Nahnilaruka Nahnilaruka komentáře u knih

Cesta na Drromm Cesta na Drromm Cecílie Jílková

Tak já nevím, je to taková zvláštní kniha, chtělo by se mi i říct, bez příběhu. On zde příběh je, ale nečekejte od něj nic, v podstatě není ani důležitý. Je tam, aby se neřeklo.

Autorka má prostý jednoduchý styl psaní, knížka se dobře a rychle čte. Námět má slušný potenciál, ale tím asi pozitiva končí. Potenciálu rozhodně využito nebylo, o nějaké teoretické reálnosti vyprávění nemůže být ani řeč.

Pokud bych měl zvážit ještě nějaké morálně myšlenkové hledisko, tak nápady zajímavé, zvláště trojúhelník otec, syn a synova přítelkyně.. avšak opět nedotažené, takže ve finále vyšumí do prázdna.

40%,

29.10.2020 2 z 5

Nové Mikulášovy průšvihy – Polívka nemá rád zmrzlinu Nové Mikulášovy průšvihy – Polívka nemá rád zmrzlinu René Goscinny

původní Mikulášovi patálie mám velmi rád a často se k nim vracím a přečetl jsem je již nesčetně krát. Nové pokračování ale zdaleka nedosahují kvality originálu. Z celé knihy se mi opravdu líbily jen 2 povídky, především Polívka nemá rád zmrzlinu. Jsem si jistý, že k této knize se už nikdy nevrátím a podobně smíšené pocity jsem měl i z ostatních nově vydaných knih.

Chybí zde ten typický klasický chlapecký nevinný pohled na svět, poutavost a barevné vypravování, které čtenáře vtáhne zpět do jeho mládí. Styl je u většiny povídek strohý, vyskytují se často výrazy, které se tam prostě vůbec nehodí a jsou tam jako pěst na oko. Příběhům chybí často pointa, nebo je velmi slabá, a jsou protkány nudou. Téměř, jako kdyby se někdo neúspěšně snažil navázat na původní originál. Veškeré typické kouzlo Goscinniho se kamsi ztratilo a zůstaly jen obyčejné povídky, které ve vás nezanechají zcela nic.

Nové příběhy se prý našly v pozůstalosti a vydala je Goscinniho dcera. Já se ale nemůžu zbavit dojmu, že buďto je autorem ona nebo někdo jiný a za vydáním stojí pouze záměr zisku... Pokud je autorem povídek skutečně sám Goscinny, měly zůstat v šuplíku, jelikož asi autor sám měl pádné důvody pro nepublikování.

Jediné, co nezklamalo, je doprovodná animace od Sempého, která mě přiměla se zasmát vícekrát než samotná povídka.

28.05.2020 3 z 5

Záboj a Mlhoš ve službách Jana Husa Záboj a Mlhoš ve službách Jana Husa Martin Jaroš

Po přečtení ani přesně nevím, jaké pocity ve mně zůstaly. Nemůžu popřít, že jsem se nezasmál a nelíbila se mi i určitá invence autorů, jako tank hus III, ale zase se nemůžu zbavit dojmu, že někteří čtenáři by z této knihy mohli nabývat mylné informace... Pokud člověk ví, jak se historie odehrávala, tak proč ne, ale asi bych investoval čas do něčeho rozumnějšího. 50%

12.12.2017 2 z 5

Holčičky Holčičky Karel Vika

Toto dílko neurazí ani nenadchne. Jedná se o jednoduchý náhled na randění mužů a žen za první republiky. 5 povídek, 5 charakterů žen, kdy v každé povídce je charakter vždy pokřiven jiným způsobem. Autor zde mohl doplnit alespoň jednu trošku pozitivnější povídku.

Ve výsledku je vidět, že dnešní doba se neliší příliš v tomto směru od té dnešní, jen dřív se o tom tak veřejně nemluvilo. Námět je rozhodně zajímavý, ale zpracování již tak neoslní. Každá knížka má jeden výraznější charakter a ostatní jako by mu ustupují do pozadí. Já osobně jsem si ani druhý den už nepamatoval, o čem že jednotlivé povídky byly a musel jsem dosti přemýšlet. Ale je to útlounká knížečka, která se dá zvládnout za chvíli. 50%

11.12.2017 3 z 5

Pásmo - Zrazeni Pásmo - Zrazeni Pavel Kučera

(SPOILER) když jsem si komix přebíral od autora, říkal mi, že závěr je trošku otevřený, že třeba vznikne další díl. No závěr tedy rozhodně není trošku otevřený, ale naprosto neuzavřený.

V tomto dílku se v podstatě pořádně nic neděje, a když se něco začne dít, tak je konec... Nápad a prostředí je opravdu zajímavé, grafika už trošku horší, ale pořád na slušné úrovni. Ale bez dalšího pokračování je to relativně zbytečné dílko asi. Chápu však, že na pár stránkách šlo těžko zpracovat tak obšírný námět. Na 400 stranách už by to určitě vypadalo jinak. 75%

30.11.2017 4 z 5

Malevil Malevil Robert Merle

Malevil, asi nejznámější a nejlépe hodnocené dílo od Merleho je opravdu zajímavým kouskem a stojí za přečtení, bezesporu. Ale jak se začínám domnívat, tak autorův nešvar u většiny jeho knih je, že z daného tématu, ač je velmi nápadité a má co nabídnout, nedokáže vytěžit celý jeho potenciál a rozvinout myšlenky do větší hloubky, ale vždy se spíše drží vymezené oblasti tak, jak mu to hraje do karet. To je v případě Malevilu ale dvojnásobná škoda.

I přes výše uved faktů v knize. Např. jak si mohli svítit ve sklepě, když tam bylo 70°C? Vždyť vosk by se dávno roztekl. To stejné penou výtku bych byl ochotný dát plný počet, ale jednu hvězdu musím srazit za naprostou nelogičnost některýchlatí o papíru, dalekohledu a jiném vybavení, které by se při tak vysoké teplotě zákonitě vznítilo nebo roztavilo. Nehledě na to, že když ve sklepě ve skále byla taková obrovská teplota, jaká asi byla venku na hradě? Hrad by vyhořel, náboje by při tak vysoké teplotě vybouchly atd atd.

Kniha sama o sobě je ukázkou Merlova mistrovství, kdy dokáže velmi poutavě podávat vyprávění z první osoby říznutou určitou mírou popisu okolního dění. Děj je opět liniový a lze snadno předvídat, čtenář občas až žasne, jak snadno hlavní postavy totální pohromou procházejí a vše jde jak na drátkách. Nějaké komplikace nepřicházejí v úvahu. Dílo občas obsahuje delší popisné pasáže, které ději spíše škodí, protože se posunuje přímo šnečím tempem a když to vezmu kolem a kolem, tak se toho na těch necelých 500 stranách moc nestalo, což je chyba.

Ale i přes výše uvedené si autora cením a doporučuji těm, kteří stále váhají. 80%

06.11.2016 4 z 5

Stardance Stardance Spider Robinson

Musím se přiznat, že tahle knížka není zrovna můj šálek čaje... Především, celý děj se točí neustále kolem tančení a dějová linie s mimozemšťany je odsunuta na vedlejší kolej kromě konce. Ocenil bych, kdyby to bylo spíše naopak. Číst 5 a více stránek v kuse o tom, jak probíhá jeden tanec, to bylo na mě někdy moc. A že takových pasáží tam bylo více.

Na druhou stranu autoři bravurně zvládli popis prostředí a právě již zmiňovaného tance, možná však na úkor květnatosti a pestrosti postav. Připadalo mi, že všichni jsou takový sobě podobní i přes zoufalou snahu diverzifikace. Možná to byl ale záměr.

Bohužel mě tanec moc nezajímá a myšlenka komunikace s cizinci mi přišla trošku přitažená za vlasy, kdyby byla knížka poloviční, myslím, že by se skoro nic nestalo. Co musím na knize vyzvednout byl její konec. Ten mě mile překvapil a celou knihu velmi vyzvedl, za to o hvězdu navíc. Znovu bych do toho už ale nešel. 70%

03.02.2016 3 z 5

Kočičí oči Kočičí oči Alan Winnington

Autor má docela čtivý styl psaní, přestože ničím nevyniká a ani extrémně nezaujme. Děj se line pomalu a po-odkrývá střípky ze životů hlavních hrdinů. Je již dopředu jasné, co se bude dít, žádné překvapení a zvraty se nekonají, napětí chybí. Na odpočinek a relax stačí, pro náročnější čtenáře rozhodně nedoporučuji.

Postavy v knížce jsou obyčejné, neprokreslené, nudné, což asi vychází ale z anglického stereotypu a lze to očekávat. Existuje mnoho knížek, které by měl každý přečíst, tato tam ale nepatří - 60%

26.01.2016 3 z 5

Microsoft SQL Server 2000 - tvorba, úprava a správa databází Microsoft SQL Server 2000 - tvorba, úprava a správa databází David Morkes

knížka přináší stručný náhled do světa MS SQL Serveru. Jedná se o takovou jednoduchou příručku s ukázkami kódu a ilustracemi. Je škoda, že samotnému SQL je věnován tak malý prostor, přestože je to alfa omega pro obsluhu tohoto softwaru. V současné době je většina informací zastaralá a obsah knihy lze využít spíše jako seznámení s problematikou, strukturou a jazykem sql než jako plnohodnotnou učebnici ke vzdělávání.

Na druhou stranu je obsah vysvětlován dobře, jednoduše a lze myšlenky snadno pochopit. Právě díky ukázkám a ilustracím si lze snadno nabyté informace ověřit i v praxi za předpokladu, že uživatel bude mít nějaké data, nebo si je vytvoří. 60%

08.08.2015 3 z 5

Křížová cesta Křížová cesta Jeff Grubb

Pro mě je tahle knížka úžasná, protože svět StarCraftu miluju, dlouho jsem se k tomuto kousku odhodlával a jsem opravdu rád, že jsem se rozhodl pro koupi. Chápu, že pro čtenáře, kteří tento svět neznají, neznají postavy, rasy, bitevní stroje a bojovníky a další specifičnosti bude scházet detailnější popis, ale mě ne.

Kniha má zajímavý a dynamický děj, pořád se něco děje a ano, děj je schodný s dějem hry, avšak doplňuje spoustu podrobností a střípků, které vedou k lepšímu pochopení celého universa. Samotný autorův styl se čte dobře, je pružný, nemá potřebu se tvářit jako bestseller. Knížka není pro masové čtenáře, ale je dle mého názoru spíše určená fanouškům Blizzardu a Starcraftu a tak je třeba i knížku brát. Kéž by takových to knížek bylo více, hned bych bych byl šťastnější. Za mě 90%

11.07.2015 5 z 5

Pět zlatých kruhů Pět zlatých kruhů Jack Vance

Scifi mám velmi rád, ale téhle knížce prostě chybí šťáva. Hned od začátku je již jasné, co se bude dít, závěr je takový nijaký, nedokončený, nedotažený. Putování dvou hlavních hrdinů je naprosto bez nápadu a na to, že vyhledávali informace, které dali vzniknout tak silné frakci bylo všechno moc jednoduché... Tohle by nikdy nemohlo fungovat. Autorův styl opět ničím zvláštním nevyniká, postavy, nejsou nijak zvláště prokresleny a je ponechán veliký prostor pro fantazii... škoda.

Je to sice zajímavější než slevový leták nebo časopis vydávaný českými drahami, ale existuje spousta knih, které bych upřednostnil, za mě pouhých 50%

20.06.2015 3 z 5

My a naši miláčkové My a naši miláčkové Anatolij Sergejevič Makarov

Zajímavá knížka vyprávějící kus životního příběhu ruského redaktora, pravděpodobně se autor inspiroval sám sebou. Styl autora je relativně čtivý, barvitý, ale po určitém čase se stává mírně jednotvárný. Ke konci knihy jsem se začínal nudit, dílo mohlo být poloviční a myšlenka by vyzněla stejně.

Oceňuji především pohled do tehdejšího světa a do duše morálně zdravého člověka, který se nežene jen za materiálními hodnotami, nýbrž za tím, co jej baví a v čem vidí smysl svého života. Vyprávění v ich formě sice většinou rád nemám, ale zde se hodí a samotný příběh redaktora mě asi bavil nejvíce, přestože je jen vsuvkou. 70%

20.06.2015 4 z 5

Triumf Triumf Ben Bova

Když jsem si tuhle knížku přečetl, tak jsem nějak nemohl vstřebat, proč tahle kniha vůbec vyšla. Vlastně bych řekl, že do sci-fi rozhdodně nepatří. Děj se nějak vytratil, nikde nic a nuda. Kniha pojednává o konci války za předpokladu, že by byl zabit Stalin. Výborné téma, které by mohlo poskytnout mnoho námětů a zábavy, bohužel v tomto případě nikoliv. Spoiler!!!! Vlastně autor dochází k závěru, že zabitím Stalina se nic moc nestane, jen se trošku urychlí situace po jeho přirozené smrti. Otázku SSSR a nadvlády nad střední a východní Evropou autor nerozebírá.

Jedná se tak nějak o nudu, nudný autorský styl, žádná výrazná postava, nic, co by nějak mohlo zaujmout. Četl jsem i horší knihy, ale existuje mnoho lepších a zábavnějších děl. 40% víc ani ťuk.

03.06.2015 2 z 5

Loď Loď Jack Williamson

výborné, opravdu výborné čtení. Četl jsem téměř jedním dechem. Postavy, které konečně autor prokreslil a dodal pestrou charakteristiku. Děj zajímavý, občas trošku předvídatelný a nerovnoměrně dynamický, ale přesto perfektní. Konec Byl excelentní a každá část do sebe zapadla. Cením si i dobře zpracované problematiky ohledně hmoty a antihmoty, i když některé informace o vesmíru byly částečně úsměvné, jako obyvatelé Jupiteru a podobně, ale v době, kdy dílo bylo vydáno si lidstvo mnoho informací neobjevilo.

Pro každého fandu scifi doporučuji 92%

03.06.2015 5 z 5

Počátky Chaosu Počátky Chaosu Colin Kapp

Kde bych začal, konečně knížka, kde se autor zmůže více než na obyčejný bestseller "stajl". Kniha je psaná čtivě, vtahuje do děje a samotný děj se vyvíjí dynamicky a těžko se předvídá. Fantazii se zde meze nekladou. Čím více má člověk živější fantazii, tím je knížka lepší. Postavy sice nejsou nijak vybervené, ale to je vynahrazeno komunikací a nápaditostí jednotlivých postav.

Tohle je zaručená tutovka pro každého sci-fi fanouška, 95% doporučuju

03.06.2015 5 z 5

Ten bláznivý vesmír! Ten bláznivý vesmír! Fredric Brown

Škoda, že ta knížka byla tak krátká. Autor podal v díle zajímavé myšlenky jeho styl není vůbec špatný. Je poutavý, nekrkolomný ale také ničím zvláštním nevyniká, je určitá forma, kterou jsou psány bestsellery. K tomu, abychom se do příběhu vžili, je potřeba se odpoutat od pravidel, které jsou pro nás známé a využít fantazii. Spousta situací a postav je naprosto uhozených nebo postavených na hlavu, ale po vysvětlení dávají smysl. Hlavní charakter je vykreslen docela dobře, ale s ostatními postavami si autor takovou práci nedal a proto také nijak nevynikají.

Samotný děj je spádovitý, ubíhá svižně a nenudí nikde, ačkoli místy lze velmi snadno předvídat, co se bude dít. Bohužel i samotný konec byl značně předvídatelný a autor si mohl dát trošku více záležet na jeho zpracování. Jedná se o takovou oddychovou knížku, k jejíž čtení není vyžadováno usilovné přemýšlení, ale naopak slouží k uvolnění a relaxaci. Každého fandu Sci-fi určitě potěší. 80%

09.05.2015 4 z 5

Möbiova páska Möbiova páska Tudor Octavian

Tahle kniha je klasický produkt komunistické doby. Autorův styl v ničem nevyniká, postavy jsou sice částečně zajímavé a vybarvené, ale utápí se v nikam se neodvíjejícím ději. Ten je lineární, vlastně se tam nic neděje po celou dobu.Celý děj by se vešel tak do 50 stran maximálně a i tak by to bylo pořád nuda. Na druhou stranu se kniha docela dobře čte a na zabití času se dá využít, když nic jiného po ruce není.

Průměr průměrnosti.. 50%, víc ani ťuk, spíš méně.

11.04.2015 3 z 5

Divoký pes Dingo aneb Příběh o první lásce Divoký pes Dingo aneb Příběh o první lásce Ruvim Frajerman

Pohodová dětská knížka. Velký dojem na mě sice neudělala, ale možná je to způsobené tím, že se jedná o dětskou četbu, možná taky, že ne. Každopádně autorův styl je prostý a velmi jednoduchý. Nic zajímavého ani nadčasového zde nevidím. O ději těžko mluvit, je rozvláčněný, velmi jednoduchý a lineární. Kromě závěru žádné dějové zvraty mimo výjimky, kdy děti uváznou ve vánici.

Příběh sám o sobě je ucelený a poskytuje náhled do duše mladé dospívající dívky, která přichází do puberty. V její hlavě nastávají mnohé změny a s tím i spousta zmatku. Od tohoto předpokladu se odvíjí téměř vše důležité.

Suma sumárum, existuje mnoho zajímavějších a poutavějších knížek pro děti, pouhých 65%.

26.03.2015 3 z 5

Lístek na Tranai Lístek na Tranai Robert Sheckley

Zajímavá sbírka povídek, některé kratší, některé delší. U některých si opravdu cením nápadů a fantazie autora, ale některé jsou pravým opakem a já spíše cítil jen nutnost se jimi prokousat v naději, že se něco změní. To se nikdy ale nestalo. Naštěstí převažují ty lepší povídky, těch horších je méně.

Autor má zajímavý, částečně osobitý styl psaní. Postavy jsou vykresleny tak akorát, nijak zvláště do hloubky, to je ale způsobeno tím, že se jedná o povídky a na hlubší prokreslení není prostor. O něco pestřejší je ztvárnění okolí a přírody. Čím ale autor vyniká, jsou jeho nápady a situace přivedené až k samotné absurdnosti. Nápady jsou opravdu pestré a čtenář občas opravdu netuší, co se může stát dále. Co mě mrzí je to, že vše je zakončeno klasickým americkým happy endem, škoda.

Celkově je soubor povídek čtivý, povídky mizí jedna za druhou. Pro fanoušky scifi knížka představuje příjemný odpočinek. 75%

26.03.2015 4 z 5

Věčná svoboda Věčná svoboda Joe Haldeman

Jedná se o velmi příjemnou oddechovku s velmi překvapivým koncem, to jsem opravdu nečekal. Autor nemá nijak zvláště oslnivý a specifický styl psaní, ale na druhou stranu dokáže zaujmout. Přináší zajímavé nápady a představivosti se meze nekladou :). Děj není nijak rychlý, občas se táhne a dá se říct, že spád nenabere do konce knížky. Postavy jsou velmi příjemně prokresleny, jedná se o menší počet, takže se lze velmi snadno v ději a postavách orientovat. Ale něco tomu chybí.

Každopádně stojí za přečtení, všem fandům sci-fi doporučuji. 85%

26.03.2015 5 z 5