Malýmedvěd

Už je to dávno, co jsem ji četl, ale dodnes si na ni pamatuji. Zanechala ve mě velmi silný dojem a pořád se mi v hlavě vracela .

Kniha se mi líbila, ale přiznám se, že to pro mne bylo těžké čtení. Hlavně kvůli stylu vyprávění. Tisíce podpříběhů, spousty nepodstatných detailů. Bylo to z počátku jako sledovat vyprávění starce, který neumí udržet myšlenku. Později se všechny ty příběhy a historky začnou skládat do hezké mozaiky, to musím uznat, ale některé střípky tam chybí a ty důležité jsou zopakované, aby to nepozorný čtenář pochopil. Což mi trochu vadilo, nemusí mne hned vodit za ručičku a hned mi ukazovat, kam ten střípek do skládačky patří. Ale vcelku z knihy mám pozitivní dojem, protože nutí přemýšlet a mne nutila i formulovat můj postoj k víře jako takové.

Moc pěkná knížka pohádek, líbí se mi hezké napasování obecných mouder na náš život. Pro děti je to hezky přístupné a dobře stravitelné. Rádi jsme si pak s dětmi o tom povídali. Přiznám se, že jsme vynechávali tu meditaci, ale i tak moc doporučuji.

Příjemná změna pro Evropana, mě se to líbí a oceňuji hlubokou moudrost, která je v tom nenápadně a nenásilně schována. První kniha "Buddhovy pohádky" je ale lepší.

Opravdu dobrá kniha! Veškerá lidská hrůza v neuvěřitelně koncentrované podobě. Úsporný a popisný styl vše jen podtrhuje. Brilantní doslov syna Andrzeje.

Kniha k vodě a na dovolenou. Vtipná a oddechová. Nic nečekejte, je to taková situační komedie.

Moc pěkný a veselý čtení, doporučuji! Pokud jste jako já, tak v metru budete dělat ostudu a lidé se na vás budou ohlížet.

Moc hezky napsané, krásně se to čte a vůbec to neuráží i když věkem nejste správná cílová skupina. Postavy jsou krásně plastické, nejsou černobílé a s časem se mění. Myšlenka co dělá naše "já", zda tělo, nebo duše, je hezky uchopená a zbytečně neprosazuje ani jednu odpověď. Jednu hvězdu odebírám za ten "hapy end" a druhou hvězdu odebírám za občas nereálné dialogy. Ale mohu to v klidu doporučit, je to prostě dobře udělaná řemeslná práce.

Moc pěkná kniha. Donutí přemýšlet, donutí se sžít s postavami. Rozesměje i rozpláče. Zajímavé je střídání vypravěčských stylů, střídání ich a er formy. Výborný překlad. Film, jak už to bývá, je jen slabým stínem předlohy. Konec mne zaskočil, ale po chvilce jsem si řekl, že je "uvěřitelný" a je opravdu ze života.