martinstefko komentáře u knih
Třetí díl trilogie byl zadaptován se ctí, ale tady mi ta komiksová forma přece jen trochu vadila a měl jsem pocit, že je v ní až moc zbytečných scén. Možná to chtělo trochu proškrtat. Jako adaptace ale pořád nadprůměr.
Projekt "Zombíci" se mi celkem zamlouvá a fandím mu. Dovedu si představit, že by druhý díl mohl být stejně dobrý anebo ještě lepší. Doufám, že se prodeje alespoň trochu budou blížit spokojenost nakladatelství a že Ondřej bude mít dost sil, aby v díle pokračoval. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/02/847-zombici-prvni-hryznuti-70.html
Závěr už je trošku slabý a je otázkou, jestli se na tom dá vystavět nějaké další pokračování událostí. Je jasné, že s postavami je toho možné udělat ještě hodně, ale udržet to ve stejných kolejích... No, bude to celkem náročný úkol a mě by docela zajímalo, jestli Ondřej zvládne být pořád zábavný a méně se opakovat. Aby nedošlo k tomu, že se bude sám vykrádat. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/12/1070-zombici-zakaz-krmeni-60.html
Je hezké, že projekt vznikl v rámci mezinárodní česko-rumunské spolupráce. Zároveň je však vidět, že to není výsledek snahy přinést skutečně strhující dílo, ale jednoduše historickou vsuvku, která má dle mého názoru zajímavou kresbu. Jinak ale nemá komiks jak nadchnout. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/12/1068-ocelova-kridla-40.html
Ne, tohle opravdu není ukázka dobrého mainstreamového komiksu, ale je to pouze ukázka historického mainstreamového komiksu. Kdyby zde nebyla kresba Gena Colana, tak už to asi opravdu nic nezachrání. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/11/1035-ultimatni-komiksovy-komplet-91.html
Mark Millar a Bryan Hitch vytvořili něco, co by se mělo líbit i lidem, kteří klasické superhrdiny moc nemusí. Je zde akce, zábava, jsou zde drsné scény, skvělé panely plné postav a děje a hlavně je zde zajímavý příběh. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/08/729-ultimatni-komiksovy-komplet-37.html
Olivier Coipel zase předvádí kresbu, na níž se člověk docela rád dívá a která je výborná jak v případě akčních scén, tak i v případě scén emotivnějších. Například jeho Magneto v citlivých scénách vypadá naprosto skvěle, stejně tak i Quicksilver a jeho vztek. Když dojde na příchod Sentinelů, nebo je zde záběr na vzdušnou základnu, je to vskutku epické. V tomhle směru se jedná o velmi dobrý mainstream, podle hodnocení s tím souhlasím, pořád se jedná o nadprůměr, jenže takový, který si pořád jen hraje s tím, že by se mohlo jednat o něco naprosto skvělého, ale vlastně se to skrývá za to, že ono se až tak moc neděje. Co si budeme povídat, kdyby se sekvence v alternativním vesmíru zkrátila, zas tak moc by se nezměnilo. Zato kdyby se prodloužila a případně by se stala trvalou alternativou, to už by bylo o něčem jiném. Tak velké změny ale čekat nemůžeme. Dobré, hodně dobré, ale stejně jsem si myslel, že to bude větší bouře v superhrdinském světě. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/04/598-ultimatni-komiksovy-komplet-32-klan.html
Příběh je akční, exotický, zavádí nás do nových lokací, seznamuje nás s novými, méně známými postavami, které ale mají v Marvel universu svoje místo. Bendis s Finchem si dovolili i trochu odvážnější scénu, kde je i ta nahota, ale ne zase moc, nebojte. Docela mě pobavilo, že když má Jessica Drew alias Spider-Woman kostým, její hrudní výbava je vskutku enormní. Jakmile ale má být ve scéně nahá, tak aby nic nebylo vidět, je to dostatečně zmenšeno. A i když se nachází v pozici, kdy jednotlivé části těla mohou trochu měnit tvar, v jejím případě by se nemohlo jednat o změny až tak razantní. No, to je na konec takové rýpnutí do jinak skvěle akční kresby, která vyniká i barvami. To, že si Bendis vytvořil příběh, z něhož se dá žít několik let (někdo ty vězně bude muset dostat zpátky), to je věc druhá, a je otázkou, jestli to považovat za kvalitu autora, anebo jeho slabinu. To by chtělo posoudit právě podle toho, jak dopadly další díly. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/03/536-ultimatni-komiksovy-komplet-31-new.html
Je to dobře odvedená práce, mainstreamově je to nadprůměr, člověk se alespoň pobaví, ale ty příběhy jsou místy celkem banální, což vlastně platí také o onom posledním. Hodně je zde naznačeno a Slott nechává dost nedořešeno, aby měl s čím operovat v dalších dílech. "She-Hulk" je tak jen dalším náběhem na další případnou nekonečnou sérii, ač k tomu samozřejmě nedošlo. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/10/315-ultimatni-komiksovy-komplet-30-she.html
Hans Christian Andersen vytvořil krásné příběhy a Thierrymu se daří, aby jejich "vznik" prezentoval neméně zajímavým způsobem. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/12/1067-h-ch-andersen-junior-2-ukryty.html
Skupina přeživších vedená Rickem Grimesem ve druhém díle dorazila k věznici, kterou si vybrala jako svůj nový domov. Ploty je mohou ochránit před nemrtvými, a kdyby se jim podařilo zprovoznit elektrický generátor, měli by obranu skutečně těžko překonatelnou. Ale jestli si mysleli, že konečně najdou spásu, potom se samozřejmě zmýlili. Zombie svět jim nenechá vydechnout a dál je žene do záhuby, kterou se – někteří úspěšně, někteří marně – snaží alespoň dočasně oddálit. Ale je to možné? Je možné najít, když už nic jiného, tak dočasné bezpečí ve věznici? Především Rickova žena nesdílí nadšení z toho, že v jídelně velkého komplexu objevili čtyři vězně, kteří už tu měsíc sedí a čekají – na co? Není se čemu divit, že je nebere s láskou, když už je nějakou chvíli těhotná, navíc s dítětem, které nebude Rickovo, ale Shanovo, s nímž se ve třetím díle znovu setkáme. A ano, Shane už není takový krasavec, jakým býval. Pár týdnů pod zemí nikomu neprospěje. Robert Kirkman nenechá minulost za postavami, ale pěkně jim ji předhazuje, aby trpěli o to víc. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/04/15-zivi-mrtvi-bezpeci-za-mrizemi-90.html
Když se čtou "Živí mrtví" je potřeba si uvědomit jednu základní věc. Tohle je nekonečný příběh a jako takový ho musíme chápat. Když je něco tak dlouhého, rozsáhlého, je prostě nevyhnutelné, že chvílemi přijdou momenty, kdy se neřeší tak závažné věci. Navíc, zamyslete se nad tím. Zombie žánr vlastně není akční žánr. "Noc oživlých mrtvol" není filmem, který by se vyznačoval přílišnou akcí. Jeho síla je právě ve chvíli, kdy se lidé snaží přežívat, snaží se ukrývat, ale jejich spolupráce prostě nefunguje. "Živí mrtví: Ticho před bouří" jsou přesně takovou ukázkou toho, jak lidské vztahy nemohou fungovat dokonale v době klidu, natožpak v době krize. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/05/84-zivi-mrtvi-ticho-pred-bouri-70.html
Po knize "Živí mrtví: Ticho před bouří", kdy jsem si říkal, že nás přece jen trochu ukolébal, přijde se svazkem "Zrozeni k utrpení" a vy zjistíte, že je toho ještě tolik, co se může stát, tolik, co může potkat naše hrdiny. Ani nebudete věřit tomu, jak jste Kirkmana podezírali z toho, že by nevěděl, co dělá. I přesto, že často slýchám superlativy na tuhle sérii, přece jen jsem nevěřil tomu, že by mohl přijít s něčím, co mě skutečně uzemní. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/287-zivi-mrtvi-8-zrozeni-k-utrpeni-95.html
Líbí se mi, že Thierry Capazzone nejde cestou dětského komiksu za každou cenu. Nechává zde prostor pro nějaké ty narážky na jiné literáty, tak trochu nutí čtenáře, aby pátrali po tom, o čem se vlastně mluví. Někoho to pátrat donutí, někoho ne, ale právě tahle možnost komplexního pochopení všech vazeb, se mi líbí. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/12/1064-h-ch-andersen-junior-1-kouzelny.html
Tohle je kniha, v které se dozvíte, kde se vzali vaši milovaní hrdinové, kde se vzali jejich vlastnosti a hlavně je to prostě kousek historie, který je pro milovníky superhrdinů důležitý. Navíc, Stanovi Lee se nemůže vzít jedna věc. Psal postavy před padesáti lety i více, ale jejich charaktery jsou stále aktuální a nebylo nutné je příliš předělávat. I to svědčí o jejich kvalitách. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/07/968-ultimatni-komiksovy-komplet-85.html
Kniha "Ultimátní komiksový komplet 72: Venom" je příjemnou mainstreamovou zábavou, kterou si můžete užít, pokud budete počítat s tím, že už nedostanete nášup. Alespoň ne v češtině. Komiks je ale moderní, akční, zábavný a má zápletku, která se rozvíjí, stejně jako se rozvíjejí postavy a vztahy mezi nimi. Je vidět, že Rick Remender je dobrý vypravěč, a i když se vám Venom jako postava, která hraje i ligu klaďasů, nemusí zamlouvat, pořád je to v očích některých dostatečný záporák. A možná i v očích svých. Kniha obsahuje jen pět sešitů, což moc není, ale nudit se nebudete. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/06/929-ultimatni-komiksovy-komplet-72.html
Nejvíce zaujal Daredevil ve svém novém kostýmu, který má opravdu pořádné rohy. Jo, a taky mě pobavil jedna Spider-Manova hláška. No, není toho mnoho. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/08/980-ultimatni-komiksovy-komplet-69-rise.html
Mark Millar mi snad ještě nikdy nepřišel tak nudný. Jako kdyby celou dobu přešlapoval na místě a vlastně nevěděl, kam se pořádně vrtnout, hlavně, že tam bude co nejvíce záporáků a jako celek to nějak bude dohromady fungovat. Funguje, ale v rámci Spider-Manovy série to prostě ničím zásadním neohromí. Ani v rámci mainstreamového komiksu jako takového. Pro mě spíše podprůměr. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/07/954-ultimatni-komiksovy-komplet-64.html
Tohle je jednoduše mainstream, který dokáže nadchnout akcí, postavami, ne až tolik humorem, trochu možná příběhem - v některých aspektech, hlavně v tom, že chcete vědět, co bude dál - ale není to něco, co by bylo naprosto odzbrojující a jedinečné. I tak jsem zvědavý na pokračování. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/05/906-ultimatni-komiksovy-komplet-63.html
Knihou "Ultimátní komiksový komplet 62: Avengers - Na věky věků část 2" se nám uzavřel jeden příběh, který osobně považuji za skutečně náročný na čtení. Ne proto, že by bylo tak těžké ho pochopit, ale jednoduše proto, že je tak těžké se do něj přes neznalost univerza dostat. Všechno zachraňuje alespoň Carlos Pacheco, který ze sebe skutečně dostal naprosto skvělé panely a i díky němu a díky výbornému letteringu je komiks přeplněný textem přehledný a dá se dobře číst. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/06/947-ultimatni-komiksovy-komplet-62.html