martianekk martianekk komentáře u knih

Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni - Kuba Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni - Kuba Václav Čtvrtek (p)

Krásná česká pohádka, vzpomínka na dětství.

21.12.2024 3 z 5

Tmavomodrý svět Tmavomodrý svět Zdeněk Svěrák

Nádherný, silný a božsky napsaný válečný příběh. Zdeněk Svěrák, není co dodat! Film s Ondřejem Vetchým je také překrásný.

20.12.2024 5 z 5

Tři bratři Tři bratři Zdeněk Svěrák

Zdeněk Svěrák je zkrátka geniální. Není nic, co by mě od něho nebavilo. Navíc filmové zpracování od Jana Svěráka je taky božské!

20.12.2024 5 z 5

Kopretiny pro zámeckou paní Kopretiny pro zámeckou paní Stanislav Rudolf

Prázdninová dívčí román o holkách a pro holky. Patnáctiletá Kateřina žije se svými rodiči na hradě a zažívá nudu a prožívá svou první lásku. Pro holky, myslím, dost dobrý.

19.12.2024 3 z 5

Čaroděj ze země Oz Čaroděj ze země Oz Frank Lyman Baum

Čaroděj ze země Oz je fantasy román amerického spisovatele Lymana Franka Bauma. Hrdinkou knihy je Dorotka a za mě stojí za pozornost.

19.12.2024 3 z 5

Arnold: Neschválený životopis Arnold: Neschválený životopis Wendy Leigh

Kniha poutavým a lehce skandalizujícím způsobem přibližuje život a kariéru slavného kulturisty a herce.
V době vydání v USA vedl Arnold Schwarzenegger s autorkou soudní spor a pravdivosti některých uvedených faktů, odtud podtitul "neschválený životopis. V pubertě jsem byla cvok do všeho okolo Arnolda, takže za mě dobrý!

19.12.2024 4 z 5

Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

Krásné klasické drama s komediálními prvky nese název podle starořeckého mýtu o Pygmalionovi, který vytesal sochu, zamiloval se do ní, uprosil bohy, aby mu ji oživili.

Vánoční pohádky Vánoční pohádky Zbyněk Malinský

Další veselé a půvabné pohádky Zbyňka Malinského pro zimní a vánoční čas. Audio namluvil pan Brodský a Nárožný, což je extra zážitek.

Quo vadis? Quo vadis? Henryk Sienkiewicz

Kniha popisuje milostný příběh římského patricije Vinicia a křesťanky Lygie. Nahlédneme do počátků křesťanství, krutosti Říma, Neronovu zvrhlost či požár Říma. Krásně napsaný historický román.

Dvě císařovny Dvě císařovny Brandy Purdy

Mám ráda historické romány, ovšem tento vnímám jako totální oddechovku. Podle mě jí chybí komplikovanost a spád. Číst se to však dalo. ;-)

18.12.2024 2.5 z 5

Profesionál Profesionál Ed McBain

Kniha Profesionál vypráví příběh velkoměstského okrsku, kde pátrají po cynickém vrahovi osamělých a majetných žen. Klasika bez chyby, to je Ed McBain.

Z deníku kocoura Modroočka Z deníku kocoura Modroočka Josef Kolář

Knížka Z deníku kocoura Modroočka je psána formou deníku a popisuje různé příhody ze života siamského kocourka Modroočka. Moc pěkné čtení.

Smrt na Nilu Smrt na Nilu Agatha Christie

Smrt na Nilu je krimi román Agathy Christie z roku 1937, hlavní postavou znovu Hercule Poirot. Autorka jej napsala pod vlivem vlastního pobytu v Egyptě a je klasicky skvělý.

Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Spalovač mrtvol je novela Ladislava Fukse. Jedná se o hororovou černou komedii a musím uznat, že je hodně “hustá “. Film je díky Rudolfu Hrušínskému nezapomenutelný.

18.12.2024 3.5 z 5

Volání rodu Volání rodu Eduard Štorch

Krásně napsaný příběh z doby bronzové, jenž vychází ze zákonů tehdejšího života. Člověk, který je vyloučen z rodu nebo je jinak osamocen, sám v přírodě moc dlouho nepřežije. Skvělá záležitost.

Anglické listy Anglické listy Karel Čapek

Karel Čapek charakterizuje anglickou povahu, upozorňuje na kulturní rozdíly a vyjadřuje svůj respekt k britským tradicím. Podle mě by to žádný spisovatel nenapsal lépe.

17.12.2024 4.5 z 5

Metráček Metráček Stanislav Rudolf

Metráček aneb nemožně tlustá holka je román českého spisovatele Stanislava Rudolfa. Dnes i v letech minulých stále aktuální téma.

17.12.2024 3.5 z 5

Colette: Dívka z Antverp Colette: Dívka z Antverp Arnošt Lustig

Kniha ukazuje podoby lásky tak odlišné jako pravda a lež. Milostný příběh z prostředí osvětimského lágru je příběhem o zmatení všech lidských hodnot, kdy je jen tenká hranice mezi dobrem a zlem, pravdou a lží, láskou.

Pěstujeme pokojové rostliny Pěstujeme pokojové rostliny Vladimír Horecký

Knížka popisuje osvědčené druhy pokojových květin a naučí nás jak se o ně starat a dát jim vše, co potřebují. Aby nám mohly dělat radost.

17.12.2024 4 z 5

365 neslýchaných záhad a zajímavostí na každý den 365 neslýchaných záhad a zajímavostí na každý den Gill Davies

Tato encyklopedie čtenáře zavede do říše zvířat i lidí a v lecčems nás poučí. Obsahuje řadu pěkných obrázků, výjimečností a prapodivností, které vyplatí znát.