moudivlacek moudivlacek komentáře u knih

Těžký prachy Těžký prachy Ed McBain

Únos dítěte nenechá nikoho normálního v klidu, velice rychle je čtenář zatažen do únosu. Byť se pachatelé spletou a syn továrníka je v pořádku doma, byl omylem unesen chlapec řidiče továrníka. Je otázkou, jestli je továrník King ochoten vzdát se svého majetku, aby zaplatil výkupné za cizího kluka. A když ne, co může ztratit? Bude to riskovat? Co na to policie? A co když dojde k rozporům v bandě únosců? Jsou všichni zloduši? A co malý chlapec? Zvládne to? Tyto otázky vám budou zodpovězeny, když si knihu přečtete. Stojí za to.
Těžko soudit, když nejsme v situaci rukojmí, únosců nebo lidí, kteří mají platit. Je to vždy tak jednoznačné?

21.04.2019 4 z 5

Kriminálník Kriminálník Karin Slaughter

Super, skvělý díl. Je tu vysvětlena trošku minulost Willa, i když ještě zbývá mnoho tajemného, ale je objasněn jeho původ a podmínky narození. Je tu rovněž i minulost začátků Amandy a její přítelkyně Evelyn, matky Faith.
Tady mi bylo moc líto Willa, i když bylo řečeno, co mi bylo jasné hned - Will rozhodně není po rodičích, a když něco dobrého má z nich, tak z matky.
Nechápu jen odporné chování Angie, nehodlám ji pro sebe nijak omlouvat. To spíš Sára mile překvapí, je zamilovaná, ale i stojí pevně na zemi.
Doporučuji.

14.04.2019 5 z 5

Výkupné pro krále Výkupné pro krále Graham Masterton

Byl to velice poučný díl a pro Katie velice náročné období jak po stránce pracovní, tak i osobní. Je to zas starý motiv - jen zaobalen do potřeb vrahů a únosců. Jen mě děsilo, kolik bylo "prohnilého" kolem Katie. Několik z prohnilých jsem uhádla, to nedalo práci, ale poslední jméno mě dost překvapilo.
Také jsem tušila levotu s prohlášením Davida, to se Katie později krutě vymstí.
Uvidíme tedy, co bude dál.

08.04.2019 4 z 5

Dokonalý jed Dokonalý jed Amanda Quick (p)

Na příběh Caleba jsem se moc těšila, Lucinda je skvělá a opravdu od začátku je jasné, že spolu vytváří plno kladné energie a jsou si souzeni si i pomoci.
Jen bych tuhle sérii trochu lépe uspořádala: dle mého mínění jsou díly dějově přeházené, já bych navrhovala:
Na druhý pohled
Třetí kruh
Dokonalý jed
Počestné lži
Na popel
O život
Tak mi hrdinové a Mistři a zloduši dávají více smysl. Je to ale jen můj úsudek.

20.03.2019 5 z 5

Nezvladatelná láska Nezvladatelná láska Julie James

Hezké odreagování na jeden večer, dle mne pravdivá ukázka situace dnešního světa - chceš-li mít dobrou práci a být za ni dobře ohodnocený, zapomeň na veškerý osobní život, na nějaké volno, pokud tedy za něj nepočítáš 4 - 5 hodin spánku denně, jen aby ten "lidský stroj" načerpal tu nejnutnější energii. A proto je tu vylíčen problém lásky, není na ni čas. A co hrdinové, budou pokračovat i oni bez ní? To si už přečtěte sami. Třeba se v něčem poučíte jako já.

08.03.2019 4 z 5

Vražda předem ohlášená Vražda předem ohlášená Evan Hunter (p)

Pěkná zápletka s velmi vážným tématem, i když se najde i černý humor mezi detektivy, za mne super, čím dál víc si mě autor získává.

21.02.2019 4 z 5

Strach zemřít Strach zemřít Lisa Jackson

Řeklo by se, že Medvědí Brod by si už mohl zvyknout na masové vrahy, ale dá se na tohle zvyknout? Myslím si, že ne. Od začátku jsem byla v šoku díky zvrhlosti vraha a ten mě nepustil až do konce. Je zde průlom v osobnosti Alvarezové do její minulosti, každopádně ani zde není o co stát a nic jí závidět. Objeví se tu nový člověk, který Alvarezovou znal, bude to mít dobré nebo záporné stránky pro ni? To posuďte sami.
Každopádně skvělé napínavé čtení.

31.01.2019 5 z 5

Rubáš pro arcibiskupa Rubáš pro arcibiskupa Peter Tremayne (p)

Byla jsem zvědavá na sestru Fidelmu po prvním díle, jestli úroveň nespadne. Vůbec ne. Bylo to skvělé.
Na Fidelmě se mi líbí nejvíc to, že není vševědoucí, ráda se přiučí novým věcem, je velmi zvídavá, ale také tvrdá ve svých zásadách, hodně dá na svůj instinkt. Spolu s bratrem Eadulfem tvoří skvělou dvojici. Doufám, že Eadulf nezmizí nadobro a ještě v nějakém díle se setká s Fidelmou. Fidelma umí sbírat střípky a umí je skládat a vyřešit záhady.
Moc se těším na další díly.

06.01.2019 5 z 5

Sharpův úder Sharpův úder Bernard Cornwell

Další povedený díl s mým oblíbencem Sharpem. Opětovně velice svižný děj, při tom líčení krutých bojů i krutosti Francouzů na portugalském území. Statečnost jednotlivců, tvrdohlavost, odhodlanost a čestnost - to patří k Sharpovým střelcům, přestože mají chvíli "skvrnu" na cti, velice rychle se jí zbaví a získávají obdiv.
Sharpe pak vlastní rukou zbaví svět svého momentálně největšího soupeře.
Moc se těším na další díl.

04.01.2019 5 z 5

...a je čas zabíjet ...a je čas zabíjet John Grisham

Jestli je toto autorova prvotina, tak opravdu musím říct - klobouk dolů. Je to skvělý příběh, skvěle vylíčený, a dle mého určitě i pocházející alespoň základ ze skutečnosti. Sice doufáte, že to dopadne pro hlavního černošského hrdinu v pořádku, ale jeho bílý přítel má plné ruce práce. Bohužel hlavně advokát obžalovaného má velké potíže. Dokonce se v příběhu objeví i Kukluxklan, takže to rovněž je znak napětí a krutosti.
Nádherné a hlavně pro mne dlouho nezapomenutelné vyprávění, jak občas funguje spravedlnost jen pro určitou skupinu lidí či jako zde rasu.
Doporučuji.

22.12.2018 5 z 5

Temné proudy Temné proudy Michael Connelly

Souhlasím s Lolilou, je lepší číst tuto sérii postupně, alespoň člověk vidí, jak se vyvíjí hlavní hrdinové. Přišlo mi smutné, jak spisovatel "odepsal" tak rychle Terryho. Přesto je to díl plný napětí, klasické skládání střípků pravdy. Harry se tu setkává a později chtě nechtě spolupracuje s Rachel, známou z románu Básník. Užívala jsem si to.
Konec jsem trošku předpokládala, přesto jsem knihu celou přečetla téměř jedním dechem.
Těším se na další díl a osud Harryho Bosche.

11.11.2018 4 z 5

Sharpův Trafalgar Sharpův Trafalgar Bernard Cornwell

Sharpe se snaží dostat domů do Anglie, aby se stal novým členem střeleckého pluku, bohužel bohudík se dostane z obchodní lodi až na britskou válečnou loď a s ní se pak zúčastní bojů u mysu u Trafalgaru.
Život na obchodní lodi a hlavně pak na válečné i samotný boj je popsán velmi věrohodně, že občas se díváte, jestli náhodou proti vám neletí dělová koule, nebo po vás někdo nestřílí z muškety apod.
Tento spisovatel to umí dokonale, klobouk dolů.
Těším se na další díl.

26.09.2018 4 z 5

Červená lucerna Červená lucerna Graham Masterton

Obchod s bílým masem, prostituce - to jsou odvěké problémy lidstva. Vždy se najde někdo, kdo si myslí, že nejlepší práce je zneužívat děti a ženy hlavně k prostituci, člověk se u toho nenadře. Bohužel se najdou tací - politici, policisté i jiné lidé, kteří by měli bránit zákon a spravedlnost, kteří si řeknou, že chtějí také peníze, majetek a vše, co mají ti za hranou zákona, a tak se nechají uplatit.
A najdou se tací, kteří odmítnou se zašpinit, a vždy zůstanou na straně spravedlnosti, i když je to někdy moc a moc těžké.
Katie to zde nemá lehké a o jejím osobním životě škoda mluvit. Jsem zvědavá na vývoj pracovního vztahu Katie a jejího nového nadřízeného vzhledem k tomuto dílu.

10.09.2018 4 z 5

Nakažlivá smrt Nakažlivá smrt Patricia Cornwell

Zajímavý příběh, a člověk si tím aspoň uvědomil, jak je život nebezpečný při styku s neznámými viry.
Také tu sledujeme vývoj vztahu Bentona a Kay, ona rozhodně se musí nejprve vyrovnat s minulostí a pak může pokračovat.
Také jsem zvědavá na budoucnost Lucy a proradného lháře detektiva Ringa.

17.06.2018 4 z 5

Zachráníš mě ráno Zachráníš mě ráno Joy Fielding

Tak to opravdu se mi líbilo, zařadila bych to do psychologických románů. Když jsem četla, o čem by to mělo být, moc se mi do knihy nechtělo. Ale ten obsah je trošku zavádějící.
Každopádně nudit se nebudete, na konci knihy si ale člověk - normální - nevydechne, protože - alespoň já - z toho cítím pokračování zla, když bude mít možnost, a to mě docela děsí.
Takových případů je totiž v reálu moc a průběh i konec hodně podobný. Holt - do hlavy nikdo nikomu pořádně nevidí.

11.05.2018 5 z 5

Hříšnice Hříšnice Tess Gerritsen

Další povedený příběh, a tentokrát se řeší nejen vražda jedna, ale o to jsou ty další odpornější. A aby toho nebylo málo, tak je detektivovi Jane každou chvíli zle, i když předtím žádné takové problémy neměla, proč asi? A proč tajila patoložka Maura, že byla vdaná? A proč najednou má její bývalý zájem to zas dát dohromady? A co to je za divnou nemoc, na kterou na oběti nemůže Maura přijít?
A plno dalších otázek a odpovědí dostanete, když si díl přečtete, stojí za to.

03.04.2018 5 z 5

Učedník Učedník Tess Gerritsen

Je to opravdu pokračování Chirurga a opravdu doporučuji jej přečíst jako prvního, abyste pochopili plno událostí v Učedníkovi. Děsivé pokračování hrůz z prvního dílu, možná ještě děsivější, každopádně autorka umí vyděsit a "zalézt" pod kůži. Nechci mnoho prozrazovat, každopádně milovníci tohoto žánru - rozhodně neváhejte, je to vážné, je to nečekané, a ten konec - proč si stále myslím, že to pořád není konec?
Rozhodně doporučuji.

31.03.2018 5 z 5

Jane utíká Jane utíká Joy Fielding

Je sice pravda, že ten začátek byl takový divný a pořád jsem se musela nutit, abych chtěla číst další stránku. Ale jak se Jane dostane domů, vezme to v ději obrat, a vy vycíte zlo a jen se díváte, jak Jane tam ničí. Sice jsem správně vytušila kdo, ale myslela jsem si na jiný důvod, než který se dozvíme ke konci příběhu. Udělalo se mi z toho zle. Bohužel se to stává i dnes, a bohužel se to asi stávat ještě nějakou dobu bude.
Mohu doporučit jako skvělý psychologický příběh, který vám zvedne žaludek a zároveň zvedne i vaši ostražitost k vašemu okolí. Budete si slibovat, že nechcete nikdy promeškat nic důležitého, co by mohlo nějaké zlo zastavit. Tato kniha je jakýmsi mementem.

20.01.2018 5 z 5

Skočný příliv Skočný příliv Rolf Börjlind

První setkání s autory a bylo velice podařené. Kdo je vyznavačem klasické detektivky, tak prosím - toto je přímo určené pro vás. Nenazvala bych to přímo thrillerem, ale skvělou detektivkou na vysoké úrovni.
Olivia - studentka policejní akademie je skvělá a od začátku jsem jí moc fandila. Bývalého detektiva Toma jsem sice hned neodhalila, ale pak jsem mu držela o to víc palce. Bylo jasné, že ti dva budou hrát hlavní roli při odhalení nevyřešené vraždy. A aby to neměl čtenář tak jednoduché, tak jsou tu i jiná vyšetřování, které nakonec se prolnou.
Konec je na mne trochu otevřený, ale každopádně je to cesta pro další díly. A na ty se rozhodně těším. Knihu mohu jen doporučit.

31.12.2017 5 z 5

Osamělá smrt Osamělá smrt Lisa Jackson

(SPOILER) První setkání s autorkou a musím smeknou klobouk. Kdo má rád detektivky, zde si opravdu přijde na své.
V čele vyšetřovatelů stanuly 2 ženy detektivové, vzájemně se skvěle doplňují, i když jsou tak moc rozdílné ve všech směrech, ale oblíbila jsem si je obě.
Od počátku jsem tušila, že Jillian bude trošku "jiná oběť", také její údajný vrah mi do té role nepasoval. Každopádně brzy vytušíte, že se události vyvíjejí jinak, než byste očekávali - nechci moc prozradit.
Každopádně - závěr slibuje napětí dalšího dílu. Já si ho rozhodně chci přečíst.
Milovníci detektivek - přijměte do svých duší Lisu Jackson a její dílo - je skvělé, doporučuji!

29.11.2017 5 z 5