Nestorkea komentáře u knih
Další výborná záležitost od Nesba. Zezačátku jsem měla trochu strach, že se budu ztrácet v jednotlivých postavách, ale nestalo se. Děj uplynul tak rychle a nenuceně, že jsem byla najednou na konci.
Knížka na mě mávala z poličky v knihovně. Obal vypadal dobře, název taky zaujal a poznámka na obalu o kladném hodnocení knihy mě přesvědčila. Bohužel ale to byla asi tak jediná pozitiva, která jsem na knize našla. Děj byl zamotaný, neubíhal plynule, ztrácela jsem se. Jak již někdo zmiňoval, nepochopila jsem, o co hlavní hrdince šlo, v podstatě ani co našla za listiny a proč byly tak důležité. Některé pasáže knihy mi přišly zbytečné. Nerada hodnotím knihy špatně, ale tahle se mi opravdu nelíbila..
No že tady najdu i tenhle postrach, to mě nenapadlo :-D
Moje oblíbená kniha. Po přečtení "Smrt je mým řemeslem" přidávám Merleho do svých oblíbených autorů,
Po knížce jsem sáhla v knihovně díky jejímu hodnocení na deskách, a do čtená jsem se neprozřetelně dala po Larsenově Svědkyni ohně. Ze začátku jsem díky tomu byla trochu zklamaná. Děj ubíhal tak nějak pomalu, motala jsem se v postavách a trochu jsem se do čtení musela nutit. Pak ale nastal zlom, a děj poměrně příjemně plynul, jako hustá smetana. Obyvatelé vesničky mi byli sympatičtí, kdo je vrah mě nenapadlo, a celkově na mě dílo vyzařovalo příjemně žlutavou auru. Takže počáteční negativní hodnocení je překonáno a těším se na další oddechové čtení od této autorky.
Další díl od této dvojice autorů, který jsem přečetla jedním dechem během 24 hodin. Hned zítra běžím do knihovny pro další díl..
Na můj vkus se to jaksi moc táhlo. Konec byl akční, ale předcházela mu nudná omáčka. Bohužel jen ***.
První díl série byl napínavější. V tomto mi policie připadala poněkud neschopná, v podstatě nepřišli na žádnou kloudnou stopu..
Romantická oddechovka z válečného období. Na odlehčení hezká kniha.
Lehké oddechové čtení. Závěr byl velmi pěkný, měl spád a bavil. To se bohužel nedá říct o prvních třech čtvrtinaách knihy. Hlavní hrdinka nebyla příliš sympatická a celý děj byl jakýsi plochý. Přitom námět to byl zajímavý a dal by se pojmout lépe.
(SPOILER) Pro někoho, kdo se o tématiku koncentračních táborů nezajímá, bude kniha určitě skvělá. Já už mám ale trochu načteno a v jinak pěkně ubíhajícím ději mě bohužel velmi rušily mnohé nepřesnosti. Dílo na mne působí jako akční americký film, s nešťastnou láskou, zvraty v pravý čas, vhodně načasovanými hlubokými myšlenkami.
Bohužel ale... Dialogy mezi vězni a dozorci by takhle určitě neprobíhaly. Opravdu by bylo možné, aby velitelova manželka pomáhala v nemocnici? Zamilovala by se (a dokonce měla poměr!) do mladšího Žida? Pomáhali by vězni někomu, koho vůbec neznali? "Probouzel by se blok pozvolna k životu?" Ptali by se dozorčí vězně na jméno, nebo spíš na jeho číslo? Vážně by Leisa nechtěla opustit tábor, protože tam má kamarádky?! A tak dále..
Pokud chce někdo psát o pobytu v koncentráku, měl by si zjistit, jak to tam opravdu chodilo. A osvěžit si historická fakta. Když jsem se dočetla, že Vrba a Wetzler byli Češi, zcela to můj vztah ke knize změnilo..
2,5 hvězdy - za čtivost.
(SPOILER) Syrová a drsná kniha. Příběh muže, o kterém jsem četla poprvé. Zatím jsem se dostala do styku jen s "kladnými" hrdiny, V tomto díle autor přiznal, že okrádal ostatní o jídlo, nechal umírat kašlajícího starce před ošetřovnou, aby sám přežil. Nejdřív mě to šokovalo, ale pak jsem si uvědomila, že bych se v dané situaci pravděpodobně zachovala stejně. A to mě dostalo. Pro nás, kteří žijeme v době nynější, v nadbytku a pohodlí, jsou příběhy hrdinů, jež přežili tábory hrůzy, nepředstavitelné. Jen představa, že ležím ve fekáliích, spím na mrtvolách, trpím hlady a přitom mě užírá nesnesitelná bolest nohy, která mi zaživa uhnívá, je příšerná. Chvílemi se mi zdálo, že Hanuš popisuje vše příliš věcně a bez citu, ale to, co ho potkalo, jej k takovému stylu plně opravňuje.. Hluboce smekám před všemi, kteří taková utrpení v táborech hrůzy překonali. A jen doufám, že se nic podobného nebude v budoucnu opakovat.
POZOR, SPOILERY.
Knihu jsem asi dočetla jen proto, že mě zajímalo, kdo chodí po půdě :-D První 2/3 byly nuda, nuda, nuda. Místy jen jedna nuda, a to v kapitolách o tom, co se stalo v lomu. První zajímavá část je bohužel zároveň ukázkou na obalu knihy. Tím pádem se dost podstatnou část příběhu dozvídáme předčasně a ubírá to ději na zajímavosti. Poslední třetina byla fajn.
Zkrátit o 200 stran a dostala by 4 hvězdy. Takhle je to za 3.
Příjemné počteníčko z temné Barcelony. Pěkný poměr napětí i odlehčujícího humoru. "Tučňáček v hábitu" mě rozsekal ;-D
Fajn počtení. Mám moc ráda tlusté knihy, protože ty mi chvilku vydrží :-) Jsem ráda za to, jak se vyvinuly soukromé linky hlavních postav a doufám, že bývalí jim to v budoucnu moc nezkomplikují. Detektivní linka byla trochu zamotaná, ale nebyla nudná. Celkově hodnotímm pozitivně a těším se na další díl.
Skvělá! Chvíli mi trvalo, než jsem se opět zorientovala ve jménech, ale pak mě kniha zcela vtáhla a četla se ještě lépe než první díl.
Zajímavá, ale pro mě trochu krátká. Dozvídáme se několik šokujících zážitků, ale pro mě by mohla být ještě syrovější a drsnější. A delší. A ucelenější. Panu Formánkovi přeji úspěšný boj s malým černým drakem. Znám ho jen trochu a stačí mi to. Líbilo se mi eskymácké moudro o tuleních. A zaujala informace, že v každé rodině je aspoň jeden skrytý alkoholik.