Ocásek Ocásek komentáře u knih

Z pera knihomolů: 11 povídek od českých a slovenských knižních blogerů Z pera knihomolů: 11 povídek od českých a slovenských knižních blogerů * antologie

Já nejsem moc povídkový člověk, ale Z pera knihomolů jsem si rozhodně nemohla nechat ujít, protože jsem byla zvědavá na povídky i ilustrace lidí, které tady na bookstagramu ráda sleduji.
A musím říct, že jsem nadšená - ještě jsem totiž nečetla povídkovou sbírku, kde by mě oslovily úplně všechny povídky, které ve sbírce jsou! Každá povídka je úplně jiná, a to jak tématem, tak i žánrově, ale všechny byly skvělé a žádná mě vyloženě nezklamala!
Kromě úžasného grafického zpracování, které se YA čtu zase neskutečně povedlo, bych přece jen chtěla vyzvednout hned čtyři povídky, které mě oslovily úplně nejvíc:

~ Roztáhnout křídla - Alena Štraubová
~ [elen]a - Adéla Rosípalová
~ Všechna moje pluska - Marie Vystrčilová
~ Něco mnohem lepšího - Eliška Hronová

01.06.2023 5 z 5

Dvůr mrazu a hvězd Dvůr mrazu a hvězd Sarah J. Maas

Přijde mi, že spousta čtenářů tento doplňkový díl k Dvorům nemá ráda. Takže když jsem se do knížky pouštěla, neměla jsem nijak zvlášť vysoká očekávání, ale o to víc jsem překvapená, jak moc mě knížka bavila! Ano, je zde mnohem méně akce než v předešlých dílech, ale za to zde jsou i kapitoly z pohledu Rhyse, Mor, Cassiana a Nesty... a taky úžasná atmosféra zimního slunovratu.

Já jsem si tuhle novelu užila a už se těším na Dvůr stříbrných plamenů!

24.05.2023

Alespoň prozatím Alespoň prozatím Amélie Salingerová

Už ve chvíli, kdy jsem Alespoň prozatím vybalila ze svého YA čtu boxu jsem tušila, že se mi tahle knížka bude líbit nejen zvenku, ale i uvnitř, ale ani ve snu by mě nenapadlo, jak moc úžasnou knížku držím v rukou!
Alespoň prozatím mi sedlo ve všech ohledech, ať už to bylo stylem psaní, kdy jsem se nejednou smála nahlas a stránky mi mizely pod rukama, a nebo prostředím, ve kterém se knížka odehrává. Obrovské plus jsou i postavy - Jakuba a Marinu jsem si zamilovala, místo v mém srdci si získala třeba i Erika, která byla také skvělá.
Romantické lince nemám absolutně co vytknout, protože byla reálná - hlavní hrdinové nebyli vždy dokonalý (ačkoliv ta chemie mezi nimi je neskutečná), dělali chyby, ale uměli spolu komunikovat, a to je udělalo ještě silnějšími. A ten předěl v půlce knihy - MILUJU!
Nebudu přehánět, když řeknu, že tohle je jedna z nejlepších knížek letošního roku a pokud jste ji do teď nedali šanci, tak to prosím napravte, protože je to dokonalost!
(A já si jdu hned teď objednat Snad jednou!)

07.09.2022 5 z 5

Být s tebou Být s tebou Antonie Nováková

Jsem moc ráda, že jsem téhle knížce pomohla na svět a splnila tak autorce její sen!
Být s tebou je úplně ideální oddechovka, kterou zvládnete přečíst za jedno odpoledne. Mně se knížka líbila, ale nebylo to nic z čeho bych si sedla na zadek, ale byla čtivá a příběh mě bavil, o to víc mě mrzelo, ze knížka nemá ani 150 stránek!

(SPOILERY!)

Děj mi pak přišel hodně uspěchaný a spousta věcí mi tam chyběla - rozhodně bych ocenila lépe vykreslený vztah mezi Vajou a jejími rodiči, více prostoru pro Maddenovu nemocnou maminku a nebo i lépe popsaný vztah mezi Mattem a Miou.
Madden mi byl od začátku sympatický. K Vaji jsem si cestu trochu hledala, ale našla. Jejich romantické lince jsem úplně nevěřila, což taky tak trochu souvisí s délkou knihy, protože celý jejich vztah byl prostě uspěchaný. Takže jsem si v podstatě oblíbila každého zvlášť, ale bohužel ne oba dohromady jako pár!
Naopak, který vztah se mi líbil, byl vřelý sourozenecký vztah mezi Vajou a Mattem! Mimochodem Matt mi k srdci přirostl ze všech postav asi nejvíce, i když v knize vystupuje jen jako vzpomínka a já jejich dějovou linku odhadla hned!

(KONEC SPOILERŮ!)

I přes všechny tyhle nedostatky jsem si knížku užila a rozhodně z ní nejsem zklamaná. Rozhodně bych si od autorky ráda přečetla i další knížky.

3/5⭐️

18.02.2022 3 z 5

Všechny barvy duhy Všechny barvy duhy * antologie

Vůbec nevím proč, ale tuhle povídkovou sbírku jsem původně vůbec číst neplánovala, protože jsem si myslela, že Všechny barvy duhy nebudou nic pro mě. Nakonec jsem ale přece jen podlehla všem těm pozitivním recenzím a teď jsem za to neskutečné vděčná!
Jak určitě víte, tak tahle sbírka se zabývá LGBT+ tématikou, o které je potřeba psát a mluvit. Jsem hrozně ráda, že každá povídka byla něčím jiná, každá se věnovala tématu jiným způsobem a všechny měly čtenáři co předat!

Mě si nejvíce získalo těhle sedm povídek:

* Žába - Alžběta Bílková
* Pecka jak z broskve - Sára Vůchová
* Jak jsem šla na záchod - Martina D. Antonín
* Čokoláda na dně kornoutku - Karolíny Skácelová
* Tajemství umírají osamělá - Michael Walter
* Šťastně nezamilovanej - Radek Blažek
* Pozdní léto, sobota odpoledne - Eva a Klára Pospíšilovy

Samozřejmě musím vyzdvihnout i to nádherné grafické zpracování a krásné ilustrace!
Miluju povídkové sbírky a tahle bude rozhodně patřit k těm nejlepším, které jsem kdy četla! Takže pokud nad touhle knížku váháte, stejně tak jak jsem vázala já, tak už neváhejte a prostě si ji přečtěte!

4,5/5⭐️ - většina povídek byla naprosto skvělá, jen jedna mě maličko zklamala

02.02.2022 5 z 5

Strmý pád Strmý pád Bianca Iosivoni

Bezprostředně po dočtení jsem vůbec nevěděla, jak budu knížku hodnotit a v podstatě to nevím do teď!
Chtěla bych moc pochválit obálku, která se opravdu podařila a dokáže čtenáře zaujmout. Co už ale rozhodně chválit nebudu je to množství chyb v textu.
Další věc, která stojí za pochvalu je čtivost. Nebýt toho, že to bylo čtivé, tak nevím nevím, protože číst 400 stránkovou knížku, kde se přibližně na 250 stránkách neděje vůbec nic, není úplně fajn.
Největší problém jsem ale měla s hlavní hrdinkou. Naivní pipinka, z jejíchž myšlenkových pochodů a z jejího chování jsem byla tak neskutečně zmatená (snad ještě víc, než byla ona sama). Celou dobu jsem měla pocit, že čtu o patnáctileté puberťačce a ne o holce, která už má kus života za sebou. Chase mi byl mnohem sympatičtější. A i vedlejší postavy jsem si oblíbila a nevadilo by mi, kdyby dostali více prostoru.
Konec je jeden velký zvrat, který vás má přímo nalákat na druhý díl. Nepatřím k těm, co začnou číst druhý díl hned, protože stejně tak nějak všichni víme, jak to skončí. Ale asi druhému dílu šanci dám.

2,5/5 ⭐️

19.11.2021 2 z 5

Pilná jako včelka Pilná jako včelka Sára Topinková

Pilná jako včelka (PJV) začíná přesně tam kde končí Stačí mávnout křídly (SMK). Hlavní hrdinkou tentokrát není Cilka, ale její přátelé Damián a Šarlota.
PJV můžete číst i samostatně, ale já bych vám doporučila si prvně přečíst SMK.
Zatímco Damiána jsem si oblíbila už v SMK, tak k Šarlot jsem si musela chvilku hledat cestu. V první polovině mě rozčilovala svým chováním a přístupem sama k sobě, ale od určitého okamžiku se vše změnilo a já ji porozuměla a oblíbila si i ji.
Pilná jako včelka opět řeší spoustu těžkých témat jako jsou sebepoškozování, OCD nebo šikana, která jsou krásně a citlivě zpravované. Najdete tady ale i skvěle napsanou romantickou linku. A hlavně úžasně vykreslené emoce a pocity postav, tak jak to umí jen Sára.

Závěrem bych chtěla moc poděkovat @ya.ctu a @divka.mezi.stranami za možnost si i druhou Sáry knížku přečíst v předstihu jako betačtenářka.

13.10.2024 5 z 5

Jednoho dne princeznou 1 Jednoho dne princeznou 1 Plutus

Moje první zkušenost s mangou v podobě Sexuální výchovy na 120% dopadla dobře, tak jsem se rozhodla dát šanci i dalšímu kousku z tohoto žánru a musím říct, že Jednoho dne princeznou si mě získalo ještě mnohem víc.
Tahle manga má totiž nádhernou barevnou celostránkovou kresbu, která je opravdu pastvou pro oči. A navíc má i skvělý námět. Obyčejná holka se totiž z ničeho nic probudí jako princezna Athanasie, která má v osmnácti letech zemřít rukou svého otce císaře Clauda. A my můžeme sledovat, jak se princezna snaží uniknout svému osudu. No nezní to skvěle?
V prvním díle se princezna Athanasie setkala se svým otcem a začíná spřádat plány, jak si získat jeho přízeň. Už teď se těším co přinesou další díly, a kam se bude příběh nadále vyvíjet, protože začátek příběhu si mě jednoznačně získal.

25.09.2024 4 z 5

Láska na oko Láska na oko Lauren Asher

První díl Láska mezi řádky jsem zatím nečetla, takže nemůžu srovnávat, ale Láska na oko byla super.
Předstíraný vztah je něco co mě v knihách opravdu baví. Tady jsem navíc dostala i sympatické postavy. Iris jsem si oblíbila od samého začátku. Declan byl ze začátku mrzutý introvert, který bojkotovat úplně všechno, ale od chvíle kdy si uvědomil, že k Iris něco cítí se začal postupně měnit, a to jakých romantických gest byl nakonec schopný, to bylo tak dojemné.
Kniha má přes 400 stránek, takže mi občas přišlo, že se příběh až moc vleče a pořádně se rozjel až na posledních sto stránkách, ale ani to nemění nic na tom, že autorka píše opravdu čtivě, takže si určitě přečtu i další díly o obou Declanových bratrech, které jsem si oblíbila už tady, hlavně teda Cala.

15.09.2024 4 z 5

Přízraky noci Přízraky noci Kateřina Ševčíková

Tahle knížka byla moje poprvé hned v mnoha ohledech. Nikdy jsem nečetla fantasy knížku od české autorky a zároveň jsem nikdy nečetla knížku, ve které by hrála roli mytologie. I přesto jsem se rozhodla vyzkoušet Přízraky noci a světě div se, ona se mi ta knížka fakt líbila.
Čtyři hlavní hrdinové. Princezna Lada, která chce zachránit svoji sestru. Rusalka Noa, která touží po pomstě. Lovec démonů Karden, který chce být slavný. Jael ne tak úplně obyčejný kluk, který chce ochránit svoji rodinu.
V knížce se střídají pohledy všech čtyř hlavních hrdinů, což by někomu mohlo vadit, ale mě to naopak krásně dokreslovalo příběh a měla jsem možnost se o každém z našich hrdinů dozvědět něco víc. Bavili mě všichni čtyři, ale nejvíce jsem si oblíbila Nou.
Styl psaní autorky je opravdu čtivý. Příběh je nabitý akcí, neustále se něco děje, a to hned od první kapitoly. Nejvíce se mi ale líbila poslední třetina knihy hlavně její úplný konec, který jsem nečekala a byl opravdu dechberoucí.
Mockrát děkuji autorce za možnost si knížku přečíst. Vy ji určitě vyzkoušejte, protože se moc povedla a navíc se chystá volné pokračování.

3,5/5

15.12.2023 4 z 5

Stačí mávnout křídly Stačí mávnout křídly Sára Topinková

Myslím si, že pokud jste posledních pár měsíců nežili někde pod drnem, tak jste Stačí mávnout křídly už určitě zaznamenali. A to je jedině dobře, protože tahle knížka si všechnu tu pozornost rozhodně zaslouží!
Víte, co na téhle knížce miluji ze všeho nejvíc? Postavy, které jsou úžasně vykreslené a hlavně uvěřitelné. Hlavní hrdinka Cilka je neskutečně silná potom všem, čím si musela v minulosti projít. Jsem na ni neskutečně pyšná za to, jakým vývojem během knížky prošla! Myslím si, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že každá/každý z nás by si zasloužil takové přátele jako je Robert a Damian!
Dalším velkým plusem této knížky jsou krátké kapitoly a styl psaní, díky kterému vám mizí stránky pod rukama. Opravdu byste nepoznali, že se jedná o prvotinu. Navíc se střídají kapitoly z přítomnosti s kapitolami z minulosti a občas končí tak otevřeně, že vás to prostě nutí číst dál a dál!
SMK je knížka s obrovským poselstvím! Řeší se v ní hned několik těžších témat, ale nemusíte se bát, že by knížka byla jedna velká depka, tak to vůbec není. Já se třeba u knížky smála nahlas hned několikrát, a dokonce zde najdete i špetku romantiky.
Prostě jedna z nejlepších knížek minulého roku a jedno obrovské doporučení! Právě teď jsem SMK přečetla už podruhé, a rozhodně ne naposled!

03.02.2023 5 z 5

Alespoň pár kapitol navíc Alespoň pár kapitol navíc Amélie Salingerová

Moc krásná bonusová knížka k Alespoň prozatím, kde najdete hned dvě bonusové kapitoly, a nebo například medailonky betačtenářů!

07.09.2022 4 z 5

Polibek v Palm Springs Polibek v Palm Springs Catherine Rider

Čekala jsem letní romantický příběh plný klišé, který si maximálně užiju, ale to co jsem dostala byla taková nudná blbost. Bylo to nereálné, předvídatelné a absolutně o ničem.
Autorka tak často přeskakovala mezi vyprávěním z pohledu Jaye a Sashy, že jsem se neuvěřitelně ztrácela, kdo vlastně zrovna vypraví!
Sasha a Jay mi hned od první kapitoly lezli na nervy, později už to nebylo tak hrozné, ale že by mi přirostli k srdci, tak to fakt ne.
Abych jenom nekritizovala, tak knížka má i pár pozitiv - krásně vykreslené prostředí letního festivalu, místy vtipné momenty a romantickou linku, která plyne docela přirozeně a narozdíl od jiných pasáží knihy zní i uvěřitelně!
Slyšela jsem, že tento díl je nejslabší, ale ani tak si nejsem jistá, že se chci do ostatních polibků pouštět.

1,5/5⭐️

29.12.2021 1 z 5