McBerny McBerny komentáře u knih

Soumrak samurajů: Válka, velmoci, revoluce a vznik moderního Japonska (1850–1880) Soumrak samurajů: Válka, velmoci, revoluce a vznik moderního Japonska (1850–1880) Roman Kodet

Málokdy vídané skloubení encyklopedických znalostí dané doby s čtivostí textu.

14.11.2024 4 z 5

Tváře přírody: Úžasná a divoká místa na Zemi Tváře přírody: Úžasná a divoká místa na Zemi Derek Harvey

Nádherně zpracovaná encyklopedie, jedna z nejlepších, co jsem kdy četl.

01.11.2024 5 z 5

Příběh svatého Václava Příběh svatého Václava Otomar Dvořák

Velmi nevyvážená kniha, první část Otomara Dvořáka velmi precizně shrnuje znalosti o životě knížete Václava, druhá část Josefa Snětivého je nudná, prokládaná blahosklonně přihlouplými osobními názory na různé historické situace.

27.10.2024 3 z 5

Zabudnuté vojny Zabudnuté vojny Daniel Šmihula

Téměř čtyřicet let se zabývám dobou husitskou, myslím, že docela důkladně. Proto jsem si nejdříve pro orientaci přečetl kapitolu o husitech na Slovensku a ta mě velmi zaskočila-tolik hloupostí, nepřesností, zavádějících úvah a dokonce negativních emocí bych při úrovni vzdělání autora opravdu nečekal. Pak už nemělo smysl číst dál, protože se nelze spolehnout na korektnost jakéhokoliv údaje v dalších kapitolách. Doufám, že právo pan Š. dělá na mnohem vyšší úrovni a měl by u něj radši zůstat a historii (např. v případě husitství) nechat profesionálům jako je Čornej, Šmahel a další.
Při zběžném pohledu na další kapitoly se jako červená nit vinou textem věty typu: podle tradiční interpretace je to tak a tak….,ale já si myslím, že…. Vševědoucí autor háže perly sviním, toť motto téhle slátaniny.

24.10.2024 1 z 5

Cesta po českých hradech a zámcích Cesta po českých hradech a zámcích Zdeněk Kalista

Nepochybně úctyhodné znalosti autora degraduje forma tohoto díla-nekonečně dlouhá větvící se souvětí, neustálé vsuvky a odkazy v nich, archaický slovosled-to vše mající zřejmě vzbuzovat údiv nad jeho dokonalým klasickým vzděláním básníka.Chvílemi se kniha z těchto důvodů nedá číst a irituje do té míry, že máte chuť odložit ji jednou provždy.

28.09.2024 3 z 5

Bill Gates: Mýtus hodného miliardáře Bill Gates: Mýtus hodného miliardáře Tim Schwab

Na jedné straně nepochybná arogance, sebestřednost, megalomanie, všeználkovství a spasitelský komplex nikým nevoleného miliardáře, na druhé pochybná nenávistná aktivistická motivace ultralevicového progresivistického autora-tak si, dámy a pánové, vyberte.

17.09.2024 2 z 5

Věda možného a nemožného: Fyzikova cesta územím kontrafaktuálů Věda možného a nemožného: Fyzikova cesta územím kontrafaktuálů Chiara Marletto

Ostuda nakladatelství i edice, zřejmě ústupek genderovým kvotám.

08.09.2024 1 z 5

Němci: Politicky nekorektní vyprávění Němci: Politicky nekorektní vyprávění Piotr Zychowicz

Zajímavém, nikolav však neznámé informace, knihu dost degraduje až iracionální protiruská nenávist, která je však u Poláků celkem běžná a snad i pochopitelná. Ovšem obvinit z chování SS na polském území Rusko, to je dost silné kafe i pro mě.

27.08.2024 3 z 5

Česká literatura od počátků k dnešku Česká literatura od počátků k dnešku Jiří Holý

Nádherně nostalgické a zároveň inspirující čtení pro člověka maturujícího uprostřed 80. let 20. století. Nebýt IV.dílu (Jiří Holý) s pochybnou adorací průměrných (Havel) až podprůměrných (Hutka) „umělců, zasloužila by si kniha bezesporu pět hvězd.

15.08.2024 4 z 5

Falešné dějiny - 101 věcí, které se nikdy nestaly Falešné dějiny - 101 věcí, které se nikdy nestaly Jo Hedwig Teeuwisse

Z téhle takyknihy čpí amatérství na sto honů. Tu jednu hvězdu dávám jen proto, aby mě někdo neosočil z antifeminismu.

22.07.2024 1 z 5

Nomádi: Kočovníci, kteří změnili svět Nomádi: Kočovníci, kteří změnili svět Anthony Sattin

Po řemeslné stránce dobře napsaná kniha, s jejíž základní premisou- velkém přínosu migrace v dějinách- však souhlasit nemohu. Autor často srovnává nesrovnatelné, anachronismus se celým jeho příběhem táhne jako červená nit.

20.07.2024

Husitské vojenství Husitské vojenství Jan Durdík

Odhlédneme-li od době poplatných ideologických manter, máme zde neobyčejně svěží dílko, které svědčí o autorově encyklopedické znalosti doby a prostředí, o kterých píše, což se o mnoha autorech a knihách dneška říci nedá.

12.07.2024 4 z 5

Husité na Žižkově: Pomíjivá paměť pražské periferie Husité na Žižkově: Pomíjivá paměť pražské periferie Petr Čornej

Jako všechny knihy tohoto autora vyniká i tato čtivostí a encyklopedickou znalostí tématu husitství. Je z ní cítit nostalgie a určitá obava z budoucnosti, kdy vlastenectví možná bude nakonec i kriminalizováno.

02.06.2024 4 z 5

Miliardáři ve službách nacistů: Temná historie nejbohatších německých dynastií Miliardáři ve službách nacistů: Temná historie nejbohatších německých dynastií David de Jong

Nacismus bylo čiré zlo, o tom není pochyb, co mi ale vadí je, že se knihou jako červená nit táhne ultralevičácká nenávist k majetným lidem, resp. k vlastnictví jako takovému. A vyčítat dětem a vnukům, že veřejně nedeklarují nenávist ke svým předkům, to je jen další ubohost neosoudruha autora. Odporně manipulativní nenávistná kniha.

20.05.2024 ztráta času

Spiknutí: Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR Spiknutí: Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR Luboš Procházka

No jistě, tohle tzv. pražská kavárna číst ani vědět nechce…liberální hodnotová demokracie v.s. slušnost a morálka, to je to, oč tady běží.

19.05.2024 5 z 5

Fantastická čísla a kde je nalézt: Kosmická výprava od nuly k nekonečnu Fantastická čísla a kde je nalézt: Kosmická výprava od nuly k nekonečnu Antonio Padilla

Vtipné, čtivé, srozumitelné…za nejlepší považuji kapitolu o nule.

01.05.2024 4 z 5

Kat a jeho žena: Život a smrt Reinharda Heydricha Kat a jeho žena: Život a smrt Reinharda Heydricha Nancy Dougherty

Velmi dobrá kniha plná nových informací. A to jsem si myslel, že o tomto „člověku vím skoro všechno…

24.04.2024 4 z 5

Kázali mír a mysleli válku: Prezidenti USA Lincoln, Wilson a Roosevelt Kázali mír a mysleli válku: Prezidenti USA Lincoln, Wilson a Roosevelt John V. Denson

Nic nového pod sluncem-lži, podvody a obětování jiných jako způsob bytí (nejen) amerických prezidentů. Dělo se to dřív, děje se to dnes a bude se to dít i v budoucnu, protože masy nemyslících a lehce ovlivnitelných občanů je budou oslavovat a hlavně volit

06.04.2024 4 z 5

Kriminalista Jiří Markovič: Legenda pražské mordparty deviantům na stopě Kriminalista Jiří Markovič: Legenda pražské mordparty deviantům na stopě Jiří Markovič

Příšerně napsaná kniha, která svou formou Markoviče skoro dehonestuje. Pokud by se jeho životopisu ujal aspoň průměrný autor, mohlo to dopadnout daleko lépe.

27.02.2024 ztráta času

Válka a konflikt ve středověku Válka a konflikt ve středověku Stephen Morillo

Jestli je autor skutečně vysokoškolským profesorem, tak tahle neuvěřitelně prázdná a amatérstvím čpící slátanina vypovídá vše o úrovni vzdělanosti v americké „supervelmoci. Formou i obsahem toto dílko odpovídá odfláknutému slohovému cvičení žáka základní školy, text je neustále narušován vloženými větami v závorce a obsahuje takové geniální postřehy jako: „konflikt dvou lidí za válku nepovažujeme.

28.01.2024 2 z 5