maryzka maryzka komentáře u knih

Svatba jako dar Svatba jako dar Trish Morey

Romantický příběh ke kávě na zahrádce. Docela se člověk u toho i zasměje

15.04.2015 3 z 5

Neznámí hrdinové Neznámí hrdinové Pavel Taussig

Zajímavá kniha. Člověk se dočetl o osudech lidí o kterých se moc nemluvilo a když se o nich zmínili různé knihy a učebnice dějepisu, tak to bylo velmi strohé. Jinak je tu škoda, že se nic nedovím o událostech na příbramské škole, kde tuto událost zachytil Jan Drda ve své knize ,, Němá barikáda".

11.04.2015 4 z 5

Vojna a mír I. Vojna a mír I. Lev Nikolajevič Tolstoj

Kdysi jsem to četla a kniha byla pro mě horší než film. Na film je lepší podívání. Pořád jsem musela hledět na druhou stránku knihy, kde se nacházel překlad z francouzského jazyka do českého. No nevím našla jsem na smetišti Vojnu a mír- překlad bra. Mrštíku a byl nesporně srozumitelný a dal se číst.

08.04.2015 2 z 5

Nezbedné pověsti Nezbedné pověsti Václav Čtvrtek (p)

Usměvné pověsti, jejichž jádro pochází i z pohádek.

07.04.2015 3 z 5

V záři milionů I-II V záři milionů I-II František Sokol Tůma

Zajímavá kniha vyšitá jak na dnešní dobu. I když nepochopím někdy jak jsou lidé hloupý i 21. století. Jo mít takový lokte, dávku drzosti, chytrosti, občas i úslužnosti i podlézavosti tak bych takovou povahu brala. Kdysi dávno jsem četla o jednom emigrantovi, který emigroval po roce 1948, že četl tuto knihu a že chtěl byt jako hlavní představitel( myslela jsem, že to bude nějaký chudák, byl to však žid). Je zde popsáno takový i antisemismus v plném rozsahu( lidé mlátí žida, žid se potichu pomstí, tak, že si to ostatní neuvědomí.

13.03.2015 3 z 5

Alžběta: Císařovna proti své vůli Alžběta: Císařovna proti své vůli Brigitte Hamann

Nejlepší biografie o císařovně zvané,, Sissy" , kterou kniha vykresluje bez mýtu bez příkras, ukazuje ji i jako člověka se silnými i slabými stránky povahy, ukazuje její vztah k dětem, manželovi i vůči císařskému dvoru. Při čtení této knihy napadne člověka, zda by při jiné povaze udržela císařství.

19.01.2015 3 z 5

S kým mě bavil svět S kým mě bavil svět Marie Poledňáková

Zajímavé čtení o životě Marie Poledňákové. I když paměti psala pro vnoučka tak mnoho dětí bude překvapeno( pokud knihy budou ještě číst) jak se lidi dovedli obejít bez technických vymožeností. Největší sonda je ale myslím vztah jejich rodičů,poté vztah ke společenským proměnám České/slovenské republiky, ale také první nadšení ze soukromého podnikání a rychlého vystřízlivění. Rozhodně doporučuji ke čtení.Mimochodem se všemi komentáři tady souhlasím.

01.01.2015 3 z 5

Zač je života loket Zač je života loket Marcela Mlynářová

Krásný humoristický čtivo, i když boj s úředním šimlem autorka snáší s humorem, já bych nejradši úřednice občas vzala přes palici. Po přečtení této knihy autorce závidím jak život bere s humorem a náhledem. Docela její povahu závidím.

30.12.2014 3 z 5

Grace Kellyová Grace Kellyová Robert Lacey

Fascinující kniha o monacké kněžně, která není na hranici bulvaru, ale kterou považuji za serioznost, nebot autor vystihuje osobní povahu, Grace, jejího manžela i jejich dětí. Vystihuje jednak veřejný i soukromý život, myslím, že je tam i trochu psychologie( vykreslení rodinných poměrů knížecího páru- jejich tvrdá výchova, kdy se snažili vychovat svoje děti v liberálním duchu). V téhle knize je opravdu vidět, že americká herečka a posléze monacká kněžna udávala ton miniaturního státu Monaka. Co mě však na této knize zklamalo bylo málo fotek.

21.11.2014 4 z 5

Hadí princ Hadí princ Elizabeth Hoyt

Příšerná, nezáživná kniha, která se nedala moc dočíst. Hlavní hrdinku s jejíma zásadami bych praštila do palice, hrdinu no nevím, ale jedině bych tu knihu přečetla s pořádným nasazením cognacu

21.11.2014 1 z 5

Důchodkyně nestřílejte Důchodkyně nestřílejte Marcela Mlynářová

Čtivá, vtipná kniha,odpočinková kniha. Ráda bych docela brala život s humorem- ach jak já autorce závidim.

20.10.2014 3 z 5

Zlatá kniha historických příběhů II. Zlatá kniha historických příběhů II. Jan Petr Velkoborský

Historické povídky známých i zapomenutých autorů ve kterém ukazuje když se páni hádají chudák to vždycky odnese at životem, nebo nějakou ztrátou( majetkovou, životní)

20.10.2014 3 z 5

Neznámé osudy dobrého vojáka Švejka: Švejk před Švejkem Neznámé osudy dobrého vojáka Švejka: Švejk před Švejkem Jaroslav Hašek

Hašek mě opět nezklamal, procházím krizi tak tohle je spolehlivý lék místo pilulek. Jinak je to asi předzvěst Svejka a taky jak řeší český národ všechny strasti. Alkohol a přátelská setkání u stolu.

03.10.2014 4 z 5

Tanec s nepřítelem - Válečné tajemství mojí rodiny Tanec s nepřítelem - Válečné tajemství mojí rodiny Paul Glaser

Kniha je velmi zajímavá, pěkná a je sondou do oblasti lidí, země,politiky, částečně i světa, která se vytvářela po 2.světové válce. Lidé židovského vyznání po válce zapřeli svoje náboženství, nic dětem neřekli ani nevypravovali a dnes si některé věci, které dělají intuitivně tomu nerozumí. Z této knihy by se dal natočit dokument. Kniha by se dala shrnout: každá vláda, každý stát si vytváří dějiny po svém. Byla tam zmínka o tom, že Holandané za války ukrývali ,, židé" ale dokonce je i zrazovali. Bohužel autor říká, že se to ve škole učili jinak. Taky měli za zlé královně, že utekla a přitom ve škole se učili, že udělala dobře.

13.09.2014 4 z 5

Tajemství krásné čarodějky Tajemství krásné čarodějky Jackie Ivie

Po několika pokusech přečtení jsem možná vyluštila tajemství ,, čarodějky" , ale přesněji to moc nechápu, ale stejně na oddych to bylo docela ucházející i když lituji koupi této knihy.

21.08.2014 2 z 5

Deník 1938–1945 Deník 1938–1945 Helga Hošková-Weissová

Bohužel nevím jak to hodnotit, nebot jsem již přečetla mnoho knih na toto téma, ale tuto knihu bych tak doporučila na základní školy jako povinnou četbu a to ještě tak jako jsme četli ,, Malého Bobše" v 1 nebo v 2 třídě. Není to kniha strašidelná, ale spíš opravdu psaná pro děti, filozofii to nemá, ale spíš takovou realitu viděnou dětskýma očima. Dobře popisuje Terezín, ale po opuštění Terezína se snaží formou dobra a naivity. Copak ve 44 roce do Terezína nepronikly zvěsti o plynu nebo o pracovních táborech jako lež? Dokonce je tady zmínka o Cikánech, že dokonce byli dozorkyněmi nad ženami ruského původu, že byli nejhorší no a dnes se bouří toto etnikum kvůli,, Letu" No tak ted nevím. Jinak na této knize je cené jeji kresby ,které můžeme spatřit při návštěvě Terezina.

28.06.2014 3 z 5

Tajemství třetí říše Tajemství třetí říše Guido Knopp

Zajímavá kniha o tajemstvích Třetí říše. Autor mi skoro sebral mýtus o Hitlerově skromnosti, o slušném chování Alberta Speera, Himler tak ten mě vůbec ani nepřekvapil. Jenom v kapitole o Hitlerovi mě překvapili vraždy vzdálených příbuzných pokud by je neudali Sovětům dobří lidé. Jinak mě rozzlobila cena knihy a spousta překlepů nad kterýma se muselo přemýšlet. Škoda jenom to, že tam je málo fotek

29.05.2014 4 z 5

Hitler Hitler Guido Knopp

Zajímavá kniha o osobě Adolfa Hitlera. Po přečtení této knihy, která je takový souhrn obrázku o životě, politice i o chování v soukromém životě. Po přečtení této knihy stejně nechápu jak mohl Hitler zblbnout masy lidí jak dělníky, rolníky, inteligenci tak i lidi, které za něho vykonávali jak špinavé( vraždy) tak i čisté( diplomatická jednání) práce.Zjistila jsem i velmi zajímavou věc( lidé, kteří mají komentáře k článku tak se objevují i v jiných knihách ( hraběnka Dornhofová).

25.05.2014 3 z 5

Provdaná do Itálie Provdaná do Itálie Emma Darcy

Takový příběhy mám ráda- dvojice si užije, pak se něco stane, pro ženu to končí těhotenstvím, dítětem, poté se něco stane, oba se po několika letech potkají - pro chlapa většinou překvapení, že má dítě. Potě dělá pro to, aby získal rodinu. To by člověk někdy nevěřil, jak většinou ješitný, tvrdý chlapy dokáži dělat ,, psí kusy" Někdy se dokonce i změní. No chtěla bych je potkat v realu, ale bohužel....... Jinak romantika ke kávě nebo na dovolenou.

09.05.2014 2 z 5

Paní z Mallaigu Paní z Mallaigu Diane Lacombe

Pěkná romantická kniha k nedělní kávě.

01.05.2014 4 z 5