Jozova Hanule přehled
Květa Legátová (p)
Novela Jozova Hanule uzavírá želarský cyklus Květy Legátové, autorky která v roce 2001 vtrhla na českou literární scénu jako meteor. Postavy této novely, situované do let druhé světové války, jsou opět titíž obyvatelé Želar, které čtenáři znají již z předchozí autorčiny knížky. V centru vyprávění je však tentokrát osud mladé lékařky, která se v zapadlé horské vesnici ukrývá před nacistickým pronásledováním, a která zde nachází hluboký milostný vztah k prostému vesnickému kováři.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jozova Hanule. Přihlašte se a napište ho.
Poslouchala jsem jako audio knihu, viděla film Želary. Poslouchala jsem několikrát, abych se nabažila příběhu, hlasu, fantazie, která se v mém nitru objevovala. Poslechla jsem si Osudy Květy Legátové a vrátila se k poslechu Jozovy Hanule, abych si znovu rozvířila fantazii na kopcích Bílých Karpat v oblasti Žítkové. Kniha, film i poslech se staly mou srdeční záležitostí.
Kdysi jsem četla, dnes poslouchala jako Radioknihu na mujrozhlas. Jedna z knih, které zůstanou v mé knihovně až do úplného konce (mého). Víc mi vyhovovalo čtení papírové knihy v tichu našeho bytečku, ale i poslech Radioknihy patřil k velice příjemným chvilkám. Doporučuji!
„Poznala jsem, jak málo může člověk rozhodovat sám o sobě.“
„/Napadlo mi, že když jsem s tebou kdekoliv, je kolem krásně./ Milionkrát před námi zopakované vyznání. Pokaždé nové, právě objevené, jedinečné.“
„Jozova něžnost byla tak přirozená jako jeho krevní oběh.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Jozova Hanule v seznamech
v Přečtených | 2 686x |
druhá světová válka (1939–1945) láska zfilmováno Beskydy rozhlasové zpracování klasická literaturaAutorovy další knížky
2002 | Jozova Hanule |
2001 | Želary |
2003 | Pro každého nebe |
2006 | Nic není tak prosté |
2009 | Návraty do Želar |
Krásná a smutná zároveň. Prostá a bohatá. Na pár stránkách tolik emocí! Dokonale popsaná proměna Hanulky.
Věřím, že tahle kniha umí leckomu přirůst k srdci.