maryzka komentáře u knih
Tak je to opět zajímavý i fotografie i když se musím dívat do rodokmenu pro orientaci. Ještě pro zajímavost - dozvěděla jsem se něco o Evženu Kinském jehož sňatek pod úroveň s jistou pradlenkou způsobil v tehdejší době skandál tak mě mrzelo, že tato větev zanikla, kníže Mounteovo- taky zajímavý případ z nerovného sňatku a má problémy s Ferdinandem z Este. Mimochodem nějak mi nesedí jeden odstaveček o zámku v Rakousku. Prodal se v roce 1938 nebo ne? Přeci tam někdo z rodiny Kinských bydlel po roce 1945, kdy byli odsunuti.
Vzhledem k tomu, že tato kniha popisuje události od roku 1848 do roku 1852 a to je můj odhad tak popisující vzpouru proti Metternichovskému režimu a první sociální bouře tak jsou tyto události zajímavé, ale vzhledem k tomu, že třeba dnes se vykládá rok 1848 jinak a já jsem se to taky učila jinak tak nemá smysl něco k tomu dodávat- možná jenom to. že Češi jako národ nikdy nebyl jednotný a nikdy nebyla nožná domluva spíš tady byla závist a opatrnost.
Zajímavá autobiografická kniha popisující osud generace rodiny od přelomového roku 1848 do první světové války tedy dědy, syna a vnuka, kdy nejstarší člen rodiny umírá na prahu 1. světové války.
Rozhovor mezi Janou Nagyovou a Janem Bauerem o životě k velké roli princezny Arabely. Vypráví formou dialogu o dětství, prvních láskách o rolích v divadle, o provdání do Německa i o nešťastném vztahu v prvním manželství. Kniha končí tam kde začíná ,, ARABELA 1 a ARABELA 2.
Tak jak uklízím půdu tak jsem tuto knihu četla. Pamatuji si jak se zmiňovali o ní rodiče. No tenkrát mi nějak nepřipadala zvláštní a po čtení , když jsem si přečetla životopis autorky tak mi připadali jako povídky, které jsem nacházela v časopise ,, Naše rodina. Myslím, že tam taky jednu měla. Ale co se týče té knihy tak mě to nijak nezaujalo, ale dalo se to číst, protože jsem na začátku nepoznala kdo je vrah. Takže se to dočíst muselo. Některé pasáže mi připomínají detektivky nebo spíš námětově z filmů 70.let.
I když je to malá knížečka tak je velmi zajímavá. Sice něco málo jsem věděla o popravě Romanovců díky jedné knize vydané za první republiky, ale to bylo asi všechno. I když to co napsali v knize tak v této knize to bylo stejný, ale bylo tam k přečtení něco navíc, ale co nejvíc jsem byla překvapena, že se ještě v 90. letech, kdy se rozpadl Sovětský svaz tak se objevilo ještě spousta falešných carevičů a careven, kteří přežili vyvraždění carské rodiny.
Tak tyto italské detektivky nejsou moc můj šálek čaje. Od mafie ke korupci k úplatkářským vlivným lidem no a neposlední řadě k neúplatným policajtům a těch je opravdu málo, kteří to myslí dobře.
Poklad byzantského kupce je lepší, četl se velmi dobře, ale druhá povídka z vojenského prostředí tak nic moc, ale možná je to tím také trochu prostředím, které mi moc neříká
Jsou tu popsány vznik československé armády v Buzuluku, známá jména, která se učila v dějepise, Češi v tehdejším Sovětském svazu ( no spíš v Rusku), kdy tam odjížděli za lepší svět. Poválečný návrat do Čech, ale velmi malá.
Na takové čtení to opravdu nejsem . Připadala jsem si v té knize jak jsem četla v prvorepublikových knihách pro děti: o svědomí, o chování k rodičům i prarodičům o světě fantazie, kde pro rodiče není moc k pochopení.
Vzpomínky autorky na dobu svého dětství, mládí, vlastně si myslím, že zažila obě světové války, neboť tato kniha končí 1. světovou válku, Bohužel 2.světovou válku již nerozepisuje. Popsán život loděnických dělníků i život její rodiny kdy museli řešit nedostatek peněz, bydlení apod.
Vyjmečný , osudový, tragický příběh o síle kamarádství v těžkých časech.
Smutné, tragické, hrůzné, empatické o přežití židovské rodiny v období holocaustu. Ale na konci této strastiplného osudu se přeci vynoří nějaké to světélko.
Myslím si, že tato kniha má volné pokračování v ,, Neklidná řeka" . Tato kniha popisuje nejhorší 30. leta v době krize a kdy začal pomalu nastupovat v Německu nacismus.
Zajímavá kniha o ženách, které se stali součásti života mecenáše Vojty Náprstka
Knihu jsem četla když mi bylo asi 10.let a byla u nás z nostalgie, neboť ji ráda četla moje babička. No nijak mě nenadchla a to jsem četla a přečetla pouze kapitolu ,,Jaro" Nyní jsem ji četla celou a nějak mě nenadchla- popisek života autorky se soužití se starším mužem, hledání smyslu života v domácnosti, přírodě, s dětmi, které se zvou ,,strávníci a lidé na okraji společnosti.
Vzhledem k tomu, že toto období a trochu církevní teologie i když se to nazvat nedá moc nemám ráda a moc tomu nerozumím, ale jak pode mnou čtenář podotkl - první dvě části docela ušli, třetí jmenovitě ,, Palatin" ten byl opravdu zoufale nudný
Na této knize v románu ,, Martin Oliva" je popsán tragický osud člověka, který se dostane do spáru židovského lichváře, v povídce ,, Kmotr Rozumec je osud člověk, který život, vrozená inteligence, bystrost dovedla člověka k rozumnému, spokojenému životu i k tomu, že po jeho smrti zůstalo něco užitečného.
Dávám z nostalgie takové hodnocení. Ráda jsem četla tyto romány z 50. let. A jak vidno ani budování nové německé republiky tehdejší NDR se neobešlo bez hesel, bez kladných , záporných hrdinu dospět k lepším zítřkům.
Radši starší vydání i když toto vydání není špatné, ale film byl nepřekonatelný.