maciii maciii komentáře u knih

Smrt v Benátkách Smrt v Benátkách Thomas Mann

Stálé úvahy nad smyslem umění, krásou poezie a popudech, které básníky inspirují, mě osobně velmi nudily a často jsem je ani nepochopila, protože Mann užívá dlouhá a složitá souvětí, na jejichž konci jsem se už vetšinou ztratila. Kniha se mi nelíbíla a film me úspěšně uspal.

15.09.2011 2 z 5

Nadějné vyhlídky Nadějné vyhlídky Charles Dickens

Detailním vylíčením charakterů všech postav a odkrýváním jejich minulosti a vzájemných rodinných pout dostává román slabý nádech detektivního příběhu, čímž se velmi oživí pomalý a utahaný děj.

15.09.2011 4 z 5

Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Číst tuhle knihu pro mě bylo opravdovým utrpením. Příběh splácaný ze samých úvah a pocitů, bohužel hlavně těch žalostných, mě neuvěřitelně nudil a dokonale znechutil. Je to příběh ubožáka, který nedokáže a ani nemá odhodlání naučit se žít ve světě, který je mu dán k dispozici.

15.09.2011 2 z 5

Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Malý příběh malého člověka, jehož činy samy o sobě nemění svět, ale jsou drobným a nezbytným dílkem základny, na níž vyrostlo zlo fašistické moci a nadvlády.

15.09.2011 4 z 5

Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Vynikající kniha, jejíž přitažlivost není založena na šokování čtenáře krvavými válečnými obrazy, ale na osudech hrdinů prožívajících hluboké osobní utrpení a na poselství, které leží v nesmyslnosti válek a potřebě míru nejen mezi lidmi, ale i v lidských duších.

15.09.2011 5 z 5

Renesance Renesance Oliver Bowden (p)

Naprosto souhlasím s komentářem OldyB, holá dějová linka bez jakýchkoliv popisů čehokoliv, bez dramatické gradace, s dialogy, které bych splácala i já. V polovině jsem to vzdala, ale věřím, že jsem o nic nepřišla.

15.09.2011 1 z 5

Líheň Líheň Miroslav Žamboch

Slabá imitace Jiřího Kulhánka, která není ani zdaleka tak vtipná, stylová ani odvázaná. Kdyby to bylo aspoň v něčem osobité tak jsem shovívavější, ale tohle jsem měla vyloženě problém dočíst.

14.09.2011 2 z 5

Ruiny Ruiny Scott Smith

Příběh napsaný tak sugestivně, že jsem myslela, že u něj umřu. Kniha mi "vlezla pod kůži", takže i když mi z ní bylo zle, stejně jsem se od ní nemohla odtrhnout. Rozhodně si ji už nikdy nepřečtu znova a na film se taky nepodívám.

14.09.2011 5 z 5

Bundori Bundori Laura Joh Rowland

Zajímavý detektivní případ odehrávající se v poutavě vylíčeném prostředí s pro nás už často nepochopitelnými tradicemi, pravidly a zvyky.

14.09.2011 5 z 5

Mapa z kostí Mapa z kostí James Rollins (p)

Moje první Rollinsova kniha a pro mě vrchol zábavy mezi dobrodružnými romány, promyšlený, s rychlým spádem, nezdržuje se s rozpitvávaním svých hrdinů, stačí že jsou sympatičtí :)

10.09.2011 5 z 5

Černý řád Černý řád James Rollins (p)

James Rollins má neuvěřitelnou fantazii a zároveň vše, o čem píše, má detailně nastudované, takže jeho knihy působí velmi věrohodně. A přestože i tahle není vyjímkou a je plná akce a sympatických hrdinů, už jsem ji tak nepropadla. Snad je to tím, že je již mou pátou přečtenou Rollinsouvou knihou, a každý sebedokonalejší a imaginativnější spisovatel nakonec začně opakovat své postupy, osvědčené v předešlých dílech.

10.09.2011 4 z 5

Ohnivé kameny Ohnivé kameny Chloe Palov

Skvělý dobrodružný román, neplácá se v žádných filosofiích a úvahách, jde čistě po akci, samotné hledání artefaktu má hlavu a patu, je logické a přitom zábavné. Akorát ke konci se mi to už trochu táhlo.

10.09.2011 4 z 5

Černý led Černý led Michael Connelly

O něco slabší než Černá ozvěna, především kvůli nedostatku dramatických situací, a kvůli většímu odstupu od postavy Henryho Boshe, která už není v knize klíčová, ale je jen prostředkem k vyřešení případu. Na druhou stranu je nový případ opět zajímavý, stejně jako jeho vysetřování.

02.09.2011 4 z 5

Černá ozvěna Černá ozvěna Michael Connelly

Výborná detektivka/drama, s perfektně fungujícím propojením hrdinovy minulosti ve Vietnamu se v současnosti zdánlivě neřešitelným případem. Sympatičtí hrdinové s mnohovrstevnatým charakterem se v průběhu děje zajímavě vyvíjejí, aby v samém závěru došlo k ne vyloženě překvapivému, ale uspokojivému zvratu. Hlavní Connellyho zbraní je umění perfektně vykreslit vztahy mezi svými postavami, stejně jako tvořit dialogy, které jsou jakékoliv, jen ne nudné a nepřirozené.

02.09.2011 5 z 5

Nostradamova proroctví Nostradamova proroctví Mario Reading

Pro mě naprostý komerční brak, který se stal bestsellerem pravděpodobně jen díky atraktivnímu názvu a době, ve ktreré se momentálně nacházíme. Autor jako kdyby se zde teprve seznamoval se psaním, nedokáže zaujmout ani nudným příběhem (u kterého, když se konečně prokoušete na závěr, zjistíte, že jste se vlastně nic nedozvěděli) ani stylistikou, která je povrchní, planá a plná nerealistických dialogů. K hrdinům jsem si sympatie nevybudovala, protože mi celou dobu neuveřitelně lezli na nervy svým prvoplánovým jednáním a rádoby hrdinstvím. Zbytečná a prázdná kniha.

02.09.2011 2 z 5