maryzka maryzka komentáře u knih

Lobkowiczové Lobkowiczové Pavel Juřík

Zase pěkná kniha na pěkném papíře, ale občas místy nepřehledná přesně tak jak to popsal dole čtenář pode mnou.( Honza 91)

20.11.2024 2 z 5

Podnikání pod Davidovou hvězdou: Bondy - Kolben - Popper - Petschek - Löw-Beer - Auerbach - Waldes - Reich - Tugendhat Podnikání pod Davidovou hvězdou: Bondy - Kolben - Popper - Petschek - Löw-Beer - Auerbach - Waldes - Reich - Tugendhat Pavel Kosatík

Zajímavé osudy osmi podnikatelů v každé jiné sféře. Zastoupení je bankovnictví, oděvní průmysl, lehký průmysl, dokonce i filmový. U knihy jsem přemýšlela jak ji tady okomentovat. No jedině tak, že se u podnikání udržely 4 generace než byli donuceny emigrovat ve 30. letech pokud to s nimi co zůstali neskončilo špatně. Tak bych to shrnula takto : Zůstalo tady po nich dost, ještě se z toho žilo, ale nyní jsou tyto budovy v nejistotě.

18.11.2024 5 z 5

Paní na zámku Ashmore Paní na zámku Ashmore Cynthia Harrod-Eagles

Tak nevím jak to charakterizovat. Milostný román s hrdiny, které nevědí co s životem. Giles uteče před nemilovanou manželkou, kterou si musel vzít pro věno, její kamarádka Nina bojuje s konvencí společnosti a služebnictvo nemá pevné vedení, tak se ukazují jejich dobré a špatné charaktery.

12.11.2024 3 z 5

Jak jsem se nenaučila řídit a jiné příběhy Jak jsem se nenaučila řídit a jiné příběhy Blanka Kovaříková

Roztomilé fejetony místy připomínající Ivanku Devátou, která psala kdysi fejetony s autobiografickými rysy. Ale tady jsou fejetony, které paní spisovatelka čerpala také ze své rodiny, ale také ze svého okolí. Každopádně dost se člověk zasměje.

04.11.2024 5 z 5

Další, prosím: Jak se léčily Husákovy děti a jejich rodiny Další, prosím: Jak se léčily Husákovy děti a jejich rodiny Radka Wallerová

No početla jsem si jak jsme měli špatné zdravotnictví a co máme tedy dnes? Ani doktory nemáme, zavírání nemocnic a jezdění sem a tam

01.11.2024 2 z 5

Aristokratka v Československu Aristokratka v Československu Evžen Boček

Sice je kniha k pobavení, dokonce i má nějaké zmínky o majiteli zámku Kostka, který byl vrácen v restituci, ale v nejlepším je přestat. Autor měl skončit 6. dílem

31.10.2024 3 z 5

Friedrich řečený Bedřich Friedrich řečený Bedřich Milena Štráfeldová

Zajímavě popsán život hudebního skladatele Bedřicha Smetany tak jak jsme ho doposud neznali tedy alespoň ze školy. Ale knize se dá taky něco vytknout- hodně překlepů především v letopočtech- snad nám tento hudební skladatel necestuje časem. Mimochodem stejně si vzpomínám matně, že Karel Gott má píseň na které je nahraná jedna skladba z cyklu ,, Má vlast" nebo se pletu.?

29.10.2024 3 z 5

Světlo a stín Světlo a stín Michaela Grünig

Kniha zabírá úsek let od roku 1919 do roku 1939. Vypráví o dvou rodinách, kdy v 30.letech vyjde najevo náboženské rozdíly. Rodina se musí nějak asi rozdělit. Mimochodem bude asi zajímavé pokračování.

23.10.2024 5 z 5

Sicilián Sicilián Mario Puzo

Kniha se mi zdála popisná i když to má pokračování co se stalo po útěku z Ameriky synu dona Corleone Michalovi. Je to zajímavá kniha popisující Sicílii po válce, kdy se Mafie pokusila ovládat svoje území. Jenom škoda, že nevím jak zemřela jeho manželka než si vzal po návratu domů svoji americkou přítelkyni.

21.10.2024 3 z 5

Odkaz lovce tajgy Odkaz lovce tajgy Rudolf Luskač

Tak jsem se vrátila do dětství, kdy Sibiř pro nás představovala neobydlená krajina a tam kde za vlády carů posílali lidi do vyhnanství.

14.10.2024 3 z 5

Snoubenkou na chvíli Snoubenkou na chvíli Lynne Graham

Tak tohle bylo velmi zajímavé. Sice bylo naznačeno v přechozím díle kdo to je - patří mezi elitu v Itálii, ale nyní se ukazuje souboj mezi mocnými muži.

11.10.2024 4 z 5

Nezoufejte! V každé rodině je něco... Nezoufejte! V každé rodině je něco... Ivan Krejčí

Kniha je zkraje dobrá, jenomže ke konci o pohřebních proslovech se fakt mohlo vynechat. Ale je to odpočinková kniha s nádechem 90.let, které mi slouží k připomenutí.

11.10.2024 3 z 5

Páni advokáti Páni advokáti John Jay Osborn jr.

Tak nevím. Tato kniha byla vydaná nakladatelstvím ,, Odeonem jako čtení na dovolenou a ono to odpočinkové čtení je. Na nic člověk nemyslí a když to někde zapomene tak se nic neděje. Ale alespoň člověk si přečetl jak advokáti pracují a zajímalo by mě jak dnes pracují i když se jim dobře zaplatí tak asi udělají pro klienta všechno.

10.10.2024 2 z 5

Proměny, čili, Zlatý osel Proměny, čili, Zlatý osel Lucius Apuleius

Tato kniha mě nějak nezaujala, jedině snad vypravování o Amor a Psyché, která putuje mnoha knihami. Jedině co z toho si říkám, že je to,, Člověk se ze zvědavosti promění osla, prožije v této podobě mnoho dobrodružství, přesvědčí se o lidské povaze, aby potom zmoudřel a konal pokání.

04.10.2024 3 z 5

44+1 záhad a tajemství nymburské historie 44+1 záhad a tajemství nymburské historie Jan Řehounek

Kniha mě nezklamala, ale zkraje to pro mě bylo nudné, nijak mě architektura moc mě neláká, ale konec mě opět nezklamal.

27.09.2024 3 z 5

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Zajímavá kniha a údajně i film byl dobrý a populární, ale o tom nemohu nic psát ani soudit, neboť jsem ho neviděla. Ale kniha nebyla tak hrozná no možná to bylo vydání, které bylo již trochu zjemnělé. Ale co se dalo vypozorovat tak i mezi mafii se odehrává generační boj i přizpůsobení novému světu jako k drogovým kartelům.

26.09.2024 3 z 5

Magická moc zlata Magická moc zlata Hedwig Courths-Mahler

Nic moc do vlaku a zapomenout.

26.09.2024 2 z 5

Princezna z Nemanic Princezna z Nemanic Hedwig Courths-Mahler

Příběh chudého děvčete, sirotka, který ke štěstí přišel.

13.09.2024 3 z 5

Rožďalovice v proměnách věků Rožďalovice v proměnách věků Viktor Dobrev

Shrnutí dějin Rožďalovic od počátků do současnosti s velkým množstvím fotografii i dobových dokumentů

11.09.2024 4 z 5

Řemesla a živnosti v Rožďalovicích Řemesla a živnosti v Rožďalovicích Rudolf Valeš

Pěkně udělaná kniha s popisy řemesel i zapomenutých, ale alespoň vím co dělali. Kniha obsahuje živnosti i řemesla, které se nacházeli právě v Rožďalovicích, vsunuté fotky míst, kde se živnosti i řemeslnické díly nacházeli. Spíš doporučeno jako dárek lidem, kteří jsou s tímto místem spjati.

09.09.2024 5 z 5