Malýmedvěd Malýmedvěd komentáře u knih

Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Seriál neznám, neviděl jsem, všichni o tom ale mluví, tak jsem si to musel alespoň přečíst, abych byl trochu v obraze. Rozjezd byl pomalý, než se člověk v zorientuje v nespočetu postav, tak to chvíli trvá. Je to napsané napínavě a zajímavě. Nebýt tam ta erotika a brutalita, mohl by to být druhý Harry Potter co přivede děti ke čtení.

17.11.2017 4 z 5

O dívce Grace O dívce Grace Anthony Doerr

Zajímavá knížka. Vybočuje tak trochu z masového proudu. Je plná poetického vyprávění, různých popisů krajiny a zvířat, popisů pocitů, nálad a snů. Děj se pomalu vleče a v uspěchané době může být zajímavým zklidněním. Kniha dobrá třeba na dovolenou, v létě vás potěší víc jak sto stran o tom jaká je zima na Aljašce a v zimně vás zase potěší neméně stránek o tropickém ostrově. Kniha je o člověku který selhal a utekl od svého života, kniha je o hledání, o zničující nerozhodnosti, o odpuštění, o návratu, o naději, o lásce. A je to také o vodě, která hraje hlavní vedlejší roli, ale setkáme se i se starými známými rekvizitami jako jsou mušle a rádio. A také je zde zase propašovavá propagace vědy a nenápadně si rozšíříte znalosti z hydrologie, entomologie, hydrometeorologie.

13.11.2017 3 z 5

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Moc pěkná kniha, její nadčasovost a tím i kvalita je dána, podle mne tím, že ukazuje celou katastrofu z pohledu jedince, který hledá řešení a musí se v omezeném čase rozhodovat. Rozhodování však není černobílé, buď zlo, nebo dobro. Rozhodování je bolestné, má spoustu odstínů, spoustu možných dopadů a následků. Člověk předem neumí všechny konsekvence posoudit, natož říci které zlo je menší. Kniha zajímavě ukazuje hledání člověka, jak se s katastrofou vyrovnat a jaké všechny možné scénáře se mohou vyskytnout. Ať už jsou nakonec rozhodnutí jakákoli, největší sílu a největší roli má naděje a chuť žít.

06.11.2017 5 z 5

Eskejp: Na útěku z kanceláře Eskejp: Na útěku z kanceláře Jiří Charvát

Knížka mě několikrát velmi rozesmála. V MHD jsem na sebe poutal nepatřičnou pozornost a jedna pani se ptala co že to čtu. Je to vhodná knížka pro odreagování. Čtenáře čeká sled naprosto neskutečných situací. Je to občas trochu přisprostlý a jednoduchý humor, což nemusí všem vyhovovat. Ke konci to ztrácí trochu dech. Moc se mi líbily ilustrace.

02.11.2017 3 z 5

Justýnka a asistenční jednorožec Justýnka a asistenční jednorožec Kateřina Pantovič

Moc krásná kniha. Podle mne musí uchvátit každého čtenáře, malého i velkého. Ilustrace krásně sledují text příběhu. Výborná knížka pro druháka a třeťáka, ale i starším dětem a rodičům, se podle mne, bude líbit.

Jako šťoura a milovník čísel, musím ubrat jednu hvězdu za malé "očerňování" matematiky.

"Justýnka je tu poprvé
a neumí mluvit v rýmech,
léčím ji, neb se nevyzná
ve svých splínech.
Patří k těm dětem,
co jsou radši samy,
zavřené v pokoji
s matematickými tabulkami."

Jako by snad bylo něco špatného na tom, číst si v logaritmech :) co já jako kluk si vyhrál s matematickými řadami :)

Autorka to na druhou stranu hned v vzápětí trochu narovnává.

"Justýnko, počty jsou
krásná a vznešená věda,
avšak milá, vzletná slova -
ta jsou vážně třeba!"

Stačilo by přidat slovo "také" a hned by to bylo přesné vyjádření. Já vím, pak by se naboural ten verš.

Ta knížka je moc pěkná, tohle je jen drobnost, ale nemohl jsem si pomoct.

29.10.2017 4 z 5

V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Kniha se dobře a lehce čte i když pojednává o velmi smutných věcech. Je moc dobře, že se připomínají i tato "zapomenutá" zvěrstva sovětů. Obdivuji lidi, kteří se i ve vypjatých podmínkách, v situaci když se k nim okolí chová jako ke zvířatům, v okamžiku kdy jim jde o život, stále dokáží chovat jako lidi, projevovat si vzájemnou úctu, vzájemnou pomoc a zachovávat pravidla slušnosti. Víc takových lidí jako byla Jelena.

19.10.2017 5 z 5

České dějiny očima psa České dějiny očima psa Martina Drijverová

Au, tak tohle bolelo. Nápad se psem stojí za tu jednu hvězdou, vše ostatní je dost hrůza. Vadil mi zejména schematický, příliš zjednodušující a dávno překonaný pohled na dějiny, stejně tak dost ubohé vtipy. Pozitivní při čtení dětem v postýlkách bylo to, že to vždy vedlo na diskusi typu "tak to vůbec nebylo ...", "takto se na to nedá koukat", "tohle je přeci hloupé ... protože" atd. atd. Stopa socialistického a komunistického pohledu je v autorce neuvěřitelně hluboko zakořeněná, je to dobře vidět například při popisování Mistra Jana Husa, jako revolucionáře chudých proti bohaté církvi, v tu chvíli to opravdu bolelo, stejně tak očerňování Anežky Přemyslovny.

18.10.2017 1 z 5

Erebos – Hra, která zabíjí! Erebos – Hra, která zabíjí! Ursula Poznanski

Výborná kniha pro děti okolo 13-15 let, ale ani starší neurazí. Řemeslně je to dobře zpracované jak postavami, tak stylem vyprávění. Příběh moc hezky popisuje svět PC her, když koukám synovi přes rameno, tak to docela i sedí. Autorka taky dobře pochopila potenciál umělé inteligence a nenápadně ukazuje kam tento obor míří a co bude brzy možné. Jako člověk z oboru si myslím, že už to nebude tak moc za dlouho.

15.10.2017 3 z 5

Jasná mysl: Získejte zpět svou pozornost, paměť a radost ze života za 21 dní Jasná mysl: Získejte zpět svou pozornost, paměť a radost ze života za 21 dní Mike Dow

Kniha má v mnoha věcech pravdu, ale normální člověk, co se řídí pořekadlem "všeho s mírou" na to dojde taky. Celé je to psáno tak trochu dogmaticky "cukr, mouka, moderní technologie" je ZLO a "BIO a spiritualita" je DOBRO, to mi vadilo nejvíc.

09.10.2017 1 z 5

Houževnatost Houževnatost Angela Duckworth

Kniha přináší spoustu podnětných myšlenek. Nejsou to žádné horké novinky, možná to jsou obyčejné myšlenky a zásady selského rozumu. Ale jsou hezky strukturované a logicky seřazené. Kniha může pomoci v argumentaci všem lidem, kteří se snaží budovat atmosféru houževnatosti (učitelé, trenéři, rodiče a mnoho dalších). Moc se mi líbí plně se ztotožňuji s myšlenkou, že základem všeho, je náš postoj k životu, zda o sobě smýšlím jako o kolečku v soukolí bez valného vlivu na okolí a nebo zda o sobě uvažuji jako o osobě, která může ovlivnit svůj život, popřípadě dokázat věci navzdor osudu. Kniha je na můj vkus prošpikovaná až příliš mnoha ukázkovými příběhy ze života. Jeden příklad pro dokreslení jednoho tvrzení by mnohdy bohatě stačil.

07.10.2017 3 z 5

Dávat a brát Dávat a brát Adam Grant

Základní myšlenka není nová, není špatná, a je dobře, že ji někdo připomíná. Osvěty není nikdy dost. Na druhou stranu kniha je zbytečně "nafouknutá" a redukce na 1/4 by klidně unesla. Jako přednáška na TEDu (20 min) by to bylo tak akorát.

28.09.2017 3 z 5

Neočekávané chování Neočekávané chování Richard H. Thaler

Je radost číst a přemýšlet o tom, jak se lidé chovají. V tomto je kniha určitě velkým přínosem. Popis některých vědeckých disputací je zajímavý a hezky odhaluje zákulisí vědecké komunity. Nicméně kniha mne přesně díky tomu zaujala jen tak napůl, rozhodně bych ji vyčetl příliš mnoho informací ze zákulisí a její "upovídanost". Tématu to podle mne neprospívá a v zásadě to pro podstatu probíraného tématu ani není tak důležité.

24.09.2017 3 z 5

Úsměvy smutných mužů Úsměvy smutných mužů Josef Formánek

Boj se závislostí má mnoho podob. Zaujala mne myšlenka, že jednou z možností jak bojovat (a asi i úspěšnou možností) je vymytí mozku a změna osobnosti zgruntu.

13.09.2017 4 z 5

Červená královna Červená královna Matt Ridley

Velice dobrá kniha. Moc ji doporučuji všem, kdo se snaží trochu pochopit věci okolo sebe. Velmi se mi líbí struktura knihy, kde čtenáře vede od jednotlivostí k celku. Ukazování na různé teorie, způsob argumentace a následné vyvracení nebo dokazování daných teorii je radost sledovat. Velmi obohacující.

10.09.2017 5 z 5

Šťastný života běh Šťastný života běh Miloš Škorpil

No nevím, rozhovor má kvalitu blábolení po 5 pivech. Dotýká se všeho a zároveň ničeho. Zápisky z blogu jsou neučesané a nemají ani základní strukturu.

08.09.2017 1 z 5

Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Moc pěkná kniha, zaujala mne hlavně taková snová atmosféra většiny popisů, které v knize jsou. Psychologie postav je velmi dobře vykreslená a člověka nutí přemýšlet.

07.09.2017 4 z 5

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Kniha mne rozhodně zaujala. Styl vyprávění je velmi poutavý a drží čtenáře neustále napjatého a po malých kouscích mu stále dál a dál rozkrývá další a další střípky velmi zajímavé mozaiky. Autorku chválím, udělala moc pěknou knihu. To že hlavní příběh je vlastně katastrofický, by mi ani tak nevadilo, ale postrádám tam i náznak druhé možnosti, svobodné vůle, druhého pohledu, prvek náhody. Ne vše se přeci dá vysvětlovat mocí kletby a zlovůlí padouchů. Respektive, dá se to tak vysvětlovat, ale pak to na mne působí jednoduše a vykalkulovaně. Proto dávám jen 4*.

01.09.2017 4 z 5

Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Kniha rozhodně zaujme, není to hrdinou, se kterým se nemůžete sžít i když ho chápete, není to dějem, protože ten tam skoro žádný není, ale je to tím pohledem, jak někdo může myslet a dívat se na svět. Podle mne dobrá volba pro povinnou školní četbu.

28.08.2017 4 z 5

Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Velmi útlá a velmi čtivá knížka. Pro mládež na SŠ, jako dělaná. Dotýká se mnoha témat a nic neskrývá a tím by mohla být pro mládež i snadno přístupná. Nevím, jak vypadá střední dnes, a jak vypadala v 90. letech v US, osobně bych byl ale rád, aby moje děti v prvním ročníku nebraly LSD, aby nekouřily a neměly zkušenosti se sexem :) Nicméně sympatická je láska Charlieho ke knihám.

20.08.2017 3 z 5

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Výborně napsané, čtenáře to ke knize doslova přilepí. Strach a hrůza se stupňují až k prasknutí. Děj má rychlé tempo a rychlé střihy. Pro zfilmování jak dělané. Na můj vkus, těch mrtvol tam bylo až moc, příběh to nevylepšuje, ba naopak, spíše mu to škodí. Stejně tak nevím, zda "nezničitelný" padouch je přínosem pro knihu. Naopak postava doktora sadisty s absolutní mocí je tak děsivá, že se mi při čtení dělalo fyzicky špatně.

17.08.2017 4 z 5