MaxK
![Země Země](https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61635/zeme-61635.jpg?v=1303375548)
Deset let Jeana Macquarta ve vesnici Rognes. Francouzský venkov druhého císařství není idyla, rodinné zápasy o půdu, bídné mezilidské vztahy a nakonec i tři vraždy. A samozřejmě nezměrná láska sedláka k půdě.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Víkend na Zuydcoote Víkend na Zuydcoote](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/158444/vikend-na-zuydcoote-ANu-158444.jpg?v=1440943166)
Roberta Merla mám spojeného spíše s katastrofickou sci-fi jako je Malevil, Muži pod ochranou nebo věnující se filosofickému tématu jako Výlučná vlastnost člověka. Víkend na Zuydcoote mi padl do ruky víceméně náhodou při výběru knih v knihovně. Knížka, kterou přečtete pohodlně za den, s několika zvraty a která se výše uvedenému docela vymyká. Pro mě je to zkrátka nová vrstva tohoto autora.
![Rozvrat Rozvrat](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26611/rozvrat-26611.jpg?v=1306528439)
Prostředí prusko-francouzské války s jejími nekonečnými přesuny vojska, bitva u Sedanu, sžívání se s pruskou okupací, rozpolení národa ústící v pařížskou komunu a zejména popis polní nemocnice či výprava na bitevní pole krátce po bitvě, je doslova rájem pro naturalistickou literaturu. Zola se v Rozvratu opravdu vyřádil.
![Hladová výprava Hladová výprava](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218408/hladova-vyprava-218408.png?v=1407741936)
Autorka věnuje na začátku hodně prostoru vykreslení některých postav a jejich životních podmínek, což je potenciál, který později nevyužije. Název knihy a občasné, skoro by se chtělo říct lehce ironické, pasáže psané z odstupu, čtenáři prozradí, že výprava nebude mít úplně šťastný konec. Prožitek z čtení není tedy založen na napětí ale spíše na sledování dělání lidských rozhodnutí, které ke katastrofě vedou. A právě v tom spatřuji největší hodnotu této knihy. Poddůstojník Nyhof, který je pověřen velením výpravy hodné důstojníka. Směs hrdosti, obav ze selhání a chlácholení nadřízených, které ho vedou k přehlížení nedostatků celé výpravy: neznámý terén, nedostatečná mapa, nezpůsobilý průvodce, nedostatek zásob. Narychlo sehnaní nosiči, bloudění ale i společenské bariéry, které znemožňují přiznat bezradnost a poradit se v širším celku. K tomu trocha nepřízně osudu. To vše tvoří po drobných krůčcích posloupnost, která vede ve velkou katastrofu.