Nisus komentáře u knih
Nádherná fantastická kniha. Som milovníčka magického realizmu a od tejto knižky som dostala neúrekom. Nie je to veru červená knižnica, nedajte sa zmiasť. Veľa utrpenia, krutosti, čakania a drsnosti osudu ale i krásne popisy prírody a svetlé momenty postáv. Prelínanie reality s magickými prvkami, prízraky.. nemohla som sa od knihy odtrnúť, nemala som pokoj až do poslednej stránky. Ďakujem talentovanej spisovateľke a po ďalšom jej počine ihneď chňapnem.
"V živote existuje len niekoľko chvíľ, keď sa človek cíti súčasne slobodný a v bezpečí. Väčšinou je buď jedno, alebo druhé. Alebo ani jedno. Ale teraz si želala, aby sa tento okamih nikdy neskončil."
Vyše šesťdesiat r okov histórie členov jednej sicílskej rodiny. Predstavte si Taliansko v 50. rokoch, tradičné ponímanie rodiny, kde otec je chlap v pravom zmysle slova - hlava a živiteľ rodiny, ale žena je tá skala, na ktorej všetko stojí a padá. A pre sicílčanov tej doby to platilo stonásobne. Do takýchto pomerov si predstavte mladú talentovanú ženu, ktorá vidí svoj život celkom inak, na druhej strane ale miluje svojich blížnych. Otázka, či je talent dar alebo prekliatie, ktoré zvádza zo "správnej" cesty zostáva v románe dilemou. Dráma ako sa patrí. Je tu nenaplnená láska, zložité vzťahy a ťažké voľby, pre talianov príznačná vášeň k jedlu, móda a krásne talianske historické autá. Podstatné pre príbeh sú hlavne vzťahy ale bavila ma aj trocha tej vlasteneckej trenice, lebo dej sa presunie do Nemecka v časoch gestarbeiterskej náborovej politiky, a ja som sa tak opäť raz dozvedela niečo nové.
Veľmi sa mi páčila táto kniha, úplne ma vcucla a čítala som každú voľnú chvíľu. Dostala som všetko, čo očakávam od dobrej rodinnej ságy. Je to krásne napísané a dramaticky vyvážené dielo.
Odporúčam ako letné oddychové a aj trochu smutné čítanie.
Toto bola kniha! Dočítaná včera a zvyšky dojmov doznievajú ešte dnes, čo je pozitívny moment. Dystopická fantasy sa odohráva v Anglicku v roku 2059, populácia je rozdelená na prirodzených a neprirodzených-jasnovidcov. Neprirodzení dokážu rôznymi spôsobmi komunikovať s duchmi a ovládať ich, čo pre prirodzených-obyčajných ľudí predstavuje hrozbu, ktorú treba dostať pod kontrolu zotročením alebo ju celkom zapudiť. Príbeh je originálny, svižný, drsný, plný akcie, postavy sú veľmi dobre vykresné a nie je ťažké obľúbiť si ich. Vo svete duchov som sa občas trochu strácala a ani po dočítaní mi nie je všetko úplne jasné, takže zohnať si pokračovanie zrejme bude nutnosť. Rozprávanie je plné napätia, stále sa tam niečo deje a ja som knižku len veľmi nerada odkladala. Nechýba tu romantická linka a tú poslednú scénu Paige a Strážce som si prečítala viackrát. Musím uznať, že autorka je vynikajúca spisovateľka, píše s ľahkosťou a veľmi pútavo. Teším sa na ďalšie knihy tejto série a na novinku od tejto autorky, ktorá má u nás vyjsť koncom marca, si už brúsim zuby.
Kam na to tá Siri chodí??
Štyri hviezdy za originalitu príbehu, jeho prepracovanosť, zápletku, za “vypiplané” detaily a postavy. A za havrany samozrejme! Postavy som si veľmi obľúbila.
SPOILER Hirka je šampiónka, ktorá o tom prvých cca 350 strán ani netuší. Mladá hrdinka vytlačená na okraj spoločnosťou, v ktorej ľudia prežívajú na polopravdách a báchorkách. Hirka je cudzinkou v tomto svete, najmä pokiaľ zostáva cudzinkou sama sebe. Stránku po stránke spoznáva Hirka svoj vlastný strach a neistotu, učí sa im čeliť a konečne sa jej podarí uchopiť svoj osud, ale bez osobnej obete to nepôjde.
A Rime? Ten je dokonalý od začiatku, je to bojovník. Je silný, čestný a k Hirke ho púta niečo, čo si nevie vysvetliť. Aj keď ich vzťah s Hirkou je celý čas nejaký sterilný. Môže za to, že sa mu svet prevrátil naruby, že už nič nebude také ako predtým, že stratil pevnú pôdu pod nohami? Rime je však klaďák skrz-naskrz, novej situácii sa vie rýchlo prispôsobiť a vždy sa rozhoduje správne. KONIEC SPOILERU
Piatu hviezdu by som dala za schopnosť autorky preniesť na čitateľa atmosféru Ymslandu. Vedela som sa do príbehu hlboko ponoriť, čo však vyžadovalo nejaký čas a sústredenie, takže čítať v krátkych úsekoch počas presunu metrom, túto knihu by som si vôbec neužila. A to by bola škoda.
Rada by som sa tiež zmienila o množstve skrytých obsahov, ktoré mi vyplynuli úplne prirodzene a bez násilia. Intertextualita tu jednoznačne vyvažuje prinajmenšom solídny rozsah. Pre mňa teda po všetkých stránkach výdatná fantasy.
Siri Petersen vytvorila úplne nový fantazijný svet a ja som zvedavá kam sa bude príbeh uberať a čo bude ďalej s našimi hlavnými hrdinami.
Popravde, kniha ma nenadchla, nevedela som sa začítať. Možno v budúcnosti sa k nej vrátim. Každopádne hlavná myšlienka a zápletka je vynikajúca. Som avšak zhovievavá, keďže sa jedná o autorovu prvotinu. Je perspektíva, že sa rozpíše a že čitateľa nenechá dlho čakať a pohodí mu kostičku, ktorá núti čítať ďalej, už na prvých stránkach. Zo solidarity hodnotím priemerne, knižka si určite nájde svojich nadšencov.
Prvý diel známej série pre mladších čitateľov na mňa urobil celkom dobrý dojem. Príbeh má potenciál, plynie rýchlo, postavy sú zaujímavé, vyvíjajú sa a nie je tažké obľúbiť si ich. Autorka však nejde do hĺbky iba kĺže po povrchu. Súhlasím ale s tým, že je to dobre napísaná solídna fantasy, ktorou autorka začala vytvárať svet gríš, taký originálny a inšpiratívny, že vyživil aj sériu Šest vran, ktorú fantasy čitatelia tak milujú.
Dobrá kniha. Pre mňa odbočka ale prišla mi pod ruku, otvorila som ju a potom som už chcela dočítať do konca. Výpoveď muža - profesionála, dobrodruha, slabocha zároveň, jeho cesta, psychické, rodinné a existenciálne problémy. Intímna výpoveď. Ďakujem