Merlinit Merlinit komentáře u knih

Archibaldovy nepřístojnosti Archibaldovy nepřístojnosti Pelham Grenville Wodehouse

Archie je rozkošný, prototyp mých oblíbených miloučkých budižkničemu!

12.04.2015 5 z 5

Tudorovci Tudorovci Philippa Jones

Dost zoufalé. Chaotické, neucelené, autorka se zaplétala do konspiračních náhledů na osudy postav s Tudorovci mnohdy souvisejících jen okrajově.

09.04.2015 2 z 5

Heslo: Jazz Dock Heslo: Jazz Dock Monika Petráková

Příjemný odpočinkový kus.

08.04.2015 4 z 5

Prostě byznys Prostě byznys Geraint Anderson

Prima se to četlo, jinak ale poněkud za vlasy přitažené.

06.04.2015 3 z 5

Milovánky Milovánky Monika Petráková

Jediná z knih Moniky Petrákové, která netrpí sebelítostí a bolestínstvím a proto pro mě také jediná smysluplná - ukňouranost nemám v oblibě. Nevadí, že jde o fejetony z blogu: jednak není první, kdo své drobné práce vydal v souboru knižně a za druhé si myslím, že dosahují úrovně, která si knižní vydání zaslouží.

03.04.2015 4 z 5

Mé syny zničil heroin Mé syny zničil heroin Elizabeth Burton-Phillips

Pro ty, kdo procházejí podobným martyriem je příběh nedocecnitelný a pro jeho výpovědní hodnotu vřele doporučuji k přečtení všem. Jako literární dílo to až tak vysokou hodnotu nemá, ale.... viz výše.

02.04.2015 3 z 5

Každý král je sám Každý král je sám Josef Pepson Snětivý (p)

Hlavní hrdina knihy pana Snětivého je (opět) zneuznaný umělec, bolestínský a ukňouraný, plivající po těch, kterým se snaží vlichotit (politici, vysoké posty v soukromé televizi...), utápějící se v sebelítosti, protože svět kolem odmítá být podle jeho představ. Kdyby byl v něčem zajímavý, asi bych to překousla... když on ale není!!!

01.04.2015 1 z 5

Devět let v pekle Devět let v pekle Sněžana Dimitrova

Velká výpovědní hodnota knihy společně s velmi slušnou úrovní podání z knihy dělají opravdu kvalitní čtení.

30.03.2015 5 z 5

...a vždycky přijde nové léto ...a vždycky přijde nové léto Vojtěch Jestřáb

Přes krásný, pro pana Jestřába typicky, jazyk a spoustu lásky kniha drsná a krutá, nic podobného již nikdy číst nechci.

30.03.2015 3 z 5

Skřítkové pod Kašperkem Skřítkové pod Kašperkem Jaroslava Voráčková

Příběhy drsné stejně jako život lidí v tomto krásném kraji.

28.03.2015 4 z 5

Zjizvená tvář Zjizvená tvář Stuart MacBride

Zbožňuji je! Steelovou sprostou tak, že by se i dlaždič červenal, Watsonovou a její vyhraněný smysl pro spravedlnost, Napierovu koženou tvář, Insche, obvykle brunátného vzteky, šátrajícího po kapsách po další várce želatinových chudáků určených k surovému konci a v neposlední řadě (ač poslední jmenovaný) bezbranný Logan snažící se mezi všemi nepřízněmi osudu alespoň nadechnout.

28.03.2015 5 z 5

Vraždy právníků Vraždy právníků Reginald Hill

Moc příjemná knížka! Spíš společenský román, příjemná konverzačka, než klasická detektivka, i když detektivní zápletku čtenář pochopitelně nepřehlédne. Joe Sixsmith je zkrátka mým novým hrdinou, i když Bělouš se možná jevil být zásadovější...ještě to budu muset promyslet.

28.03.2015 5 z 5

Než odejdu navždy: Skutečný příběh matky, který dojal celý svět Než odejdu navždy: Skutečný příběh matky, který dojal celý svět Marie-Laure Picat

Literární styl tak za tři hvězdičky, ale výpovědní hodnota obrovská. Knihu ani tak neposuzuji jako literární dílo, ale jako pomník jednoho skutečně velikého životního příběhu.

24.03.2015 4 z 5

Ztracené cesty na útěku domů Ztracené cesty na útěku domů Martina Doležalová

Zajímavé téma, hezký příběh. Díky zpracování žel vyznívá afektovaně, pateticky, bolestínsky, nesmiřitelně, ukňouraně........... škoda.

22.03.2015 2 z 5

Major Pettigrew se nevzdává Major Pettigrew se nevzdává Helen Simonson

Major je správný osmašedesátiletý anglický prďola, jenž své pevně zakořeněné zvyky a přesvědčení o tom, co je vhodné/správné a co ne, získal tak dávno, že je již netřeba revidovat. Alespoň tedy do chvíle, kdy potkává paní Jasmínu Ali, osamělou majitelku místního obchodu. Paní Ali je moudrá, sečtělá, nezávislá dáma se smyslem pro humor a tak moc nepodobná svým britským vrstevnicím: nikoho nepomlouvá, nesoudí a řídí jako pirát silnic (ano, i to se majorovi zamlouvá). Na nevelké britské vsi vztah starousedlíka s cizinkou musí čelit mnoha potížím ze všech stran, nutno však na obranu hlavních hrdinů přiznat, že v rámci svých možností a nátury zvládli vše naprosto brilantně a konec mne coby čtenáře nadchl.

19.03.2015 5 z 5

Soukromé životy Pippy Leeové Soukromé životy Pippy Leeové Rebecca Miller

Poměrně příjemná odpočinková četba. Život každého z nás má své etapy. Pippa Lee to má také tak.

14.03.2015 4 z 5

Krásné zlo Krásné zlo Rebecca James

Jednoduchá knížka pro -náctileté, trochu didaktická, ale vůbec ne špatná.

09.03.2015 4 z 5

Piercing na duši Piercing na duši Josef Pepson Snětivý (p)

Řemeslná práce na knize odvedena dobře, o to nic. Co se týče příběhu..... hlavní hrdina lezl na nervy tu jednáním postrádajícím logiku (znovu a znovu nabíhá principálovi na zdrcující smeč, poté ve chvíli, kdy ho má v hrsti, se mu potměšile vysmívá, nízce, uboze a nebezpečně - což neví, jak velmi nevyzpytatelný a nebezpečný je jeho protivník? stokrát již zažil jeho jednání na vlastní kůži, nemohl nepostřehnout jeho bezostyšnost, intriky, devastující manipulaci všemi kolem), tu iritujícím slabošstvím (posté odmítnut svou femme fatale spřádá plány, jak jí po stoprvé "vysvětlit" jak moc ji miluje a co všechno by pro ni udělal). Nemohu věřit ani nízkosti hlavního hrdiny (vyměnit lásku k povolání za občanskou odpovědnost v případě, jako je vražda????) a už vůbec ne závěru knihy (kandrdas bez špetky zkušeností či osobního kouzla - jak jinak si vysvětlit, že přitahuje výhradně zoufalce???? - pohybující se na okraji ansámblu prostě NEMŮŽE dosáhnout na post "Ó nejvyššího").

01.03.2015 1 z 5

Smrtící záře Smrtící záře Stuart MacBride

Excelentní detektivka! Lazar je sympatický chlápek, "Xena" Watsonová k pomilování, moje láska k detektivu inspektorovi Steelové jen kvete. Padouchy bych hromadně umlátila a po jejich bezbranných ostatcích dusala v okovaných botách a drogy dealující babičky navrhuji poslat do pohodlné, zateplené a útulné cely, odkud už by nevytáhly paty! Howgh, pravil pacifista ve mně.

26.02.2015 5 z 5

Pikantně-naučný vtipník N - Ž (2/2) Pikantně-naučný vtipník N - Ž (2/2) František Zacharník

Vtipy. Lepší, horší, fousaté i zbrusu nové. Žádný nezpůsobil záchvat smíchu, žádný neznechutil.

24.02.2015 3 z 5