Mr.Fox komentáře u knih
Velice příjemné večerní čtení na jeden zátah. Neočekával jsem nic, snad jen jistou podobnost k autorovu “Evženu Oněginovi” či Dostojevského “Bílým nocím”. Nebylo to sice tak protkané láskyplnými monology a dialogy, jak jsem doufal, ale zase zde převládal odsýpající příběh. Četla se krásně, stejně jako jiné autorovi knihy. A ten jazyk... Puškina já zkrátka můžu!
Inspirující a motivační. Určitě si své místo v knihovně zaslouží. Přestože jsem člověk pořádný, věcí mám pomálu, hecla mě kniha k vyhazování a úklidu. Účel tedy splnila. Obavy z masírování a přesvědčování o technice feng-šuej a jí podobných se rozplynuly po pár stranách - bod navrch. Další za několik opravdu neuvěřitelných a vtipných citací dopisů od čtenářů, které mě dostaly do kolen. Bonusem knihy je, že nabízí i úklid tělesný a duševní. Ten tělesný je třeba brát s nadhledem, ale něco na tom bude... A ten duševní - ruku na srdce, každý sám dobře ví, v čem by mu prospěla změna. Fajn čtení!!
"Tohle je naprosto dokonalé dílo.." slyším stále v hlavě slova naší češtinářky. Ačkoliv mě Kafkova Proměna nenadchla, nedalo mi to a Zámek jsem si přečetl. A dobře jsem udělal. Už je to nějaký ten pátek, a stále nad ním přemýšlím - napadají mě totiž další a další interpretace. Která je ta správná a pravá, se už nedozvím, to věděl leda sám Kafka. Jistá je tu pouze útočnost díla proti úřednímu aparátu, pro Kafku tak typická. Je taky dost možné, že jiný účel dílo mít původně nemělo, akorát Kafkův styl psaní, vyjadřování a tok myšlenek zapříčinil, že v něm každý hledáme nějaký další smysl či poslání. Zda-li v něm je a jaké vlastně, na to musí každý přijít sám. Každopádně to je právě to, co činí toto dílo geniálním!!
Hodně štěstí při hledání cesty..
Knihu jsem měl doma zařazenou v knihovně něco přes rok a celou tu dlouhou dobu jsem se těšil, až si na ní jednou vyčlením čas a přečtu si ji. Když se tak konečně stalo a já se s chutí pustil do čtení, dostal jsem trochu něco jiného, než jsem očekával. Samotná skutečnost, že se něco takového, o čem kniha pojednává, děje kdekoliv na světě, je hořce smutná, děsivá a pro mě naprosto nepochopitelná. Pes je pro mě zvíře naprosto oddané a věrnému svému člověčímu pánu a zneužívat tyto jeho vrozené vlastnosti k ubližování, týrání, zanedbávání, nekontrolovatelnému páření apod. je pro mě nepředstavitelné... Paradoxně právě k těmto oddaným zvířatům si to lidé dovolí, protože psi nevrací stejnou mincí. Cením si zmíněného muže, o kterém kniha pojednává, stejně jako zmíněných záchranných organizací a jednotlivých součinných osob. Příběh je to skutečný a činy lidí dobrosrdečné a cením proto i autora, že jej sepsal a my tak máme možnost se prostřednictvím jeho knihy dozvědět i o takových věcech, které jsou nám zde naprosto nemyslitelné. S knihou jako takovou jsem měl však drobný problém. Působí na mě, že autor se nemohl rozhodnout, jak chce svou knihou na čtenáře působit - zda plynulým příběhem oslovujícím masu (pro nezasvěcené čtenáře), částečným životopisným mapováním osudů psů před tím, než naleznou "pravý" domov (pro adoptující, jež touží po těchto informacích o svých nově nabytých mazlíčcích), či přílišnou manifestací dobročinnosti zmíněných osob vyvolat vlnu solidarity a darů, o které si v závěru knihy neopemene říci (vinou vlastní zainteresovanosti)... Na můj vkus tam bylo navíc příliš mnoho popisování a vysvětlování, které úplně nesouviselo s tím, co chtěl autor čtenáři předat. Pominu-li tuto skutečnost, velmi zdařená kniha mapující osudy psů uniknuvších ze smrtelného lože a zobrazující odlišné vnímání tohoto námi milovaného tvora v různých koutech světa. 4*
Šťavnatý žánrový mix s dvěma sexy šťabajznama v hlavní roli. For fun, k vyplnění dlouhé nudné chvíle v MHD či metru. To chceš!!
Tohle je jedna z nejvýraznějších knih mého mladí, která mi zůstala na paměti. Vzpomínám si, že to byla snad jediná kniha, která mě zaujala v rámci jakéhosi čtenářského katalogu, který každý měsíc putoval po třídách základních škol. Chodíval jsem do knihovny, ale tuhle jsem z mě neznámého důvodu tehdy vyloženě chtěl vlastnit. Četl jsem ji několikrát, vždy samostatně mimo sérii. A vždy se mi hrozně líbila. Chtě nechtě, pro mě nostalgie, kterou z knihovny nevydám. :-)
Oceňuji nápad dát něco takového dohromady. Grafika je sama o sobě dost vtipná. S textem jsem občas zápasil. Ne veškerá historie je mi známa, takže neposoudím originalitu zpracování jednotlivých příběhů. Nicméně za to knihu cením - dovedla mě k oprášení skutečných českých dějin. A že stejně všemu ani potom neporozumím? No, jak by řekl Zmikund: “Se stim smiř!”...
Na této knize je úžasné, že ať už ji budete číst několikrát a v různých životních etapách, vždy ve vás zanechá něco jiného. Za mě kniha, která by vám neměla chybět. Kór pokud tápete a řešíte životní změnu - zaměstnání, vztah, studium, ztrátu blízkého člověka, budoucnost apod. Velmi mě oslovil styl vyprávění, kdy se nejedná o pár ucelených rad (jako např. v knize Čtyři dohody), ale o souvislý tok pozitivních myšlenek, zasazený do příjemného prostředí, ze kterých si každý “vycucne” pro sebe to potřebné. Mnoho jsem načerpal. Perfektní. Obohacující. Doporučuji každému, kdo právě prochází v životě velkou změnou a hledá inspiraci, motivaci.
Knihu jsem zakoupil ve své "slabé chvilce" za pár korun v knižním výprodeji, a rozhodně jsem od ní neočekával nic zázračného - spíše nějaké laické rady, tipy a triky, jak ustálit svou věčnou náladovost a občasné nepochopitelné chování.
Knihu bych doporučil lidem, kteří cítí, že mají se sebou samotnými nějaký "problém". Psychologii jsem jako předmět studia nikdy neměl, a o svou mysl jako takovou jsem se nikdy ani okrajově nezajímal. Bylo to pro mě tudíž takové "první setkání" se svou myslí, nahlédnutí a její částečné pochopení. Kniha pracuje se čtyřmi ukázkovými typy lidí a jejich životními příběhy, v nichž jsem se v mnohých směrech ztotožnil, a které dále rozpracovává na jednotlivá odvětví mysli, čímž navádí čtenáře k pochopení té vlastní.
Mám-li knihu celkově shrnout, tak se sice našlo pár kapitol, u kterých jsem absolutně nechápal, o čem je řeč, a rovněž některá cvičení bych zpochybnil, ale každá mysl je jiná, originální, a těžko v knize hledat "lék" právě na tu svou. Nicméně nelituji, že jsem si knihu přečetl, a hodnotím pozitivně.
Fotopublikace, která vás silně zasáhne. Ostatně jako každá jiná publikace či kniha tohoto žánru (či spíše tématu). Nedá se k ní moc napsat, chce to si jí zkrátka přečíst. Jen bych podotknul, že dobové i aktuální fotografie byly do publikace pečlivě vybrány tak, aby čtenáři zobrazily to podstatné a důležité, ale aby zároveň nic zajímavého neopomněly. Za zmínku rozhodně stojí dochované, ilegálně propašované motáky a kresby vězněných dětí, které zasáhnou nejvíce.
Nakonec to byl vcelku slušný román, který měl aspoň nějaký příběh a dal se s poklidem dočíst i přes svůj širší rozsah (oproti obdobným, poměrně kratším dílkům). Byla to i vcelku příjemná změna, že se zde nevyskytovala směs neustálých úchyláren, ale spíše romantická erotika. A co musím vyzdvihnout, tak tu vytříbenou češtinu - ty vybrané výrazy, užité obraty a poetično, to vše tu vyloženě hřálo na duši.
Knihu hodnotím kladně v ohledu, že varuje před počátečním zbrklým nakupováním a předkládá čtenáři vcelku rozumné rady a návody k vytvoření smysluplného interiéru jako celku. Tím nutí čtenáře se zamyslet trochu více do hloubky, což může v někom vyvolat obavy, zda si s tím poradí - kniha vám totiž podnětů, nad čím přemýšlet, dává vcelku mnoho. Graficky je zpracována velmi hezky, v závěru knihy se nachází pracovní listy, které jsou k dispozici i on-line k vytištění. Obsahuje tipy na 2D a 3D plánovače interiéru, užitečné odkazy a aplikace. Fotografie vyobrazené v knize jsou trochu zvláštního výběru, neostrého stylu a užitého interiérového vybavení, které si myslím osobně nikoho příliš neosloví. Doslovně bych se dle knihy neřídil, cítil bych se tím vším doporučením zahlcen. Nicméně pro získání představy a užitečných tipů určitě doporučuji. Ve výsledku si z ní každý vyzobne to své.
Nezaujalo. Kniha mi byla před léty doporučena přítelkyní současně s filmem Pokojný bojovník. Knihy a filmy s duchovní a seberozvojovou tematikou mám rád, ale u obou doporučených děl jsem těžce narazil. Zpočátku jsem byl zvědavý, ale zhruba od 1/4 knihy jsem se musel přemáhat a nakonec jsem ji přesně v polovině odložil a dočítat nehodlám. Myšlenky v této knize jsou sice v pořádku, ale to podání formou přihlouplého dialogu Juliána a Johna mi moc nesedlo. A bohužel mi v hlavě zahnízdil více než její hlubokomyslné poselství. Doporučení, jak s knihou ideálně (a v podstatě jedině) pracovat v komentáři DennisMoore.
Nejsem cílový uživatel knihy a ani nemám s čím srovnávat, ale pokusím se krátce a objektivně ohodnotit. Neumím si představit situaci mladé dívky, která začíná prvně pozorovat své tělesné proměny a s tím související pocity zmatku, zvědavosti, strachu a možná i odporu vůči sobě samotné. Může tam toho být mnoho a z knihy jsem pochytil, že nesprávná edukace může mít za následek zbytečné trápení a psychické problémy. Bohužel edukace na toto téma dle mého stále neprobíhá dostatečně. Na knize oceňuji styl, jakým předává potřebné informace (skrz mladou Sáru) spolu s přívětivým grafickým zpracováním. Být otec, je toto kniha, kterou bych chtěl mít připravenou pro svou dceru. Každopádně to úplně tak nestačí, jak kniha sama dospělému čtenáři napoví. Na Sářiných rodičích předvede, jak mladou dívku tímto obdobím provést a jak moc může pomoci přístup rodičů v osvojení si skutečnosti dospívání a zrání v ženu. Proto je největší poselství, že škola, internet nebo samotná kniha by neměla nahradit výchovu! Každopádně i pouhá kniha jako dárek cílové osobě je více, než nic. Rád doporučím. 4*
05/10 - Pátá z deseti knih o NO, kterou čtu před jeho pořízením. (Tedy, pořízeno již mám.) Mám již s čím porovnat z minulosti, a i kdybych neměl, je mi po přečtení jasné, jakou zdařilou knihu právě držím v rukách. Na jejích stranách naleznete vše potřebné, ať už se chystáte pořídit si štěně NO, odborně se vzdělat a seznámit se s ctnostmi tohoto plemene či si v průběhu života s dospělým psem nevíte s něčím rady. Probírá komplexně veškerá témata a nenapadá mě po dočtení otázka, kterou by mi kniha nezodpověděla. Krom běžně uváděných informací v jiných obdobných knihách mě potěšil obsáhlý popis plemenného standardu, výukové povelové metody, nemalé apelování na zodpovědné rozhodnutí při úmyslu pořídit si NO, rozebrání parazitů a další témata jinde ne tak často probíraná. Je toho mnoho pěkného a především kniha upozorňuje na mnohá úskalí a chyby majitelů při výchově psa, což oceňuji nejvíce. Ke všemu graficky přehledná a doplněná o samé psí fešáky a fešandy. :-) Jasných 100% = 5*.
Stačilo mi přečíst 30 stránek, abych měl jasno v tom, že jsem nalezl další věčný svazek do své knihovny. Citáty mám rád a pokud se týkají takového nevyčerpatelného tématu, jako jsou ženy, navíc v takovém obsáhlém sborníku, pak jsem nadšen. Není mi znám celkový počet citátů, ale počet autorů ano, a těch je 534 - což je úctyhodné! Oceňuji, že si dal autor práci s tím, aby jich dohledal a ověřil co možná nejvíce. Ať už tedy v danou chvíli četby ženy milujete, či naopak právě proklínáte, vždy najdete pár pravdivých, vtipných a utěšujících řádků v této knize. A takové vědomí potěší.
Vcelku opomíjený román, který ač má klidné vyprávění bez náhlých dějových zvratů, čte se velmi dobře a se zájmem až k závěru. Živě jsem si dokázal Terezu představit a žít po jejím boku v oné horské vísce, propadl bych vášni stejně jako ostatní muži - ať už mlád či stár. :-)
Co dodat, kouzelná stejně jako všechny ostatní knihy série. Srdcovka, kterou jsem četl poprvé v deseti letech a ani nyní nečtu naposledy. ♡
Tato kniha pro mě byla velkým překvapením. Od autorky jsem dosud nic nečetl a nikdy o ní neslyšel, ale anotace knihy mě zaujala a knihu jsem si přečetl. Čekal jsem, že se mi bude líbit, jelikož jde o obsáhlou bichli a anotace věštila zajímavé prostředí, lehce napjatou atmosféru, zápletku i vášeň. A asi to byla právě touha po vášni, která mě dohnala k jejímu přečtení. - Nelituji! Autorka dokázala barvitě vykreslit postavy a vtisknout jim charaktery, které jsou naprosto uvěřitelné a s příchozími zápletkami a zvraty se krásně propojují. Ten styl, s jakým je psána, vás nutí se vcítit do jednotlivých postav, prostředí i okamžiků. Vše je vystavěno zlehka, s citem a na pevných základech, ze kterých se v závěru první části knihy přehoupne do nebezpečného vášnivého spádu. Nemálo komentářů poukazuje na fakt, že se zde autorka vypsala - nemám s čím porovnat, ale jistě tomu tak je. S anotací v hlavě jsem se snažil celou knihu odhadnout, co bude následovat a jak se bude vyvíjet. Nedařilo se mi - lépe řečeno se dařilo autorce maskovat hlavní aktéry a přicházet s odhalováním faktů po celou knihu postupně, v momentech, které jsem nečekal. První polovina knihy mě bavila krapet více, jelikož byla zahalena tajemstvím a já si mohl jen domýšlet, jak se bude vyvíjet. - Nastěhovali se do domu manželé Barberovi za účelem vystrnadění chudých Wrayových a jeho získání? (indicií k tomuto závěru je požehnaně, když Leonard často obchází dům, zkoumá jej a začíná se o něj starat) Nehalí náhodou manžele Barberovi tajemství, jako např. že nejsou bezdětní? (i k tomu jsem se chvíli přikláněl, když se při návštěvě Lilianiny rodiny Lilian zachovala tak výrazně k malému synovci) Či vše schyluje k nespoutané vášni mezi manželi Barberovými a Frances, či pouze mezi Leonardem a jí? (to když ji Leonard tak často od dveří pozoruje, či když ji opíjí a všichni společně hrají Hady a žebříky) Mnoho dalších indicií mě svádělo k neustálému přemýšlení a předbíhání děje, které nakonec vyústilo ve zvrat, který jsem vůbec nečekal. Shrnu-li své poznatky z dočtení a bez spoileru - závěrem jsem lehce zklamán. Sedělo by mi více odhalení, se kterým by si autorka jistě poradila a dotáhla by tím knihu k naprosté dokonalosti. Děj měla vystavěný právě k tomuto konci, proto se divím, že jej nevyužila. Každopádně nic to nemění na 5* a doporučení knihy k přečtení. Na své kvality je o ni projevováno příliš málo zájmu!
Přemýšlel jsem chvíli nad hodnocením. Finální stařecká rovina mě zklamala - ne snad obsahem, ale celkově svou přítomností. Příběh od začátku odsýpal a po dlouhé době to pro mě byla kniha, ve které, když jsem zalistovat, trvalo min. třetinu knihy, než jsem ji odložil. Obsahuje pár pěkných myšlenek, které by se daly citovat. Na rychlý spád se ke konci zpomalí a stává se až příliš tesknou. Okrajově si vybavuji film, který jsem před lety viděl. Zaujal mě svým zpracováním a hereckým obsazením. Nyní se k němu opět rád vrátím, jelikož věřím, že napraví můj dojem ze závěru knihy (byť pouze způsobem podání). Na četbu knihy jsem se těšil a svůj účel romantické večerní oddechovky splnila. S radostí proto doporučím.
Pro zajímavost - u zfilmovaných děl se málokdy shoduje hodnocení se svými knižními předlohami. V tomto případě k dnešnímu dni rovnaké % (ČSFD).