Nel-ly
![Harlekýn Harlekýn](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208118/harlekyn-TA8-208118.jpg?v=1635960709)
Mám ráda tuhle sérii, každou knihu přečtu v rekordním čase, ale posledních pár knih je opravdu hrozný úpadek. Knihy celkově dost ztrácejí na kvalitě už od nějakého šestého dílu, kdy se vměšuje stále víc erotiky a hlavně myšlenkových pochodů typu: Anita je bohyně, Anita všechny zachrání, Anita je nejmocnější stvoření na světě a všechno ví, buďte z ní úplně posraní (pardon, ale kdo tyhle knihy čte, tak ví, že tohle vyjadřování je ještě čajíček :D)
Danse Macabre bylo příšerným očistcem, z kterého si pamatuju jen neustálé opakování všech situací (autorka už opakuje dokonce nejen věty, ale celé odstavce), popisy sexu a oblečení, to se v HARLEKÝNOVI nezměnilo, ovšem je tu známka příběhu, u které jsem sí chvíli říkala... že by?
Protože je to stále čtivé, protože mě to stále baví a protože mi konec knihy dal naději, že se zbavím jedné ze svých opravdu nejméně oblíbených postav (fakt už měl umřít dávno :D), budu pokračovat dál a doufat.
P.S. Mějte jistotu, že se Anita vyspí s jakoukoli mužskou (těch ženských postav tam stejně moc není, one-woman show) postavou, která se v knihách objeví víc, než jako objekt na jedno použití a následné zabití.
P.P.S. Dialogy jak ze sexuální poradny a ještě typu Anita-Oprah, bych si odpustila.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Gabrielovo Inferno Gabrielovo Inferno](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171474/gabrielovo-inferno-hXZ-171474.jpg?v=1553424638)
V průběhu čtení jsem furt měnila hodnocení, většinou spíš záporné.
Místo vnitřní bohyně máme tentokrát hromadu bohů, ty poznatky v závorce jsou na pěst a nehodí se to, styl psaní je převážně špatnej, charakteristika postav většinou spíš trapná a zbytečně přeslazená... hrdinka je traumatizovaná plachá naivní pipka, on je trauma-cosi
ve své podstatě to není špatné, ale použít takových odkazů na světové spisovatele a napsat tohle? ostuda
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Nahá Nahá](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162077/naha-65dceacfc0378.jpg?v=1708976847)
Kopie kopírek bez děje, chrakteru či jakékoliv logiky, kterou podtrhává fakt, že se příběh nijak nevyvíjí a není ani ukončený, tohle neni kniha (přečtete tak za tři hodiny a i to je ztráta času), to je kus časopisu (prý bude pět dílů, kriste pane!) a za peníze nestojí
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Procitlý milenec Procitlý milenec](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506795/procitly-milenec-w78-506795.jpg?v=1670522778)
Ach jo... čtu to tak moc dlouho, že prostě dalším dílům neodolám.
Ale holka!!! Už to fakt ukonči... přes kopírak, na setrvačnost, bez nápadu. Já si ty poslední díly nepamatuju ani chvíli po tom, co jsem je dočetla! A to ty první knihy ze série si pamatuju i po letech.
Škoda
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Limea Limea](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477554/limea-oCJ-477554.png?v=1627396467)
Moc nechápu popis "fantasy romance", když tam žádné fantasy není - pokud tedy nemyslí matriarchální domorodý kmen.
Každopádně... je to jiné a určitě zajímavé. Hrdinka je super - žádná nanynka z běžných YA knih - hrdina taky, vedlejší postavy dobře vykreslené, aby nesplývaly, romance je taky uvěřitelná.
Jen se tam toho ve výsledku prostě nic moc nestane a je to hodně šablonovité a chvílemi nepropracované, nevysvětlené věci, které pozornějšího čtenáře prostě zarazí. A to je škoda. Dát tomu víc času a víc prokreslit charakter, je to pecková jednohubka. Takhle průměr... slabý nadprůměr za samotnou Limeu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nedej se Nedej se](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297865/nedej-se-ZlQ-297865.jpg?v=1592120839)
To, jak strašně je jasné, na co je to fanfikce, by mělo být pomalu na hraně autorského zákona :D ale budiž...
Kdyby to byla kniha, o které bych nevěděla, že byla fanfikce ze světa Harryho Pottera, asi by mě to nebavilo a hrozně mátlo. Autorka sice svět přetvořila, ale už ho nedotáhla. Je to nepropracované - straně moc mezer v ději a reáliích. Samostatně to jako kniha za moc nestojí, popravdě.
Ale protože jsem věděla, do čeho jdu, tak jsem byla při čtení naprosto neobjektivně dokonale šťastná a spokojená. A za to si to zasluží tu hvězdičku na víc.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Rezistence Rezistence](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134258/rezistence-134258.jpg?v=1346614089)
Přiznám se, že jsem měla velké potíže knihu dočíst. A trojku jsem nakonec nikdy nezačala... nezajímalo mě, co se stane... a to je pro mě jasná značka toho, že je něco špatně.
Je to hloupé.
Nelogičnosti. Hlavní hrdinka. Tobias je fajn. Celý ten svět... prostě to nefunguje.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Síla vzdoru Síla vzdoru](https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71087/hunger-games-sila-vzdoru-71087.jpg?v=1387486763)
Hladové hry skončily, nebo že by se jen aréna... přesunula?
Hlavní náctiletí se stávají reklamou na politický přerod Panemu a ukazuje se, ke jsou hranice žánru young adult, přes které už prostě nejede vlak. Je to nedotažené. Svět se autorce lehce rozpadá pod rukama i tím, že série díky němu nepůsobí úplně konzistentně.
Přesto... oceňuju závěr (a to včetně epilogu), který ukázal hloubku psychologického přerodu postav. Za mě jako celek výborná série, ale závěrečný díl zdaleka nejslabší.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Naslouchač Naslouchač](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275144/naslouchac-OED-275144.jpg?v=1462437674)
Přiznám se, že jsem se do toho zažrala především díky audioknize, které jsem nikdy moc nemusela, ale na chození jsou fajn a Jitka Ježková to namluvila vážně skvěle. Úvod je hodně dlouhý, spusta nových slov a reálií, hlavní postavě je na začátku pět a ve vyprávění se vrací ke svému narození, ale bože... skvěle vymyšlený, postavy uvěřitelný (a ano, trvám na tom, že i Ilan, protože napsat dítě je samozřejmě těžké, ale může být dítě, když žije v tomhle světě?) a moje touha po pokračování po dočtení? nervydrásající
plný počet si přeci jen nechám do zásoby... koneckonců při čtení klasické knihy jsem to na začátku odložila, ale teď už je mám doma obě koupené a jsem připravena na rereading před Nastreou
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rebelské srdce Rebelské srdce](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397197/rebelske-srdce-CWt-397197.jpg?v=1544792588)
Úplně jsem při čtení cítila, jak mi odumírají mozkové buňky. Jsem jen ráda, že jsem si to přečetla v angličtině a neutrácela za knihu, které bych se pak nemohla zbavit.
Já věděla, že to bude hloupé (po prvním díle, není divu), ale že to bude až takhle nechutně sladké a hloupé... vlastně se nic nestane, on už není chlap, ona je ufňukaná, a společně dojdou k ... pohádce
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Scotland Street Scotland Street](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/255790/scotland-street-t7l-255790.jpg?v=1642069582)
No co, miluju ho už od jeho dětství (pedofilní, já vim, co nadělat, je to Cole) a potěšilo mě, že jako dospělého ho můžu milovat i nadále. Víc jsem od knihy nepořebovala.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Archerův hlas Archerův hlas](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248939/znameni-lasky-archeruv-hlas-FF1-248939.jpg?v=1443188866)
Popravddě moc nechápu to všeobecné nadšení. Bylo to rozkošný, to ano, ale... Městečko bylo podivně sluníčkovatý, hlavní hrdinka samozřejmě dokonale krásná a ve středu zájmu prostě všech (a nakonci až nechutně přecitlivělá), její trauma je jaksi na vedlejší koleji, jeho trauma zas nepropracovaný. Zápletka na konci spíš ubohá (nesměla chybět ta trapná kapitola na pár řádků, aby vyvolala umělé drama) a...
Jak se znakuje "ach"? :D
3,5 za nápad, čtivost a zdařilý pokus o děj
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Chlad Chlad](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183116/chlad-183116.jpg?v=1385580390)
Zajímavá a dobře popsaná byla ta první "akce", pak to klesá do průměrného popelkovského příběhu. A opět, kdyby se vynechaly dvě přehnané věci - stav hrdinky a konec, přišlo by mi to lepší. Takhle se Banks neposunula z průměru.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Cesta u řeky Cesta u řeky](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193275/cesta-u-reky-Cqj-193275.jpg?v=1423682023)
Nečekala jsem, že kniha od Amandy Quick bude vypadat zrovna takhle... detektivní příběh vůbec nebyl špatný a ani trochu předvídatelný, vážně jsem neměla tušení, co nakonec z toho všeho vyplyne. A jak detektivky nečtu, tahle se mi líbila.
Problém jsem měla s nereálností... ta byla do očí bijící, samotné postavy a jejich neuvěřitelná intuice (a fakt, že genealožka náhodou zdědila bohatství a akcie v rodinné firmě, notak!) a... dialogy. Moc a moc dialogů, až moc.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Prokletí Prokletí](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211902/volani-sireny-volani-sireny-proklet-F4x-211902.gif?v=1406896547)
Zdálo se to jenom mně, nebo jsem to už četla...? Ty postavy jsou opravdu jedna jako druhá a přesto jsou opět hrozně ploché, absolutně nechápu, proč se Larissa (a vlastně i ostatní) chovali tak, jak se chovali.
Ten nápad byl skvělý, příběh sice jednoduchý, ale taky zajímavý, ale to zpracování je docela hrůza... od dialogů, přes středověkou Anglii (ale sakra, alespoň trochu průpravy by to htělo, třeba se jen kouknout na historickej film) až po styl psaní.
Myslím, že kdyby autorka zůstala jen u dětských knih, bylo by to fajn, jenže opět, jako u Syna pekel, tuhle knihu bych dítěti do ruky nedala, takže je pro mě vcelku nepoužitelná.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Upíří žezlo Upíří žezlo](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196114/upiri-zezlo-R1b-196114.jpg?v=1395795747)
Já vím, že je to prvotina a jako k prvotině k tomu člověk musí přistupovat trochu s nadhledem, ale... nepochopím, proč se tohle rozhodl někdo vydat (a ještě, když to prý vyšlo prostřednictvím agentury Mám talent, moc pěkná vizitka).
Charaktery nejsou, dialogy skřípou, styl psaní pokulhává, neustálé přirovnávání k filmům je otravné a příběh je jednoduchý a plný tak nesmyslných situací, že to snad autorka nemohla myslet vážně. Úplně stačilo, že očividně napsala upířinu sama o sobě, jen si nadělila dlouhé černé vlasy a zelené oči, jinak byla česká vyskočkolačka samozřejmě úplně normální.
No, gratuluju autorce k vydání knihy. Ale dokonale mě odradila.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Gabrielův Ráj Gabrielův Ráj](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199002/hrisne-odstiny-vasne-gabrieluv-raj-BXd-199002.jpg?v=1406437571)
Já končim. Oproti odstínům je tohle nová úroveň debility... a nejen protože ten, kdo to napsal, zjevně nějak psát umí a má zájem o umění, a tím spíš mě irituje, že mohl napsat takovou pí****
Staršný, strašný, strašný a jedna z hodně mála knih, kde jsem to necelých dvěstě stránek před koncem vzdala.
![Kdopak je ta zrzka? Kdopak je ta zrzka?](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173282/kdopak-je-ta-zrzka-CHK-173282.jpg?v=1642186463)
Důvod nízkého hodnocení je z velké části očekávání po Wallbangerovi. Tohle bylo...
Vtipné, svérázné, romantické a... vynucené, provoplánové, klišoidní a vnucení další postavy jen kvli pokračování hrozně násilný. Nechápu, proč je tohle série (dokonce třídílná).
Tak půl na půl, ale spíš dolu.
btw. Když vám všichni obdivují úžasný přírodní kozy, tak prostě NEBUDETE běhat bez podrpsenky. Tak :D
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Bez naděje Bez naděje](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182778/bez-nadeje-bez-nadeje-xSL-182778.jpg?v=1402699717)
Hezká kniha zpracovávající opravdu složité téma, ale... kdybych nevěděla, že se má v polovině něco dít, knihu odložím. Začátek je nenápadité klišé, nesedl mi styl psaní a vlastně celá první polovina knihy byla taková utahaná... nevědět, že to má být něco víc, než klasická New Adult romance, tak u čtení nevydřím. Za téma a jeho zpracování má autorka hvězdičku navíc, ale na pokračování zvědavá nejsem... nechápu nutkání autorek (Easy, Hopeless, Krásná katastrofa) psát to samé, ale z pohledu kluka. Proč jako?
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Prežila som africké peklo Prežila som africké peklo](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518716/prezila-som-africke-peklo-649da791ae632.jpg?v=1688053649)
Jezis, tak ja si rikala, ze me alespon obohati to zalozene na "skutecnem" pribehu, ale...
Omylem jsme vylezla do uchylne fantasie autorky dark romance, ktera jeste ke vsemu neumi psat.
Dialogy a styl psani vas zavedou do storicka ala casopis Bravicko. Vsude je hodne vykricniku, aby nechybelo drama, a tahle mala knizecka 18+ je napsana tak velkym pismem, ze by se za to nestydela ucebnice pro prvni stupen zakladky.
Priserna a stupidni zalezitost... ja cekala, ze budu nadavat na naivitu hrdinky, trochu ji polituju a treba me to pouci. No, dostala jsem kravu, kterou miluje kazdy, kdo se na ni podiva, co vypadla z harlekynky (svym chovanim tam zustala) a vpadla do spatne vykonstruovaneho Stockholmskeho syndromu. Kdy se autorka jeste louci: pokracovank mozna priste ;-)
Prosim... jen to ne.
Databaze zrusila hodnoceni brak - tak tady prosim slovne: brak.
Jo a plottwist s Alexem... ten mel zustat tak, jak byl.
By me zajimalo, jak moc krasna miss universe tady Alenka byla, ze se do ni kazdy zamiloval az za hrob.
p.s: legit dotaz na prekladatele - to je to ze slovenstiny tak slozite, ze tam jsou chyby? vsak to ma normostran asi jako velke vydani Ctyrlistku
pps: -Proc pisete primou rec,- zeptala se. -takhle debilne?
-Diky