Marda komentáře u knih
Ač jsou v této knize Nesbovy znaky evidentní, přecijen se v jednom směru velmi vymyká. Přitaženost se kterou tahá za vlasy všechny postavy a příběh celkově mi u Nesba byla doposud neznámá. Absurdní obraz imaginárního města kdesi v Norsku je místy příliš nereálný a celkově tak narušuje mistrovu vytříbenou čtivost. Nejslabší Jø, kterého jsem kdy četl.
I přes absenci dějové linie, je to zajímavé čtení. A za předpokladu, že jako já knihu objevíte v knihkupectví za 10,- je to skvělá volba.
Příběh člověka, který byl rozhodně pozoruhodný a tajemný. Ne však tak pozoruhodný, aby o něm byl sepsán sáhodlouhý životopis. A možná až tak tajemný, že sama kniha neví o kom vlastně vypráví. Čtivost je ucházející, ale závěrečné pocity jsou naprosto neutrální. Jako bych se nic nového nedozvěděl.
Čím více George Martin rozvádí příběh do stran, tím menší mám zájem o hlavní dějovou linii. Další díl bude muset mít vysoké reference, abych vůbec pokračoval ve čtení.
Pamatuju si jak sem se rozčiloval, abych se konečně dočetl další stránky natož konce knihy. Tohle pro mě byla největší zkouška u povinné četby. Páral mě naprosto minul svojí tvorbou, kdybych někdy nemusel, nikdy bych nedočetl. Totální nuda a nesmysl bez byť jen slabé pointy.
K povinné četbě na střední se váže spousta naprosto nesmyslných úletů jako například Maminka od Seiferta nebo Mladý muž a bílá velryba už ani nevím od koho. Tohle dílo se k nim naštěstí neřadí. Asi nejlépe ilustrující kniha o 1. světové, kterou jsem četl, bohužel mi z ní v paměti utkvělo jen pramálo a tak pro mě nemá na plnou pálku.
Můj největší omyl. Dát na řeči známých a koupit si knihu s tím, že se budu náramně bavit, se někdy vyjeví jako absolutní krok mimo. Přečtené to máte asi za půl hodinky a pamatujete si jen, jak zalehnout granát. V tomle případě je snad lepší zalehnout celou knihu a už ji nikdy nenajít.