newtory newtory komentáře u knih

Skutočný príbeh o Pinocchiovom nose Skutočný príbeh o Pinocchiovom nose Leif G. W. Persson

Únavný, nekonečne dlhý príbeh. Prvých 200 strán sa ešte dá čítať, potom sa dej zauzľuje až do chvíle, kým čitateľ tratiac záujem o príbeh nezačne preskakovať riadky, aby to už mal konečne za sebou. Problém nie je dĺžka, čitateľ rád prečíta aj oveľa dlhšie aj niekoľko zväzkové publikácie za predpokladu, že niečo prinášajú. Tento príbeh je len kratochvíľou komisára Bäckströma a jeho hyperaktívnej citujem: "klobásky" (výraz vyskytujúci sa v tejto podobe na každej druhej, tretej strane). Koniec je vyslobodením.

17.02.2016

Maďarsko-slovenský a slovensko-maďarský slovník Maďarsko-slovenský a slovensko-maďarský slovník Ladislav Tanko

Je to síce tesne po-novembrový slovník, ale vôbec mu to neublížilo a z momentálne dostupných asi najlepšia voľba. Doteraz ma ešte nikdy nesklamal.

27.01.2016 5 z 5

Nevlastní děti země Nevlastní děti země Otokar Březina (p)

"Pějme píseň ze slov, jež značí ve všech jazycích země smrt."
No kto toto vyloží to netuším, ale priznajme si, neznie to nádherne ?

17.01.2016 3 z 5

David Meyer je matka David Meyer je matka Gail Parent

Celý dej sa dá vtesnať do jediného aforizmu:
"Já jsem se oženil, má choť se vzmužila." (J&S)

24.11.2015 4 z 5

Dítě divočiny Dítě divočiny Marjorie Kinnan Rawlings

Bolo to v časoch, keď som knihy priam hltal, najmä tie dobrodružné a o prírode. Čítanie mi pôsobilo radosť. Až raz, boli sme na návšteve a zavládla tam príšerná nuda, dospelí sa rozprávali a ja som sa akosi "stratil". Začal som šmejdiť v policiach s knihami, konečne som objavil niečo zaujímavé, bola to táto kniha. Zvládol som cca desať strán a tá návšteva zrazu nebola taká strašná, tá knihu ju predčila, bolo príjemné vrátiť ju do police...

02.07.2015

Keď diabol svieti na cestu Keď diabol svieti na cestu Karin Fossum

Výborne vymyslená zápletka, celý príbeh je ako dieliky skladačky, ktoré postupne zapadajú jeden do druhého. Žiadny super hrdinovia, len obyčajní ľudia s neobyčajnými osudmi aj keď nie vždy sme tvorcami svojich osudov, pretože niekedy karty rozdáva diabol a mesiačik mu pri tom svieti na cestu...

29.06.2015 5 z 5

Nový Zéland / New Zealand Nový Zéland / New Zealand Pavel Baričák

Rozprávková krajina (domov elfov snáď ani iný byť nemôže). Nádherná kniha s takými príjemnými fotkami, ako si len možno predstaviť.Naozaj vydarená symbióza objektu a pozorovateľa. Fantastický darček pre niekoho, kto už všetko má, alebo už nič nečaká. Minimalistické popisky fotografií korešpondujú s obrázkami a nerušia. Naozaj dobrá práca. Inak ťažko povedať, či by knihe prospel veľký formát.
P.S. Odporúčaný spôsob konzumácie: V hlbokej noci, keď všetko stíchne, uvelebiť sa niekam kde sa cítime príjemne a v svetle malej lampičky pomaličky listovať...

21.04.2015 5 z 5

Prvé stretnutie s hudbou Prvé stretnutie s hudbou Oriente Angeli

Výborný úvod ku klasickej hudbe pre absolútnych laikov. Ako funguje symfonický orchester, hudobné telesá, Bach, Handel, Šostakovič, Stravinskij etc v kocke pre začiatočníkov.

07.04.2015 4 z 5

Dejiny európskeho stredoveku I.: Raný stredovek Dejiny európskeho stredoveku I.: Raný stredovek Vincent Múcska

Veľmi príjemné prekvapenie.Vzhľadom na vydavateľa a trendy na Slovensku som čakal zamindrákovaný kompilát, ktorý "varí z vody" a narieka nad rozliatym mliekom, ale našiel som výbornú pomôcku, ktorá prehľadne pomáha orientovať sa v tomto vzrušujúcom období európskych dejín. Vzhľadom a tak trochu aj obsahom pripomína učebnicu, ale to vôbec to nevadí.

14.03.2015 5 z 5

Anglie slovem i obrazem Anglie slovem i obrazem Jindřich Marco

Nádherné, čierno biele fotografie z UK tesne po druhej svetovej vojne, neopakovateľná atmosféra " Anglie dávno zmizelé." Veľmi príjemné rozjímanie večer pri nočnej lampe.

26.01.2015 5 z 5

Slovník náboženství Slovník náboženství Mircea Eliade

Veľmi praktické, ak je to vždy poruke a obsažné (?) Nuž, len v rámci rozmerov.

05.11.2014 4 z 5

Lidé v hotelu Lidé v hotelu Vicki Baum

Ťažko opísať prečo, ale tá nostalgia starých dobrých čias, ktorá dýcha z každej stránky knihy, (navyše ak máte vydanie z roku 1933) ma dostala. Psychológia postáv bola zaujímavo vykreslená. A zápletka príjemne plynula. Prostredie luxusného hotela sa priam núkalo presladiť príbeh, ale našťastie sa tak nestalo. Niekto získal, niekto stratil. Čas čítania stratou určite nebol. Rád si to z odstupom času zopakujem.

10.07.2014 4 z 5

Kolej na Svatém kopečku Kolej na Svatém kopečku Gabriel Chevallier

V čase keď som čítal túto knihu, podotýkam, bola to prvá kniha z rodičovskej police (mal som vysokú horúčku a nedalo sa so mnou vydržať), to bolo predovšetkým dobrodružstvo, bolo to čosi zásadne iné ako knihy dovtedy čítané, malo to príchuť tak trocha zakázaného...
A čo si z toho pamätám (?) :
Kamaráti, ktorí sa za žiadnych okolností nezradia. Systém ktorý síce prísne trestá aj veľa vyžaduje, no nájdu sa aj takí, čo sa mu odvážia postaviť a vzdorovať.
Nuž, bolo mi s tou knihou v posteli celkom dobre, zhltol som ju na jeden záťah. Dnes je to už len milá spomienka, ktorú možno pokazím, ak sa k nej opäť vrátim, pretože nedávno som znovu čítal Knihu džunglí, presne to správne vydanie, s tými správnymi ilustráciami, ale...
Kniha nezradila, ale príšerný slovenský preklad mi ju pokazil.

04.06.2014

Co Dante neviděl Co Dante neviděl Alfréd Wetzler

RE venulka.b : "Já sama jsem v Osvětimi byla, musím říct, že mě tam už nejspíš nikdo nikdy nedostane."

No comment...

04.04.2014

Andělé Andělé Stella Blómkvist

Hlavná hrdinka, tehotná lesbička oplodnená po nechránenom sexe s injekčnou striekačkou. Čo dodať ? Politicky korektné, ľudsko - čitateľsky beznádejné, dokonale sterilná literatúra, takto si predstavujem Euro -román.

06.09.2013 1 z 5

Culinaria Maďarsko Culinaria Maďarsko Aníkó Gergely

Nádherná, výpravná, publikácia. Expedícia priamo do samotného srdca esencie pojmov: Maďarsko, maďarský, Maďari. Krásne ilustrácie, zaujímavý myseľ nezaťažujúci text. Povinné čítanie pre všetkých hungarofilov na príjemné zmyslové zamaškrtenie a slovenským "rodoľubom" a haluško-bryndzofilom pre lepšie pochopenie.

09.07.2013 5 z 5