mariposka komentáře u knih
Chudák Nicholas. Ne že by mi byl úplně sympatický a tak trochu mu to patřilo, ale přece jen, takovou mystifikaci a trest si nezasloužil.
Kniha patří k tomu nejlepšímu co jsem kdy četla.
"Věděl jsem, že už nikdy v životě nebudu moci prožít podobné dobrodružství. Byl bych obětoval zbytek svých dní, abych donekonečna prodloužil tohle odpoledne. Aby se bez přestání opakovalo a stalo se věčností, uzavřeným kruhem, namísto toho, čím ve skutečnosti bylo: rychle uplynuvším nepatrným krůčkem, který nelze nikdy vzít zpět."
Skvělá kniha! Čekala jsem, že se nebude číst úplně lehce, první půlka šla trochu hůř, ale pak se to rozběhlo a konec už jsem hltala. Tohle je skutečný život, bohužel! Výstižné dialogy, popis Frankovy práce je super, člověk úplně cítí tu kancelářskou nudu. Krásný, i když smutný příběh.
Kniha se nečte úplně lehce, je psaná "starým" jazykem, ale přesto mě děj velmi zaujal, udělala jsem si představu jak to tady vypadalo ve 13. století, atmosféra vlhkých a ponurých hradů, země zmítaná věčnými válkami a obavami před morovými nákazami. Do toho "jiná", obětavá paní Zdislava, u které lidé hledali pomoc. Koho baví historie, určitě doporučuji! Není to prvoplánově čtivé.
V očích luceren se leskne vůně durmanu
a tvoje dlaně, svěží jak vítr po ránu
se modlí s mými tu nejkrásnější súru z Koránu.
Krásné!!!
Oční kapky a Smolná kniha se mi strašně líbily (první více) a na tyto povídky jsem se těšila, ale jsem docela zklamaná. Povídky jsou celkem zajímavé, každá z jiného prostředí, ale všechny hrdinky mi přijdou "divné", submisivní, je jim ubližováno, pro svého vyvoleného by udělaly cokoli (to zavání červenou knihovnou, ale není tomu tak), neříkám, že to tak v životě neděláme všechny :-), ale tady mi to přece jen přišlo trochu přehnané a ty slečny a ženy v povídkách mi nebyly sympatické a chovaly se jako husy. Trochu mi to připomínalo knihy Simony Monyové.
Na tuto knihu jsem se chystala několik let, pořád se mi jaksi nechtělo, měla jsem ji doma v knihovně, až teď jsem se do ní pustila. A nelituji! Film jsem viděla kdysi dávno a moc se mi líbil. Kniha je ale lepší, přesný popis života na maloměstě na přelomu 19. a 20. století. Zase něco co jsem ještě nečetla, toto přostředí neznala. A tak krásně zachycená snění a pocity Štěpy. Pro takovéto skvosty miluju literaturu! Krásný příběh.
Klasická historická romantika, čte se jedním dechem. Fakta nechme stranou... Moc se mi to líbilo!
Stárnu. Před 20 lety by mě možná tato intelektuální konverzace nadchla a vypisovala bych si citace o Bohu. Teď jsem knížku dočetla s velkou námahou i přesto, že mi všechny postavy byly sympatické a celá rodina mě bavila a zajímala, ale ráda bych se o nich dozvěděla víc a ne jen rozbor momentálního citového rozpoložení jednoho mladého děvčete.
V nejdůležitějších chvílích je člověk sám. Tváří v tvář životu, smrti nebo velkému rozhodnutí se s druhým nepočítá. Musí na něho zapomenout a žít, nic víc. Je to její absolutní právo, povinnost, kterou má vůči sobě samé.
Já nevím, takové dětské čtení. Pěkné, milé. Čekala jsem ale víc.
Tohle je opravdu klasický ruský román. Nečte se lehce, je na něj potřeba čas, ale postavy, tak bohatě vykreslené, s nevšedními a nelehkými osudy, se vám vryjí do paměti.
Čekala jsem "jen" detektivku, ale kniha mně překvapila zajímavým příběhem o chorvatském nájemném vrahovi. Zatím nejlepší co jsem od Nesba četla.
Kniha má úžasné ilustrace, které perfektně doplňují ten strašidelný a zvláštní příběh, o kterém vlastně nevím co si myslet. Ale líbilo se mi to. Určitě doporučuji. Jen je to moc krátké, chtěla jsem se bát a napínat ještě o něco déle.
Khaled Hosseini tedy umí vyprávět příběhy! Moc pěkné, poetické, opět silný příběh, ale předchozí dvě knížky se mi líbily o malinko více.
Možná až příliš naznačených osudů lidí, o kterých bych se ráda dozvěděla víc, ale autor už se k nim nevracel.
Tak tohle tedy vážně nemusím.
Knihu mám doma už pár let. Poprvé jsem ji odložila, nebavila mě.
Tentokrát jsem se opravdu snažila se začíst, ale nuda!
Zjednodušeně: stačí si přečíst 4 dohody na přebalu knihy a je to.
Ale neodsuzuji, jsou jistě lidé, které kniha osloví.
"Na smrtelné posteli člověk většinou nelituje toho co udělal, ale toho co neudělal."
Skvělá kniha. Moc jsem od ní nečekala, říkala jsem si, že to bude takový pelmel.
Taky že je. Příběh připomíná Forresta Gumpa, který také všude byl a ovlivnil významné okamžiky dějin.
Stařík Alan a jeho neuvěřitelný život mi ale vyloudil úsměv na tváři skoro po celou dobu, poslední odstavec knihy nevyjímaje.
Rozhodně doporučuji!
Tohle byla snad první knížka, u které jsem se hlasitě smála. I u prvního dílu. I když v tomto bylo asi ještě více groteskních až bizarních situací, sice většinou neuvěřitelných, ale to vůbec nevadí. Děj minimální, ale jako oddechovka na pobavení super!
Nevím jestli je to tím, že nemám povídky zrovna v lásce (výjimky ale existují) nebo že jsem od držitelky Nobelovy ceny čekala něco víc, ale úplně mě to nenadchlo. Zajímavé povídky o ženách, zvláštní osudy, ale pro mě lehce zapomenutelné.
Úplně jiný Urban, kdybych nevěděla, že knihu napsal on, nepoznala bych to. Ze začátku jsem si říkala, to bude nuda, auta, hospodářská krize... nicméně potom se příběh rozjel a strašně se mi líbil! Postavy, první republika, i to automobilové téma mě vlastně nakonec bavilo :-) Super!
Tuto knížku jsem si nikdy nějak netoužila přečíst, téma se mě samotné nikdy netýkalo, ale nedávno jsem se ve svém okolí setkala s jedním zvláštním člověkem a když jsem pak v knihovně tu knížku uviděla tak jsem si na něj vzpomněla a knihu si půjčila. Nelituju! a jak tu bylo mnohokrát zmiňováno, měla by patřit k povinné četbě. Já rozhodně ji za pár let dám k přečtení svým dcerám! Je fakt neskutečné, jak snadno do toho člověk může spadnout, parta, snaha se zalíbit, být víc cool, nejdřív jen tráva a pak už to valí, šílený! Děsí mě to!