mysce komentáře u knih
Příběh, ve kterém se Jack Reacher stává tajným agentem, aby se mohl pomstít, je skvělým návratem k první knize série: „Jatka“.
Reacherova posedlost a jeho osobní výklad spravedlnosti ho přivedou až za hranici fyzické i psychické odolnosti. Prožila jsem s ním chvíle mimořádného napětí a všem milovníkům detektivní četby vřele doporučuji!
Našeho oblíbeného dobrodruha Jacka Reachera, bývalého špičkového vojenského policistu, požádá o pomoc velitelka ochranky viceprezidenta Spojených států. Kdosi mu totiž vyhrožuje vraždou. Mary Ellen Froelichová je krásná agentka tajné služby a zároveň bývalá přítelkyně jeho dnes již mrtvého bratra. Prolínání současnosti s přízraky Jackovy minulosti povyšuje tento díl nad obvyklý průměr.
Reacher se spolu s někdejší kolegyní z armády pokusí najít podezřelé dřív, než provedou atentát. Vypadá to, že se brutální útočníci nezastaví před ničím, ale netuší, že narazili na velice silné protivníky...
Dávám opět plný počet!
Knihu musím hned na začátku vychválit a na konci ocenit výrazným počtem hvězd.
David Raker se tentokrát vydává po stopách ženy, která na první pohled nemůže mít žádná zvláštní tajemství, jenže jak z knih o Rakerových dobrodružstvích víme, každý pohřešovaný člověk má tajemství a z Lyndy Korinové se nám vyklube sexy herečka z laciných hororů, jejímž manželem byl úspěšný, Oskary ověnčený, režisér.
Pátrání po zmizelé ženě se stupňuje řadou šokující zvratů. Zlomené srdce nadchne nejen fanoušky detektivní literatury, ale také zlaté éry Hollywoodu a filmařiny vůbec. Propojení literatury s filmem je zde parádní. Autor postupně stránku po stránce otevírá pomyslná stavidla děje tak, že nebudete věřit, kam se nakonec dostanete a pověstnou třešničkou na dortu je dokonale propracovaný finiš!
Maggie Roseová, úspěšná advokátka, žije velmi osamělý život. Hájí sériové vrahy a nezajímá ji, zda se jedná o skutečného viníka nebo o nevinného, jejím úkolem je dostat je ven.
Kniha je opět hodně dobrá. Pohltí nás nezapomenutelnou temnou atmosférou a hlavně se z příběhu na čtenáře valí hromada emocí. Autorka se neomezuje jen na vyprávění, ale příběh prokládá dopisy z vězení a stále nás udržuje v napětí. Nenašla jsem místo, kdy bych se snad začala byť jenom na chvilku nudit. Thriller psaný bez skrupulí je svižný a napínavý až do samotného (překvapivého) konce.
Doporučuji, opravdu stojí za přečtení!
„Je velkou chybou vytvářet teorie dřív, než shromáždíte fakta – protože člověk začne překrucovat fakta, aby odpovídala teorii, místo aby teorie odpovídala faktům.“
Paul Copeland, okresní státní zástupce, při identifikaci neznámého těla zjistí, že se jedná o kamaráda z mládí, o kterém se domníval, že je mrtvý. Měl být zavražděn společně s Paulovou sestrou v letním táboře.
Od té chvíle nic není tak, jak se zdálo. Paulovo pátrání míří do minulosti nejen jeho vlastní rodiny. Lidé kolem něj lžou nebo si spoustu informací nechávají pro sebe a příběh se více a více zamotává, aby vyvrcholil v neočekávaném závěru.
Je to naprostá lahůdka, od které se neodtrhnete. Knihu přečtete jedním dechem a smeknete před autorem… protože tahle detektivka se opravdu povedla!
Bohatě zalidněný příběh zahrnuje různé časové úrovně, které se vzájemně prolínají, a my cítíme jistou souvislost. Děj odkrývá ohavné zlo, vrstvu po vrstvě. Středověký hon na čarodějnice je paralelou s bezdůvodným honem, nejen na uprchlíky.
Po nalezení mrtvé holčičky to v poklidném městečku vře a tým detektivů z Tanumshede usilovně hledá pravdu… ale nepravd je tolik!
V některých chvílích jsem napětím ani nedýchala. Tenhle příběh mě opravdu dostal, přemýšlela jsem o něm, i když jsem nečetla. Co všechno ovlivňuje naší psychiku, co z nás dělá manipulovatelné stádo a co zoufalé vrahy, kteří touží pomstít se celému světu.
Hrůzné události, rasismus, slepou nenávist a šikanu jsem rozdýchávala hlavně díky odskokům do soukromí Eriky s Patrikem a ostatních hrdinů z policejní stanice. Tyto osobní příběhy byly příjemně oddechové chvilky mezi intenzivně napínavým vyšetřováním.
Hodně těžce mě zasáhl osud Jessie a Sama.
Moc dobře napsáno. Na posledních několika stránkách jsem měla slzy v očích :)
Takže za mě plný počet bodů. Klidně bych i přidala. Super!
Andělíčkářka je chytrá, napínavá a dobře napsaná detektivka, kde se v různé časové ose odvíjí dva příběhy.
Kriminalista Patrik pracuje na velmi zajímavém případu, který má souvislost s minulostí. A nebyla by to jeho žena, spisovatelka Erika, kdyby se dávným tajemstvím nezačala zabývat na vlastní pěst.
Na sousední ostrov se po třiceti letech vrací mladá žena Ebba s manželem. Chtějí začít nový život, aby se po smrti syna dostali z těžké krize. Brzy se však stanou cílem žhářského útoku, čímž to ale nekončí. Někdo se pokusí Ebbu zastřelit. Souvisí to všechno se zmizením její rodiny?
Byla to více než zdařilá čtenářská jízda. Myslela jsem si, že vím. Na konci jsem zjistila, že nevím. S otevřenou pusou jsem zírala, co kde a jak se stalo. Takže oceňuji velké překvapení! Paráda za pět hvězdiček!
Večerní škola se vrací do minulosti, kdy byl hlavní hrdina Jack Reacher v aktivní službě a v rámci konspirace se na čas stal studentem jisté večerní školy. V reálu to znamená přísně tajný úkol, o kterém se toho moc neví.
Z části je příběh detektivkou, sledovačky a mrtvé schránky v německém terénu navozují atmosféru špionážních románů. Příběh je mnohem méně akční než obvykle, přesto udržuje čtenáře v neustálém napětí, tak jak to Child umí. Ovšem sledování komplikovaného děje vyžaduje hodně pozornosti. Večerní škola se pohybuje jako střela zrádnou krajinou podrazů, falešných totožností a chlápků v turbanech, zatímco Reacher kličkuje uprostřed hry a mimo zákon.
Každý má svůj způsob, jak se dobrat konce. Reacher si chladnokrevně analyticky razí cestu Hamburkem za chlápkem, co si vybral špatnou stranu.
Účastníci vyhlídkového letu v balonu zahlédli něco, co vidět neměli. Stali se svědky zločinu. Mezi nimi byly sestry Jessica a Isabel. Zločinec balon dostihl a sestřelil. Přežila jediná žena, Jessica.
Jessicu obestírá tajemství a nad její minulostí visí mnoho otázek. Ví totiž víc, než si kdokoliv myslí.
Děj se několikrát vrací v krátkých kapitolách do minulosti obou sester a nám začne být jasné, že tady něco skřípe. Prchající Jessica se neodvažuje nikomu věřit a závodí s časem. Vrah podivnou shodou náhod pokaždé ví, kde se přibližně nachází.
Rozjíždí se policejní vyšetřování. Jedinou přeživší svědkyni se však nedaří najít a detektivům v čele s vyšetřovatelem Ajaxem Maldonadem je záhadou, proč se žena skrývá. Zajímavé jsou scény s vyšetřujcím Ajaxem.
Ve velkém si užijeme skvělé pasáže s jeptiškami, které se do dění zapojují s úsměvnou horlivostí.
Hra na kočku a na myš je propletená komplikovanou rodinnou historii obou sester. Snažení jedné z nich vede k odhalení jedné skutečně velké zrůdnosti.
Kniha se mi četla velmi dobře, Sharon J. Bolton své řemeslo ovládá bravurně a je natolik uvěřitelná, že vás při čtení přepadávají pocity strachu, úzkosti a mráz vám běhá po zádech. Za mě skvělé čtení.
V každém případě, pokud někdy poletím balonem, tak jsem získala zásadní ponaučení: – nebudu tahat za tu červenou šňůrku!
Svět detektiva Harryho Bosche se zdá být atraktivní. Harry je sympaťák, kterému člověk musí fandit. Je to samorost s originálními logicko - dedukčními schopnostmi. Žije ve slunném městě, v krásném domě nad údolím, ale rozhodně si nenasazuje růžové brýle a o světě nemá příliš valné iluze. Za svou dlouhou policejní kariéru viděl až příliš mnoho zvěrstev, špinavostí, zoufalosti a bídy.
V příběhu Dva druhy pravdy se ocitá doslova a do písmene ve dvojím ohni. Starý případ se mu vrací jako bumerang poté, co odsouzený vrah vyrukuje s tvrzením, že mu Harry kdysi „pomohl“ za katr nezákonným způsobem. Bosch musí bojovat o zachování čistého štítu a dokázání své pravdy.
Zároveň pracuje na vyšetřování vraždy lékárníků, za jejichž smrtí tušíme chapadla organizovaného zločinu a postupně se dostáváme na stopu ruské mafie kšeftující s léky.
Connely rozhodně není autor literárních oddechovek a nechává svého hrdinu sáhnout si až na dno psychických i fyzických sil. Moc mě baví, když Bosch spolupracuje se svým nevlastním bratrem Hallerem, který je zdatným advokátem. Stejný cíl ale odlišné způsoby vedou k mnoha momentům, v nichž to krásně jiskří.
Další skvělý díl, víc k tomu není co dodat. Pět hvězd a tečka.
Na Jacka Reachera tentokrát narazíme při jeho toulkách po Státech v Nebrasce, kde vládne neúprosnou rukou klan Duncanových.
Reacherovy policejní instinkty jsou brzy v pozoru, jelikož vnímá, že Duncanové jedou ještě v něčem mnohem větším, než je vydírání farmářů. Jejich tajemná spedice má zpoždění, a oni se rozhodnou, že za důvod zpoždění prohlásí právě Reachera. Všechny zainteresované články zločineckého řetězce pak vyšlou do Nebrasky své lidi, aby dohlédli na „vyřešení problému“. Rozjíždí se masakrózní akce, místy dokonce až úsměvná, ovšem takovým tím hodně černým, brutálním způsobem.
Jack, jak ho máme všichni rádi, razí heslo na hrubou díru ještě hrubší záplata. Ukrutně napínavý thriller, ve kterém jsem téměř do konce netušila, co, kdo a proč. Pecka!
V beznadějně vypadajícím případu dvacet let staré vraždy skládá Connelly cihličku po cihličce příběh propojující současnost s minulostí, kdy se Los Angeles na pár dní proměnilo ve válečnou zónu.
Harrymu Boschovi se podaří rozkrýt dávno zapomenutá fakta a na povrch vyplouvají věci, které zřejmě s nepokoji v Los Angeles vůbec nesouvisí a vypadá to, že někdo šikovně využil situace, aby uprostřed všeobecného běsnění zabil mladou vojenskou zpravodajku.
Autor vykresluje detektiva Bosche, jako úžasnou postavu kráčející ve šlépějích hrdinů klasické americké drsné detektivky. Sveřepého chlapa, který se zakousne do případu a nic na světě ho nezastaví.
Fascinuje mě Connellyho dokonalá znalost prostředí a lidských charakterů. Moc ráda se dozvídám, jak se evidovaly výslechy dříve a nyní, jaké jsou postupy v té či oné situaci a jak to chodí na policejních odděleních. Sympatie budí i to, že Harry Bosch jde na všechno s intuicí policisty z ulice a preferuje kontakt se světem zločinu tváří v tvář spíš než sezení v kanceláři.
Bosch je zkrátka moje srdcovka, kterému ani s věkem nedochází šťáva. Těším se, že se brzy uvidíme u dalšího případu!
Harry Bosch se dostává k případu, který mu oživuje vzpomínky na dětství a nedá mu spát. V Hollywoodu jsou totiž nalezeny kosti asi dvanáctiletého chlapce, evidentně drasticky týraného. Přestože se jedná o dost zamotaný, dvacet let starý případ, ovládá Harryho nezlomná touha jej objasnit.
Vyšetřování není jednoduché a je provázeno několika tragickými událostmi, které vážně ohrožují jeho policejní kariéru. Náčelník Irving má jasno, Harry je „průseromagnet“. Harry zkrátka přitahuje průšvihy jako malinovka hejno vos. Je to tvrdá hlava a způsoby, kterými se vrhá do řešení svých případů, bývají opravdu nekonvenční.
Ovšem Harry se tradičně nenechá zastrašit a pokračuje v započaté práci – aby dospěl k závěru tak nečekanému, že jsem na chvíli oněměla úžasem…
Detektiv Harry Bosch je povolán k obtížnému vyšetřování vraždy kontroverzního právníka černé pleti Howarda Eliase. Elias se specializoval na právní žaloby v případech policejní brutality, rasismu a korupce. Nenáviděl ho snad každý policista, což Harrymu a jeho parťákům pátrání maximálně komplikuje. Navíc se vražda stala v předvečer velkého soudního procesu, kde se Elias chystal obvinit losangeleský policejní sbor z násilných praktik při výslechu jeho klienta.
Tento příběh, ostatně jako všechny předešlé, je plný zvratů a nečekaných odhalení. Harry Bosch se mi znovu postaral o výborný čtenářský požitek. Doporučuji!
Connellyho detektiva Harryho Bosche prostě miluju. Čtvrtý díl je opět hodně napínavý a není v něm nouze o překvapivá odhalení a nejpřekvapivější čeká v samém závěru.
Harry je v tomto příběhu zapleten do incidentu s napadením nadřízeného, ocitá se na nucené dovolené a musí v rámci policejního sboru navštěvovat psychoterapeutická sezení. Dospívá do chvíle hledání smyslu svého vlastního dalšího života a pouští se do dlouho odkládaného pátrání na vlastní pěst.
„Minulost je taková, jakou si ji uděláš. Můžeš ji využít, abys ublížil sobě nebo druhým, anebo z ní můžeš čerpat sílu.“
Kniha „Poslední kojot“ mě nadchla dramatičností, poutavou zápletkou i dokonalou znalostí poměrů uvnitř policie.
Za mě pět hvězdiček a rozhodně doporučení pro četbu dalších pokračování!
Je to tvrďák každým coulem a má velmi specifický smysl pro spravedlnost. Je skvělým vyšetřovatelem, ale jeho nadřízení ho mají rádi asi jako osinu v zadku. Harry Bosch je prototypem svérázného detektiva, dívajícího se na život pohledem osamělého vlka, zbaveného veškerých iluzí.
Černá ozvěna je moderně pojatá detektivka americké drsné školy, kdy hlavní hrdina rozplétá síť dobře organizovaných zločinců, kterým pomáhají zkorumpovaní státní úředníci, a prodírá se skrz mnohá morální dilemata.
Při čtení mě dost bavila „retro“ technika, hlášení se vyplňují na psacím stroji a detektivové si všechno obíhají sami…
Pokud jste "Černou ozvěnu" ještě nečetli a s Harrym se ještě nesetkali, vrhněte se do toho po hlavě! Užijete si parádní jízdu a najdete parťáka, se kterým určitě strávíte mnoho večerů. Jestli si totiž některá literární postava zaslouží váš respekt a pozornost, je to Harry Bosch!
Po přečtení výborné série s Lacey Flintovou jsem se pustila do „Obětiny“.
Lékařka Tora Hamiltonová kope na své zahradě hrob, kam chce uložit svého milovaného koně a v zemi objeví mrtvolu ženy. Jelikož se nehodlá spokojit s liknavým vyšetřováním policie, pouští se do vlastního nebezpečného pátrání.
Rozbíhá se svižný děj s nádherně vykreslenými obrazy přírody Shetlandských ostrovů, plnými výjimečné atmosféry.
Hlavní hrdinka není rodilá ostrovanka a tak si od ní místní udržují odstup. Na Toru, postupně rozkrývající spletitý příběh, začíná dosahovat temná minulost a dotýká se jí víc, než by si přála. Na povrch vyplouvají různá tajemství a začíná boj o holý život.
S. J. Bolton hýří neuvěřitelným vypravěčským talentem. Její knihy jsou dech beroucí a rozhodně osloví milovníky opravdu nabitých thrillerů plných zvratů a nečekaných okamžiků.
„Rodiče se dnes dětem věnují až moc. Nedají jim pokoj od rána do večera, sedm dnů v týdnu. Dnešní teenageři nemají prostor k rebelii.“
Cobenův mrazivý kriminální příběh otevírá citlivé téma vztahu rodičů a dětí. Dotýká se snahy rodičů ochránit své děti v době internetu a nových technologií, porozumět jim a přitom nenarušovat jejich soukromí.
Jak se rozhodnout, když máte pocit, že se vám syn ztrácí v temných zákoutích…
Neodolám a hned na začátku cituji: "Bože, dopřej mi VYROVNANOST, abych přijal to, co nemohu změnit, HOUŽEVNATOST, abych změnil to, co změnit mohu, a HODNĚ ŠTĚSTÍ, abych to moc často nekurvil." :-)
V Calle je rozehrán skvělý příběh, v němž cítíme mnohem víc náhod než dříve. Stejná jména a totožné události, které spojují jednotlivé postavy, nás děsí a světy se mezitím hroutí čím dál rychleji...
Magický, velmi syrový příběh Rolanda, posledního střelce, přicházejícího z dávno minulého světa a nadevše toužícího dojít k záhadné Temné věži, mě spolu s ním nutil jít dál a dál za mužem v černém do míst, kde se prolínají různé světy. Pevný bod jsem zachytila v těchto řádcích:
"Chlapec je tvou branou k muži v černém. Muž v černém je tvou branou ke třem. Tři jsou tvou cestou k temné věži..."