martianekk martianekk komentáře u knih

Gejša Gejša Arthur Golden

Zajímavá kniha z prostředí gejš. Hezky napsaná a snadno čitelná. Viděla jsem kdysi film a také měl něco do sebe.

09.01.2025 3 z 5

Fimfárum Fimfárum Jan Werich

Skvěle napsané pohádky moudrého a skvělého Jana Wericha. Doporučuji nejen dětem.

09.01.2025 4 z 5

Jozova Hanule Jozova Hanule Květa Legátová (p)

Krásně napsáno, silný příběh a neskutečné emoce při čtení. Jen bych si knihu víc užila, kdyby byla delší. Také film je úžasný.

09.01.2025 5 z 5

Neználek ve Slunečním městě Neználek ve Slunečním městě Nikolaj Nikolajevič Nosov

V dětství moje oblíbená, skvěle rozvíjí dětskou představivost.

Devadesátka pokračuje Devadesátka pokračuje Jaroslav Foglar

Krásná Foglarovka. Plná dobrodružství, napětí, nástrah a přátelství. Takhle by podle mě měla kniha pro dospívající, zejména kluky, vypadat.

09.01.2025 3.5 z 5

Patnáctiletý kapitán Patnáctiletý kapitán Jules Verne

Dick Sand je plavčíkem na velrybářské lodi Poutník, která veze pasažéry z Nového Zélandu do San Franciska. Při své plavbě narazí na velrybu, která osud lodi zcela změní a vloží ji do rukou patnáctiletého chlapce. Dobrodružná, úžasná kniha.

Tajuplný ostrov Tajuplný ostrov Jules Verne

Ve Verneho knize uprchne ze zajetí skupina pěti Seveřanů. Jejich balon je větrnou smrští zahnán nad Tichý oceán, kde se zřítí do vody, a uprchlíci se zachrání na pustém ostrově. Na počest amerického prezidenta jej pojmenují Lincolnův ostrov. Nádherná záležitost a světová klasika.

Pohádky Pohádky Alexandr Sergejevič Puškin

Klasika mého dětství, Alexandr Sergejevič to napsal krásně.

08.01.2025 4 z 5

Alenka v kraji divů… a za zrcadlem Alenka v kraji divů… a za zrcadlem Lewis Carroll (p)

Literární klasika, málo platné. Jen nevím, jestli bych knihu směřovala na děti. Myslím, že by všechny ty paradoxy a komplikovanosti nepochopily.

08.01.2025 3.5 z 5

Hrabě Monte Cristo (komplet, třísvazkové vydání) Hrabě Monte Cristo (komplet, třísvazkové vydání) Alexandre Dumas, st.

Nesmrtelný román a kdo nezná knihu, jistě viděl některé z mnoha filmových zpracování.

08.01.2025 4 z 5

Robin Hood Robin Hood Alexandre Dumas, st.

Světová klasika. Kdo nečetl, minimálně shlédl film. A filmových zpracování je požehnaně. Obojí skvělé.

Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Vzkaz v láhvi se mi dost líbil. Má zajímavou zápletku, je napínavý a podle mě splňuje požadavky krimi thrilleru. Mohu doporučit.

Zloba Zloba Chris Carter

Chris Carter nikdy nezklame, napětí od začátku do konce. Drsná, místy brutální kniha, kterou bych slabším povahám nedoporučila.

Parfém: Příběh vraha Parfém: Příběh vraha Patrick Süskind

Román Patricka Süskinda (za mě spíš thriller)pojednává o životě masového vraha ve Francii v 18. století. Málokdy se stává, že při čtení necítím hněv až nenávist k vrahovi. Tady to však byla spíš náklonnost až pochopení.

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Četla jsem opakovaně. Myslím, že se neomrzí kniha ani film.

Exodus. Kniha I.-II. Exodus. Kniha I.-II. Leon Uris

Úžasná kniha.Krom toho, že se jedná o román, je zde spousta historických událostí v Palestině. Množství příběhů lidí popisujících životy v ghettech, v koncentračních táborech, životy Židů v zemích okupovaných Němci. Vřele doporučuji.

06.01.2025 4.5 z 5

Za řekou Styx Za řekou Styx Patricia Cornwell

Za mě oddechová detektivka. Vcelku skvělé počtení. Zajímavá dějová linka se prolíná s příběhem policejního vyšetřovacího týmu, zejména soudní patoložky. Moje první kniha od Patricie Cornwellové a ráda zkusím další.

06.01.2025 4 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Kultovní záležitost, doporučuji.

05.01.2025 3.5 z 5

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Za mě pěkné počtení. Psychologické thrillery jsou mé nejoblíbenější. Na severské krimi to nemá, ale na českou autorku super.

05.01.2025 3.5 z 5

Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Nejprve jsem četla knihu, napínavou, komplikovanou a psychologicky propracovanou. Film hodnotím také kladně, skvělý psychologický thriller.

05.01.2025 4.5 z 5