maryzka komentáře u knih
Sice je to zajímavá kniha, některé pasáže jsou zajímavé, které pasují do dnešní doby( vysvětlení jak se staví,- dnes se tomu říká revitalizace), něco bylo popsáno v jiných knihách, ale stejně člověk musí někdy přemýšlet v jakém časovém horizontu se nachází
Zajímavá kniha o norské spisovatelce, i když si myslím, že kniha je dost občas chaotická
Pět hvězdiček za knihu. Jinak jak je napsáno od marty 006 , Jinak ještě jedna poznámka: Ještě, že máme bulvární novináře- jinak by člověk nevěděl co se děje s osobnostmi po určité době.
Nevím jak u knihu hodnotit. Spíš je už zajímavá tím, že popisuje život kolonizátorů v kolonizovaných zemí, jiný svět, mravy i zákony a hierarchie mezi kolonizátory a původních obyvatel.
Vzhledem k tomu, že Hermanovi povídky se mě líbí tak tohle nebylo nic moc. I když se autor pokoušel o humor, ale vzhledem k období 19. století, tak tohle dnešní čtenáři moc nepochopí. Tohle jsem někdy ani nechápala já a to moje babička z matčiny a otcovi strany dost vysvětlovali. Bohužel chlapi si museli vybudovat existenci a to trvalo pomalu 20. let, kdy si připadali ,, staří a jejich lásky už vodili děti pomalu do bálů a plesů.
Opět jedna ze zajímavých knih S. Motla. Něco člověk věděl a něco nového se dozvěděl. Jinak člověk na této knize vidí, že jakýkoliv změny společenské, politické, všechno je někdy jedna velká špína.
Zajímavá kniha o objektech, které vůbec dnes nikdo nezná, neboť v této knize jsou zachyceny objekty, které se jmenovali jinak, nebo jsou dnes přejmenované. Jinak všechny knihy jsou dobrými průvodci, Někdy si budu muset vypsat objekty a projít se okolím Prahy.
Autorka mě nezklamala, opět jsem si něco zajímavého přečetla, především jsem byla překvapena autorem cyklu ,, Irčina románku(dost dlouho sháním ucelené vydání, bohužel jsem vždycky četla brožované, kde vinou vyhozené půdni věci chyběli stránky). Jinak jsem byla překvapena osudem lidí, které jsem si připomněla ze soudobých časopisů. Jinak jsem ani nevěděla, že Leoš Suchořípa byl takový fešák, člověk už ho spíš znal jako staršího pána.
Další kniha o pražských památkách(objektech), které člověk zná z jiných knih, časopisů. Často či spíš člověk okolo nich chodí, že si je ani nevšimne.
Sice ti byla zajímavá kniha o osobnosti, kterou znali léta pamětníci, neboť tuto dobu určitě nikdo z nás nezažil. Jednak je zajímavá o síle, houževnatosti, tvrdohlavosti, skromnosti člověka, který se vypracoval z ničeho,vydupal myšlenky a činy, které se promítli do pozdějších dob( dokonce Miloš Jakeš v jedné knize přiznal, že jeho myšlenky, převzali - především v sociální sféře i mzdové). Jinak jeho škola si musela být založena na kázni,tvrdosti, neboť jsem někde četla, že spousta osobností , které jsme měli absolvovala tuto školu(Emil Zátopek, údajně i režisér Zeman).
Alespoň se člověk dozvěděl něco víc o manželce ,, obuvníka Tomáše Bati. Bylo to zajímavé , ale připadalo mi to, že Baťa se oženil s charismatickou dámou z bohatších vrstev , neboť ji potřeboval docela po svém boku. Na druhou stranu ovšem u autora cením zmínku o knihy Botostroj. to tedy cením.Ale co mi tam chyběla a docela jsem byla pak zvědava, zda se objeví zmínka i o trilogii ,, Ohněm proti mečem, lidé na křižovatce život proti smrti do Marie Pujmanové(taky se tvrdívalo v 50. letech, že v těchto knihách kritizovala,,Batův systém. (pouze tyto knihy, které byli vydávány v 50. letech- ostatních vydáních je to trochu umírněné. Jinak tato kniha je rozdělena na paní a pana Baťu. Paní Baťová měla jiný osud- přežila svého manžela. Právě ona se starala o jiné věci než její manžel, ale byli také v té době potřeba. Jinak co v té knize autor popisuje situace po válce, docela tam vidím paralelu z 90. let
Opět zajímavá kniha z pražských památek, které zůstávají lidem skryty před očima.
Opět zajímavá průvodcovská kniha i když opravdu některé objekty moc neznám a někdy pouze z doslechu nebo z jiných knih.
Další zajímavý průvodcovský díl. I když se přiznám jsou v této knize začleněni objekty, které neznám. Bohužel i pro veřejnost moc nejsou otevřená.
Dole čtenářka má pravdu a myslím, že to označí všechny díly. Nebude mít cenu asi psát komentář ke každému dílu, neboť to by se asi opakovalo. Přečetla jsem si jeden díl a nyní čtu další. Připomíná mi tu dětskou knihu ,, Pověsti o Praze -liší se pouze tím, že kniha byla dvojdílná, ale tato kniha obsahuje dílů víc. Ovšem jeden rozdíl tu je. Některé objekty už pomalu neexistují, nebo jsou prodány, možná, že už jsou z nich ruiny. Také to spíš člověku připomíná spíš knihu průvodcovství než pověsti, ale pro děti je to dobrý, jenom tam nejsou pro děti vloženy vysvětlivky( třeba je známo, že král Václav trestal podvodníky- že nepoctivé obchodníky vykoupal v koši ve Vltavě- sice tam o tom je zmínka, jenomže není vysvětleno pro děti jak s nimi nakládal- vzal a dal do koše a hodil do Vltavy- je tam pouze věta o tom , že jeho exekuce jsou velmi známy, ale jak jsou to už se nenapíše.
No.......... Můj komentář k této knize je moc nepublikovatelný. Ani nevím jak to mám hodnotit. Píšu teď bez hodnocení.(zatím). Tuto knihu jsem dostala k narozeninám.(přála jsem si ji). Předtím ovšem, než jsem si jí přečetla, tak jsem zde četla komentáře a rovnou jsem si říkala co to je za knihu.Ovšem to nebylo nic. V prvním návalu čtení jsem si říkala: Ještě, že nejsem na chalupě, ihned by putovala do kamen. Poté co jsem se trochu uklidnila tak jsem nadávala jak je to drahá kniha a dost zničena. Ano zničena a teď souhlasím tady s výroky několika komentátorů, že je to špatný překlad a bůh ví kdo to překládal. I když je tam podepsáno několik překladatelů(to nemohl překládat někdo, kdo má znalosti pletich politiků. Vždyť tam se objevilo několik témat ze Středního východu a byla jsem docela na to zvědavá. Také by se tam na konci knihy mohli objevovat vysvětlivky- alespoň u jmen by mohli být vysvětlivky kdo to je kdo vede co apod.Úplně jsem se v tom ztrácela. Taky tam bylo pár cizích slov, který pro mě bylo úplně neznáme. Taky jsem kroutila nad tím, jak se tam vyjadřovalo jedním sprostým slovem to v češtině neexistuje nějak slušnější. Tak za to by byla ztráta dvou hvězd. Jinak se tam člověk docela pobaví a docela to připomíná historii. Donald Trump- Ludvík XIV- stát jsem já, nebo pěstování kultu osobnosti Stalinem, dokonce by se tam dali najít rysy podobné Hitlerovi.
Bannon- Rasputin a jak Bannon trefně poznamenává i o duo ,, Jarvanka" tvořeno jeho dcerou a zetěm. Dcera typická blondýna, ale není chytřejší než tatínek, proto si jí tam drží, jeho zeť nemá politické vzdělání apod. Tak bych dala hvězdičku .Jinak by to byla dobrá kniha, velmi zajímavá a svým způsobem originální- musel by to překládat někdo jiný. Jinak si doporučuji přečíst knihu od Ivany Trumpově starší: jak vychovat Trumpa. Občas to srovnat s touto knihou pro pobavení.
Tak jsem tu knihu srovnala s tímto vydáním. Sice tam možná přibylo pár jmen, pár vyprávění, které byli v jiném vydání jsou rozšířené, ale jinak bych asi referát už z této knihy nepsala- řekla bych že předchozí vydání bylo velmi emotivní. Tohle sice je docela stejný překlad, ale nějak mě to nechytlo.
Kdysi jsem tuto knihu četla, na škole jsem z ní psala dokonce i referát. Kdysi se mi moc líbila, neboť tam opravdu hovořili ženy, pro které válka znamenala utrpení. Dokonce tak byla i vysvětlena psychologie, nebo spíš nepochopení svých dětí jak oni chtěli žít, jak se vzájemně vykřesával vztah jejich dětí(nemohli pochopit, proč se rozvádějí, dokonce moc vzájemně se nepoznali povahově). Nyní jsem si koupila jiné vydání no tak snad budu srovnávat,
Přiznám se, že opět tato kniha ležela dlouho u mě v knihovně, neboť jsem spíš měla ráda ,, životopisné knihy" tohoto autora. Teď po přečtení této knihy lituji, že jsem si ji nepřečetla když jsem v Telčí byla na dovolené.
Omlouvám se, ale tuhle knihu moc komentovat nebudu, docela mě připomněla můj život, coby u paní Haškové soukromou sféru, jinak jako po pracovní a společenský stránce to bylo taky velmi zajímavé, tohle všechno lidi uměli dřív i u nás, ale bohužel po roce 1989 se to dost vytratilo.