Neri Neri komentáře u knih

Perníková chaloupka Perníková chaloupka Carin Gerhardsen

Kniha mě nadchla. Hodně zajímavá psychologie postav ( zejména vraha ), příjemně vykreslený osobní život vyšetřovatelů, přiměřená dávka napětí, žádné nesmyslné dějové zvraty a akce nad kterými by rozum zůstával stát a poměrně zásadní téma, se kterým se tak často v knihách nepotkáváme. Autorčin styl mi hodně připomíná K. Fossum a jsem hrozně ráda, že jsem našla další severskou autorku, jejíž knihy se mi tak dobře čtou.

23.10.2014 5 z 5

Dívka se sněhem ve vlasech Dívka se sněhem ve vlasech Ninni Schulman

Výborná, napínavá a čtivá detektivka. Hrozně mě bavilo prostředí i jednotlivé postavy, jejich osobní život, vztahy, všechno se mi zdálo dokonale uvěřitelné a reálné. Už aby vyšla další autorčina kniha.....

16.10.2014 5 z 5

Cena nevinnosti Cena nevinnosti Rebecca James

Příjemné knižní překvapení, hodně jsem se obávala, zda příběh nebude jen pro mladší kategorii čtenářů (tam už bohužel nepatřím).
Ale mělo to napětí, spád a opravdu hrozně dobře se to četlo. Ráda knize odpustím jistou míru předvídatelnosti, dokázala mě pohltit, bavilo mě prostředí, hlavní hrdinové, byla jsem zvědavá, jak to celé dopadne. Užila jsem si to.....

17.07.2014 4 z 5

Žádný sex, je úterý Žádný sex, je úterý Tracy Bloom

Snadné, rychlé a vtipné čtení na dva pohodové večery. A i když kniha nepřináší nic nového a převratného, v daném žánru patří k tomu lepšímu, co jsem přečetla. Pravděpodobně je to i tím, že autorčin humor je mi blízký a hlavní postava Katy mi opravdu přirostla k srdci. Nedělá sice vždy ta nejlepší rozhodnutí, ale srdce má na pravém místě.
Kniha je psána svižně a během čtení jsem si několikrát říkala, že by mohla být dobrou předlohou pro filmové zpracování.

27.05.2014 4 z 5

Prostá pravda Prostá pravda Jodi Picoult

Nikdy by mě nenapadlo s jakým zaujetím budu číst příběh o Amiších a navíc o zločinu, který měla spáchat amišská dívka. Ale bylo to tak strhující a plné emocí, které mnou cloumaly od začátku knihy až do jejího konce a tak hrozně přesvědčivé, že jsem měla pocit, jako kdybych se osobně ocitla uprostřed děje. Úžasná kniha, jedna z těch na které se nezapomíná.

27.02.2014 5 z 5

Hříšnice Hříšnice Tess Gerritsen

Autorce se povedla další velmi dobrá detektivka. Stejně čtivá, napínavá, jako u předchozích knih. Tentokrát mám ale drobný problém s dlouhými pasážemi z osobního života hlavních hrdinek a se všemi těmi projevy duševní rozpolcenosti, kterých je kniha plná a které mne odváděly od jinak výborné zápletky. I přesto ale nadprůměr a za mě 4*.

18.11.2013 4 z 5

Drát v srdci Drát v srdci Val McDermid

Skvělá kniha, jsem velkou obdivovatelkou této autorky, její styl psaní je mi velmi blízký. Všechny její knihy mohu jen a jen doporučit a tuto obzvlášť!

16.01.2013 5 z 5

Trofej Trofej Steffen Jacobsen

Autor píše přímo dokonale, nutí obracet každou stránku, vnímat celou tu hrozivou zápletku jako reálnou hrozbu. V mých očích je Trofej nejen velmi svižný thriller, ale také kniha o lidské chamtivosti, o touze po moci, o společnosti, kde skupiny privilegovaných již zcela ztrácí lidskost a morální zábrany. Ústřední dvojice hlavních hrdinů příběhu naopak dodává lidský rozměr a pocit, že spravedlnost ještě není prázdné slovo. Hodně dobré, myslím že každý, kdo má rád severské krimi a dobrý thriller vůbec, si tady přijde na své.

02.04.2015 4 z 5

Róziny dcery Róziny dcery Zdenka Becker

Silný a zapamatovatelný příběh o rodinných traumatech, o pokřivených vztazích i morálce. Nebyl to příběh veselý, stejně jako nebyla veselá doba ve které se odehrává, pokřivenost matčina chování a bezútěšnost životní situace hlavních hrdinů na mě dýchala z každé stránky. Autorka vše podává bez sentimentu, bez velkých gest, skoro až úspornou formou, nehodnotí, nemoralizuje, prostě vypráví a vtahuje do spletité sítě lidských osudů. A daří se jí to - v mém případě dokonale. Jedna z knih, kterou ráda doporučuji!

21.02.2015 5 z 5

Pohodlné lži Pohodlné lži Randy Susan Meyers

Už dlouho jsem nečetla knihu, která by mě tak netěšila. Každou stránku jsem zdolávala jen s maximálním úsilím. Během čtení jsem vlastně neprožívala žádné zásadnější pocity, jen touhu mít to už konečně za sebou. Příběh o třech nešťastných ženách, které dělají nesmyslná a hloupá rozhodnutí, aby se posléze cítily ještě hůř - to mě vážně nebavilo. Pro mě rozhodně nevhodný výběr knihy.

20.01.2015 2 z 5

Pomněnkové matky Pomněnkové matky Lenka Chalupová

Příjemné knižní překvapení a důkaz toho, že české autory stojí za to číst. Na to, kolik má kniha stránek, je obsahově velmi objemná, spíš než detektivní zápletka upoutá výborná psychologie postav. Pocity matek, které se vyrovnávají se zmizením svého dítěte, jejich naděje a touhy. Autorka je skvělá vypravěčka, její příběh upoutá, dojme i překvapí. Určitě stojí za pozornost.

13.12.2014 4 z 5

Temné šílenství Temné šílenství Wulf Dorn

Velmi dobrý thriller, který působivým způsobem pracuje s tématem stalkingu a světem lidí se silně narušenou psychikou. Thriller, který rozhodně dovede připoutat pozornost. Rozuzlení včetně překvapivého závěru na mě sice působí lehce překombinovaně, ale ne nereálně. Styl autora je natolik chytlavý a příjemně čtivý, že i přes mírné rozpaky hodnotím 4*.

25.11.2014 4 z 5

Milenka mého muže Milenka mého muže Lucy Dawson

Překvapivě příjemné čtení, ve svém žánru ční vysoko nad běžným průměrem. Autorce se podařilo takřka dokonale dostat do hlavy ženy, která si chce za každou cenu udržet lásku svého partnera. Ušetřila nás trapně vtipných a nereálných momentů, naopak celý příběh je až smutně skutečný. Konec knihy nechává některé otázky nezodpovězené a je jen na každém ze čtenářů, jaký bude jeho vlastní výklad. Určitě a s velkou chutí si přečtu další autorčin román.

09.11.2014 5 z 5

Deník kastelána Deník kastelána Jan Bittner (p)

Za předpokladu že neočekáváte nějaké zásadní dílo, ale knihu, která se dobře čte, kde nechybí tajemno a nadpřirozeno a trocha lidských osudů, pak Deník kastelána určitě uspokojí. Jen ten závěr knihy je takový nijaký.

07.11.2014

Nevěsta ve sněhu Nevěsta ve sněhu Jan Seghers

Mám velkou slabost pro detektivky J. Segherse, jeho komisař Marthaler je mojí takřka srdeční záležitostí. Výborný vypravěčský styl autora zaujme od prvních stránek, plně mi vyhovuje pomalejší tempo, děj nepřesycený akcí. O to víc prostoru dostávají dedukce a úvahy kriminalistů, jejich detailní práce na případu. Paralelně s vyšetřováním se odvíjí i příběh soukromého života komisaře a jeho kolegů, vše souvisí se vším a vše do sebe dokonale zapadá. Je to kniha, která se čte jedním dechem a po celou dobu máte pocit, že jste uvnitř celého dění.

15.09.2014 5 z 5

Deník Gréty Kaiserové Deník Gréty Kaiserové Klára Janečková

Ač se mi některé předchozí knihy K. Janečkové líbily, tato mě za srdce opravdu nechytila. Příběh je napsán téměř školácky, děj se vrší za dějem, postavy mění svá rozhodnutí a postoje s každou stránkou. Postrádá to jakýkoliv náboj, poselství, hloubku, cokoliv co by mě dokázalo skutečně vtáhnout do děje. Často se mi na konci knihy těžko loučí s hrdiny, jejich příběhem, tady jsem si ale skoro oddechla, že už to celé končí.

04.09.2014 2 z 5

Na památku černá Na památku černá Carlene Thompson

Překvapivě dobrý psychothriller, bez doporučení bych mě asi nikdy nenapadlo si ho přečíst. Pokud hledáte knihu, která se rychle a snadno čte, dokáže udržet napětí od začátku do konce, překvapí svým rozuzlením - pak Na památku černá je přesně to pravé čtení. A je potvrzením toho, že se vyplatí čas od času sáhnout po starší a "neprofláknuté" knize, mnohdy je to výrazně lepší volba než všechny nové bestsellery. Výborná autorka, velká škoda, že u nás jiná její kniha nevyšla.

03.08.2014 5 z 5

Zrnko pravdy Zrnko pravdy Zygmunt Miłoszewski

Styl Zygmunda Miloszewského mi prostě sedí. Na Zrnku pravdy oceňuji nejen důmyslnou zápletku a propojení případu s osobním životem postav, ale také popis polského městečka Sandoměře, plného tajemství a starých legend, který je tak poutavý, že mám chuť okamžitě se tam vydat. Na autorových knihách mě fascinuje ta přidaná hodnota jeho detektivek, v Zapletených to bylo téma rodinných konstelací a pronikání struktur STB do porevolučního života Polska, v Zrnku pravdy je to zase téma vžitých stereotypů, židovská tématika a antisemitismus. Vážně hodně dobré a za mě jasných 5*.

28.06.2014 5 z 5

Je to i můj život Je to i můj život Jodi Picoult

Ke čtení této knihy jsem se odhodlávala hodně dlouho, nevyhledávám knihy o nemocných nebo týraných dětech, vím, že se takové věci dějí, ale vnitřně se s tím nedovedu srovnat. Ač jsem se všemožně snažila se při čtení obrnit proti náporu emocí, nešlo to, příběh celé rodiny a zejména síla a statečnost Anny mě zcela podlomily kolena.
Obdivuji autorku za způsob, jakým nám předkládá takové kontroverzní téma, jak nestranně dokáže přiblížit pocity všech zúčastněných. A konec? Strašný, nečekaný, ale který konec by v tomto případě byl ten správný a očekávaný?

30.04.2014 5 z 5

Projekt manželka Projekt manželka Graeme Simsion

Na knihu jsem slyšela tolik pochvalných slov, že jsem ji prostě musela začít číst. Mírné počáteční rozpaky rychle vystřídalo nadšení a hlavního hrdinu jsem si zhruba v třetině knihy zamilovala natolik, že jsem se s ním hodně nerada loučila. Kniha se mi líbila po všech stránkách, je plná humoru, který mám ráda, děj plyne svižně a ani chvilku nenudí, dočkala jsem se i mírné romantiky. Kniha je zkrátka přesně taková za jakou se vydává - vtipná způsobem nadmíru příjemným a krásně se u ní odreagujete. Za mě rozhodně ano!

23.03.2014 5 z 5