LussyP LussyP komentáře u knih

Mezi krásou a ošklivostí Mezi krásou a ošklivostí Bryn Greenwood

- Jedla těkavě, po malých soustech, nic pořádně nerozžvýkala. Stejným způsobem plnila i svoje srdce. -

Osmiletá Wavy je neviditelná. Její matku plně zaměstnává braní drog a otce jejich výroba a prodej. Motorkář Kellen, který se vybourá nedaleko jejich domu, je tak od chvíle, kdy jí umřela babička, prvním člověkem, který si Wavy všímá. Možná je to o patnáct let starší vazoun s bohatým trestním rejstříkem, ale aspoň ji vidí. Muž, jehož si Wavyin otec najímá na špinavou práci, rozhodně není ten typ člověka, který má sklony zachraňovat jiné, dívčina nesmělá nabídka přátelství ovšem vyplní prázdnotu v jeho životě.
Během dospívání je Wavyin vztah s Kellenem jediným světlým místem v brutálním světě feťáků a zhýralosti, v němž je nucena se pohybovat. Když ale její rodinu rozdělí tragédie, vstoupí jí do života teta, která se ji pokouší ochraňovat – a to, co Wavy připadalo krásné, se náhle pod drobnohledem vnějšího světa jeví jako ošklivé. Kellen možná není žádné neviňátko, představuje ovšem pevný bod ve Wavyině chaotickém životě. Teď už se dívka nemůže držet stranou, naopak musí začít bojovat – za Kellena, svého brášku i za sebe. Na malém městě však bohužel žádná tajemství nezůstanou skryta navěky…
Musím říct, že tohle pro mě bylo poměrně náročné čtení. Příběh Wavy mě velice zaujal, líbil se mi styl psaní a rozdělení knihy - vyprávění z pohledů několika osob se hodilo a čtení nerušilo. Příběh sám o sobě byl velice specifický, bohužel na mě působil až uměle... Od druhé poloviny knihy už mi bylo jasné, kam to povede a bohužel, jsem se nezpletla... Připomínalo mi to spíše dobrodružný příběh, nebo pohádku, kde celou dobu děláte hlavnímu hrdinovi to nejhorší, ale nakonec se vše vyřeší během několika stran. Musím ovšem říci, že to je asi nejpovedenější název knihy, opravdu k příběhu naprosto sedí. Přestože se ve svém vlastním osobním životě přesvědčuji o tom, že rozbitý lidé patří k rozbitým, tak tady mi to nesedělo.
Kniha ovšem pokládá velice důležitou otázku. Co je to vlastně rodina? Kdo do ní patří? A pokud nejste "stejná krev", jste horší rodina? Má přednost krev, před někým, kdo se o vás postará?

04.11.2022 3 z 5

Tohle je Gomora Tohle je Gomora Tom Chatfield

4/5 ⭐

- Když se vyznáte a máte peníze, pořídíte přes internet cokoliv: drogy, zbraně, porno, ideologie, výsledky voleb, dokonce i život a smrt. -

Špičkový hacker Azi Bello je osamělý vlk, pracuje sám na sebe a nikomu se nezodpovídá – jenže jeho komfortní online existence se drsně střetně s reálným světem, když jeho pečlivě hlídané soukromí naruší tajemná Munira s prosbou o pomoc: její bratranci se nechali naverbovat k teroristům, a když se pokoušela o tom něco zjistit, všimli si jí jistí velmi nebezpeční lidé. Azi a Munira se nechají zatáhnout do temné konspirace, jejímž srdcem je Gomora: nepřístupné internetové tržiště, kde lze sice sehnat ledacos, ale kde také číhají ti nejšílenější světoví zločinci.
Musím říct, že jsem knihou byla příjemně překvapená, přesto, že obálka je nádherná, nějak si myslím, že bych si ji v knihkupectví nevybrala. Thriller je plný sarkasmu, styl psaní mi naprosto sedl a tématem mě až překvapil (štafetu jsem si vybrala dost naslepo), celkově se mi moc líbila. Ovšem je tu několik předpokladů, které je potřeba splnit, aby se vám kniha potencionálně líbila - na čtení je potřeba se opravdu soustředit, kouzlo je v detailech, letmých narážkách, je potřeba mít určitý vztah a znalosti nejen v oblasti IT, ale celkově povědomí o politické scéně, změnách a principech a za poslední, musí vám sednout ten styl sarkasmu, který je všude a bez něj by kniha byla nejen poloviční, ale i nudná. Dále vás pravděpodobně neutěší to, že knížka má i otázky nezodpovězené, naznačené nepřímo apod. Pokud splníte všechny předpoklady věřím, že se vám bude líbit jako mně.

IG: @ctenislaskou

27.10.2022 4 z 5

Zelený mozek Zelený mozek Frank Herbert

Přelidněný svět usilovně hledá nové životní prostory a proto jsou divoká území zbavována nenasytného hmyzu, který je činí neobyvatelnými. Lidé je čistí chemickými i fyzikálními prostředky. Avšak hmyz se nějak vrací zpět přes neproniknutelné vibrační bariéry. A z džungle se šíří fámy o obrovských hmyzích exemplářích a lidech s hmyzíma očima.
Tohle byla naprostá tragédie, myslela jsem, že těch 200 stran nikdy nedočtu. Nudné, nezáživné, nijaké, naprosto promarněný potenciál. Rozhovory o ničem přes x stránek, popisy škrábance na vozidle na x stránek. To je v podstatě celá kniha. Celou dobu jsem si říkala, jen ať už to skončí, musela jsem se furt koukat na stránky, ať už to proboha skončí. Nebýt výzvy, tak jsem ji zahodila hned. Naprosto mě autor zklamal a odradil a jeho slavnou Dunu si asi nikdy nepřečtu. Pokud neumíte španělsky (?) tak docela smůla, protože pojmy tam vysvětlené nejsou. Pokud si myslíte, že myšlenky a názory postav by se měli nějak od sebe odlišit, tady ne, v jednom odstavci autor mluví o jednom a v druhém o jiném a těžko se v tom pak orientuje. Hrůza a děs.

12.09.2022 1 z 5

Český konec světa Český konec světa Kateřina Hejlová

3,5 hvězdičky

V podstatě mě bavily jen dvě povídky z knihy, Válka a Blábol a Když nahoře je dole. Obě dvě by si zasloužily samostatnou knižní adaptaci... Ty ostatní... Jako povídky stačily. :)

05.08.2022 3 z 5

Strach a hnus v Las Vegas Strach a hnus v Las Vegas Hunter Stockton Thompson

Rozhodně zajímavý počin, plno myšlenek a zároveň spousta surové a neskrývané kritiky. Ilustrace dílu dodávají úplně nový rozměr. Je to trošku jiná "klasika".

A asi jsem jediná, kdo ještě neviděla film. :))

26.06.2021 4 z 5

Dračí posel Dračí posel Rachel Hartman

3,5 hvězdičky.

Je obrovská škoda, že jsou první dvě třetiny knihy utopené v nezáživných věcech, ze kterých jen maličko prosakují pocity hlavní postavy. Konec byl uspěchaný, moc se nevysvětlilo a epilog vysvětlil ještě méně. První díl se mi líbil více, ale doporučuji přečíst oba. Ta poslední třetina za to stojí.

26.12.2020 4 z 5

Furyborn Furyborn Claire Legrand

Opravdu zajímavé, nečekala bych, že mě bude tak bavit kniha, kde jsou dvě dějové linky a z toho u jedné vím, jak dopadne. Nejen to, povstanou dvě královny a od začátku víte, která je která. Ale těch dalších otázek, co přesně se stalo, kdo jsou ti ostatní, jak k tomu došlo vás donutí číst dál. Nesouhlasím s jinými komentáři, těch postav tam nebylo nijak moc, děj hezky plynul a kapitoly končily napínavě, což podpirivalo čtení dal. Velmi se mi líbily detaily, respektive útržky písní/textů/dopisů u každé kapitoly, mapa světa a i seznam elementů.

20.09.2020 4 z 5

Temný déšť Temný déšť Conor Corderoy

Zhruba od poloviny má velmi rychlý spád a dočetla jsem jedním dechem. Rozhodně mě nadchla. Ovšem těch překlepů...

Nespavost Nespavost R. Jenn Johansson

Je to rozhodně spíš YA kniha, s malými prvky fantasy a ještě menšími prvky thrilleru.
Každopádně mě čtení bavilo, bavilo mě i vyprávění o snech jiných, na co si tu lidé stěžovali. Záporáka jsem odhalila skoro hned, ale i tak se mi vývoj líbil.
Je škoda spousty překlepů, ale pokud vyjde druhý díl, přečtu si ho.

Náš manžel Náš manžel Jo Jakeman

3,5 hvězdy, lepší průměr. 4 dávám hlavně proto, že je to autorčina prvotina a je čtivá.

Podle mě se vytratila většina napětí tím, že vlastně víte, co se stane, jen nevíte jak. Hlavní hrdinky a "hrdina" mi nepřišly nijak zajímavé, k srdci mi nepřirostly. Konec mě lehce zklamal.

Líbánky Líbánky Tina Seskis

Absolutně nechápu, proč se takovéhle knize poskytlo tolik propagace. Byla jsem očarovaná krásnou obálkou, lákavou anotací. Ale proč je kniha označená jako thriller, když se žádné napětí nekoná? Nepomohlo tomu ani střídání postav, které byly nesympatické a protivné snad všechny, příběh je zdlouhavý, neustále se opakuje a ten konec, to je kapitola sama pro sebe.

09.08.2020 3 z 5

Květy slunce Květy slunce Rupi Kaur

Nejradši bych dala 3, 5 hvězdičky, ale to bohužel nejde. První část se mi opravdu líbila, bohužel, ty další mi přišly mnohem slabší. Měla jsem to spíš jako oddechovku k thrillerům.
Pravděpodobně si časem přečtu i Mléko a med, třeba mě příjemně překvapí.