezky uvedla v omyl, krásné spojení s přírodou je velice hezky popsané a uvěřitelně pohádkové.

To, jak je popsáno prostředí je dokonalé, cítíte, jako byste tam byli také, cítili vůně, ochutnávali víno... A to ani alkohol nepiju a přesto jsem byla okouzlena.

Nádherná obálka a nádherný příběh. Doufám, že budou i další díly.

14.05.2024 5 z 5

Krvavá křídla Krvavá křídla Jakub Petr Kos

- Právě jsem přišla o všechno.
Aspoň jsi nějaké všechno měla. -

Prvně bych chtěla ocenit fantazii autora, jelikož svět který vytvořil, je zajímavý a opravdu obrovský. Máme tu vlastní božstvo, historii, vzniky různých ras, názvy světových stran a věků a mnoho dalšího. Oceňuji také netradiční pojetí již známých ras, nedržení se toho, co už tady bylo milionkrát a při tvorbě světa jít vlastní cestou. Díky tomu jsem se nakonec přiklonila k 3 hvězdičkám.

Bohužel, vzhledem k rozmanitosti světa a pochopitelné touze nám z něj ukázat všechno a ještě více, při čtení to často kazí dojem, jelikož je to místy velice komplikované a čtenář se opravdu lehce ztratí, jelikož vyprávění je z pohledu několika osob v různých dobách, propletené se sny a pak ještě dodatky z různých knih a mouder. Často také sledujeme jednu scénu dvakrát různýma očima, ale bez přidané hodnoty.

Zápletka pro mě byla jasná velice brzy, ale autor zvraty opravdu nešetří, nic není jak bylo před chvilkou, ale za mě to docela fungovalo až na chybovost... Pokud jich na jedné straně jsou desítky, jak jich po obrovském krveprolití mohli zbýt stovky? Nebo pokud nikdo nikdy neútočil, jak jeho útok může být popsán jako netradiční oproti zvykům?

14.05.2024 3 z 5

Korunovace Korunovace Lena Valenová

- Příběh každého z nás se uzavře až s posledním dechem. -

Rozhodla jsem se knížku nehodnotit hvězdičkami a to z mnoha důvodů... První je, že jsem tak trochu čekala, že v knížce budou nějaké fantasy prvky, což byla moje chyba, protože knížka fantasy není, spíš taková alternativní historie/současnost, jaké by to bylo, kdybychom teď v 21. století měli krále.
Další věcí je, že já čekala intriky, velká dramata, akci, ale bohužel, asi tím, že je to YA romantika... Za mě žádné nebylo. Postav bylo na mě až příliš, rejstřík i mapičku cením, ale nepřišlo mi, že by každá tam měla být.
Pokud bych vyškrtla popisy, kterými ulicemi postavy šly a nebo opravdu x dlouhých popisů různých částí Pražského hradu... Ze začátku se mi to líbilo moc, pak už jsem to jen projížděla očima. Kdybych to vyškrtla, tak je kniha tenounká, občas to bylo jako číst skripta k prohlídce.
Začátek jsem si celou dobu říkala, jestli nečtu příběh Harryho a Meghan.
Myslím si, že já nejsem správná cílová skupina knihy, do dalších dílů se nepustím.
Autorka jinak píše moc hezky, jen na mě je kniha plná povídání o ničem, pomalé lásky a komplikované vztahy, trošku předvídatelný děj. To ovšem k tomuto žánru patří.

03.11.2023

Moje vina Moje vina Mercedes Ron

- Nezasloužíš si, aby tě někdo miloval. -

Já prvně přiznám, že nejsem čtenářkou romantické literatury, ale přeci jen už mě pár děl opravdu nadchlo. Moje vina to ovšem není.
Hlavní věc, co mi vadila je, že celou knihu jsem měla velice, až nepříjemný pocit, že čtu špatnou kopii Papírové princezny... Chápu, že v tomto směru asi nejde do nekonečna vymýšlet nové a nové zápletky, ale opravdu mi to přišlo příliš.
K hlavním hrdinům... Nicholas je typický bad boy, rváč, takže za mě úplně vše v pořádku a velice jsem si ho oblíbila. Ale pak je tu Noah... Takovou hloupu blbku svět neviděl a nenáviděla jsem ji celou knihu. A když jsem si vzadu na knize přečetla, že "silná, odhodlaná a nezávislá hlavní hrdinka", vaří se mi krev v žilách. Drazí autoři a autorky, opravdu už je otravné dělat ze všech hlavních hrdinek naprosté blbky.
Nebudu hodnotit reálnost situací, protože společný orgasmus při prvním styku... No jasně. Mrk, mrk.
Kniha se jinak čte rychle, kdyby tam nebyly pohledy Noah ale čistě z pohledu Nicholase, věřím, že by hodnocení bylo vyšší. Stejně jako Noah i já na skoro každé straně protáčela oči.
Do dalšího dílu se určitě nepustím.

20.10.2023 2 z 5

Letní msta Letní msta Robert Lawrence Stine

Tyto knihy mě generačně minuly a rozumím tomu, proč byly hitem a věřím, že i teď si čtenáře najdou.
Pachatele jsem neodhalila, četlo se to skvěle, ale originalitou to moc nepřekypuje... Na druhou stranu, je to přes 30 let od vydání, že? :)

30.09.2023

Uteč, než doroste měsíc Uteč, než doroste měsíc Helena Drdlová

Tak tenhle rok mám při výběru knih opravdu hodně nešťastnou ruku...
Pokud hledáte horor, určitě koukejte jinde. Začátek byl velmi slibný, autorka se pokusila navodit temnou středověkou atmosféru a já jí tam cítila i přes to, že jsem přes čtvrtinu knihy měla absolutní chaos v postavách, světě, ve všem. Pak už jsem něco poodhalila, aspoň základní postavy rozeznala a říkala jsem si: "Ha, teď to přijde!" A ono nepřišlo, když už se konečně začalo něco dít, autorka nás hodila na dalších 70 stran do naprosto nudné a nezáživné minulosti, takže napětí bylo pryč. Poté, co už byla minulost postav vyždímána a já doufala, že náš kolosální závěr proběhne bez vyrušování, objevil se mistrovský tah - bez varování přeskakovat mezi událostmi a postavami. Takže opět, bohužel nic moc. Pokud jsme neřešili stovky let minulosti postav, řešili jsme romantické linky, což mi u hororu přišlo úplně nemístné. Pokud byste ovšem rádi trochu matoucí a netradiční romantickou linku (postavy jsou nemrtví, ale ono to tam nehraje moc roli), tak by to mohla být kniha pro vás. Romantické linky tam jsou tři hlavní a pár vedlejších. No prostě horror. Atmosféru už pak jen dokončují postavy, které mají rozdrcenou nohu, protože na ně spadl kůň, ale o stránku dál si vykračují rychlou a svižnou chůzí.

25.04.2023 2 z 5

Můj brácha se jmenuje Jessica Můj brácha se jmenuje Jessica John Boyne

- Kluk zůstane klukem. Ledaže nemůže jinak... -

Musím přednostně pochválit styl psaní i vyprávění, celým příběhem nás totiž neprovází postava z LGBTQ+, jak tomu bývá, ale mladší bratr, Sam. Ten popisuje všechny události v rodině svýma očima a že jich není málo, vzhledem k tomu, že matka je vrcholná politička a otec její tajemník, po celý život je středobodem jeho života, jeho rodičem, jeho vším jeho bratr Jason, až jednou přijde s tím, že je jeho sestra. Následuje vlna nepochopení, nejen od rodičů, kteří už by ho poslali na eletrošoky a vyléčení, ale neskutečný zmatek se odehrává i v Samově životě, v tu dobu mu je totiž 13 let a vlastně vůbec nerozumí tomu, co se děje. Každý tvrdý něco jiného a jeho celoživotní vzor se uzavírá, odtahuje ode všech a pláče.
Myslím si, že celý příběh i postavy jsou velice dobře vykreslené, ale domnívám se, že je kniha spíše pro mladší než jsem já ve svých 23 letech a také spíše pro ty, kteří ještě nemají moc načteno.

04.02.2023 5 z 5

Jestli to řekneš... Jestli to řekneš... Gregg Olsen

- Navždy sestry. Už nikdy oběti. -

Za zavřenými dveřmi venkovského domu v Raymondu ve státě Washington byla děvčata po celá léta vystavena nepředstavitelně hrubému zacházení, ponižování, týrání a psychickému teroru ze strany jejich matky Shelly. Výheň tohoto pekla ukovala mezi Nikki, Sami a Tori nesmírně pevné pouto, díky němuž byly zranitelné daleko méně, než se Shelly domnívala. Ačkoliv jiní v její zvrácené pavučině uvízli, dcery v sobě našly sílu a odvahu uniknout stupňující se noční můře, jež vyvrcholila sérií vražd.
Opravdu ještě nikdy jsem při čtení necítila tolik vzteku a nenávisti. Říkáte si, že je to přeci logické, vzhledem k tomu, o čem kniha je a že je to podle skutečné události… Ovšem tady šlo i o jiné věci. To, že všichni zavrhli jak matku, tak otce, chápu. To, že už více přehlížíme, že si nevšimlo okolí, ani rodina (hlavně teda babička), ještě dobře. Ale vážně tady budeme všichni vychvalovat sesterské pouto? Nezlomné sesterství? Můžete mi vysvětli, kde jste v knize našli? Na posledních dvou stránkách, možná, ale pokud je tohle příběh o sesterské lásce, tak to o ní mám zřejmě naprosto odlišnou představu. Pokud přihlížíte, jak týrají vaše sourozence, pak zdrhnete a namlouváte si, že ty další na tom přeci budou mnohem líp, pak to udělá další a když nejmladší volá o pomoc, tak řeknete, že už to vydrží? JAKO VÁŽNĚ? A o Shanovi se mluví jako o bratrovi, celou dobu a co se stalo? Nevím, tohle ve mně bude asi hodně dlouho bublat, mám mladší sestru a miluju ji nade vše, tohle asi nejsem schopná zkousnout. Když jsem si pak přečetla, jak to bylo doopravdy, jen se mi můj názor utvrdil.
Kniha sama o sobě je napsaná až překvapivě čtivě, krátké kapitoly podporují touhu číst dál.

IG: ctenislaskou

11.12.2022 3 z 5

Holky odnikud Holky odnikud Amy Reed

4,5/5 ⭐

- Už nebudeme mlčet. -

Grace Salterová je ve městě nová. Krátce poté, co se s rodinou nastěhuje do nového domu, začne odkrývat smutný příběh předchozí nájemnice. Lucy Moynihanová – stejně stará dívka – byla i s rodinou vyhnána z města, protože osočila skupinu místních kluků ze znásilnění. Grace je událostmi otřesená. Lucy si nevymýšlela, tak jak je možné, že se nedobrala spravedlnosti?
Tak tohle pro mě bylo překvapení, takový příběh jsem opravdu nečekala. Vyprávění je z pohledu tří hlavních postav, které jsou dokonale vykreslené a přesto naprosto odlišné a originální. Knížka nás provází mnoha velice důležitými tématy, ale hlavním je sexuální násilí, znásilnění. Zkušenosti s ním má většina dívek, některé dokonce se stejným mužem... Přesto se nic neděje, v malém městě je jasná hierarchie a všechny dívky jsou označeny za zhrzené expřítelkyně a nikdo je nevyslechne. Vyprávění jde ovšem mnohem dál... Velice silná kniha, která vás poznamená. Poznamená vás ale ještě víc, když se v nějakých z mnoha vyprávěních najdete...

Knížka má nálepku kontroverzní, pro mě překvapivé, ale chápu to.

IG: ctenislaskou

29.11.2022 5 z 5