LynxMētis komentáře u knih
Po dlouhé době jsem natrefila na opravdu nádherně vyprávěný příběh. Tuto knížku budete schválně číst pomalu, vychutnávat si každé slovo, každou větu. Protože i když budete tušit jak příběh skončí, nebudete chtít, aby skončil.
Spíš než horor to pro mě byla podzimní atmosférická fantasy. Ale to vůbec nevadilo, právě naopak. Užila jsem si to.
Velmi taky cením úryvky z jiných děl na začátku každé kapitoly. Na knize je znát, že je po všech stránkách propracovaná od obálky po poslední písmenko. Jen je škoda, že není nikde propagovaná. Skrytá perla české fantasy a hororu.
Nádherná třpytivá perla na náhrdelníku české a slovenské fantasy.
Stínové eso je jeden z mála fantasy příběhů, který mě bavil číst od začátku do konce. Zajímavá zápletka společně se sympatickými postavami v přitažlivých kulisách Města hříchu tvoří hodně dobře fungující kombinaci.
Levi jako dítě vychované ulicí, mladý a ambiciózní gangster, mi byl sympatický. I když místy celkem floutek zralý na ránu. Jeho pozvolna se rozvíjející náklonnost vůči Enne pro mě byla uvěřitelná, protože postupně, a skoro až nenápadně gradovala. Vlastně jak na straně Leviho, tak na straně Enne.
Na postavě Enne mě bavilo sledovat, jakým způsobem se její charakter přizpůsobuje novým okolnostem. A je otázkou, jestli a jak moc ji změní její nová identita. Upřímně doufám, že v dalším díle ještě hodně zamíchá kartami nejen Stínové hry.
Ke Stínové hře musím dodat, že mě mile překvapila inspirace tarotem a jeho Velkou Arkánou, kdy si čtenář může dohledat o čem je skutečně karta Blázen, Svět nebo Smrt. A obohatit se tak o další úhel pohledu. (Připomnělo mi to jinou fantasy sérii – Divotvůrce, kde karty také hrály prim. Ale byly zcela jinak a originálně pojaty v rámci příběhu, byť šlo také o hazard).
Záporáci jsou v knize někteří správně slizcí a násilničtí. Další tajemní, mocní a o to nebezpečnější. Vedlejší postavy jsou taky propracované jak vizuálně, tak co se týče charakteru. Tímto zdravím Jaca a Lolu. :D
Kulisy New Reynes jsou jistě poutavé a ve fantasy světě nevšední, ale uvítala bych jejich barvitější popis. Ale ne na úkor dynamiky děje!
A nakonec proč jsem strhla jednu hvězdu i přesto, že jde o tak báječný příběh, který všem vřele doporučuji. :) TY CHYBY! Všechny ty hrubé chyby! Opravdu mě velmi mrzí, když vidím, jak nesmírně je příběhu ubližováno, a to jak mizerným překladem (viz v textu knihy "hledej si parcelu na hřbitově" -.- ), tak pravděpodobně neexistující korekturou textu v tomto případě.
Mám silné podezření, že pokud v Našem nakladatelství nějaký editor nebo korektor skutečně pracuje, tak má asi 50 korun na hodinu. Protože jinak si to nedokážu vysvětlit. Některé hrubky byly tak explicitní a do očí bijící, že je možné je s ledovým klidem považovat za facku do čtenářovy tváře. (Chybějící slovo na konci věty, věta začínající malým písmenem, slova opakující se nelogicky za sebou). A to ani nemluvím o tváři spisovatelky samotné…
Je opravdu velice smutné vidět, jak špatná kvalita textu, potažmo překladu, markantně snižuje úroveň tak dobré knihy. To mi dá určitě za pravdu nejeden knihomol.
Mám ráda češtinu a ráda čtu české knížky. Ale další díl Stínové hry si přečtu raději v originále.
Opravdu starý překlad knihy je velice nepříjemně znát. Povídkám by slušelo novodobé kvalitní zpracování jak z vizuálního tak z jazykového hlediska.