MartinL komentáře u knih
Celkem čtivá kniha, chtěl jsem vědět jak to celé dopadne. Nicméně charakter pana Svatopluka by se dal shrnout velmi lakonicky - asociální magor. Celý závěr je dost ujetý a nelíbil se mi.
Pokud se chcete uvalit do solidní deprese, tak je to zdařilé dílo ;-)
Nestačím se divit hodnocení knihy - nikoliv po stránce počtu hvězdiček, ale po stránce obsahu. Debilita lidí a jejich ovlivnění současným jednostranným viděním světa jsou skutečně nezměrné.
Dávat za vinu oběti v Leningradu Stalinovi je popírání historie, morálky a elementární lidské slušnosti a svědčí o ubohosti přispěvatelů, jejich pokřivenému myšlení a zejména o jejich duševní slabosti odolat vnějšímu tlaku.
Stalin byl nepochybně tyran a maniak, který napáchal děsné věci, nicméně jediný viníkem úmrtí v Leningradě byli, jsou a vždycky budou Němci se svým šíleným diktátorem. S odstupem 80 let se vše hodnotí poněkud jinak, než v době, kdy se události odehrály. I přes tragický začátek dopadly boje na východní frontě jednoznačně a zde tolik opovrhovaný Stalin dosáhl největšího vojenského vítězství v dějinách. Kdo ví, zda by se to povedlo jiné Rudé armádě než té, která to dokázala.
Svalovat vinu za úmrtí všech civilních obětí na kohokoliv jiného než na Němce a jejich fanatickou rozpínavost je analogicky na úrovni svalování viny na všechny vlády tehdejší Evropy, které mohly válce dávno zabránit. A to se neděje, byť by to bylo mnohem víc na místě. Taková Francie padla před Hitlerem na kolena a žebrala o milost během pár týdnů. A v její armádě žádné čistky pokud víme neprobíhaly. Anglii zachránil jenom kanál La Manche, jinak by dopadla navlas stejně.
Je mi na zvracení z názorů lidí, kteří ochotně naskakují na současné růžové vidění světa. Ještě pár desetiletí a děti se budou učit, že zlý Stalin rozpoutal válku proti hodnému panu Hitlerovi.
Ukrutně nudné a 100x opakované. Šifra byl vrchol, od té doby jde Brown z kopce, ale tohle je přímo pád z útesu do hlubin.
Zhruba od poloviny knihy čteno stylem "půl stránky četba, 3 stránky rychlé otočení". Při zbývajících posledních 100 stranách se už ani to nedalo, nakonec jsem otráveně nalistoval na posledních 5 stran a ukončil to trápení. Kniha mě absolutně nedokázala vtáhnout do děje, překombinované postavy a jejich prapodivné motivy, rádoby šokující zvraty.
S Robertem Langdonem jsem tímto definitivně skoncoval, až bude příště zachraňovat svět, budu doufat že při tom sám zhyne.
Už jenom očekávám, až v příštím díle přiletí z vesmíru Marťani, tak pochopitelně budou ve finále ohrožovat na životě Ráchel s Olegem.
Jo Nesbo se trochu zasekl jako starý gramofon. Knihu jsem přečetl rychle, ale pro mě je Policie zklamání. Slabší průměr.
Slabší průměr. Jediné, co je na knize opravdu je zajímavé, je shrnutí studené války a informace o ní.
Berry je ohraný autor a touto knihou jsem s ním skončil, protože jeho knihy jsou šité podle už asi 20 let starého kopyta. Cotton Malone všechny přepere a vyhraje.
Další z řady detektivek, kde si autor nedostatek schopnosti vymyslet reálný příběh pomáhá účelovou spektakulózností, která je ve finále trapná a otravuje. Ty opakované honičky popsané na 5-10 stranách jsem obracel vcelku.
Ve vývoji dějové linky případu kladivo na hřebíky je tu posun asi o 2,5 milimetru - a je to už druhá kniha za sebou. Patrně na to v těch 560 stranách nebylo místo.
Mám pocit, že pan spisovatel Adler-Olsen je placen právě za počet stran, takže v dalším díle bude možná citován recept na bábovku nebo přepsána dánská ústava - to už se ale nejspíš nedovím, protože Carl a jeho oddělené KVÉ mě silně nudí a je čas posunout se jinam.
Není to špatné, ale měsíc předtím jsem četl Kavky od Folleta a tomu to nesahá ani po kotníky. Kniha je spíš pro dámy, které v příběhu najdou mimo historických souvislostí i cosi jako červenou knihovnu ;-)
Skvělý historický román a pro mě další objevené téma z historie. Kniha je skvěle čtivá od začátku do konce, vychází velmi věrně z historických pramenů. Ač je hlavní hrdina literární fikce, místy v roli nezranitelného Supermana a příběh je vystavěn okolo něho, nic to neubírá na reálném epickém boji dvou táborů - na jedné straně zbytkem křesťanského světa opuštění rytíři, kráčející nebojácně smrti vstříc a na druhé čiré zlo z Východu v podobě fanatických Turků.
Tohle by stálo za zfilmování!
Strašná slátanina. Tak bezduchou knihu jsem opravdu dlouho nečetl, a tímto definitivně končím s celým Jónou Linnou. Zoufalost autorů vymyslet reálnou detektivku s reálnými postavami je nahrazena ubohou filosofií "jedna vražda je málo, dáme jich tam mámo nejmíň deset", naprosto nereálné postavy a jejich konání. Posledních cca 100 stran jsem přeskakoval ob 4 strany a knihu "dočetl" jen pro formu.
Chápu že A.C. Doyle nebo Agatha Christie byli jenom jedni, ale raději si přečtu po 1001. celou sérii knih o Holmesovi než podruhé vzít do ruky tenhle brak.
Pro mě určitě nejslabší díl série. Děj nezajímavý, složitost postav a jejich rodů překročila únosnou mez. Překladatel nadužívá slovo "přítel", to je na každé straně snad 4x. Fidelma jako obvykle hysterická, nadutá a nepříjemná. Ta má snad permanentně krámy :-)
Nic než slátanina a nastavovaná kaše. První díl mě opravdu bavil, ale pokračování je snad míněno jako parodie. Nedočetl jsem.
Sám se divím co mě popadlo sáhnout v knihovně po tomto žánru, ale shodou okolností jsem si Sila všiml tady na Databázi a řekl si že ho zkusím.
Nevím jak ostatní hodnotí čtivost a záživnost, ale je mi jasné že s mnohými mám opravdu diametrálně odlišné vnímání :-) Tak zoufale vlekoucí se knihu, kde po 160!!!! stranách z děje nevím prakticky nic a za tu dobu jen někdo sejde po schodech dolů, takovou jsem ještě nezažil.
Jestli na tohle autor nalákal čtenáře a získal prostředky na vydání knihy, tak z toho mi zůstává rozum stát.
Velmi zajímavé a poučné čtení z kapitoly historie, které mi zatím byly skryty. Po vyčpělém a opakujícím se Oldřichovi z Chlumu nová vlna Vondruškových děl. Velmi se těším na pokračování, ač má každá kniha 600 stran, je stravitelná a čte se báječně rychle.
Velmi dobře čtivá kniha na obehraný motiv souboje dobra se zlem. Jako oddychovka výborná záležitost, určitě se chystám na další díl.
Dle mého nejslabší díl série. Až příliš překombinované a nereálné - a věčný svůdník Ota už mi v tomto díle malinko lezl krkem. Tímto dílem dávám od Oldřicha z Chlumu ruce pryč a přecházím definitivně na Epopeje.
Oproti nedávno přečtené Ženě v kleci méně čtivé. Přesto zajímavá a místy poněkud drsná krimi.
Další kniha ze série o středověké miss Marplové ;-) Kniha svým stylem zapadá přesně do řady předchozích děl - čtivá a zajímavá, ovšem tentokrát i s dnes tak populárním tématem zpochybnění podstaty křesťanského náboženství.
Velmi čtivá detektivka, jejíž zápletka trochu kulhá v oblasti reálnosti. Přesto rozhodně doporučuji, pro mě nově objevený autor, na jehož další díla se rozhodně chystám.