Makii Makii komentáře u knih

Ďáblova hora Ďáblova hora Deon Meyer

Skvělá kniha! Opravdu. V detektivce moje první setkání s africkým kontinentem. A rozhodně nelituji. Výborně popsaný osud a pohnutky každého hlavního hrdiny, překvapivé a napínavé rozuzlení. Tohle by si bezesporu zasloužilo pět hvězd, ale nemohu. Nemůže za to příběh, snad ani překlad... Ale přes to obrovské množství překlepů a hrubých chyb se nepřenesu, bohužel. Jinak příběh za 5*.

13.12.2018 4 z 5

Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Dala bych snad i méně, ale musím se přiznat, že tohle je první kniha v životě, kterou jsem četla tak nějak "napůl". Pozorně asi do 70. strany a pak už pouze pár stran zhruba po každých padesáti, kam jsem zrovna nalistovala. Autor žije nejspíš v domnění, že čím více brutality a popisů mučení, tím lepší detektivka. Tak to bohužel, spíš naopak. Méně je někdy skutečně více. Bylo mi z toho zle. Ani ten sloh mě úplně nenadchnul. Nelíbilo se mi to.

04.12.2018 2 z 5

Cop Cop Lætitia Colombani

Velmi snadno předvídatelné "propletení" osudů hlavních hrdinek neubírá až tolik na celkovém dojmu. Kniha se mi líbila, při vyprávění z Indie mi bylo nedobře, až zle.

26.11.2018 4 z 5

Kde kvete tráva Kde kvete tráva Han Kang

I když jsem se snažila si před čtením knihy něco málo o události 518 zjistit, na tohle jsem rozhodně připravená nebyla. Literárně je to skvost s bravurním překladem. Obsah ale děsí. Zajímalo by mě, jestli se mi dostane od autorů z Asie někdy do ruky i něco veskrze pozitivního. Knihu doporučuji velmi, ale pro pozorného nepřecitlivělého čtenáře. Jsem na ledacos z literatury zvyklá, ale zlé sny se mi nevyhnuly.

15.11.2018 5 z 5

Chrudošův zvěřinec Chrudošův zvěřinec Chrudoš Valoušek

Pro děti nepoužitelné.

14.11.2018

Do posledního dechu Do posledního dechu Robert Bryndza

Další velmi dobrá detektivka od Bryndzy. Ale... začíná se to trochu moc opakovat. Šílenec, sériový vrah, vidiny... Chtělo by to trochu něco jiného. Erika byla ze začátku sice trochu nesnesitelná, tak nám ji autor chce asi trochu polidštit tím, že "se jí v očích neustále lesknou slzy". Je sentimentální a pláče poměrně často. na to, jaká byla v prvním díle, poněkud rozdíl. Ale ano, je to napínavé, velmi čtivé. Jako detektivku určitě mohu doporučit.

02.11.2018 4 z 5

Záhadná smrt na venkově Záhadná smrt na venkově T. E. Kinsey

Velmi, velmi, velmi jednoduché čtení. A taky nuda.

29.10.2018 2 z 5

Temné hlubiny Temné hlubiny Robert Bryndza

Podle mě se autor zlepšuje. Nebo překladatel.. :D Prostě každý díl je čím dál lepší. Tentokrát se mi velmi líbila i skladba vět, vše bylo napsáno velice pěkně. Děj je super, škoda rychlého konce, možná až moc, a pro mě nepříliš uvěřitelné.. Ale jinak super čtení. Fosterová začíná být sympatičtější :)

02.10.2018 5 z 5

Město mezi zelenými kopci - Antologie povídek českých autorů Město mezi zelenými kopci - Antologie povídek českých autorů * antologie

Moc pěkná povídková kniha na letní den. Výborná Mornštajnová, nezaměnitelný Stančík, klasický Goffa, Urban... Dost slabý Viewegh. A ostatní autoři pro mě noví a mile překvapiví. Doporučuju.

02.10.2018 5 z 5

Noc Noc Bernard Minier

Nemám slov. Nechápu, jak mohla taková slátanina vůbec vzniknout. Je to výsměch všem fanouškům krimi. Pomyslnou "třešničkou na dortu" je příšerný překlad, nesmyslné věty a gramatické chyby téměř na každé stránce. Silně nedoporučuji.

11.09.2018

Není zač Není zač Daniel Glattauer

Od A až do Z jedna veliká pohádka plná dobrodinní, lásky a happy endů :) Těžko uvěřitelné, že čtrnáctiletý kluk nevydrží pár hodin doma sám a musí na něj dohlížet někdo při psaní úkolů.. Stejně tak, že v podstatě dělá novinářskou práci za svého "strejdu". Je to poměrně nudné (děj), ale velice dobře napsané, opravdu krásný jazyk a brilantní humor.

04.09.2018 4 z 5

Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Překvapivě velice dobrá detektivka. Překvapivé je to pro mě - českým autorům se spíše vyhýbám. Ale tahle se mi líbila. Obsahuje tolik dějových linek, že u jiného autora by to vydalo na knihy dvě. Nenechá vás se nudit. Mohu doporučit, nenáročné odpočinkové čtení.

14.08.2018 4 z 5

Noční lov Noční lov Robert Bryndza

Líbila se mi víc než "Dívka v ledu". Hlavní hrdinka je pořád trochu na pěst, ale už je to o dost lepší. Ta přezíravost jejích nadřízených je ale zahnaná až docela do krajností a ta "nespravedlnost", která se jí pracovně neustále děje, je až těžko uvěřitelná. Alespoň pro mě. Jinak děj knihy naprosto super, velmi napínavé, pěkně napsané. Doporučuju.

10.08.2018 5 z 5

Dívka, která chtěla zachránit knížky Dívka, která chtěla zachránit knížky Klaus Hagerup

Velmi milá kniha s krásnými ilustracemi. Doporučuju pro každého malého knihomola.

01.08.2018 4 z 5

Poslední poutník Poslední poutník Gard Sveen

Naprosto skvělá věc, která by si zasloužila čtenáře, který má víc času než já a přečte ji max na tři zátahy :) Tohle prolínání různých časových rovin miluju. Rozuzlení bylo poměrně překvapivé. Nebo alespoň pro mě. Moc mě to bavilo, doporučuju.

01.08.2018 5 z 5

Pětka jede tábořit Pětka jede tábořit Enid Blyton

Bezva návrat do dětství :) Přes léto jich dám asi víc.

22.06.2018 4 z 5

Oblékni se pro smrt Oblékni se pro smrt Alan Bradley

Krásná! :) Nemám slov. Flavie mě prostě dostala a líbily se mi zatím všechny její příběhy. To je koncert slov a slovních spojení, humoru, jemné ironie. Srdcovka!!

20.06.2018 5 z 5

Smrt má vůni inkoustu Smrt má vůni inkoustu Vilém Křížek

Bylo to pěkné :) Kdo má rád Hercula Poirota, bude myslím spokojen. Není to kdovíjak akční, občas se objevila poněkud hluchá místa.. Ale jinak to šlo.

18.05.2018 4 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Přečetla jsem to hodně rychle, možná až moc. Velice dobrá detektivka, i když hlavní hrdinka je trochu nesympatická a to, co si dovolovala během vyšetřování bylo dost přitažené za vlasy. Kniha ve mně zatím nezanechala hlubší dojem, ale určitě si přečtu i další díly.

07.05.2018 4 z 5

Selfies Selfies Jussi Adler-Olsen

Neuvěřitelná kaše!! Asi pět případů splácaných dohromady, propojených tak neuvěřitelně, mrtvol víc jak ve Hře o trůny.. Prostě sci-fi. Od dílu, co se Rose objevila, stále čekám, kdy konečně zase zmizí. Copak lidi v takovém stavu můžou pracovat na kriminálce?? K srdci mi skutečně nepřirostla a její životní příběh byl taky jeden velký nesmysl. Jediný, kdo v tomhle díle snad aspoň trochu něco dělal, byl v předchozích dílech zcela zbytečný Gordon. Ach jo, kam se poděly ty skvělé příběhy jako ty první čtyři v řadě?

24.04.2018 2 z 5