martianekk komentáře u knih
Kdo by neznal básničku Znám křišťálovou studánku. Něžné dílo plné jemných a vše živé milujících básní.
Nádherná klasická česká pohádka od úžasných spisovatelů K. J. Erbena a Boženy Němcové. Zavede nás za statečným Plaváčkem, dědem Vševědem a za mě nejlepší Zlatovláskou.
Pohádka O Popelce od Boženy Němcové je na můj vkus až děsivá a jako malá jsem se při ní bála. Spisovatelka zde dokazuje, že pohádky nejsou jen romantika.
Krásná pohádka kterou znají snad všichni. Komplikovaná, má napětí a jak jinak, šťastný konec. Také filmové zpracování stojí za shlédnutí.
Skvěle napsaný román z období první světové války. Božsky rozepsané pocity a prožívání hrůzy bojů chytí za srdce. Mohu rozhodně doporučit.
Foglarova klasika, kdo by neznal. Dobrodružné, komiksové i napínavé. Můj otec na ní vyrostl a podle mě pobaví spoustu dalších.
Skvělý román z pera světového klasika. Výborně vymyšlený námět, úžasné popisy prožitků a pocitů hlavních postav a komplikovanost vztahů mezi lidmi.
Skvělý historický román se spoustou dobrodružství. Právem zařazen do povinné středoškolské četby.
Knihy Danielle Steel se čtou samy. Jsou napsány srozumitelným slohem a jsou ze života. Podle mě výborná.
Knihu jsem četla svým dcerám a musím říct, že je vydařená. Vtipná a srozumitelně napsaná.
Tato biografie zabývající se patnácti nejkrutějšími ženami světa pro mě byla velmi zajímavá. Miluji detektivky a psychologické thrillery, ale toto dílo ve mně zanechalo velkou stopu. Zejména proto, že není smyšlené.
Zajímavě napsaná knížka kočičí psycholožky Kláry Nevečeřalové. Nabízí rady s výchovou, vysvětluje myšlení koček a řešení problémů. Ocenitelná zejména pro milovníky koček.
Krásná knížka pro děti a mládež. Úžasné popisy krásy přírody, chování zvířat a úžasného vztahu hlavních hrdinů. Filmové zpracování se také povedlo, je to vzpomínka na dětská léta.
Zajímavá a poučná kniha pro všechny “pejskaře “. Je zde spoustu pohledů, vysvětlení chování,výcviku i vztahu psa ke svému pánovi. Popsána je zde i různorodost ras. Za mě stojí za to.
Krásná biografická kniha zabývající se dílem, životem a komplikovanou osobností Jima Morrisona. Zejména pro milovníky kapely The Doors je možno dílo nazvat biblí.
Pečovat o své zdraví musíme umět a měli bychom se učit nové metody. Jóga prstů patří mezi ně a doporučuji vyzkoušet. Zvládne dle mého každý.
Velmi zajímavá kniha zabývající se plemenem Bernského salašnického psa. Obsahuje charakteristiku těchto psů, spoustu rad ohledně péče a nespočet krásných fotografií. Sama mám již druhou fenu BSP a občas si v knize zalistuji.
Úžasně sepsaná kronika pojednávající o historii podkrkonošského Trutnova. Pan profesor Just byl mým profesorem dějepisu na střední škole a všichni jsme ho uznávali pro jeho vypravěčskou schopnost. Autoritu si udržel svou moudrostí, klidem a skvělým projevem. Ilustracemi knihu doplnil malíř pan Vik, stejně jako já havlovický rodák.
Melancholická a pravdivá povídka o úskalích zapovězené lásky. Jsou zde krásně popsány charaktery postav, jejich pocity a můžeme nahlédnout do dobové morálky a předsudků. Za mě stojí za přečtení.
Legendární a dramatická divadelní hra. Celosvětově uznávaná a právem. Božský příběh zakázané lásky s tragickým koncem. Kdo nečetl, neprohloupí. Kdo četl, souhlasí. Alespoň z větší části.