ochwey komentáře u knih
Ohnivý pohár byl před sto lety můj začátek vztahu s Harrym, miluju ho pořád! Beztak si mě získal Archie v noční košili u studánky, který má rád, když mu kolem franty fouká.
A už to přišlo, díly, u kterých na konci budu brečet. A to se moc nedojímám.
Četlo se to dobře, ale jinak mi to nic nedalo. Postavy ukňučené, neschopné žádné větší akce, vytáčelo mě, jak celý rok řeší "esej o tragédii" (co to je 15 stran?!), a navíc, vyprávění tak pěkně graduje a místo grandiózního závěru je tam jenom takové plivnutíčko.
A Vanessa se v 18 letech oblíká každý den do jedné barvy? Všetně gumiček do vlasů a sluchátek? ...Ale styl oblékání tu nehodnoťme.
Postopadesáté a stejně objevím nové věci - pro není teta Petunie ve filmech blondýna?!
Povídky jak mají být, slabších je podle mě málo. Jen všechny mají tutéž linii, kdy gradují až k zvratu a šokující pointě na konci - což je celkem nevýhoda, když se čte jedna za druhou. I když je závěr překvapivý, je jasné, jak bude děj probíhat, od pomalého popisu a pak ťuk - a finito. Další Dahlovy povídky budu muset něčím prokládat.
Nijak mě to nenadchlo. A filozofické řeči táty mě vytáčely, asi jsem v tom nenašla to kouzlo, kdyby mi takhle rodiče odpovídali na moje dětské otázky, asi bych byla hodně vyšinuté dítě... Ale jim to tak asi vyhovovalo a vztah měli pěkný, no.
Ke krbu na chalupu ideální. Je to ta knížka, co jednou přečtete, a pak stačí otevřít stránky kdekoliv a číst náhodně ty krátké příhody ze slepičí farmy a pít kávu a víc k radosti není třeba.
Baví mě ten psychologický přesah, jako "proč si nechávají něktěří lidé to nejlepší na konec a jiní to sní hned", působení reklam a tak, ale téma diet a hubnutí jinak nic pro mě.
Pohádky jak mají být! Byly by krásné i pokud by nesouvisely s Harrym Potterem, ale takhle je to třešnička na dortu. Číst je za poslechu soundtracku bylo to nejlepší, co jsem mohla udělat.
Škoda, že ta regionálnost je daná jen místopisem a nářečím a záměnou lokace by se příběhy daly napasovat kamkoliv. Čekala jsem větší návaznost právě na Rožnovsko.
Slabé. Čekala jsem víc, než jen často-ani-ne-tak-zajímavé zážitky/historky prokládané klišoidními citáty ("S životem je to jako s cestováním - o jeho kvalitě nerozhoduje délka. Nepoměrně důležitější je hloubka prožitků"). Autor mi byl nesympatický, přišel mi namyšlený, arogantní. Bojí se letadel a místo toho, aby se hecl, tak ze sebe dělá mistra světa jen proto, že jezdí vlakem a tolikrát vyvolává, že mu to nevadí a že se mu to líbí, až je to násilné a nemůžu tomu až tak úplně věřit. (Jo, chápu, že tohle má být cíl pomalého cestování a sama když cestuju, tak pomalu, na vlastní pěst, bez cestovky, ale chce to s rozumem, ne jet z Británie do Polska na svatbu a ze svatby týden! A plán do Maroka na 12 dní vlakem? A co pak zažije tam? Přestup na vlak zpátky?).
Poslední třetina knížky už je psychologicko-neurologicko-filozofická slátanina a nezvládla jsem udržet nit.
Hvězdičky dávám za cestu v mlékárenské dodávce.
Baví mě ten svět teenagerů, kteří se cítí nekonečně a mají hluboké myšlenky a vedou hloubavé řeči, dají si brko nebo se opijou a poslouchají dobrou muziku. Vracím se do doby skoro před 10 lety. Je mi zpátky 16 a chci je za kamarády...
"We accept the love we think we deserve."
Krásně popsaná teenagerská láska, tak, že my, co už máme teen za sebou, se vrátíme k prvním polibkům a ti mladí před teen se na to zase budou těšit. Popsaná tak, že jsem dost nevnímala problémy v Eleanořině rodině - ta láska to prostě přebila. Překousnu i to, čím mě postavy rozčilovaly. Příjemná oddechovka, ale že bych se k tomu ještě někdy vracet, to ne...
Je to jiné, někdo říká, že "omylem vydaná fanfiction". Ale já jsem nečekala, že to bude jako původní série, byla jsem prostě zvědavá, s čím Osmička přijde. A i když děj byl poněkud překombinovaný a několikeré cestování časem hodně ujeté, dá se přes to přenést. I přes prvních asi 50 stran, kde mi všichni potomci přišli jako neskutečně protivní a důležití puberťáci (ta puberta je tu asi fakt dřív než v 90. letech, vždyť Harry byl ublížený puberťák až v Fénixově řádu).
Jsem ráda, že jsem se zase vrátila do Bradavic a "Prokleté děcko" jsem přečetla během jednoho dopoledne. Musela jsem se brzdit, abych nepřeskakovala řádky, protože to bylo hezky napínavé, a na konci se přemlouvat, abych se u té ubulené limonády, kde Harry nezachrání své rodiče a i díky tomu všecko dobře dopadne, moc nedojímala.
Syrové a zároveň poetické, jako Banát, který Pálenka dokonale vystihuje. Byla jsem zase tam, na těch loukách mezi kopci, v duchu pila slabou višňovku a dívala se na Dunaj. Prózy tak krátké, a přitom tak silné, že tak útlou knížku je potřeba číst po kouscích. Zatajoval se mi dech a já jsem se musela dojímat. Navíc nádherný jazyk, který mě polapil, ta dlouhá souvětí, která toho musí tolik říct, naléhavě, přesto klidně... Pro mě letos nejlepší kniha. Vrátím se.
Pořád mám raději románového Marquéze, jak už to u povídek bývá, některé zaujmou více, jiné méně. Moji jednoznační favorité: Přišla jsem si jen zatelefonovat a Stopa tvé krve ve sněhu.
Milé, krátké, a přesto plné hlubokých a krásných myšlenek.
(SPOILER) Tak tohle ne. Čekala jsem víc, obzvlášť od knihy tak vychvalované a označené jako bestseller. Přestala jsem se nudit asi až v půlce knihy, což je dost pozdě na to, aby mě kniha oslovila - ale ze zvědavosti jsem ji dočetla. A závěr, ten to zabil úplně (navíc, už od doby, co se Amy vrátila, mi bylo jasné, že spolu nějakým způsobem zůstanou). 3* za cca 150 stran, co se mi líbily, a asi za to, že jsem se u čtení opálila venku na slunku... nebo já fakt nevím. 2* by možná stačily.
Nejvíc mě bavilo to Thajsko a jeho reálie, pohled na to, jak to tam (podle knihy) funguje. Jinak taková klasická Nesbovina, ideální oddechovka, i když jsem podle první části knihy čekala, že tam bude víc problémů s sexualitou a nepůjde jen o peníze.
Můj první Palahniuk, konečně. Skvěle jsem se bavila, správná kombinace úchylnosti, vtipu a šíleností, ale i zajímavých myšlenek. Děj/neděj mi nevadil, užívala jsem si ty zlomky pekla a dokonale mi to vyhovovalo.
Nevadilo mi množství postav, ani délka knihy. Bohužel, první polovina knihy pro mě byla jen seznamování s postavami, děj začal konečně nabírat spád až poté a naopak závěr byl poměrně rychlý a vyhrocený (a dobrý). Mně hlavně neseděla ta překombinovanost, nějaká touha nacpat do Pagfordu (který na mě pořád působil jako vesnice do 1k obyvatel) všechny se všemi existujícími problémy. Obézní s infarkty, feťáci na odvykačce, adoptovaní, sebepoškozující, znásilnění, (kyber)šikanovaní, naštvaní, mladí a neklidní, nevěrní, homosexuální... Postavy jsou propracovány, to ano, ale tohle mi přišlo až násilné.