Noctua8
![Příšerné příběhy vánoční Příšerné příběhy vánoční](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262901/priserne-pribehy-priserne-pribehy-v-69F-262901.jpg?v=1444816073)
Útlá kniha, jako jednohubka. Příběhy mi přišly nápadité a vlastně i někdy surové. Při čtení byly děsivé, ale jen tak lechtivě. Možná je lépe je číst ve tmě a s bouřkou za oknem, než jen tak odpoledne na gauči. Bohužel druhý den po přečtení jsem si najednou nemohla vzpomenout o čem to vlastně bylo. Takže ve mě nic nezůstalo, snad jen vědomí, že spravedlnost může mít různé podoby a staré pověsti není dobré brát na lehkou váhu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Matka z cukru a oceli aneb Degenerace, kterou na mě spáchalo mateřství Matka z cukru a oceli aneb Degenerace, kterou na mě spáchalo mateřství](https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84572/matka-z-cukru-a-oceli-aneb-degenera-E6w-84572.jpg?v=1544433269)
Těšila jsem se, že se pobavím a souhlasně budu pokyvovat hlavou, plná vlastních podobných vzpomínek, zážitků a zkušeností se stejně starou dcerou, ale bohužel, pobavení se nedostavilo. Paní Boehmmová podle mě vidí všechno moc černě a nemohu se zbavit dojmu, že některé "negativa" jsou v knize schválně přibarvená, aby to prostě vypadalo hrozně. V životě se novopečená maminka setká asi s většinou úskalí, která jsou v knize popsaná, ale zabrat jich vám dá jen část. Nikdy ne všechno a v takové míře. Pokud teda nejste opravdový smolař/ka...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Konkláve Konkláve](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360159/konklave-i0t-360159.jpg?v=1510048985)
Na tuto knihu jsem se z nějakého těžce definovatelného důvodu moc těšila. Ze začátku na ní byly dobré recenze, má pěkný přeba a slibuje zajímavé téma. Bohužel moje očekávání dalece předčilo skutečný příběh. Radost z dobrého vyprávění se nakonec nedostavila. Musím spravedlivě přiznat, že děj plyne lehce, nabírá na intenzitě a čtenáře udržuje v napětí až do konce. Netrpělivě očekáváte, co bude dál. A to je správné. Řekla bych, že z řemeslného pohledu, je to dobře napsaná kniha. Ale příběh je vlastně o ničem. Snůška intrik na pozadí papežské volby. Kardinálové jako přehlídka lidských ctností a nectností (těch teda víc). Ale nic dalšího. Podrobně popsané reálie tohoto výsostného "rituálu" a trocha fantazie o tom, co obyčejným smrtelníkům zůstává skryté. Autor měl asi v úmyslu být odvážný a ukázat na představitele katolické církve prstem velmi provokativním způsobem. Ale podle mě se mu to ani trochu nepodařilo. A to i navzdory podivně šokujícímu závěru. Nakonec je z toho taková beletristická slohová práce na dané téma. Na román - málo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Slaná vůně přílivu Slaná vůně přílivu](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/3857/slana-vune-prilivu.jpg?v=1716284652)
Líbí se mi jak Joanne Harrisová vypráví příběhy... tetelím se blahem, když se začtu do její knihy.
Slaná vůně přílivu je příběh obyčejných lidí, kteří bojují o každý svůj den s přílivem, mořem, počasím, nepřáteli z druhé strany ostrova, vlastními sousedy a bratry a hlavně sami se sebou. Démoni minulosti ovlivňují každého a na ostrově Les Salants je jich až až. Jsou všude a stále přítomní a vy jako návštěvník, který na ostrov vstoupí, na ně začnete věřit po prvních pár stránkách. Je to kniha o naději a o tom, jak je někdy těžké si ji udržet a jak je důležité ji druhým vnuknout, pokaždé, když k tomu dostanete příležitost. O tom, že život není peříčko, ale je pestrobarevný, okouzlující a pomíjivý, jako barevné peří vzácného cizokrajného ptáka... Moc pěkné čtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Černé světlo Černé světlo](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326088/cerne-svetlo-hJz-326088.jpg?v=1482931144)
Peter May je skvělý autor. Jeho trilogie z ostrova Lewis je legendární. Ale každý autor se musí ke svým "legendám" nějak propracovat. A to cestou skrze méně propracované, působivé a vymazlené příběhy. Takovým příběhem je i třetí případ Lorenza-Enza Macleoda, ze série Akta Enzo. Příběh vyšetřování letité vraždy, atentátu na člena rodiny, vraždy milenky a řešení dalších nepříjemností v dobách zimních plískanic, jen taková romanticko-sociální sonda do života detektiva Macleoda. Vrahoun se představí sám, hned na začátku a místo složitého skládání střípků důkazů, pravd a polopravd Vás čeká pohodlné, svižně odsýpající vyšetřování, kdy vše pěkně zapadá jedno do druhého. Překvapení čeká až na úplném konci knihy, ale je tam jen tak, aby se neřeklo, že to bylo tak jednoduché. Knihu jsem přečetla ráda, rychle, ale troufám si říct, že to Peter umí líp...