Max komentáře u knih
Spousta zbytečných a velkých obrázků zabírajících místo. Ač se kniha snaží pokrýt velké množství témat, informační hodnota je nízká. Bylo by lepší zvolit témat méně a probrat je více podrobně. Jediné plus je provedení knihy, tj. kvalitní papír a vazba, ale to dobrou knihu nedělá.
Úžasná kniha. Čte se jedním dechem. Zweig má zvláštní dar podat historické souvislosti opravdu poutavým způsobem.
Přehled historie kryptografie a kryptoanalýzy od nejstarších věků po moderní postupy. Líbilo se mi, že text byl bohatě proložen historickými souvislostmi a událostmi, nebyl to tedy pouhý popis daného tématu, ale člověk získal povědomí o tom "proč" a "jak k tomu došlo". Moc pěkné a čtivé.
Kníha se četla moc pěkně. Forma rozhovorů je opravdu pro toto téma vhodná, protože dokáže více zaujmout. Není to pouze suchý výčet historických událostí.
Nejprve jsem viděl filmové zpracování a následně četl knihu. Doporučuji oboje. Film je natočený trochu syrově, ale zároveň citlivě a hlavně je věrný knižní předloze. Příběh, který kniha vypráví je jednoduchý, na první pohled přímý, ale jsou v něm zachyceny hloubky dětského světa. Dějová přímost tak dává lepší možnost do něj nahlédnout a pochopit jeho rozměry, komplikovanost a složitost, ale i čistotu a nevinnost. Mě samotného právě tímto příběh upoutal. Umožnil mi přenést se do role postav a nazírat tak na události kolem nich jejich očima. Doporučuji hloubavějším čtenářům, jelikož čtenáři jinak zaměření se mohou možná trochu nudit. (A to platí vlastně jak pro knihu, tak pro film.)