MMacicekk komentáře u knih
Autor vás vtáhne do děje od první stránky. Budete chtít vědět, co zlého se skrývá v blízkosti nádrže Shadow Sands, a i když se vám bude zdát zápletka v závěru trochu průhledná, nic to nemění na čtivosti a celkovém stylu psaní autora, díky němuž si získal přízeň svých čtenářů.
Škoda jen, že knížka byla celkem krátká, dala bych si klidně o sto či dvě stě stran více. Potěšil mě závěr a poslední věta, díky které se už nemůžu dočkat dalších dílů a jsem ráda, že se Kate s Tristanem k tomuto rozhodnutí dopracovala.
Tato nádherná knížka s vtipným a dobrodružným příběhem, jaký jen mohou prožít hračky, je určená pro děti od čtyř let. Přesto musíte počítat s tím, že děti neudrží pozornost po celou dobu četby, jelikož textu je více. Autorka jej však chytře rozdělila na kapitoly, takže se můžete ke knížce kdykoliv vrátit.
Liška Šiška bude v centru dění – chystá se velká oslava pro ledního medvěda, která zahrnuje velké přípravy. Pečení dortu, jeho zdobení, nafouknutí balónků, vystřihování květinek – vše si žádá pečlivou přípravu. A co budou hračky dělat, když není k nalezení oslavenec? Poradí si v každé situaci a prožijí nejedno dobrodružství, u něhož nesmí v žádném případě chybět oblíbená liška Šiška!
Děti si tuto knížku doslova oblíbí. Se synem ji čteme skoro denně, ke čtenému vždy něco poznamená nebo se doptá a je to moc fajn. Budeme se těšit na další dobrodružství, které lišku Šišku a její holčičku Adélku potká.
Tento příběh se četl velmi rychle a dobře. Dvě střídající se dějové linky vás pohánějí neustále vpřed a vy stále chcete vědět víc. Světlo spatřují tajemství, která jsou vždy o kousek blíž pachatelovi, ale zároveň zpochybňují váš osobní tip na pachatele, kterého jste nuceni neustále měnit. Ničím ani nikým si nemůžete být jisti, a to až do samého závěru, který pomalu odkrývá hrůzná tajemství.
Prostřední část příběhu může ztratit trochu na čtivosti, tempo se trochu zpomalí, ale vše vám vynahradí konec, který gradoval šíleným tempem. Napětím nebudete ani dýchat a nepřestanete číst až do velkého finále, které vám možná vyrazí dech.
Mám však dvě drobné výtky. V prvním případě se jedná o trochu nereálnou scénu v závěru, jejíž provedení si ve skutečnosti neumím představit. Tou druhou je epilog, který se hodí spíše do románů pro ženy a ne do mrazivého thrilleru. Působil nejen jako pěst na oko, ale vyzněl i dost lacině. Konečné hodnocení jsem tak nucena snížit.
Knížku jsem před časem vyhrála a konečně nadešel její čas. Příběh jedné ženy, který se v určitou chvíli rozštěpí na dva hodně odlišné příběhy, mě zaujal. Více se mi líbil ten, v němž odejde s kamarádkou. Napsáno to bylo hezky, četlo se to velmi dobře - jen mi vadilo, že kapitoly nebyly nijak rozlišené, fonty hodně podobné a občas jsem se ztrácela, v kterém příběhu jsem se zrovna ocitla. Dále mi moc nesedla hlavní hrdinka - na svůj věk byla v jistých ohledech dost nevyzrálá. Závěr byl emotivní a autorka ho ukončila velmi dobře. Hodnotím 3,5.
Autorka napsala vcelku komplikovaný příběh s mnoha dějovými odbočkami, ve kterém se můžete zpočátku ztrácet. Případů a pitev je hodně a není jednoduché se zorientovat, které z nich jsou pro děj důležité a které jej jen dokreslují. Doporučuji však vytrvat. Autorka začne vše pomalinku odkrývat a postupně vám budou jednotlivé dílky skládanky zapadat do sebe. Po přečtení jsem musela smeknout, že se autorka nezamotala do svých vlastních sítí a závěr vyzněl naprosto racionálně.
Pokud hledáte vhodnou knížku pro vaše bojácné (ale i nebojácné) děti, rozhodně se poohlédněte po Plašmyšce, která svým kratším příběhem dokáže upoutat dětskou pozornost, a jak je to u dětských knih zvykem, přivede je k malému ponaučení, a to nevtíravou a příjemnou formou.
Pokud hledáte neotřelý psychologický thriller, který se vám zaryje pod kůži, tak jste tady správně. Autor totiž napsal chytrý a překvapivý příběh, který staví na výborně vykreslených charakterech hlavních postav a odkrývá nejhlubší tajemství lidské mysli a její zvrácenosti. Třešničkou na dortu je překvapivý závěr, u něhož vám zůstane pusa otevřená dokořán.
V této novele se snažila autorka s vtipem a nadhledem popsat rodinné vztahy napříč generacemi. Humor okořeněný ironií a sarkasmem, který měl být hlavním tahounem děje, mě bohužel jaksi minul. I přesto, že příběh rozdělený do tří částí byl krátký a popsaný na 160 stranách, tak se mi velmi vlekl. Po přečtení první části jsem knihu na pár dní odložila a přiznám se, že se mi do ní vůbec nechtělo. Druhá část mě víceméně nudila, ale říkala jsem si, že teď knihu přece neodložím. Těšila jsem se na nějakou vtipnou závěrečnou pointu, a i když konec nebyl zas tak špatný, celkově bohužel hodnotím pod průměrem.
I když v tomto thrilleru řádí smrtící chřipka se smrtností až šedesát procent, nic to nemění na tom, jak autor dokázal velmi věrně vylíčit možný stav. Všudypřítomné roušky, ochranné rukavice či odstupy zná teď jistě každý z nás. Přesně do tohoto světa autor zasadil svůj detektivní příběh, který bude ozvláštněn právě probíhající pandemií, ale také tím, že se odehraje prakticky během jednoho dne. Autor se v této knize s ničím a s nikým nemazlí – není se však čemu divit. Tísnivá a vypjatá atmosféra tryská snad z každé stránky. Zajímavé jsou rovněž postavy, bohužel některých se nicméně dotklo obvyklé klišé. Přesto dle mého názoru příběh jako celek funguje výborně a jedinou vadou na kráse je nerealistický závěr, který působí přehnaně a je jak vystřižen ze zahraničních akčních filmů. Pokud autorovi odpustíte pár klišé, užijete si příběh, který je předobrazem aktuální situace, jen v mnohem horším měřítku. Jestliže současný stav neprožíváte příliš dobře, této knize se raději vyhněte.
Pokud si toužíte přečíst severskou detektivku se vším, co má správná severská detektivka obsahovat, rozhodně sáhněte po Věrném čtenáři, který vám nabídne nejen kvalitní čtení plné překvapivých zvratů, a to v průběhu celého děje, ale neochudí vás ani o brutální vraždy, jimiž je celý příběh prošpikován.
Za opravdu nešťastný považuji závěr, který po dobře rozjetém a gradujícím ději působí odfláknutě. Spolu s hlavními hrdiny máte totiž pocit, že se řítíte do velkého a překvapivého finále, které se nakonec vůbec neuskuteční. Přiznám se, že jsem se pak vracela a zkoumala, zda není chyba v tisku, že by v knize chyběly kapitoly. Až takový pocit jsem z konce měla. Je to velká škoda, protože nebýt tohoto, jednalo by se o po všech stránkách vynikající knihu.
Kdybych měla vyhodnotit děj jako celek, nedočkáte se v něm prakticky žádného výrazného zvratu, protože ten, na němž je postaven celý příběh, je jasný již od prvních stránek – a tím je Jackova smrt. Neznáte sice okolnosti, ale po třetině knihy vám musí být jasné, která bije.
Stránky ubíhaly vcelku rychle, ale od psychothrilleru bych čekala mnohem víc – více napětí, překvapivých momentů – těch se čtenář bohužel nedočká. Děj tak prakticky celou dobu stagnuje a nijak se nevyvíjí.
Přihlédla jsem sice k tomu, že se jedná o autorčinu prvotinu, ale i tak musím hodnotit průměrně. Na téma patologické přátelství a posedlost jsem četla mnohem lepší a propracovanější thrillery, které ve mně něco zanechaly, a Nejlepší lži bohužel vyzněly do prázdna. Tato kniha sice neurazí, ale bohužel ani nenadchne.
Pokud budete očekávat od knihy duchařský horor, můžete být malinko zklamaní. V tomto případě se jedná spíše o mysteriózní román s prvky hororu, ale mohu říct, že výborný. Při čtení prvních sto stran můžete mít pocit, že děj stagnuje, že se zde nic významného neděje, ale velmi brzy se vše otočí a budete hltat stránku za stránkou až do napínavého závěru, který vám nedovolí knihu ani na okamžik odložit.
Jediný problém jsem měla s vyústěním zápletky a s její nereálností. Na malé město, jak ho prezentuje autorka, se zde děly až nepředstavitelné věci, kterým bohužel nemohu uvěřit. Důvěryhodnost zápletky tím tak klesla a s ní i moje hodnocení.
Přesto se jedná o výborné uvození do série se sympatickou vyšetřovatelkou a já se budu těšit na další setkání.
Vyzdvihla bych čtivost knihy, protože čtyři sta stran uběhlo celkem rychle. Škoda, že obsahově nebyl příběh lepší. Já se celou dobu nudila a čekala, že se konečně něco stane, aspoň malý drobný zvrat, situace, která by zamíchala kartami, scény, které by mě přiměly otáčet stránku za stránkou či takové, u nichž bych sotva dýchala. A nic.
Mrzí mě konečné hodnocení knihy, ale nemohu jinak. Četla jsem už mnohem víc příběhem podobných knih, jejichž děj mě přikoval ke stránkám a u něhož jsem četla se zatajeným dechem. Tentokrát to tak bohužel nedopadlo.
Až na pár drobných klišé spojené s tímto žánrem, které jsem autorce odpustila, neboť se jedná o její prvotinu, jsem s knihou neměla žádný závažnější problém a užila jsem si ji od první stránky až do té poslední. Autorka píše čtivě, nenechá vás vydechnout a spřádá intriky namířené nejen proti hlavním postavám, ale i proti samotných čtenářům. Poslední třetina vás udržuje v napětí a závěr skrývá nejedno odhalení.
Skvělá kniha. Dějová linka odehrávající se v minulosti předčila tu současnou s oblíbeným genealogem Jeffersonem Taytem. Přečteno jedním dechem. Konec mě dostal a došlo i na slzy.
Na plný počet to není, ale nebylo to vůbec špatné. V potaz musíte brát především to, že je to kniha pro mladší. Děj tedy trochu předvídatelný, přesto se mi kniha četla velmi dobře. Druhý díl si ráda přečtu.
Při čtení budete mít určité představy, co se v knize vlastně odehrává, jaký děj bude asi následovat, a budete číst se zatajeným dechem. Tato kniha, resp. její děj se může tvářit všelijak. Nic, opravdu nic zde není takové, jaké se může zdát. Mysteriózní horor s nádechem tajemna a velmi tíživou atmosférou se změní v detektivku, detektivka se promění v pořádné psycho, aby vám nakonec vyplivla závěr, o jakém se vám nesnilo. A nejde tu jen o míchání mezi žánry. Děj se čtyřikrát zvrátí a vy si stále nebudete jisti, jestli se jedná o konečnou verzi. Garantuji vám, že takové zvraty, jaké se v této knize odehrají, jste ještě v žádné jiné knize nečetli. Doporučuji!
Tento thriller má přesně to, co od podobného thrilleru očekáváte. Je čtivý, napínavý, postavy jsou uvěřitelné a velmi dobře vykreslené v čele s Krakenem, kterého si musíte oblíbit, děj se odehrává na atraktivním místě, nechybí promyšlené vraždy spojené s rituály, vychytralý vrah a překvapivé zvraty. Já jsem i s druhým pokračováním maximálně spokojená a těším se na závěrečný díl trilogie s názvem Páni času, který má vyjít koncem října.
Mně se kniha líbila od první stránky až do poslední. Bavily mě dialogy, které pár vedl cestou v autě. Líbila se mi tíživá atmosféra i sněhová bouře, která strach ještě více podněcovala. Autorovi se povedl napsat psychologický thriller/horor přesně tak, jak si ho přestavuji, a kterému nechybí ta správná dramatičnost. Knihu bych ráda doporučila hororovým nadšencům, kteří nepotřebují litry krve a spoustu lekavých scén či snad nějaké nadpřirozeno, ale vystačí si s tíživou atmosférou, bušením srdce, mrazením v zádech a pořádnou dávkou napětí. Zajímavé dialogy a myšlenky jsou jen třešničkou na dortu.
Filmové zpracování je odpad a nedoporučuji.