McBerny McBerny komentáře u knih

Sbohem, východní Evropo: Intimní dějiny rozdělené země Sbohem, východní Evropo: Intimní dějiny rozdělené země Jacob Mikanowski

Vcelku zajímavá kniha, kterou však degraduje přihlouplý epilog a hlavně nepříjemný blahosklonný tón autora.

01.02.2025 3 z 5

Kniha medicíny Kniha medicíny kolektiv autorů

Soudě podle této knihy téměř za polovinou objevů v medicíně stojí afroameričané a ženy. U této levicově ladění edice se však nic jiného ani čekat nedá. Dokonce už je k dispozici i Kniha LGBT, svět páchá asistovanou sebevraždu.

28.01.2025 3 z 5

Vesmír v krabici: Nová historie vesmíru Vesmír v krabici: Nová historie vesmíru Andrew Pontzen

Bohužel i do knihy, jejíž doménou by měla být relativita a kvantová mechanika dokázal autor nacpat aktivistické žvásty na téma feminismu a Me too. Kdy už tahle směšná doba konečně skončí?!

27.01.2025 2 z 5

Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Josef Klíma

Aneb jak se traktorista parodickým hrdinou akčních filmů stal.

20.01.2025 2 z 5

Dějiny impéria: Sláva a pád ruských říší Dějiny impéria: Sláva a pád ruských říší Philip Longworth

Velmi čtivé dějiny Ruska přes rušivé a ve většině úplně zbytečně až přihlouplé poznámky překladatele. Zajímavá je poslední kapitola, kde je ještě Putin vykreslován vyváženě ve všech svých dobrých i špatných stránkách. To je v dnešní směšné době skoro trestné.

17.01.2025 4.5 z 5

Velké dějiny zemí Koruny české. Tematická řada, Lékařství. Velké dějiny zemí Koruny české. Tematická řada, Lékařství. kolektiv autorů

Zatím nejslabší díl z tématické řady, kterému bych vytknul hlavně dva nedostatky. Za pravé špatně skrývaný pragocentrismus a za druhé úplné chybění jakékoliv zmínky o nukleární medicíně, resp. t.č. nejmodernější zobrazovací metodě PET/CT už jen z toho důvodu, že Čech prof. Jan Pacák se významně podílel na objevu fluordeoxyglukózy, bez které se současná diagnostika onkologická vůbec neobejde.

11.01.2025 3 z 5

Zmizelá Vltava Zmizelá Vltava Jan Čáka

Nádherná kniha plná příjemné nostalgie, sálá z ní láska k vlasti a zvláště k Vltavě samotné. Doporučuji všem, kdo ještě znají a chápou význam pojmu vlastenectví.

06.01.2025 4.5 z 5

F1: Přísně tajné F1: Přísně tajné Giles Richards

Nuda v Brně s povinnými úlitbami progresivismu….

12.12.2024 1.5 z 5

Grand Prix - Ilustrovaná historie Formule 1 Grand Prix - Ilustrovaná historie Formule 1 Will Buxton

Další z poměrně zajímavých knížek, které degraduje dnes téměř povinný příklon k neoliberálnímu progresivismu, viz zvláště kapitola Inkluze v F1.

07.12.2024 2 z 5

Koncem světa to teprve začne: Kolaps globalizace Koncem světa to teprve začne: Kolaps globalizace Peter Zeihan

Šokující odhalení-knihu napsal Borat a původně se měla jmenovat Ájláfjúesej.

05.12.2024 1.5 z 5

50 kníh, ktoré písali históriu sveta 50 kníh, ktoré písali históriu sveta Daniel Smith

Netušil jsem, kolik „úžasných světoznámých klasických děl“ napsaly ženy, zvláště pak ženy jiné barvy pleti než bílé. Levicově konjunkturální neoliberálnímu progresivismu poplatná kniha, nic víc, nic míň.

25.11.2024 2 z 5

Soumrak samurajů: Válka, velmoci, revoluce a vznik moderního Japonska (1850–1880) Soumrak samurajů: Válka, velmoci, revoluce a vznik moderního Japonska (1850–1880) Roman Kodet

Málokdy vídané skloubení encyklopedických znalostí dané doby s čtivostí textu.

14.11.2024 4 z 5

Tváře přírody: Úžasná a divoká místa na Zemi Tváře přírody: Úžasná a divoká místa na Zemi Derek Harvey

Nádherně zpracovaná encyklopedie, jedna z nejlepších, co jsem kdy četl.

01.11.2024 5 z 5

Příběh svatého Václava Příběh svatého Václava Otomar Dvořák

Velmi nevyvážená kniha, první část Otomara Dvořáka velmi precizně shrnuje znalosti o životě knížete Václava, druhá část Josefa Snětivého je nudná, prokládaná blahosklonně přihlouplými osobními názory na různé historické situace.

27.10.2024 3 z 5

Zabudnuté vojny Zabudnuté vojny Daniel Šmihula

Téměř čtyřicet let se zabývám dobou husitskou, myslím, že docela důkladně. Proto jsem si nejdříve pro orientaci přečetl kapitolu o husitech na Slovensku a ta mě velmi zaskočila-tolik hloupostí, nepřesností, zavádějících úvah a dokonce negativních emocí bych při úrovni vzdělání autora opravdu nečekal. Pak už nemělo smysl číst dál, protože se nelze spolehnout na korektnost jakéhokoliv údaje v dalších kapitolách. Doufám, že právo pan Š. dělá na mnohem vyšší úrovni a měl by u něj radši zůstat a historii (např. v případě husitství) nechat profesionálům jako je Čornej, Šmahel a další.
Při zběžném pohledu na další kapitoly se jako červená nit vinou textem věty typu: podle tradiční interpretace je to tak a tak….,ale já si myslím, že…. Vševědoucí autor háže perly sviním, toť motto téhle slátaniny.

24.10.2024 1 z 5

Cesta po českých hradech a zámcích Cesta po českých hradech a zámcích Zdeněk Kalista

Nepochybně úctyhodné znalosti autora degraduje forma tohoto díla-nekonečně dlouhá větvící se souvětí, neustálé vsuvky a odkazy v nich, archaický slovosled-to vše mající zřejmě vzbuzovat údiv nad jeho dokonalým klasickým vzděláním básníka.Chvílemi se kniha z těchto důvodů nedá číst a irituje do té míry, že máte chuť odložit ji jednou provždy.

28.09.2024 3 z 5

Bill Gates: Mýtus hodného miliardáře Bill Gates: Mýtus hodného miliardáře Tim Schwab

Na jedné straně nepochybná arogance, sebestřednost, megalomanie, všeználkovství a spasitelský komplex nikým nevoleného miliardáře, na druhé pochybná nenávistná aktivistická motivace ultralevicového progresivistického autora-tak si, dámy a pánové, vyberte.

17.09.2024 2 z 5

Věda možného a nemožného: Fyzikova cesta územím kontrafaktuálů Věda možného a nemožného: Fyzikova cesta územím kontrafaktuálů Chiara Marletto

Ostuda nakladatelství i edice, zřejmě ústupek genderovým kvotám.

08.09.2024 1 z 5

Němci: Politicky nekorektní vyprávění Němci: Politicky nekorektní vyprávění Piotr Zychowicz

Zajímavém, nikolav však neznámé informace, knihu dost degraduje až iracionální protiruská nenávist, která je však u Poláků celkem běžná a snad i pochopitelná. Ovšem obvinit z chování SS na polském území Rusko, to je dost silné kafe i pro mě.

27.08.2024 3 z 5

Česká literatura od počátků k dnešku Česká literatura od počátků k dnešku Jiří Holý

Nádherně nostalgické a zároveň inspirující čtení pro člověka maturujícího uprostřed 80. let 20. století. Nebýt IV.dílu (Jiří Holý) s pochybnou adorací průměrných (Havel) až podprůměrných (Hutka) „umělců, zasloužila by si kniha bezesporu pět hvězd.

15.08.2024 4 z 5