Nelly

Asi trochu poklidnější Deaver, což ovšem na čtivosti knihy nic neubírá. Zdánlivě nesouvisející nitky se nakonec zapletou v úžasný gobelín, což máme u tohoto autora rádi. Dala bych čtyři hvězdičky, protože napětí nebylo takové, jaké bych si přála, ale zase jsem přivítala zajímavé postřehy ze světa diamantů. Jo, a konec (!) - sliny se mi už sbíhají na další "hodinářský" díl. - A musím podotknout, že Lincolnovy tabule mi vůbec nechybí...

Za tři a půl hvězdičky - na víc to podle mne nemá. V knize jsou vlastně dva příběhy, z nichž ten z Deníku byl na mne příliš zvrácený (kvůli zapojení dítěte), druhý příběh s Portrem byl vcelku slušný (i když místy mi to přišlo jako imitace Deavera), ale měl dost pomalý rozjezd. Posledních cca 100 stran knihy už bylo super. Těším se na další pokračování - věřím, že bude lepší, protože už tam nebudou morbidní citace z Deníku.

Hraničářův učeň prostě není pro mne. Opravdu spíše tak pro desetiletého chlapeckého čtenáře. Jazyk je jednoduchý, děj není příliš akční, chvílemi až nudný. Věřím tomu, že kdyby se tématu chopil zdatný spisovatel thrillerů či fantasy, bylo by to i pro mne zajímavější, protože potenciál tam je. Ale chápu, že spisovatel to psal pro mladší čtenáře. Přesto všechno celou sérii dočtu, protože každý díl zřejmě končí tak, aby to čtenáře nutilo vzít do ruky ten následující. - Jsou to téměř dva roky od dočtení tohoto dílu a bohužel jsem se do dalšího nepustila - volání knih prostě neslyším. A tak mi tam leží celá nedočtená série a bude tam ležet asi na věky...

Chytlavé čtení - pár líných momentů by se našlo, ale jinak kniha dobře odsýpá. Sice vraha zřejmě odhalíte poměrně rychle, ale četbu si i tak užijete. Oceňuji, že ačkoliv je to severská detektivka, odpouští si zbytečnou brutalitu a morbiditu. Také Sebastian je zajímavý týpek, určitě si přečtu i další díly - už jen kvůli posledním řádkům celé knihy.

Nemohu jinak než hodnotit pěti hvězdami, což se možná bude lišit od jiných hodnotitelů (stejně tomu tak bylo u prvního dílu). Pro mne je to jedinečný příběh s novým světem, zajímavými postavami a jejich osudem. Tady už se příběh netočí jen kolem Cyry a Akose, ale do vysoké hry vstupují i další postavy (mne například zaujal příběh Cisi). Docela by se mi líbilo, kdyby to nebyly pouhé dvě knihy, ale celá, podrobněji propracovaná sága, která by se detailněji zabývala i dalšími světy. V neposlední řadě musím autorku, potažmo překladatele, pochválit za bohatý jazyk (některé popisy planet byly opravdu jako živé). Pro mě tyto knihy znamenají daleko více než Divergence, která svým námětem není zcela jedinečná - k té se už asi nevrátím, ale Čáry života jistě časem otevřu znovu.

Po dočtení druhého dílu jsem si již další pokračování ani nepřála, ale jak je vesmír nekonečný (nebo ne?), tak i tady se vyloupl další úžasný vhled do vesmíru. Panu (ano, "panu") spisovateli náleží můj velký obdiv. Fyzika není moje doména, natož astrofyzika, ale i tak mne celá sága nadchla, pohltila mne jako černá díra a já se ani nebránila. Zasloužených pět hvězd, což bych u někoho z Číny nikdy nepředpokládala.

Pan May psát umí, o tom není sporu, takže jeho knihy jsou v tomto ohledu jistě skvělé a najdou si nadšené čtenáře, i když detektivní zápletka není příliš brilantní - jako v tomto díle. Ale mne zde bavily především pro nás exotické reálie a jiný životní styl. Také vztah hlavních postav mne vzhledem k odlišnosti prostředí, ze kterých pocházejí, zajímá. Takže i tento díl jsem si užila, i když Margaret to zde moc jako skvělé patoložce nepálilo (asi ji brzdily těhotenské hormony).

Velmi čtivá kniha, ale neočekávejte klasické pátrání a práci detektiva. Je to spíše psychologický thriller či náhled do určité životní etapy Martina a jeho největšího protivníka. Přesto knize nechybí napětí a já ji nemohu nic vytknout (na neuvěřitelnost některých akcí jsem si u tohoto autora už zvykla, nevadí mi). Jen to prostě není klasický Martin Servaz a to možná některé zklame...

S hvězdičkováním jsem trošku na vahách. Zpočátku se mi čtení nějak táhlo, pořád se nabalovaly nové a nové vraždy, rozuzlení a hon však byly super. Pendergast u mne stojí vždy mezi knižními hrdiny na vrcholu, ale tady mi ho přišlo málo. Nakonec v rámci série asi 3,5 hvězdičky. Pokud bych hodnotila s jinými podobnými knihami, bylo by to za 4 hvězdy. Jako vždy však budu nedočkavě vyhlížet další díl, protože zde to nikdy není zklamání...

Jsem trochu na rozpacích - kniha je čtivá, ale má pro mne poměrně dost nedostatků - děj je sice promyšlený, ale všechny jeho kličky jsou tak nějak povrchní, nedotažené, citové vztahy hlavních postav (a že jich není málo) mi v tomto díle připadají příliš vykonstruované nebo prostě nepropracované. Celá kniha mi přišla slátaná horkou jehlou. Možná je to jen příprava na další díl, kde bude vše dovysvětleno, dopracováno do detailů. Proto za mne slabé čtyři hvězdičky. Jo a co mi vadilo, že autorka musí do jedné knihy nacpat co nejvíce menšinově zabarvených postav (proboha, je to fantasy svět pro mládež a ne sociální román!).

Krásná, úsměvná knížka s nádhernými ilustracemi. Na čtení s dětmi v předvánočním čase jako dělaná.

Knihu musím ohodnotit vlastně dvakrát - kdybych byla jedenáctileté dítě, pro které je kniha primárně určena, výskala bych radostí a hodnotila pěti hvězdičkami - dobrodružství, záhady, šifry a alchymie. Jelikož jsem dětským střevíčkům už dávno odrostla, hodnotím jen 4 hvězdičkami, a to právě kvůli stylu psaní - byl opravdu určen dětským čtenářům. Jinak námět a zapracování alchymie do knihy je skvělý. Jen si neodpustím faktickou poznámku - v tabulce symbolů jsou špatně přiřazeny kovy u planet - Venuši odpovídá měď a Saturnu olovo, ale to zaujme jen ty, kdo četli nějaké alchymické nebo astrologické knihy, knize to na čtivosti samozřejmě nic neubírá.

Ke knize jsem díky rozporuplným komentářům přistupovala obezřetně - ale nakonec mne kniha zcela pohltila. Nebyl to takový umělocko-cestovní itinerář jako Inferno, i když zde samozřejmě odkazy do těchto oblastí jsou, ale jsou milé, nevtíravé a obohacující (možná i proto, že přeci jen Itálie je na umění bohatší), ale kniha měla dobrý odpich a šťávu, pořád mne to hnalo dál, abych se i já dozvěděla odpovědi na ty dvě velké otázky a rozlouskla, kdo za vším stojí. Bohužel konec knihy byl trošku podle mne nepovedený, jakási nedovařená polévka. Tak za to jedna hvězda dolů.

Průměrná kniha pro mladé čtenáře. Chtěla jsem během četby dát jen dvě hvězdičky, protože mi nebyli sympatické hlavní postavy (jejich chování, mluva ap.), ale konec to trošku zlepšil, takže za tři hvězdy.

Nelze hodnotit jinak než pěti hvězdami, ačkoliv začátek byl rozvleklejší, ale potom už to byla skvělá jízda - ani se mi nechtělo věřit, že Griša, jejíž první díl mne nenadchl, je od stejné autorky. Na knize oceňuji nejen nápaditou zápletku, ale především jednotlivé osudy hlavních postav. Proto se trošku bojím, zda další díl bude mít čím překvapit. Uvidíme... Jediné, co mne maličko na knihách této autorky vadí, je její fantasy svět, který mnohdy příliš připomíná ruské, severské, čínské či jiné existující reálie a světy. Mám radši "čistou" fantasy se vším všudy (jména, světy atd.) - ale to je čistě můj subjektivní vjem, na čtivosti knihy to neubírá.

Trochu jiný Deaver, ani ne tím, že hlavní postavy opouští New York, ale celá stavba příběhu je odlišná, trošku bych řekla odbytější a rozvleklejší, než jsme zvyklí, trochu více poučnější (hlavně co se týče italských reálií) a hlavně pointa mi přišla uspěchaná a jakoby ušitá horkou jehlou. Možná, kdyby kniha byla kratší, akčnější, bylo by to lepší. Ne, že by byla vyloženě špatná, ale prostě jsem zvyklá na trošku lepší úroveň tohoto autora. Tak snad příště (ale doufám, že se autor vyhne špionáži a ponechá Lincolnovi a Amélii klasický detektivní příběh).

Mrazivá atmosféra Pyrenejské krajiny, mrazivé praktiky v ústavu pro šílené delikventy, prostě thriller, který Vás pohltí a donutí stále číst a přemýšlet o postavách a jejich pohnutkách. Výborně napsané, doporučuji!

Jedna z lepších "Dallasovek" - má to spád. Jen bych si přála, aby i partnerství hlavních hrdinů nabralo nový dech, zpočátku to jiskřilo a žhnulo, teď je to domácí idylka, chtělo by to nějak osvěžit... K této sérii se vlastně ráda vracím hlavně kvůli hlavním postavám, nějak mi všechny přirostly k srdci.

Zpočátku mi kniha přišla nudná, roztáhlá (možná celá její první polovina), ale poslední kapitoly vše bohatě vynahradily. Jazyk a styl tak na 3 hvězdičky, zápletka a konečné finále na 5 hvězdiček, takže nakonec to vyjde na ty čtyři...

Příběh, který Vám dokáže přičarovat úsměv na tvář i vehnat slzy do očí. Krásná analogie i na lidský život, protože i lidé mají své poslání - a opravdu - láska neumírá...