maryzka maryzka komentáře u knih

Dietrichsteinové, Mensdorff-Pouilly: Spřízněni s králi Dietrichsteinové, Mensdorff-Pouilly: Spřízněni s králi Pavel Juřík

Konečně kniha od autora, kde nejsou překlepy. I když tento rod je spjat především s Moravou tak v Mikulově zanechal nesmazatelnou stopu pro turisty( zámek, vinařství). Ale jejich osudy jsou tak spletité, že to nejde číst jednou musí se nejméně x krát.

16.12.2024 3 z 5

Tenisová šampionka, která unikla nacistům: Životní pouť Liesl Herbstové z Krnova do Wimbledonu Tenisová šampionka, která unikla nacistům: Životní pouť Liesl Herbstové z Krnova do Wimbledonu Felice Hardy

Přiznám se, že jsem tuto knihu koupila díky tomu, že paní Herbstová byla potomkem továrny, která vyráběla bylinný likér ,, Praděd" který byl viděn za mého dětství v prodejně i když byl pěkně drahý. Byl to velmi zajímavý osud.

13.12.2024 4 z 5

Charles, Camilla a Diana: Láska a tragédie v královské rodině Charles, Camilla a Diana: Láska a tragédie v královské rodině Jean des Cars

Tuto knihu bych asi popsala jako dokument, který moc neřekl nového, snad trochu byl popsán do konce života královny Alžběty. Snad se bude psát příznivě o britské královské rodině nyní příznivě. Kniha nás seznamuje životem tří aktérů od samého počátku do svatby prince Charlese a Camilly, jejich korunovace.

11.12.2024 2 z 5

Kat a jeho žena: Život a smrt Reinharda Heydricha Kat a jeho žena: Život a smrt Reinharda Heydricha Nancy Dougherty

Zajímavá četba i když jsem byla překvapená s jeho prací špionáže o tomto jsou v některých knihách kusé informace. I když se tam občas objeví i ze soukromého života tak to je novum(jak se paní Lina prezentuje) i když o ní jsou občas kusé informace. Ale překvapilo mě to, že se zde nezmiňuje o tom, že se pokoušela také provdat, ale nepodařilo se to.

08.12.2024 3 z 5

Tvrdohlavá Australanka / Milenka na jeden večer Tvrdohlavá Australanka / Milenka na jeden večer Cathy Williams

Nic moc, takový nemastný, neslaný tak do vlaku a odložit pro další cestující, aby jim cesta rychle utekla

01.12.2024 1 z 5

Na dohled od Akropole / Léto na Novém Zélandu Na dohled od Akropole / Léto na Novém Zélandu Robyn Donald

Obě povídky byly sentimentální, že tuto knihu bych odložila někam do knihovniček, které se nacházejí na různých místech.

27.11.2024 3 z 5

Dáreček od šéfa Dáreček od šéfa Elizabeth Lane

Nuda, žádný šmrnc a žádný humor, aby se člověk zasmál už nad stránky knihy.

26.11.2024 2 z 5

Můj příšerný syn Můj příšerný syn Ivanka Devátá

No v každé rodině je něco, tak tam musí být nějaká černá ovce nebo jak se říká nějaké to shnilé jablko. Ale paní Devátá mě opět nezklamala na herci panu Vinklářovi nenechala opět žádnou niť suchou.

25.11.2024 3 z 5

Pašeráci Pašeráci Franta Sauer (p)

Přítel Jaroslava Haška a žižkovská figurka, která v této čtvrti byla velmi známá. Tak co k tomu dodat- kniha je spíš pokusem přiblížit se s humorem Jaroslavu Haškovi, ale nějak se to nedaří. Jinak při čtení pašování sacharidu vlakem se mi vybavil jeden český seriál ,, Zlatý merkur". kdy v jednom díle na celnici kontrolovali vagony. Tak tohle snad bylo k pousmání.

22.11.2024 2 z 5

Lobkowiczové Lobkowiczové Pavel Juřík

Zase pěkná kniha na pěkném papíře, ale občas místy nepřehledná přesně tak jak to popsal dole čtenář pode mnou.( Honza 91)

20.11.2024 2 z 5

Podnikání pod Davidovou hvězdou: Bondy - Kolben - Popper - Petschek - Löw-Beer - Auerbach - Waldes - Reich - Tugendhat Podnikání pod Davidovou hvězdou: Bondy - Kolben - Popper - Petschek - Löw-Beer - Auerbach - Waldes - Reich - Tugendhat Pavel Kosatík

Zajímavé osudy osmi podnikatelů v každé jiné sféře. Zastoupení je bankovnictví, oděvní průmysl, lehký průmysl, dokonce i filmový. U knihy jsem přemýšlela jak ji tady okomentovat. No jedině tak, že se u podnikání udržely 4 generace než byli donuceny emigrovat ve 30. letech pokud to s nimi co zůstali neskončilo špatně. Tak bych to shrnula takto : Zůstalo tady po nich dost, ještě se z toho žilo, ale nyní jsou tyto budovy v nejistotě.

18.11.2024 5 z 5

Paní na zámku Ashmore Paní na zámku Ashmore Cynthia Harrod-Eagles

Tak nevím jak to charakterizovat. Milostný román s hrdiny, které nevědí co s životem. Giles uteče před nemilovanou manželkou, kterou si musel vzít pro věno, její kamarádka Nina bojuje s konvencí společnosti a služebnictvo nemá pevné vedení, tak se ukazují jejich dobré a špatné charaktery.

12.11.2024 3 z 5

Jak jsem se nenaučila řídit a jiné příběhy Jak jsem se nenaučila řídit a jiné příběhy Blanka Kovaříková

Roztomilé fejetony místy připomínající Ivanku Devátou, která psala kdysi fejetony s autobiografickými rysy. Ale tady jsou fejetony, které paní spisovatelka čerpala také ze své rodiny, ale také ze svého okolí. Každopádně dost se člověk zasměje.

04.11.2024 5 z 5

Další, prosím: Jak se léčily Husákovy děti a jejich rodiny Další, prosím: Jak se léčily Husákovy děti a jejich rodiny Radka Wallerová

No početla jsem si jak jsme měli špatné zdravotnictví a co máme tedy dnes? Ani doktory nemáme, zavírání nemocnic a jezdění sem a tam

01.11.2024 2 z 5

Aristokratka v Československu Aristokratka v Československu Evžen Boček

Sice je kniha k pobavení, dokonce i má nějaké zmínky o majiteli zámku Kostka, který byl vrácen v restituci, ale v nejlepším je přestat. Autor měl skončit 6. dílem

31.10.2024 3 z 5

Friedrich řečený Bedřich Friedrich řečený Bedřich Milena Štráfeldová

Zajímavě popsán život hudebního skladatele Bedřicha Smetany tak jak jsme ho doposud neznali tedy alespoň ze školy. Ale knize se dá taky něco vytknout- hodně překlepů především v letopočtech- snad nám tento hudební skladatel necestuje časem. Mimochodem stejně si vzpomínám matně, že Karel Gott má píseň na které je nahraná jedna skladba z cyklu ,, Má vlast" nebo se pletu.?

29.10.2024 3 z 5

Světlo a stín Světlo a stín Michaela Grünig

Kniha zabírá úsek let od roku 1919 do roku 1939. Vypráví o dvou rodinách, kdy v 30.letech vyjde najevo náboženské rozdíly. Rodina se musí nějak asi rozdělit. Mimochodem bude asi zajímavé pokračování.

23.10.2024 5 z 5

Sicilián Sicilián Mario Puzo

Kniha se mi zdála popisná i když to má pokračování co se stalo po útěku z Ameriky synu dona Corleone Michalovi. Je to zajímavá kniha popisující Sicílii po válce, kdy se Mafie pokusila ovládat svoje území. Jenom škoda, že nevím jak zemřela jeho manželka než si vzal po návratu domů svoji americkou přítelkyni.

21.10.2024 3 z 5

Odkaz lovce tajgy Odkaz lovce tajgy Rudolf Luskač

Tak jsem se vrátila do dětství, kdy Sibiř pro nás představovala neobydlená krajina a tam kde za vlády carů posílali lidi do vyhnanství.

14.10.2024 3 z 5

Snoubenkou na chvíli Snoubenkou na chvíli Lynne Graham

Tak tohle bylo velmi zajímavé. Sice bylo naznačeno v přechozím díle kdo to je - patří mezi elitu v Itálii, ale nyní se ukazuje souboj mezi mocnými muži.

11.10.2024 4 z 5