martinakraus martinakraus komentáře u knih

Jak přežít vlastní vraždu Jak přežít vlastní vraždu Danielle Valentine

Trochu mě rozhodilo, když jsem zjistila, že knížka tak trochu kombinuje prvky thrilleru a fantasy. Je v ní aspekt cestování v čase, který mě zpočátku hodně mátl, ale dokázala jsem si na to nakonec zvyknout.
Hlavní hrdinka mi přišla skvělá v tom, jakým způsobem přemýšlela, jak využívala svou zvědavost a lásku k hororům (a je tam na ně fakt hodně odkazů) a fakt, že si nutně nestála za všemi svými rozhodnutími, ale měnila se v průběhu knihy. Sice jsem v průběhu čtení věděla, že 5 hvězdiček to nebude, ale četlo se to dobře a mělo to spád.

A pak přišel závěr knížky a s ním totálně trashy konec. Nebudu spoilerovat, ale už dlouho mě žádná knížka nedokázala donutit ji naštvánim prudce zavřít a nahlas nadávat.
Existuje trope, kterej fakt nedávám a přesně ten se tady (společně s nedovysvětlením zvratu s tím spojeným) objevil. A jako jo, kdyby bylo pokračování, asi by mi to nevadilo a pár hvězdiček bych vrátila. Ale nebude, je to standalone, takže božužel. Poslední tři stránky se opravdu nepovedly, za mě jeden z nejhorších konců od dob Ztracených a Hry o trůny.

Nápad dobrý, potenciál na 4 hvězdičky tam byl, stejně tak napínavý a gore scény, to jo, ale pokud chcete od knih co čtete nějaký rozumný závěr...

Nicméně podle GR jsem rozhodně v menšině, najdete tam hromady nadšených recenzí, které vám knížku možná přecijen “prodají, protože pojďme si přiznat, že já jsem možná prostě jen příliš velký hnidopich.

19.04.2024 2 z 5

Mokrozem / Suchozem Mokrozem / Suchozem Michael Engler

Skvělý nápad a moc hezké ilustrace, ale na dětskou knížku mi příběhy uvnitř a celková myšlenka přijde trochu moc široká a málo konkrétní.

29.03.2024 3 z 5

Jsem ráda, že moje matka zemřela Jsem ráda, že moje matka zemřela Jennette McCurdy

Nickledeon u nás v Česku tak populární nikdy nebyl, ani zdaleka ne tolik jako Disney Channel, takže jméno Jennette McCurdy mě v době její největší slávy po pravdě minulo. Nicméně o tematiku dětí v showbyznysu jsem se začala zajímat několik let zpátky, protože tenhle fenomén a jeho neustále se opakující problémy mě zkrátka a dobře fascinují.
Tenhle memoár navíc ještě ukazuje toxických vztah rodiče a dítěte a jak velký vliv mají na člověka ne jen v dětství, ale i dávno po tom, co se “vymaníte z jejich vlivu a snažíte se žít jako samostatný dospělý jedinec. (Spoiler: dost těžko)

Jennette knížku napsala pro mě dost zajímavým způsobem - jako by se vracela do hlavy svému mladšímu já a všechny ty věci prožívala znovu. Často jde fakt hluboko, že jsem čtení musela k odložit a buď nad některými věcmi přemýšlet nebo si i googlit další informace.

A ač neříkám tuhle větu moc ráda, protože mi často přijde strašně plytká, skutečně si myslim, že by si tuhle knížku měl přečíst každý :D

22.02.2024

Orange. Kniha sedmá Orange. Kniha sedmá Ichigo Takano

Proč byste měli dát šanci sérii Orange?

1. Skvěle podchycuje a rozebírá téma lítosti, výčitek svědomí, druhých šancí a touze po změně vlastní i cizí minulosti (a budoucnosti) a neustálým ptaním se "co kdyby?" Zdůrazňuje jak důležitý, ale zároveň těžký a odvážný někdy je se pro něco rozhodnout a riskovat, aby později nelitoval, že něco neudělal vůbec

2. Velkým tématem je síla přátelství, lásky, podpory svých blízkých a jak důležité je vnímat věci a lidi okolo sebe

3. Ač manze vlastním a lehounce přepáleným způsobem, tak podle mě přesto věrohodně vykresluje postavy, jejich vztahy a také vývoj a "zrání" postav od teen let až do dospělosti - a často i z několika různých perspektiv a úhlů pohledu, což vcítěním se do jednotlivých postav určitě pomáhá

4. Díky tomu, jak dojemná její hlavní zápletka je, má jedinečnou sílu ve vás vyvolat hodně silné emoce - mě první díl (a rozhodně i několik scén v těch dalších) rozslzelo velmi snadno

5. Má milou kresbu, která "čitelně" zachycuje emoce nejen postav, ale také prostředí a jednotlivých scén a utváří tak skvěle přesně takovou atmosféru, jakou si zrovna vyžaduje

6. Věnuje se v podstatě cestování časem a jeho a ohýbání a zároveň nabízí i pohled do budoucnosti postav. Hlavním motivem celé mangy jsou dopisy, které hlavním hrdinům napsalo jejich budoucí já, aby je upozornilo na tragédii, která se má stát a jak jí zabránit (pro milovníky hry Life is Strange ideální)

7. Jde o ukončenou a komplet přeloženou slice-of-life manga sérii, takže nemusíte čekat na další díl bůh ví jak dlouho a s příběhem se můžete seznámit, nechat se emocionálně zničit a vyplivnout na konci za relativně krátkou dobu

8. Každý díl obsahuje navíc svazek ještě zcela jiného příběhu o dvou dívkách dvojčatech, která je zase úplně jiná, ale jako bonus vlastně moc fajn

9. Protože je to moje oblíbená série a vy mě určitě nechcete rozesmutnit, že byste se mi na ní vyprdli, že ne?!

22.07.2023 4 z 5

Kouzelná země víl Kouzelná země víl Claudia Bordin

Ilustrace Claudie Bordin jsou skutečně pastva pro oči, textově však kniha docela pokulhává. Ze značné části viním překlad, ale v některých pasážích bych si nebyla jistá ani originálem.
Jsou tam ale i dobré části a vcelku hodnotím knížku jako roztomilou záležitost pro děti (ale i dospělé), obzvláště ty, které mají svoje "vílí období" nebo zkrátka obecně milují víly a krásné ilustrace.

07.04.2023 3 z 5

Kluci ze hřbitova Kluci ze hřbitova Aiden Thomas

Na překlad téhle knížky jsem se moc těšila, takže jsem si udělala vůči ní velká očekávání, která nakonec kniha nesplnila. To teda nutně nemusí znamenat, že je kniha špatná, jsem si jistá, že ji někdo ocení víc, než já, ale mě bohužel moc nebavila. Postavy si mě nezískaly a stejně tak mě nenadchl ani děj a jeho hlavní zápletka (až při jeho čtení teda, předtím jsem se na ni těšila moc, protože Día de los Muertos je svátek, který mě velmi fascinuje). Nenadchla jsem se ani pro to jakým směrem se děj ubíhal, nevyhovoval mi ani jeho spát a obecně mi přišlo, že všechna témata uvnitř knihy byly jen okrajově naťuknutá.
Tématika transgender na českém trhu knihu rozhodně pozvedávají díky nedostatku tohoto tématu v dalších knížkách, ale osobně mi v tom přišel nevyužitý potenciál. Ani humor v knize mě příliš nenachl, možná jsem prostě moc stará.
Přijde mi, že je kniha buď cílená na mladší čtenáře a nebo v ní chybí přesah, který by jí moc slušel.

22.03.2022 3 z 5

Vlásky Vlásky Magdalena Takáčová

Ilustrace Magdaleny Takáčové jsou pohlazením na duši. Roztomilý příběh o malé slečně s dlouhými vlásky a její cestě k tomu přijmout i kratší, ostříhané vlasy. Podprahově také ukazuje, že občas ztrátu vyřeší hlavně čas

17.03.2022 4 z 5

O mamince, která si ostříhala vlásky O mamince, která si ostříhala vlásky Lenka Pelánková

Strašně moc oceňuji téma knihy, protože takových moc není, obzvlášť pro děti ne. Nicméně ilustrace mi osobně přijdou vysoce nelíbivé a ačkoliv pro děti má být styl psaní jednodušší, tenhle mi přijde, že postrádal korekturu, protože i na dětskou knihu mi to přišlo moc. Moc jednoduché, často se opakující slova a výrazy a krkolomné. Je to škoda

17.03.2022 2 z 5

Všechny barvy duhy Všechny barvy duhy * antologie

Přemýšlela jsem jak budu knížku po přečtení hodnotit a nakonec jsem zvolila cestu nejmenšího odporu - ohodnotím každou povídku zvlášť a udělám průměr, to mi dávalo největší smysl.
Takže ačkoliv je moje hodnocení 3* neznamená to, že je celá kniha
vyloženě průměrná a nelíbila se mi! Jsou v ní akorát příběhy jak silnější, tak slabší.

Nejlíp jsem hodnotila povídky od Alžběty Bílkové a Martiny D. Antonín - každá z nich se mě dotkla ačkoliv se jim to povedlo dvěma různými způsoby

Nechce se mi tu vyloženě vyčítat i ty z povídek, které mi nesedly vůbec, rozhodně ale řeknu, že většinu povídek jsem si užila a rozhodně si myslím, že má co svým čtenářům předat. A nejlepší na tom je, že to ani nemusí být čtenář, který je součástí LGBT+ a dokonce nemusí jít ani o teenagera (já třeba tuhle knížku plánuju půjčit svojí mamce)

17.01.2022 3 z 5

Elfí princ Elfí princ Kazu Kibuishi

Zatím nejvíc akcí nabitý díl celé série! Měla jsem z jeho stránek absolutně živý pocit - takový ten, jako bych stála uprostřed toho všeho nebo to minimálně viděla na filmovém plátně nebo obrazovce televize. Ono se není čemu divit, ta kresba k tomu totálně vybízí.
A ač by se zdálo, že je akce moc, komiks má skvělou flow a tak krásně plyne a všechno do sebe tak krásně zapadá, že vás to v žádném případě nezahltí a jeho čtení si rozhodně užijete.

11.11.2021 4 z 5

Poslední strážci Poslední strážci Kazu Kibuishi

Čtvrtý díl série ani trochu nezklamal! Ačkoliv jsem od čtení Amuletu měla roční pauzu, hned první stránky mě vtáhly do děje Jako vždycky nádherná kresba a moji oblíbení hrdinové a nádherně magický svět (jejich vystavění je něco, co knize automaticky dává minimálně 2 hvězdičky k dobru). A skvělý je, že je pořád co objevovat, pořád co nového zjišťovat a příběh se krásně prohlubuje.
V tomhle díle dostáváme dalšího záporáka, s přímou vazbou k hlavní hrdince, Emily je duševně v rozporu z komunikace s kamenem, Leon a spol. zachraňují elfy... No zkrátka velká paráda, hned jdu na další díl!

11.11.2021 4 z 5

Marvel: Mýty a legendy Marvel: Mýty a legendy James Hill

Sice jsem úplný lajk, ale musím souhlasit s ostatními komentáři - tahle knížka je prostě průměrná a prostě meh. Zpracování je sice krásný a cením ukázky přímo z komiksů, ale zaměřuje se hlavně na hodně staré mýty a těm novým a moderním Avengers se věnuje minimálně. Rozhodně je fajn, že takové knížky vznikají, ale informace, které nám kniha předává, nejsou úplně komplexní a spoustu věcí, o kterých vím i já jako lajk mi tahle kniha neosvětlila. Je to dost zmatený a podruhé to určitě číst nebudu..
Než aby vycházelo víc takových knížek a v každé něco chybělo by bylo fajn mít jednu souhrnnou knihu se vším, encyklopedie pořád frčí.

07.04.2021 3 z 5

Kurt Cobain: Ilustrovaný životopis Kurt Cobain: Ilustrovaný životopis David Aceituno

Musím uznat, že miluju zpracování celé téhle řady ilustrovaných životopisů, Cobain není výjimkou. Tématická předsádka, obálka a ilustrace naprosto boží. Už proto se vyplatí si ji pořídit, protože je to skvost do knihovny. Obsahově nedokážu posoudit, jestli je informací moc nebo málo, ale jako někdo, kdo ještě nic o KC ani Nirváně nečetl, jsem dostala všeho tak akorát a věci, které mne zajímaly víc, jsem si dokázala dohledat. Rozhodně bych knihu doporučila, hvězdička do plného počtu shází čistě proto, že (na rozdíl třeba od Mercuryho) jsem nebyla tolik emočně zainteresovaná, což ale neznamená, že se mne kniha nějak nedotkla, protože to bych lhala.

21.03.2021 4 z 5

Červená je přece fajn Červená je přece fajn Lucia Zamolo

V rámci čtení 3 knížek o menstruaci (Červená je přece fajn, Moje rudá knížka a TO: Všechno o menstruaci) jsem se rozhodla pro hodnocení pomocí jejich porovnání:
Tato knížka je jako jediná ze zmíněných v hardbacku (ačkoliv je největší, tak je ale rozsahem stran uprostřed), takže může zprvu trochu odrazovat. Není se ale čeho bát.
Je více ilustrovaná (má takové "moody" ilustrace), text je psaný jakoby ručně, což se moc nevidí a čtenáře to může rušit a odradit. Má velice hravou formu, jakou s textem a ilustracemi pracuje. Osobně se mi ilustracemi líbí víc, než Moje rudá knížka.
Text není příliš strukturovaný - nejsou zde kapitoly (teda alespoň ne zaznačené, ačkoliv na konci knihy najdeme obsah) a jedná se spíše o takové vyprávění, kde je více kladen důraz na pocity a "povídačky", než na fakty - informačně je tato knížka spíše chudší.

18.02.2021 3 z 5

Smečka Smečka Tomáš Polenský

Nevím, jak je na tom film, neviděla jsem ho, ale knížka mi nesedla. Charaktery postav mi přijdou napsaný stylem "hello fellow kids" - dospělí autoři píšou jak se mají chovat a vyjadřovat puberťáci, ačkoliv mi to vůbec nekorespondovalo s tím, jak se ve skutečnosti baví. Téma a námět zajímavý, ale provedení mi tak dobrý nepřijde a osobně nedokážu říct, že bych knížku mohla doporučit, bohužel.

25.12.2020 1 z 5

Slzy jsou jen pro holky Slzy jsou jen pro holky Lucie Zvěřová

1,5*
No.. Tak tohle se za mě úplně nepovedlo..
Absolutně mi nesedla hlavní postava (takhle - já vím, že některý postavy jsou psaný, abyste je neměli rádi a jsem s tím úplně v pohodě. Problém je, že Louis je ten typ postavy, od které člověk čeká nějakej character developement. Jasně, je to děsně edgy a cool teenager, ale stejně. A tak čekáte nějaký poučeí se a přijde mi, že se autorka nejspíš snažila mu něco takového dopřát, ale za mě se to teda vůbec nepovedlo.. A ne, není to jen tím, že už dávno nejsem náctiletá. Louis byl prostě idiot - stačí si přečíst několik jeho myšlenkových pochodů). Vlastně mi k srdci nepřirostla žádná z postav (až na Lizzy a Lettie - sestry hlavního hrdiny [který se mi většinu děje dost pletly, takže je možný, že oblíbenou mám jednu?]) a to jsem si jistá, že třeba Ethan byl ROZHODNĚ psaný jako postava, kterou si zamilujete (znáte to, takovej ten underdog, chudáček, kterýho máte litovat a zamilovat se do jeho nevinnýho charakteru).
Samotný děj je strašně plitký. Vlastně se tam ani nic neděje. Anotace slibuje boj s vnitřními démony skrze alkohol, drogy a záškoláctví.. No.. Toho se moc nedočkáte. Hlavní postava má problém, vesele ho popírá a díky tomu ho vlastně ani nemá potřebu řešit a s ničím tím pádem ani nebojuje. Celý tento "problém" se vyřeší někde na posledních stránkách knihy a rozhodně ne Luisovo iniciativou.
Když už se dostaneme k nějakým hlubším myšlenkám, nejsou nijak rozvinuté. Většina postav má tak 1-2 charakterové vlastnosti a šmitec. Některé důležité motivy, které v ději a v životě hlavní postavy hrajou důležitou roli, nejsou prakticky vůbec rozvinutý (interakce s jeho ex kamarády, situace okolo Luisova otce, začátek jeho problému s pitím, čas strávený na odvikačce,...).
Taky v příběhu vnímám faktické díry - maličkosti jako že se děj odehrává v Americe, kde se ve většině slunných státech nosí po domě boty (ještě ke všemu, když pak lezou na střechy) - ale to jsou vážně jen maličkosti, kterých si asi normálně nikdo nevšimne, pokud se o to vyloženě nezajímá.
A konec to pro mě dost zabil - chápu, o co se autorka snažila, ale e-e. Takhle ne. Celkově asi chápu myšlenku a cíl, který měl tenhle příběh mít, ale za mě je prostě nedotažený a nemám v plánu tuhle knížku doporučovat dál, bohužel.

Mimochodem - kdo tady do háje dává ty štítky? Romantika, vážně? A kde?

01.11.2020 2 z 5

Navždycky Navždycky Nofreeusernames (p)

Bylo příjemný si na chvíli "odskočit" od mé oblíbené heavy contemporary a různých fantasy/sci-fi/dystopií a přečíst si taky něco, na co nepotřebujete zapojovat moc mozkových buněk. :D
Každopádně se mi ale potvrdilo, že fluffy romantický knížky nejsou žánr pro mně (ve smyslu že sem tam si to přečíst můžu, ale můj "hlavní" žánr to rozhodně není. Jedna z hlavních věcí, která mi v tom, abych si knížku naplno užila, vadila, byl absolutní nedostatek komunikace postav. Jasně, ta knížka by byla o tolik kratší, kdyby si všechno řekli narovinu, ale ty "konflikty" nemusely být jen o tom, že někdo někomu něco neřekl nebo že někdo něco nepochopil a podobně.
Další věc je fakt, že mi k srdci nepřirostla nejen hlavní hrdinka, ale taky hlavní "love interest" - Mei a Liam. Jsem zastánce toho, že ne všechny postavy se musí lidem líbit, že s nimi musí souhlasit a mít je rádi. Takhle jsou prostě některý postavy psaný. Pro mě taková byla Mei. Ale jsem si jistá, že Liam byl napsaný přesně tak, že ho po čase máte milovat... A já jsem prostě pořád #teamTravis! A i kdybych nebyla, tak rozhodně nefandím Liamovi, to bych byla radši, kdyby Mei skončila s Avou! Nebo kdyby se vykašlala na lásku a starala se o Liamovy ségry! :D
Over all to ale není špatný čtení. Jasně, má to svoje mouchy, ale těch si všimnete spíš pokud jste už starší čtenáři. Jestli plánujete tuhle knížku číst a vadí vám klišé, chování puberťáků (ať už u nás nebo v amerických filmech) a čekáte nějakou extra přidanou hodnotu, životní poslání a návod na světový mír, tak to radši nechtě dětem a dovolte jim ještě řešit problémy stylu "Jak mu jako mám říct, že se mi líbí?" :)

19.10.2020 3 z 5

Černooká Černooká Anna Musilová

AUDIOKNIHA
Oproti audioknize Muffin a čaj se mi tady přednes líbil moc, což je dobře. Bohužel to pro mne ale nezachránilo její obsah. Jsem ráda, že se i čeští autoři pouští v rámci YA (knih pro mladistvé) do vážných témat jako je deprese a nemyslím si (teda ne úplně, ale k tomu dojdu), že by to Anička zpracovala vyloženě špatně, přecijen deprese nemá mustr, nemá jednu podobu pro všechny, kteří jimi trpí a tak se nedá říct, jestli je nebo není popsána správně nebo ne.
Na druhou stranu mi hodně vadil hlavní plottwist knihy na konci. SPOILER! Osobně si myslím, že fakt, že se do téhle knihy přidala ještě vražda spíš lidem s mentálními nemocemi a depresemi dost uškodí. Dokážu si totiž živě představit, že to v očích některých udělá z lidí s depresí psychopaty a nebezpečný lidi a to je podle mě strašně špatně. KONEC SPOILERU!
Taky mi příliš nesedí styl psaní autorky. Přijde mi, že na to, že má být Viktorie asi 19tiletá holka, jsou její vnitřní monology jak kdyby spala v knihovně. Podle mě příliš květnatý a dost mi to při poslechu vadilo.
Jsem velmi zvědavá, jak se v Tamařině souhvězdí autorčin styl psaní vyvinul.

12.10.2020 3 z 5

Temnota na okraji města Temnota na okraji města Adam Christopher

Na přečtení téhle knížky jsem byla strašně nahypovaná, protože první z téhle "série" (nejedná se o navazující knihy!) byla moc dobrá. Tentokrát mne ale čekalo docela zklamání... 3* jsou v tomto případě spíš 2,5*
Abych to vysvětlila - zápletka (respektive základní premisa) sama o sobě byla zajímavá, ale byla stráááášně natažená! Dokážu si představit, že by tahle knížka mohla mít polovinu stran aniž by byly patrné změny v zápletce jako takové. Chápu, že nás autor chtěl vtáhnout do děje a dostat do určité nálady, dát tomu atmosféru a tak podobně, ale za mne to trochu přehnal. Knížka za mne měla dobrý start, ale nadšení klesalo a před půlkou už jsem se nudila..
Měla potenciál a dokážu si představit, že lidi, kteří mají rádi pomalé příběhy a postupné budování atmosféry, si její čtení užijou, za mne to bylo ale hodně průměrné..
Moc se ale těším, až se dočkáme překladu třetí knihy z téhle "série" (v originále Runaway Max).

20.08.2020 3 z 5

Kouzelnická parta – Příběh druhý Kouzelnická parta – Příběh druhý Neil Patrick Harris

První díl téhle série jsem si zamilovala tak moc, že jsem se druhého nemohla dočkat... A bohužel z něj nejsem tak nadšená, jako jsem byla z prvního.
Pořád miluju způsob, kterým autor mluví se čtenářem, to, jak je knížka interaktivní, plná tajemství, záhad a šifer - tentokrát děti učí morseovku, no není to v dnešní době pořád cool?!
A ani to není tak, že by sama zápletka nebo děj byly špatný, jen to bylo prostě strááááášně utahaný. A myslím si, že některé děti (jako cílovka) by se mnou souhlasily.. Začátek byl silný, ale pak to začala bejt dost nuda.. takže když se dostalo na finále, tak jsem.. byla asi docela ráda, že už to končí?
Je to strašná škoda, doufala jsem, že si i tenhle díl zamiluju, jako ten první.. Teď už ale ani nevím, jestli budu v téhle sérii pokračovat..

15.06.2020 3 z 5