notburga komentáře u knih
Moje první kniha od Kinga (bylo mi divné, proč ji všichni po bazarech tak shánějí). Mrazilo mě v zádech už od nočního příchodu Pascowa a Ellie s jejími předtuchami a sny tomu dala další rozměr. Krásně jsem se bála - o to víc, že momentálně mám děti zhruba ve věku těch knižních - jen pohlaví obráceně. Dávám pět hvězdiček za velmi silný dojem. I když jsou asi trochu neobjektivní - je to moje první hororová kniha. Určitě se poohlédnu po dalších knihách, ale hned to nebude. A ten konec mě docela slušně překvapil. Čekala jsem to jinak :)
Krásný příběh z Japonska. Nejsou to zážitky pana Hlouchy ale vyprávění inspirované japonskými bájemi. Skvěle napsáno, čte se jedním dechem a samozřejmě není nouze o místní a dobové odkazy a reálie.
Hodně zajímavě a čtivě napsáno. Pokud se o toto téma jen trochu zajímáte, určitě neprohloupíte ;-) Já kdysi koupila v levných knihách za 50 Kč a byla to jedna z nejlepších koupí mé knihovny.
Dějová podobnost Shannarova meče s Pánem prstenů se popřít nedá. Ale osobně znám několik lidí, kteří si s chutí přečtou "čtivěji přepsaný" Shannarův meč a do originální trilogie se nikdy nebyli schopni pořádně zakousnout. Dílo J.R.R. Tolkiena zkrátka není pro každého. Naopak odlehčená verze v této knize, s (podle mě) o něco lépe propracovanými vedlejšími postavami, dokáže oslovit téměř všechny.
Hledáte-li epická díla s široce rozpracovaným pozadím, světem, legendami a dalšími prvky, nejspíš Shannarův meč jen lehce přelétnete (ale budete si chtít určitě přečíst pokračování). Pokud máte radši jednodušší čtivě příběhy, určitě po knize sáhněte. Ale varuji vás, je to jen malý předskokan podstatně rozsáhlejší série, kterou budete chtít mít doma celou!
Poznámka. U mě mají knihy J.R.R. Tolkiena to nejčestnější místo v knihovně, ale knihy od Terry Brookse jsou hned pod nimi ;-)
Souhlasím, na napínavosti by se trochu přidat mohlo ,ale líbí se mi tam různé nečekané momenty a zvraty a přestřelky mezi Althalusem a Smaragd taky nemají chybu :-)
Knihu si určitě koupím. Sledovala jsem blog autora on-line a je to uchvacující čtení. Člověk rázem získá k lékařům a jejich výkonům mnohem více obdivu a pokory.
To už se asi nedozvíme, vzhledem k poměrům na císařském dvoře. Pokud se ovšem kniha čte s velkou dávkou nadhledu, dá se v ní mezi řádky vyčíst mnoho zajímavých věcí.
Na čtení je bohužel trochu těžkopádná. Třikrát jsem se k ní vracela, protože jsem vždy dospěla do bodu, kdy se mi začaly některé věci a hlavně postavy plést. Ale stálo to za to a určitě se k ní zase vrátím.
Nádherná kniha. Moje první seznámení s Joe Hlouchou a jeho vášní pro Japonsko.Těžko uvěřit, že knihu napsal, aniž by Japonsko navštívil. To udělal až po velkých ohlasech Sakury ve vichřici. Některá vydání v antikvariátech jsou překrásně ilustrovaná, takže potěší i knižního estéta. Doporučuji především vydání s původními ilustracemi japonské malířky Kadživary Hisako