Macvosik

Kniha vniesla jemné, zlatisté svetlo do šera môjho poznania, a to svojou oslavou šera a kritikou svetla. Chcem sa strácať v prítmí ožiarený len tlmenou krásou... preč, len preč od osvietenskej posadnutosti svetlom. Tanizaki tu nehovorí za cudziu kultúru, za iný priestor, ale skôr za iný čas, čiže za niečo, čo sme kedysi dávno stratili a čo najviac bije do očí pri vulgárnosti svetlom znásilnených krás. A pritom je to zemité, telesné, priam z toho cítiť vôňu dreva a výkalov. Po tejto knihe už posedenie na kadibúdke nikdy nebude rovnaké. Takto má vyzerať oslava života.

Mimoriadne obrazná, až básnická próza plná nedopovedanosti a hrmenia ticha. Melancholické zasnívanie sa v prírode, ktoré krásne zhmotňuje princíp mono no aware. S hukotom do mňa vtrhla mliečna dráha.

Tých 5 hviezd je predovšetkým za výbornú a stále aktuálnu štúdiu Aloisa Bejblíka, ktorú dobre hodnotí aj Bžochová-Wild, a z ktorej očividne čerpali aj Feldek s Hilským. Treba oceniť aj veľmi slušný a zároveň (ak sa nemýlim) jediný preklad Timona Aténskeho, Júlia Cézara a Troila a Kressidy do slovenčiny. Kniha má tiež veľkorysý poznámkový aparát a pekné ilustrácie. Škoda, že takýchto vydaní doplnených o kvalitné interpretačné dodatky a štúdie nie je viac. Z hľadiska "slovenskej" shakespearistiky výnimočný knižný počin, ktorý dodnes nič neprekonalo. Smutné, však?

Výborná sprievodná kniha ku čítaniu Shakespearových diel. Jednotlivé kapitoly sú síce - v porovnaní s Hilského knihou Shakespeare a jeviště svět - omnoho kratšie a nevovádzajú tak obšírne do kontextu, ale absentuje v nich "vata" a prichádzajú vždy so zaujímavou interpretáciou jednotlivých diel. Je to taká Rutova lekcia z efektivity.